Regisztráció Blogot indítok
Adatok
unstar82

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Lassan egy héttel ezelőtt volt 100 éve, hogy Horthy Miklós bevonult Budapestre, és tetemre hívta a "bűnös várost". Ezzel együtt fellángoltak az érzelmek mind a két oldalon, de vajon melyik oldalnak van igaza? Ha ennyire egyszerű lenne a kérdésben igazságot tenni, akkor valószínűleg nem Horthy Miklós…..
unstar82 2019.11.29 15:10:30
Pár észrevétel, mert úgy látom többen nem tudnak itt logikusan gondokodni, plusz nem ártana még egy kis történelmi ismeret.

István fiát Horthy már elkezdte bevonni a politikába, de sajnálatos módon az orosz fronton gyakorlatozás/felderítés közben meghalt. Ennek a módját most ne firtassuk, ellenség sehol sem volt a láthatáron, a németeknek pedig nem állt érdekükben egy nyíltan németellenes (István) embert hatalomra emelni. Ha jobban meggondoljuk, Horthy-t is csak a látszat kedvéért hagyták meg, és Horthy sem volt németbarát, annak minden vonzatával együtt.

Belevezette egy országot egy háborúba? Elszigetelődés? Gondolkodjatok már... A háború anélkül is jött volna, nagyrészt az antant hibájából (durván elhibázott párizsi békerendszer), és ameddig csak tehettük, semlegesek akarunk maradni, ahogyan Tisza az első vh-ban is az akart maradni. Ha pedig választani kell, akkor választani kell, de csupa ugrásra kész, ellenséges országgal voltunk körülvéve, az antant oldalán 16 évig keresett partneri viszony hiánya, sőt, politikai elzárkózás és nemtörődömség után elkezdődött részünkről a német orientáció. Valaki mondjon legyen szíves egy másik valós alternatívát a németekkel ellentétben. És főleg úgy, hogy egy megtépázott nemzetben is kialakuljon az igazságérzet.

Kállay-val már azelőtt elkezdődött az antant felé nyitás, mielőtt megfordult volna a háború menete, de az antant ugyanúgy csak hitegetett minket, h kiugorhatunk. Bezzeg másoknak lehetett, nekünk nem, de az olaszoknak/románoknak pl. mindig lehet. A kiugrás két oldalú, ha a másik fél nem gondolja úgy, te lehetsz a legnagyobb spíler, akkor sem engednek kiugrani. Vagy tán neki kellett volna esni idehaza a németeknek mindenféle támogatás nélkül? Azt már gondolom mondanom sem kell, hogy az antant hatalmaknak mennyire jól jött, hogy 4 hadosztálynyi csapatot kellett kivonnia Hitlernek a frontokról, ezután következhetett a partraszállás. Az oroszokkal is kerestük a békét az utolsó pillanatig, mégsem sikerült az sem.

A numerus clausus-nak pedig kettős célja volt: egyrészt valódi segítséget próbált nyújtani a frontról visszaérkező és a háborúban megtépázott családok fiataljainak abban, hogy egyetemre járhassanak. Ezt ma esélyteremtésnek hívnánk. A magyar lakosság anno 10%-a volt (bevándorló) zsidó, az egyetemeken viszont 50%-os arányuk volt. Ezzel önmagában nem lenne baj, de meg kellett teremteni annak a lehetőségét, hogy a lakosság maradék 90%-ból többen is bejuthassanak az egyetemekre. Másrészről ne felejtsük el, hogy a magyar társadalomban már ismertnek kellett lennie a 95%-os zsidó többségű bolsevik forradalom, a Tanácsköztársaság, és az ominózus szabadkőművesek ilyen-olyan aknamunkája vagy rémtettei. Egy korábbi kommentelő valószínűleg azért célzott arra, hogy anno Ő is támogatta volna a Numerus Clausust, amit -ha nem léteztünk volna olyan sokáig a szocializmusban, manapság meg a féktelen liberalizmusban- egy logikusan gondolkodó történész akár nyilvánosan is "érthető"-nek vagy "logikus reakciónak" mondhatna a politika/társadalom részéről. Támadják inkább Amerikát, ahol minden ilyen ok nélkül is bevezették a Numerus Clausust.
unstar82 2019.11.30 11:08:52
@Orbánék Moszkva fele menekülnek!: Koszonom a minositest. Pont erre celoztam, amikor azt irtam, hogy nem tudunk gondolkodni sem, csak egymasnak esni.

En elfelejtettem megemliteni, de egy hozzaszolo utanam korrektul leirta azt is, hogy az egyetemeink nagy resze a magyarok altal "elnyomott" teruleteken voltak, amiket egyik naprol a masikra elcsatoltak tolunk. Hirtelen iparunk es gazdasagunk sem lett, mert a Karpat medence termeszetes foldrajzi egysegeben kialakult gazdasagi egyseg is felbomlott. A bolsevikek leverese, majd a roman hadsereg kitessekelese utan legyel szives azon nyomban epiteni par egyetemet, majd azokba tanarokat toborozni. Annak is orulni kell, hogy a megmaradt Magyarorszag egyaltalan eletben tudott maradni. Radasul az orszagba is nagy szamban jottek at a magyarok az elcsatolt teruletekrol, nekik is helyet es munkat kellett talalni. Persze ezek kozott is lehettek tanarok, de nem ez a lenyeg, csak azert irtam, hogy nehogy ebbe koss bele.
unstar82 2019.11.30 17:53:58