Regisztráció Blogot indítok
Adatok
gabrielisabore

47 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Gabrielis ab ore Az Úr ajándéka 2024.03.01 10:10:58
„A magyar kormány célja, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen.” A családbarát politika egyik jellemző mondata mögött vannak intézkedések is, de szemléleti deformitás is. Az intézkedésekről hallhatunk, olvashatunk, ezért itt most csak a szemléleti gonddal foglalkozunk. Van létjogosultsága a…..
A hírek mennyisége és sokoldalúsága ellenére az átlagember alig tud valamit Magyarország legsúlyosabb gyermekeket érintő problémáiról, vagy ha tud is, nem foglalkoztatja különösebben. Bizonyos szempontból igaz ez a megállapítás a bicskei gyermekotthonban történtekre és a kegyelmi ügyre vonatkozóan…..
Gabrielis ab ore Háború és béke 2023.08.28 00:25:20
A kormányzati propaganda kifejezései (háborúpárti, békepárti) jó eséllyel indulnak majd az év meghatározó szavai versenyében, ettől még nyugodtan nevezhetjük őket lufinak, fel vannak fújva, ráadásul nem az van bennük, amit mondanak. Én is fújok még egy kicsit a lufiba, hátha kidurran a tisztább…..
Gabrielis ab ore Nyomás alatt 2023.08.12 14:24:19
Sietve elnézést kérek a románoktól, az előző bejegyzésben otrombáknak tituláltam őket, amiért a magyar miniszterelnököt kioktató tanácsokkal látták el beszéde előtt. De akkor mit mondjunk David Pressman amerikai nagykövetségéről? Inkább nem is mondunk, csak kérdezünk tovább. A magyar kormány minek…..
Ugyan a politikai elemzés nem áll távol tőlem, mégis rosszul érzem magam ebben a szerepben, vélhetően a politikai elemzők népes tábora, általános színvonala, irányítottsága miatt. Ez a bevezetés meg sem üti a tusványosi beszéd első perceinek színvonalát. Orbán Viktor a románoktól kapott demarsra…..
Azon nem kell sokat elmélkedni, hogy mit szimbolizál a Kossuth tér a maga épületeivel, szobraival, emlékhelyeivel. Alapvetően a modern Magyarországot, amiben Kossuth és az első felelős magyar kormány a forradalmat; Andrássy és Tisza a dualizmus korát; a vértanúk és az Összetartozás Emlékhelye a…..
Ha nem is homokos, szomorú, vizes síkon, hanem a hegyekben bóklászva, és ha nem is a hegyek miatt, de nem remélek. Csörgedezik a patak, csaponganak a gondolataim, ugrálok a víz fölött, mígnem hirtelen ez a szertelenség egy verssor mentén rendeződni nem kezd. „Messze jövendővel komolyan vess öszve…..
Hogyan kommunikáljuk a kialakult helyzetet? Volt munkahelyi főnököm szavai csengenek a fülembe, miután kirúgott négy kollégát, és ennek következtében még számosan elhagyták az iskolát. Mert a fő kérdés ez. Hogy mi lesz velünk, hogyan kezeljük a problémát, hogyan működik tovább az intézmény, az…..
Egy időben bizonyos csatornák sokat foglalkoztak a keresztre feszítés gyakorlatával. Hova is üthették a szögeket, a tenyérbe vagy a csuklóba? Aztán ez a szempont az ábrázolásoknak is a mércéje lett, mintha ez lenne a lényeg. Bevallom, annak idején engem is foglalkoztatott a kérdés, meg a…..
Gabrielis ab ore Stabat mater 2022.09.16 14:02:13
Assisi Szent Ferenc Naphimnusza, Aquinói Szent Tamás Oltáriszentséget magasztaló költeményei (Pange lingua, Adoro te devote) és Celanói Tamás Utolsó ítéletről (Dies irae) szóló alkotása mellé méltán sorolható a szintén a XIII. században megírt, Jacopo da Todinak tulajdonított Stabat mater kezdetű…..
A tök, a paradicsom és a szilva hármas terhe alatt indulok rokonlátogatásra biciklivel. Édes teher, ha a föld megtermi gyümölcsét, hála érte Istennek. Bánk felé az útszélen döglött macska hever. Láttam már elégszer ilyet, de most azonnal beugrik a rádiós reggeli ima, amiben Balog Zoltán ref. püspök…..
Mesterségek, hagyományok, utcák, ízek, torták, kenyerek, fesztiválok, koncertek, tűzijáték, körmenet, istentiszteletek, szentbeszédek, megemlékezések, méltatások, evés, ivás, szórakozás, nagy a kínálat, lehet szabadon választani, kinek-kinek igénye szerint. Ha csak ezt nézzük, úgy látszik, ezer év…..
Kívülálló vagyok annyiban, hogy nem veszek részt a választásban. Ennek több oka van, és nem a legfontosabb közülük az, hogy nincs alkalmas versenyző, számomra legalábbis. Nem teljesen kívülálló vagyok, mert egyrészt a pácban mindenki benne van. Másrészt a választási érdektelenség – az eredmény sem…..
A radarkép szerint megszűnik az eső, mire elindulok. A többiek hat óta áznak. Én csak nyolckor tervezem az indulást, aztán a vásárlásból hazajőve, a művház előtt fekvő embert látok, hátha valami baja van. Szerencsére nem volt, de egy kicsit csak kellett vele beszélgetni, ahogy a másik Zolival is, ki…..
Gabrielis ab ore Magyar keresztút 2022.04.18 13:05:13
Bevezetés Megváltónk szenvedéséhez kapcsolódunk lélekben, keresztutat járva, nemzeti, társadalmi, családi, emberi sorskérdéseinket hordozva, Rá figyelve. 1. állomás: Pilátus halálra ítéli Jézust Ember ítélkezik Isten fölött, bűnös az igaz fölött. Míg Jézus némán tűri a jogtalanságot, mi folyton…..
Míg tavaly az út járással történő karbantartása és a harmatozás, idén a várakozás volt adventi időszakom központi témája. Örök a kérdés, hogy tulajdonképpen mire is várunk. A rorátés hajnalokat sokkal közelebb érzem magamhoz, mint a Mennyből az angyalt vagy A kis Jézus megszületett, örvendjünk.…..
A Habsburg-ház legutóbbi trónfosztása éppen 100 éve történt. Ez a trónfosztás annyiban különbözik a többitől, hogy tartósabbnak bizonyult a korábbiaknál, de alapvető jellemzői ugyanazok, mint előzményeinek. A Habsburg-házra – nem függetlenül a liberális és kommunista szellem aknamunkájától – szinte…..
Szeretem az augusztust. A júliust és a szeptembert, meg a többi hónapot is, mindegyiknek megvan a maga szépsége, jósága, ami miatt szeretni lehet. Az augusztust először is a hagyma miatt szeretem. Habár zöldhagymát már korábban is kínál a kert, no meg munkát; a hagyma kiszedését általában augusztus…..
A Börzsönyt átszelő utak alapvetően kelet-nyugati, délkelet-északnyugati irányúak, keletről meredekebbek, nyugatról lankásabbak és patakvölgyet követnek. Ennek megfelelően három klasszikus útvonal adódik: Nagyoroszi és Bernecebaráti, Diósjenő és Kemence, valamint Kóspallag és Nagybörzsöny között.…..
Gabrielis ab ore Foci és nevelés 2021.07.06 21:20:47
Remélem, nem túlzok, ha megállapítom, hogy a sport nevelő hatása mindenki előtt ismert. Igazi értéke éppen abban áll, ha az edzések, a gyakorlás, a megmérettetések erősítik a jellemet, kitartóbbá, fegyelmezettebbé, erősebbé, bátrabbá tesznek. Viszont helyes önismeret és abból fakadó alázat hiányában…..
Krisztus sírban nyugvásának napja milyen időtöltést kívánhat az embertől? Mivel lehet illően megemlékezni erről a napról? Vélhetően nem hosszas ágyban fekvéssel. A sütés, főzés, takarítás már egy fokkal jobb, aki így tesz, az készül a másnapra, és szolgáló szeretettel van mások iránt. Lehet az ünnep…..
Bevezetés Lélekben Jézushoz csatlakozunk, aki a halál felé tart keresztútján. Előttünk áll az élet, de nem élhetjük úgy, hogy figyelmen kívül hagyjuk az Ő értünk vállalt szenvedését. Életében és halálában is utat mutat nekünk. Tartsunk vele, kísérjük el szenvedése útján, ígérete szerint ő sem fog…..
Nekem a böjt tél és tavasz, készület a halálra és megújuló élet, test és lélek küzdelme, párbeszéde, gyengeség és erő, börtön és szabadság, eszköz, hogy szívemet teremtője alakítsa szándéka szerint, sok a csiszolnivaló ugyanis. A modern világ számtalan ellentmondása közül az egyik, hogy a böjtre…..
Olykor hallani nyilatkozatokban, meg amúgy is a normális élethez való visszatérés vágyáról. Úgy bugyog fel ez egyesekből, mint az emberiség közös kívánsága. Akár örülhetnénk is, hogy végre valamiben mindenki egyetért, minden nép egyként akar valamit. De még mielőtt magával ragadna minket a…..
Gabrielis ab ore Harmatozzatok! 2020.12.21 22:53:30
„Harmatozzatok, egek, onnan felülről, és a felhők essék az Igazat. Nyíljék meg immár a föld, s teremje az Üdvözítőt” (ÉE 504). Ezek a szavak leírva is hatnak – legalábbis arra, aki engedni, hogy hassanak rá – de összehasonlíthatatlanul lélekemelőbb az adventi hajnali szentmisén hallani és…..