Regisztráció Blogot indítok
Adatok
covard

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Folytonos-e a fizikai világ, vagy kvantumok építik fel? Newton folytonosságon alapuló mechanikája Folytonos-e az anyag, vagy léteznek tovább már nem osztható építőkövei? Ez a kérdés más ősidők óta foglalkoztatta az emberiséget. A görög filozófus Démokritosz jutott el arra a gondolatra, hogy az…..
covard 2019.12.12 15:24:14
Üdv. Régóta olvasom a blogot, mert tetszik a szerző hozzáállása, érdekes az alapvető részecskék tulajdonságait leíró alternatív elmélete. Nem kevésbé érdekesek tudnak lenni a kommentek is.
Eddig nem szóltam hozzá, de ez a téma gyerekkorom óta foglalkoztat :) mármint a létezés, a semmi, a végtelen stb. fogalmak értelmezése.
ON: Azt gondolom, és ebben jórészt egyetértek @38Rocky-val, hogy alapvetően a makrovilágon "nevelkedett" gondolkodásmódunk a probléma. Nem igazán tudunk túllépni a fogalmakon, amiket a makro létezésünk következtében sajátítunk el, és fogadunk el axiómáknak.
Elképzelhető, hogy jelentősen túlértékeljük ezeket a fogalmakat, még a fizika szintjén is. Túlzott jelentőséget tulajdonítunk olyan összefüggéseknek, amik makro szinten működnek, leírhatók, de talán semmi közük a mélyebb rétegekhez.
Ha példát kell mondanom, ilyen az entrópia/termodinamika, a mechanika, de akár a relativitás elmélet is ide tartozhat. Adhatnak ezek nagyon jó leírást akár kozmológiai szinten is, de végső soron mégsem illenek össze, csak részleges modellek.
Másrészt pedig, ha elfogadjuk pl. a Heisenbergi elv kiterjesztését, akkor nem kell a létezés miértjének/lehetőségének kérdését fel sem tenni, ahogy a "semmi" fogalma is értelmét veszti, mivel "ürességet", jelentsen az bármit, az elv nem enged meg.
Rövidre zárva jobban át kellene gondolni talán a mikrovilág ismert tulajdonságait, új nézőpontokból, amiket viszont simán lehet, hogy nem vagyunk képesek felvenni...

Nem olvastam el minden kommentet, ezért elnézést ha triviális amiket itt leírtam.