Regisztráció Blogot indítok
Adatok
GeoCucc

85 bejegyzést írt és 58 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A férfiak tornájának drámai végkifejlete mellett nem lehetett panaszunk a női curlingesek érmekért folyó csatározásaira sem – leszámítva éppen a döntőt, ahol az eddig a mezőnyön hatalmas meglepetésre átgázoló dél-koreai csapatból kifogyott a gőz, és igazából semmilyen ellenállást nem tudott…..
Az utolsó napokhoz érkezve sem szűnnek a váratlan eredmények a meglepetések olimpiáján. A férfiak curlingdöntőjén Dávid legyőzte Góliátot, az elmúlt években magukat halomra nyerő Niklas Edin-féle Svédországot ugyanis térdre kényszerítette az esélyesek között előzetesen egyáltalán nem emlegetett, de…..
A férfiak és a nők curlingmezőnye is átverekedte magát a nagyüzemen, a csoportkörök lezárultáig a két tornán összesen 91 mérkőzést játszottak le, és azon kaphatjuk magunkat, hogy már csak nyolc van hátra ahhoz, hogy az összes olimpiai érem gazdára találjon a sportágban. Meglepetések voltak szép…..
Nagy német és norvég győzelmeket, váratlan eredményeket, összességében pedig az olimpia eddigi legsűrűbb programját hozta a 2018-as téli játékok hatodik versenynapja. Címszavakban? Érmet szerzett Spanyolország, volt holtversenyes bronz és egy 66 éves várakozást szakított meg Németország...
Gyakran hangsúlyozzák, hogy a curling az egyik legfiatalabb olimpiai sportág, hiszen csak 1998 óta része az ötkarikás programnak, viszont amikor a férfitornáról van szó, ez nem teljesen igaz. Olyannyira nem, hogy bizonyos tekintetben a curlinget a legrégebbi számok egyikének is nevezhetjük, hiszen…..
Kaitlyn Lawes és John Morris kanadai kettőse több szempontból is történelmet írt kedden este a gangnongi curlingcsarnokban, amikor a 70 perc alatt befejeződő döntőn erődemonstrációt tartott Svájc ellen. Az oroszoké lett a bronz, de az ország sikere keserédes: hiába született meg hosszú várakozást…..
29 mérkőzés már le is zajlott, és már csak négy van hátra az olimpián idén debütáló, különleges curlingtornából, amelyen négyfős férfi vagy női csapatok helyett egy férfi és egy nő párosa igyekszik az egyébként négyemberes munkát ellátni a jégen a szakág ezen pörgős változatában...
Már a pjongcsangi téli játékok nulladik napján, a pénteki nyitóünnepség előtt elkezdődnek az érmekért folyó küzdelmek két sportágban. A síugrók is megkezdik a selejtezőjüket, de az első sportesemény, ami megadja a kezdőlökést a két és fél héten át tartó sportőrületnek, a curling lesz – mégpedig egy…..
Égetett Popcorn Avatar (2009) 2013.01.26 15:32:52
Az Avatar olyan, mint egy gyönyörű nő/férfi (mindenki képzelje el saját ízlésének megfelelően). Meglátod az utcán, azonnal megtetszik és elkezdesz fantáziálni, elképzeled, hogy Ő a pajkos ápolónő/a vízvezetékszerelő vagy az új osztálytárs/munkatárs/szomszéd, aki most…..
GeoCucc 2013.01.26 16:43:04
Valamiért az ilyen nagy dobra vert, nagyon populáris, nagyon nagy költségvetésű látványfilmek sosem vonzottak. Ez sem érdekelt, mindig próbáltam kerülni, volt hogy buszos utazás alatt is lenyomták, de én inkább aludtam.
Na, most újévkor elmentem Londonba, ahol minden nap ilyen, meg még menőbb filmeket adnak a tévében, és mivel mindenki ezt nézte, én is beáldoztam magam.
Tényleg szar volt. A történet kliséhalmaz, amit már ezer más filmben láthattunk. Eleinte még vártam a csavart, a váratlan pillanatokat, de gyorsan letettem róluk. És tényleg sokaknak tetszik, és mondják, hogy milyen tanulságos, meg mekkora kritikája az emberiségnek. Hát, ahogy írod is, így minden felvezetés nélkül egyáltalán nem érződött, hogy bármi mondanivalója is lenne (persze nem kell hogy feltétlen legyen egy filmnek, de ha már ezt akarják, akkor dolgozzák ki rendesen).
Különbözőek az emberek, és elég széles az a célcsoport, akiket ezzel a filmmel kereszttűzbe vettek. Szóval a készítők is jól jártak, meg a nézők többsége is. Egészségükre. De én nem fogom megnézni a második részt, mint ahogy azt a sok más "mindenkilátta" klasszikust sem, amik kimaradtak az életemből. Rengeteg sokkal mélyreszántóbb, eldugott film létezik.

A látvány oké, megvolt, de ne ezzel akarjonak már megvenni. A fiatalok ma már minden számítógépes játékban látnak ilyet. Arról nem is beszélve, hogy aki szépet akar látni, az ne a tévé előtt üljön már legyen szíves, mikor 500 millió négyzetkilométeren ott van körülötte a világ :)
A hétvégén véget ért a Karlstadban rendezett curling EB, ahol a férfiaknál végül a hazai svédek szerezték meg a trófeát, míg a nőknél kisebb meglepetést okozva az orosz csapat hódította el az aranyat - mindkét válogatottnak a címvédőket sikerült legyőznie a döntőben. A…..
(A svéd skip, Niklas Edin volt az egyik legprecízebb befejezőember) Véget értek a csoportkörök a curling Európa-bajnokságon, a folytatást pedig a házigazda svédek a férfiak és a nők között is a legjobb pozícióból várhatják. Nagyobb meglepetéseket inkább a férfi mezőnyben…..
Három nap alatt már öt forduló lezajlott a karlstadi curling Európa-bajnokságon, így lassan kezdenek kirajzolódni az erőviszonyok mind a női, mind a férfi mezőnyben. A tíz-tíz csapatnak tehát már csak négy mérkőzése van hátra, mielőtt végeredményt hirdetnének a…..
A magyar curlingsport egyik legnagyobb sikerét érte el azzal, hogy mind a női, mind pedig a férfi csapat kvalifikálni tudta magát az idei A csoportos Európa-bajnokságra, azaz a kontinens legjobbjai közé. Ennek gyümölcsét jelenleg próbálják learatni, hiszen egy napja a svédországi…..
Ha nem világos, hogy mi fán terem a curling, illetve mi sziklán terem a curling kő, itt ez a pár éves felzárkóztató cikk, ami ennyi idő távlatából sem tűnik olyan rossznak, mit sejtettem. Szóval fogyasszátok. Mostantól egy héten át a curlingeseké a főszerep a télisportok…..
150 ezer eurót a szerb szövetségnek. A Magyar Kajak-kenu Szövetség (MKKSZ) ma végleg úgy döntött, csak százötvenezer euró ellenében engedi meg, hogy Nataša Dušev-Janić szerb színekben folytassa. Október 31-ig kaptak haladékot a szerbek az összeg átutalására. A pénzt…..
GeoCucc 2012.10.24 22:44:10
"hát miért ne járna a pénz?"

Jesus. Pedig mikor a Hungaroring elnökévé választották, még mondogattam magamban, hogy mi keresnivalója van ott, miért nem foglalkozik inkább a kajakkal, amihez legalább ért..

Nataša Janić Jugoszláviában született, szerb. Átköltözött Magyarországra, amire azokban az időkben, mint tudjuk, sokaknak sokféle oka volt. De tulajdonképpen mégis csak ajándékba adta magát a magyaroknak. Vitathatatlan, hogy nagyrészt ők képezték azzá, ami ma is, de a számtalan érem, meg mindenféle bajnoki cím révén ezt bőven visszafizette az országnak. Ez olyan, mintha tandíjat fizettetnének vele :) Nem is vele, hanem a szerb szövetséggel, pedig (javítsatok ki, ha tévedek) nem is ők akarták leigazolni Natašát, csak a férjét hívták meg edzősködni, az asszony meg nyilván saját akaratából döntött és még szép, hogy jönne vele (persze azért a szerbek nem is tiltakoznak ellene :) ).

Ha jól emlékszem, úgy szól a szabály, hogy a férje állampolgárságának megfelelő ország színeiben simán elindulhat, ebben nem akadályozhatná meg senki. Ez most ilyen fél-komoly felvetés, mert nem tudom, lehet-e ilyet, de mondjuk vicces lenne, ha egy évet versenyezne bolgárként, és onnan váltana a szerbre, hátha a keleti szomszédok kevesebbet sz.oznak az elengedéssel. :) Vagy gondolom a férje így most elég hamar megkapja majd a szerb állampolgárságot - akkor nem tudna majd gond nélkül átigazolni?

Natašának vélhetően már csak egy olimpiája lesz hátra. Miért ne lenne joga legalább a pályafutása végét a szülőhazájában tölteni? Nyilván egy magyar származású sportoló távozása esetén más lenne a helyzet. Sajnos a magyar szövetség ezen hozzáállását látva számomra csak a magyarországiakról kialakult irigykedő sztereotípia igazolódik be ismét. Az a szomszéd tehenével kapcsolatos dolog.

Ez volt az első és utolsó hozzászólásom ebben a témában, ami egyébként - szerencsére - nem is különösebben érdekel. Azt hiszem, most tűrhetően összefoglaltam a gondolataimat.
Legalábbis ezt nyilatkozta a Szerb Olimpiai Bizottság elnöke, Vlade Divac. Novak Đokovićot sokan azzal vádolták, hogy mivel az olimpiai torna nem pénzdíjas verseny, ezért nem adott bele apait-anyait és így könnyedén elvesztette a bronzéremért folytatott mérkőzést az argentin Juan…..
Olvasónk, Bognár Viktor vendégposztja Öt arany, négy ezüst és hat bronz, ezzel együtt pedig az éremtáblázat 16. helye. Hiába nézegetjük a londoni olimpia eredménylistáját, nem találunk egyetlen országot sem, amelyre illene a fenti leírás. Egészen addig, amíg a régi szép…..
Egy Szerbiával, és egyéb volt jugoszláv államokkal foglalkozó blog burek nélkül olyan, mint a Dallas Jockey nélkül. Korábban is voltak burekos posztok [a "burekot/bureket" probléma már korábban, kommenetelői bevonással kivesézésre került; a csata a "burekot" javára dőlt el].…..
Adem Ljajić (21) szerb válogatott focista a Spanyolország-Szerbia barátságos mérkőzésen kikerült a csapatból, mert a meccs kezdete előtt nem énekelte játékostársaival a szerb himnuszt. Siniša Mihajlović, az új szerb szövetségi kapitány a most szombati, bemutatkozó mérkőzése…..
Autonómia-modellek A Finnországhoz tartozó Ålandnak nincs sok köze Szerbiához, és a többi volt jugoszláv tagállamhoz, amely területek hírei blogunk fő profilját képezik. Annál több viszont a jól megvalósított etnikai kisebbségi autonómia-modellhez, ami a vajdasági magyarság…..
Parlamenti (+ tartományi), helyhatósági és elnökválasztás május 6-án Boris Tadić, az áprilisban lemondott volt köztársasági elnök emlékezteti választóit arra, hogy három a szerb igazság a vasárnapi urnapartin is. A nyugat-balkáni ország történelmében most vasárnap…..
Serbia Insajd Nem érteni szerb 2012.01.26 14:46:00
A horvát RTL tévét egy nézői bejelentés miatt büntetnék meg. A tisztelt néző azt kifogásolta, hogy a Žikina Dinastija c. szerb sorozatot fordítás nélkül sugározták. A horvát NMHH fenyegetésére a televízió élesen reagált, és az illetékesek lemondását követeli. Tudjuk, a…..
GeoCucc 2012.01.27 20:15:05
Egy amerikai balkánkutató könyvében olvastam a diplomamunkám írásának jegyében, hogy kb. 20-25 ezer szóban tér el egymástól a szerb és a horvát nyelv, ami azért elég jelentős. Az elmúlt 20 év során a horvátok és a bosnyákok is igyekeznek minél több olyan szót meghonosítani saját nyelvükben, amelyekkel egyedivé válhatnak, és megkülönböztethetik magukat egykori nemzettársaiktól. A horvátok teszik ezt a nyelv "idegen eredetű szavaktól való megtisztítása" címszó alatt, a bosnyákok meg török/arab eredetű szavak kölcsönzésével. Persze a lakosság nem vált át az új szavakra egyik napról a másikra, így természetes, hogy többnyire megértik egymást (és bizonyára az alapszókincs tekintetében mindig meg is fogják). Érdekes helyzet, mert egyszer el fog jönni a pillanat, amikor mondjuk egy új generáció már csak részben fogja érteni a másik nyelvet, és noha furcsán fog kinézni, de fordítani, feliratozni kell.

Ez a vita azonban nem kizárólag mostani jelenség. 1991-ben a háború kirobbanásának elején a hat tagköztársaság képviselői gyűlést tartottak a Sarajevo közelében lévő Ilidža településen, hogy megoldást találjanak a konfliktusok kezelésére. Megjelentek a szlovén és macedón tolmácsok is, mint mindig, hiszen e két nyelvet régóta különállóként kezelték. Ekkor felállt a horvát képviselő, Neven Jurica, és a következőket mondta: „Örömmel hallom, hogy szlovén és macedón tolmácsok a rendelkezésünkre állnak, azonban más nyelvek képviselői is jelen vannak. Szeretnék horvát nyelvre történő fordítást is kérni.” A teremben kitört a röhögés, ami lassan átváltott zúgolódásba. Mikor nagynehezen szóhoz jutott a boszniai képviselő is, dacosan odavetette, hogy nem vesz részt a tárgyaláson, amíg boszniai nyelvre nem tolmácsol neki valaki. A gyűlést berekesztették, a háború pedig tovább folytatódott..
Cukiságok A Milka csoki gyártója ajándékcsomaggal köszöntötte a a közép-szerbiai Čačak közelében lévő Jezdina faluban született halványlila-fehér tarka kisborjút. (Annyira halványlila, hogy inkább szürke, de ne legyünk ünneprontók.) "Kellemesen meglepődtünk, hogy…..
Serbia Insajd Jugoszláv űrprogram 2012.01.11 13:00:00
Vardartól a holdkráterekig "Jugoszláv segítség nélkül az amerikaiak nem szálltak volna le a Holdra" – állítja Boštjan és Žiga Virc, a Houston, we have a problem! című dokumentumfilmet jegyző szlovén rendezőpáros. Filmjükben a hidegháború űrkutatási…..
GeoCucc 2012.01.12 03:18:31
Igen, az ember szeretné, ha mindez igaz lenne, de azért nehéz feltétel nélkül elhinni. Mindenesetre úgy tűnik, az alaknak tényleg van Academy Awards jelölése, noha nem a hagyományos, hanem egy bizonyos "diák oscar díj" kategóriában. Nyilván ezért nem írja az imdb, meg semmi más se, a hivatalos oldalon kívül.
www.oscars.org/press/pressreleases/2010/20100506.html

Továbbá találtam egy oldalt, melynek szerzője állítólag ez az eltelt egy nap alatt már interjút is készített Virc-cel. Persze akár ez is lehet ugyanúgy átverés, mint a készülő dokumentumfilm, vagy ugyanúgy igaz is. Mellesleg azt mondja, a trailerben felvetett tények 90%-a megerősített forrásokból származik, de még mindig javában zajlik a kutatás.
bturn.com/5434/houston-do-we-have-a-hoax