Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Jolt

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A mandalore-i amennyire faéknek tűnik, épp olyan mértékben komplex helyzetű. Az a fajta sorozat, ami nem ígér sokat, így érthetetlennek is tűnhet, hogy ekkora hájphadjárat lengi körül. Valahol viszont érthető, hogy az az alkotás, amelyik nem hitegeti nézőjét kreált kérdések garmadájával az…..
Jolt 2020.01.20 10:48:37
Én nagyon szerettem volna élvezni a sorozatot, és voltaképpen élveztem is, de közben zúgolódnom kellett. A készítők valamire nagyon rátapintottak ezzel a koncepcióval: egyszerre régi és friss. Az rántott be igazán, hogy itt nem két fél háborújáról van szó igazán (mint azt a SW-tól megszokhattuk), hanem egy annál kisebb, de mégis mély sztoriról: két hányattatott sorsú hogyan próbál együtt túlélni egy háború utáni, kaotikus világban.

Ez így önmagában nem is hangzana annyira kolosszális alapkoncepciónak, hiszen ki akarna mások hétköznapjairól sorozatot nézni? Unalmas, nem? Lehet, de ne felejtsük el, hogy esetünkben az apa egy gazdag és érdekes kultúrával rendelkező nép örökbefogadottja, aki ráadásul egy megbízhatatlannak tűnő fejvadászcéh tagja is; a gyerek pedig egy Erő-érzékeny, ritkaságnak számító lény, akire mindenkinek fáj a foga, oh, és baba létére ötven éves. És még csak nem is ez az, ami a sztori magját adhatná, hanem a tény, hogy ez a két összeverődött szerencsétlen ellenséges frakciók tagja, ami teljesen más fényben tüntethetné fel az eddig megismert harcoló feleket, még a Jediket is. Ez a gyerek utáni hajsza mutathatná meg, hogy azért a valóságban semmi sem olyan fekete-fehér, senki sem kizárólag jó vagy kizárólag rossz. És pont ez az, ami ezt a kis sztorit olyan naggyá tehetné. Még teheti, de a kérdés az, hogy erre hajlandók-e a készítők.

Az évadra felhúzott történet váza rendben volt. A főhős begyűjti a csomagot, leadja, de aztán a bűntudattól nem bír szabadulni, ezért kihozza az ellen kereszttüzéből. Mivel ezzel hatalmas céltáblát festett a hátukra, menekülniük kell. Első körben próbálnak elbújni, de végül beérik őket, így kénytelenek továbbállni. Mivel a megélhetéshez pénzre van szükségük, mindent elkövetnek, a főhős ráadásul olyan messzire is elmegy, hogy a gyerek épségét kockáztatva bűnözőkkel áll össze az üzemanyagpénzért. Mivel rájön, hogy ez sem működik, egyetlen megoldás marad: szembeszállni az üldözőikkel. Ez sem jött be igazán, de ennek egyelőre nincsenek tudatában.

Szóval a váz rendben van, de akkor mi a baj? Az, hogy a megoldások laposak, nem aknázzák ki, amit kiaknázhatnának. Az, hogy következetlen. A készítők összeraktak néhány kifejezetten jó jeleneteket, de ezek között az átvezetés olyan, hogy semmilyen, és emiatt az epizódok összeesnek. Az, hogy nem dolgoz ki karaktereket eléggé. Az, hogy egy ilyen jó ötletet ilyen pocsékul old meg. A negyedik rész klasszikus példa: drága vödörfejű barátocskám, van egy kicseszett űrhajód, repülj a támadók fölé, és lődd szét őket a fenébe! (Tudom, hogy az AT-ST-t látni kellett akcióban, de na...)
A másik nagy gond: behoz valamit, amit aztán hamar lezár és nem mélyít el rendesen. A hetedik rész végén elkapják a gyereket, de időnk sincs izgulni, mert IG öt perc múlva visszaszerzi. A főhősünk halálos sebet kap, de szintén öt percen belül már egy TIE vadásszal hadakozik. Legközelebb, ha valami rizikós dolog történik, már el is felejtek izgulni, mert tudom, hogy öt perc múlva minden megoldódik. Arról nem is beszélve, hogy lement egy évad, de a főgonosz motivációi tisztázatlanok. Igen, valami anyagot akarnak kivonni, de miért, milyen anyagot, és mi vele a tervük? Ha nem tudjuk, miért kell féltenünk a gyereket, hogyan akarják a készítők, hogy izguljunk érte?
Lehet, hogy egy filmes/sorozatos univerzum darabkája, viszont önállóan is meg kell állnia a helyét. Ha lehámozzuk az utalásokat, a rajongók kiszolgálását, sajnos nem marad elég látnivaló, ami kiváló sorozattá tehetné. Pedig alapanyag az lenne bőven.

Nem terveztem ilyen hosszú kommentet, de felhúzott a sorozat az ilyen hülyeségei miatt. Mert igenis nagyon sok dolog van benne, amit imádtam: azt, hogy a gyerek rosszalkodik, azt, hogy Kuiil abszolút nem lepődött meg, hogy a gyerek még Mandóval van, azt, hogy ennyire sok a párhuzam fejvadászunk és a gyerek között stb. Remélem, a készítők bevállalósabbak lesznek a folytatásban, és nem húzódnak vissza a klisék által nyújtott biztonság illúziójába.