Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kiskert_M

9 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kiskert-M A legfontosabb tápelemek 2020.03.26 21:50:03
A növényeknek számos tápelemre van szükségük a megfelelő fejlődéshez. Ebben a cikkben felsorolom az általában legfontosabbakról az alapvető információkat, de ez egy nagyon összetett és tág témakör, amiről sosem lehet eleget tudni.   Nitrogén (N): A legfontosabb növényi tápanyag. Hatással van a…..
Szervestrágya: olcsó és értékes talajjavító. Lehet friss, részben érett és érett. A teljesen érett istállótrágyának földszaga van, barna színű és már csak nagyon kevés alomanyag (szalma) látható benne. A friss istállótrágyának jellegzetes szaga van, ez kiégeti a növényeket. A legkoncentráltabb a…..
Kiskert-M Palántázás kisokos 2020.03.26 21:49:46
Egyes növényeket nem állandó helyükre vetünk, hanem a kiültetés előtt cserépben/ládában előneveljük, ekkor beszélünk palántanevelésről. A palántanevelés elsősorban a termésbiztonság növelése, a koraiság fokozása, a nagyobb terméshozam elérése végett előnyös. A palántakor a keléstől az állandó helyre…..
Legfontosabb feltételek a növények számára: fény, hő, víz, talaj- és tápanyagigény   FÉNY: A növények életfolyamatuk során fényenergiát használnak fel anyagcseréjükhöz. A fény minősége, erőssége és időtartama az anyagcseretermékek képződését befolyásolja. A növények leveleiket olyan irányba…..
Ebben a cikkben kezdő kertészkedőknek próbáltam meg összeszedni a legfontosabb kérdéseket a kert megtervezéséhez. Későbbi cikkekben szó lesz a szükséges eszközökről és alapanyagokról, a növények igényeiről és a kertészkedés alapfogalmairól is.   Mielőtt bárminek is neki fognál, ülj le egy finom…..
Kiskert_M 2020.02.11 17:49:49
@lenörd hofstadter: ez már inkább élet, és nem kerttervezés. :) egyébként minden éghajlatnak megvannak a maga növényei és módszerei.
Kiskert_M 2020.02.11 20:26:50
@jociapu: ez így van. Ha a palántázáshoz is a saját kertünkből származó földet használunk, a növényeink hozzá edződnek a körülményekhez és ellenállóbbak lesznek. Azonban a cikket kezdőknek írtam, és első évben úgy gondolom még mindig jobb megoldás lehet megvenni a palántákat, minthogy nem megfelelő helyen felnyurgult, gyenge, egészségtelen palántákat neveljen valaki magának amiből aztán alig lesz termés és nem lesz semmi sikerélménye.
Iratkozz fel youtube-on, hogy ne maradj le a vlogról! Még a hónapban kezdünk! ;)..
Kiskert-M Génmegőrzés otthon 2020.02.06 15:09:23
Tudtad, hogy az NBGK-nál van egy nagyszerű lehetőség arra, hogy te is a génmegőrzési tevékenység részese lehess?   Mi az az NBGK? Az NBGK a tápiószelei Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési központ. (Régebben Növényi Diverzitás Központként ismerhetted, de 2019-ben összevonták a…..
A retekről általánosságban   A káposztafélék családjához tartozó, rövid tenyészidejű, közkedvelt konyhakerti növény. Gazdag C-, B1-, B2- és P-vitaminban, de nem elhanyagolható vas, kálcium, kálium, foszfor és magnézium tartalma sem. Tökéletes vitaminforrás tél végén, tavasz elején – hogy…..
Kiskert_M 2020.02.05 16:01:20
@papplak: Szia! Nincs olyan, hogy nagyon alap kérdés, mindent el kell kezdeni valahol és mindig lehet újat tanulni, alapnak tűnő dolgokban is! :)
Ami a palántáknak nagyon fontos lesz az első pár hétben, az elegendő fény és az állandó nedvesség. Ha nem kapnak elég fényt felnyurgulnak, a szöveteik lazák és gyengék lesznek, nem tudják majd megtartani magukat és nem lesznek egészséges növényeid.
Én annyiból szerencsén helyzetben vagyok, hogy tetőtéri szobám van - itt az ablak alá tettem az íróasztalt (ugye ferde, tetőtéri ablakok vannak) és azon vannak a tálcák. Mivel pont az asztalnál van egy radiátor is, azt letekertem alacsony fokozatra, mivel a túl melegnek is meg vannak a hátrányai.
Hőmérséklet szempontjából az is fontos, hogy milyen palántákat szeretnél előállítani? Én úgy vagyok vele, hogy nem kell elsietni - főleg, ha az ember nem piacra termel, nem fontos, hogy az elsők közt legyen termése. A korai vetéseknek sok kockázata van és nehéz a megfelelő körülményeket megteremteni. Amiről úgy gondolom, hogy már most érdemes elkezdeni a vetését bent az a chilipaprika, mivel ezek tényleg lassan fejlődnek. Ha más növényeket tervezel, lehet érdemes még kicsit várnod.

Írj nyugodtan, ha bármiben tudok segíteni! :)
Merci
Kiskert-M Mire számíthatsz? Íme: 2020.01.28 21:24:10
Üdvözöllek a Kiskert-M blogon! :)    Nagy Mercédesz vagyok, vidékfejlesztési agrármérnök és dísznövénykertész tanuló, illetve mostantól a Kiskert-M blog és vlog szerkesztője is. :)  Két fő projektem: saját házunk udvarán egy 3 négyzetméteres ládakertet igazgatok, ezen felül lehetőséget kaptam…..