Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Magyar vagyok 76

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sokat vitatott téma Izrael és a palesztinok közti vita kérdése. A múlt héten az Egyesült Államok, helyesen, visszanyúlt a Reagan elnök kormányzása alatti amerikai állásponthoz és a Júdea-Szamáriai zsidó telepeket legálisnak minősítette. Az EU állásfoglalást akart kiadni, mely ellentettje lett volna…..
Magyar vagyok 76 2019.12.26 22:35:23
A szerző elfogult Izrael javára. Amikor az ENSZ BT 242. számú határozatáról ír, "elfelejti" megemlíteni, hogy az a 67-ben elfoglalt területekről történő izraeli kivonulást is előírja.

A szerző többször is leírja, hogy Jordániának nem volt jogalapja annektálni az 1948-49-es háborúban elfoglalt Kelet-Jeruzsálemet és Ciszjordániát, ami igaz, csak arról "felejtkezik el" Megyeri, hogy akkor az e háborúban Izrael által elfoglalt területek - pl. Nyugat-Jeruzsálem, Galilea, Jaffa, Asdod, Askelon - sem tekinthetőek a zsidó állam részének, hiszen azokat pont ugyanúgy szerezte meg Izrael, ahogy Ciszjordániát és Kelet-Jeruzsálemet Jordánia.

Megyeri hivatkozik a Népszövetség 1922-es határozatára is, ami Palesztinában egy zsidó otthon létrehozását rendelte el, és ennek megtörténtéig brit mandátumterületté nyilvánította Palesztinát. Csakhogy a szerző ismét feledékenynek bizonyult, arról ugyanis nem tesz említést, hogy a britek 1947-ben visszaadták a mandátumot a Népszövetség utódjának, az ENSZ-nek, ami egy új határozatban szabályozta Palesztina sorsát (ENSZ Közgyűlés 181. sz. határozata). Eszerint viszont már csak Palesztina területének az 56%-a tartozik a zsidó államhoz. A fennmaradó, nem a zsidó államhoz tartozó 44%-ba beletartozik, Jeruzsálem, Ciszjordánia, Gáza, Jaffa, Askelon, Asdod, Galilea és más területek is. Ha pedig ezek vitatott területek, ahol mindenkinek, így a zsidóknak is joguk van letelepedni, akkor miért nem engedik ide visszaköltözni az elmenekült arabokat és a leszármazottaikat?

A szerzőnek az az állítása pedig, miszerint minden megszerzett terület a nemzetközi háborús jognak megfelelően került izraeli kézre, egy ordas nagy hazugság. Az 1928-as Briand-Kellogg egyezmény ugyanis tiltja az erőszakos területszerzést és e szabály alól még a vitatott területek esetén sem tesz kivételt. A második vh-t lezáró 1947. évi békerendszer óta pedig ezt az elvet komolyan is veszik, a nemzetközi jog egyik alapelvének számít, tehát a zsidó államnak sem az 1948-49-es, sem pedig az 1967-es háborúban elfoglalt területek vonatkozásában nincsen érvényes nemzetközi jogi jogcíme.

És végül egy erkölcsi-történelmi szempont: a mai izraeli zsidók legalább 95%-a 20. századi migráns, vagy az ő leszármazottjuk, tehát nem túl szimpatikus, hogy ők támasztanak igényt az 1300 éve ott élő arabok által megművelt földekre.