Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Monakhosz

9 bejegyzést írt és 20 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nemzeti ünnepünkön 1848 márciusának magyar hőseiről és forradalmárairól emlékezünk meg, miközben ünnepségeinken rendszerint kiemeljük és felsoroljuk céljaikat: egy önrendelkező, modern, haladó és szabad Magyarországról, mely túllép a feudalizmus és az idegen elnyomás béklyóin. Ugyanakkor annak a…..
A Marvel története egészen 1939-ig nyúlik vissza, amikor ezen a néven létrejött az első média-vállalkozás az Egyesült Államokban. Az alapító Martin Goodban média-mogul volt. A cég eredetileg a Marvel Science Stories nevet viselte, melyet később változtattak Marvel Comicsra (1960 körül) [forrás]. Az…..
A világtörténelem úgy emlékezik a XIV. századra, mint az emberiség krónikájának egyik legsötétebb korszakára. De vajon mi ennek az általánosan elterjedt felfogásnak az alapja? A kép forrása: https://www.indiewire.com/2021/09/the-last-duel-review-1234663613/ A jelenleg a mozikban vetítésre kerülő…..
Monakhosz 2021.10.17 22:58:35
@Nietzsche.: Igen, a kiváltságosok korszaka volt, az emberi butaság, hiszékenység és érzéketlenség kora, melyben az egyházi dogmák és a törvények felettiség kettős béklyóban akadályozták az igazságosság kialakulását. Az emberek korán haltak, a szenvedés pedig a mindennapi élet része volt.
Az 1944 június 6-án megkezdődő normandiai partraszállás évfordulóin mindig felvetődik a kérdés: mennyire volt nagy jelentősége a második front megnyitásának és a Szovjetunió - mely ekkor már területe túlnyomó részéről kiűzte a németeket és csapataival Dél-Lengyelországba és Romániába is benyomult -…..
Monakhosz 2021.06.07 14:22:53
@Motorogre: Ez nem "gondolom vagy nem gondolom" kérdése, hanem TÉNY. A normandiai partraszállástól számítva épp 11 hónap volt a reimsi fegyverszünet. 1944 június 6 ==> 1945 május 7.
Monakhosz 2021.06.07 11:13:25
@PanelProli: Az igaz, hogy Okinawán 183 ezer, míg Normandiában 170 ezer katona szállt partra, DE Normandia esetében 3 teljes hónapon át folytatódott a partraszállás, így összesen 2,8 millió fő lépett ott a kontinens földjére. Amellett a háború menetét tekintve a normandiai nagyságrendekkel volt fontosabb.
Március 23 a lengyel - magyar barátság napja, mégpedig 2007 óta, amikor erről a két ország parlamentje megegyezett és Lech Kaczynski illetve Sólyom László köztársasági elnökök közös nyilatkozatot írtak alá, felavatva barátságunk első köztéri emlékművét (Győrben, a Bem téren). Felmerülhet bennünk,…..
A kérdés - mely előző posztunk kapcsán heves vitákat generált, így most újra elővesszük - miszerint "mitől demokrácia egy demokrácia" társadalomtudományi, azon belül is politológiai kérdés, de érinti a filozófia és történelem-tudomány területét is. A Monakhosz blog ezen legutóbbi diszciplinán…..
    A deputatio már ötödfél órára megérkezett a cultusministeriumba. Maga a titkos kamarás úr  fogadta őket, aki phlegmatikus ember hírében állt, de most izgatottan szítta az ángol burnótját. A legfontosabb financziális projectum volt a Kötelező Olvasmány, amiből százezer kópiát  rendeltek és egy…..
Monakhosz 2021.02.26 00:45:58
Mivel nem láttam még Russell Crowe-ot negatív szerepben, nagy várakozásokkal ültem le a Téboly (Unhinged) című 2020-as thriller megtekintéséhez (főleg, hogy kimondottan jókat hallottam róla korábban). A rendező, Derrick Borte aki Németországban született, de amerikai állampolgárként  vált filmessé -…..
Korábbi cikkeinkben több német tábornokot is bemutattam, kiemelve például Erich von Manstein rendkívüli stratégiai tehetségét, Heinz Guderian hadműveleti - harctéri sikereit, Sepp Dietrich páncélos tapasztalatait, Erwin Rommel rendkívüli képességeit az Afriakorps élén és Gerd von Rundstedt…..
Kevéssé méltatott Árpád-házi királyunk – akivel mostanában inkább csontvázának kutatása kapcsán foglalkozott a hazai média - III. Béla, aki 1172 és 1196 közt uralkodott a Magyar Királyság felett. Közel negyedszázados uralkodói időszakában ő vezette be bizánci mintára az írásbeliséget (hazánk…..
Monakhosz 2021.02.26 00:36:33
@Négyes_: Teljesen egyetértek. A középiskolai történelemtanítás NAT törzsanyagában kiemelt szerepet kellene elfoglalnia III. Béla élettörténetének. Unokája, IV. Béla a tatárjárás miatt megkapja ezt a kiemelést, miközben történelmi szerepük majdnem azonos.
Nem könnyű a "legnagyobb" vagy "legtehetségesebb" vezetők kiválasztása mert ez a fajta kategorizálás, mindig rengeteg szubjektivitást rejt magában. Örök kérdés ugyanis, hogy mitől tesszük függővé a "cím" odaítélését? Egyes tábornokok például kiváló tervezők voltak, mások viszont zseniális…..
Monakhosz 2021.02.26 00:33:02
Kevéssé hangsúlyozott téma, de Európa a két világháború között a legkevésbé sem hasonlított egy demokratikus többségű kontinensre. Ami az egyes országokra jellemző politikai berendezkedéseket illeti, 4 típus volt jellemző: totális diktatúra, tekintélyuralmi rendszer, korlátozott parlamentarizmus és…..
Monakhosz 2021.02.25 20:20:15
@Jericho_: Ez így van. A poszt többek közt kiemeli, hogy a náci Németországban, a fasiszta Olaszországban és a kommunista Szovjetunióban, nem a parlament kezében volt a hatalom.

Hitler nem oszlatta ugyan fel a Reichstagot, de a felhatalmazási törvénnyel (1934 március 24.) minden törvényhozói jogát átruházta a kormányra. Mussolini hasonlóan cselekedett: a fasiszta nagytanács vette át a parlament jogkörét. A szovjeteknél pedig a duma (parlament) feladatkörét a pártkongresszus látta el. Mindhárom modellnél pártirányítás alatt állt mind a törvényhozói, mind a végrehajtói hatalom és a párt első embere maga ellenőrizte az egész rendszert.
Monakhosz 2021.02.25 22:24:14
@Weißkopf: A különbség annyi, hogy a posztban említett esetekben (német, olasz, spanyol, szovjet modelleknél) a teljes deklarált államberendezkedés a pártállami irányítás szerint lett átalakítva és legalizálva (az ezt a célt segítő állami szervekkel együtt). Ezzel szemben a mai, autokratikusan működő berendezkedésekben (orosz, török, fehérorosz, magyar, lengyel ... stb) példáknál, a látszatstruktúra megmaradt és a demokratikus eszköztár látszólag működik, miközben a valódi irányítás díszletszerveken keresztül egyetlen központból érvényesül, bizonyos jogkörök plurálisan hagyása mellett.
A nagy világjárványok mindig próbára tették az emberiséget. Ezek közül a legnagyobb az 1347 és 1353 közt tomboló pestis-járvány volt, mely 25 millió emberrel végzett kontinensünkön. Minden idők legnagyobb pandémiája alig 5 év alatt koporsóba juttatta a korabeli Európa 35 százalékát. Kórokozója a…..
Monakhosz 2021.02.22 22:25:11
@Argus_: Bizony. És tegyük hozzá nincs rá se gyógyszer, se vakcina. Ha elkapod, annyi neked.
Horthy Miklóst a magyar történetírás és társadalmi emlékezet mint konzervatív politikust és németbarát, Hitlerrel szövetségre-lépő vezetőt tartja nyilván, aki a második világháborúban a nyugati hatalmak elleni harc egyik legfőbb európai képviselője volt. Táplálják ezt a megközelítést a…..
Monakhosz 2021.02.22 01:03:59
@Eremitha: ... amíg a személye átpolitizált marad! :)
A filmek szemléltetnek, fantáziánkra hatnak és elképzelhetővé, sőt átélhetővé tesznek történelmi eseményeket. Bizonyos tanárok mellőzik a filmek használatát - mondván, kidobott idő - mások kifejezetten ellenzik alkalmazásukat (mert szerintük a filmekben fellelhető esetleges hibák félreinformálják a…..
John Morre 2001-es háborús akciófilmje, az Ellenséges terület (Behind Enemy Lines) annak idején jelentős sikerként debütált a filmrajongóknál annak dacára, hogy mind a filmkritikusok, mind a háborús filmekre (és történelmi témákra) szakosodott filmkedvelők vegyes fogadtatásban részesítették. Pedig…..
Spoilermentes kritika Star Wars IX. - nagyon vártuk már és elég régóta. Sokan óvatos fenntartásokkal, még többen tűkön ülve de mindannyian tele kíváncsisággal és izgalommal számoltuk a napokat a Star Wars kilencedik epizódjának mozis bemutatójáig. Az óvatosság és a fenntartások sora is leginkább…..
A szokásostól eltérően ezúttal szerdán jelent meg a Mandalorian legújabb, hetedik epizódja, mely Deborah Chow rendezésében a Reckoning, azaz leszámolás címet kapta. Ez a rész némileg kevesebb figyelmet kapott, mert éppen most, december 18-án került a hazai mozikba a Star Wars kánon legújabb…..
Monakhosz 2019.12.19 15:28:56
@Arkadiai: A stromtrooperek mindig feldobják a SW részeket. Az viszont valóban nagy kérdés, hogy az Új Köztársaság miért hagyja, hogy továbbra is ekkora létszámokban "működjenek". Kábé mintha a második világháború után 100 fős SS alakulatok grasszálnának szabadon Németországban (fekete halálfejes egyenruhákban) és a győztesek ezt hagynák.