Regisztráció Blogot indítok
Adatok
CeterisParibus

2 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Manapság a tőzsde szó hallatán a számok és a gyorsan váltakozó grafikonok juthatnak az eszünkbe. Nos, nem mindig volt ez így a börze világában. Tulajdonképpen a távközlési eszközök feltalálásáig egy igen lassú, a maihoz képest elég unalmas helynek számíthatott a korabeli tőkés országokban az…..
A technológiai fejlődés és az okostelefonok megjelenése nagyon sok elektronikai eszközt száműzött az életünkből. Nemigen használunk manapság pl. CD/DVD lejátszót, kazettákat stb. De közel sincs így az MP3 lejátszókkal. Igen, azokkal az MP3 lejátszókkal, amiket a 2000 években mindenki aki kicsit is…..
  A Biblia szexuálerkölcsre vonatkozó legismertebb törvénye a tízparancsolat egyik pontja: ne törj házasságot parancsa, melyet, tévesen szoktak „ne paráználkodjnak” fordítani, bár valójában ez a konkrét parancsolat a más feleségével való szexuális együttlét tilalma. Már ez a parancs is elég…..
Az ún. illiberális állam csak egy kicsit értelmesebb választás a középkornál; csupán annyival, amennyivel nem kell hozzá megtanulni az időutazást, hanem elég elhinni (kellő tudás hiányában), amit az embernek egy cinikus politikai vezető mond. Hogyha ehhez egy egész ország is asszisztál, akkor…..
CeterisParibus 2020.04.22 17:09:27
  Nem Patrick J. Deneen az egyetlen aki temeti a liberalizmust. Ő csupán azon kevesek egyike, aki 2018-ban egy komplett könyvet szentelt a témának, mely tavaly magyar nyelven is megjelent. A szerző - az Indiana állambeli Notre Dame egyetem politikatudományokat oktató professzora - művében mindvégig…..
CeterisParibus 2020.01.14 23:23:48
"Valójában a legfelső réteg gyarapodása húzza magával az alsóbb rétegeket is"

Hűha! Ez a mondat megfogja a szűkösen rendelkezésre álló javak elosztásában a szűkösséget, jól megrágja és kiköpi azt az ablakon. Ha feltesszük teoretikusan, hogy holnap az emberiség elkezd bányászni az űrből óránként több tonna aranyat, és ezt pedig a földre importálja: vajon ez azzal fog járni, hogy mindenki gazdagabb lesz? - vagy esetleg piszkosul lemegy az arany ára? Kb. ezen a szinten van a "legfelső réteg gyarapodása gyarapítja az alsó réteget" elmélet is. Ha kevesek birtokolják a szűkösen rendelkezésre álló erőforrásokat, azoknak az elosztása bizony marhára nem hatékony és csak a jövedelmi ellentéteket tágítja. Arról nem is beszélve, hogy milyen "méltányos és jogszerű" módon sikerül ekkora vagyonra szert tenni. A monopólium, oligopólium nem hatékony ezért létezik a versenyt felügyelő hatóság, ami persze politikai nyomás alatt van, a politika meg a szűk elit nyomása alatt. Ez korrupció, nem hatékony és nem jó dolog ezt dicsérni! Nem a szocializmusra gondolok itt, csak a méltányos versenyre amit viszont a legfelső elit nem szeret. Ecsetelhetem még tovább is de nyugodtan javíts ki te vagy itt a mester.

"Ahol a piac diktál, ott a kultúrát is a fogyasztói ízlés alakítja"

Ezzel a fajta piac diktálós gondolkodással nekem az a bajom, hogy nem értem. Ha a piac a kereslet és kínálat összesége, akkor az mi a fészkes fenét diktál? Max a piacnak diktál a kínálat, mint pl. szélsőséges esetben a tervgazdaságban: ezt gyártjuk ez van xy mennyiségben, ha kell megveszed ha nem, akkor nem veszed. A kereslet által diktált piacon a marketing előbb felméri a fogyasztók igényeit, az leadja a gyártástervezésnek és csak utána kerül gyártásra és azt piacra dobja. Ott vállik el, hogy jól mértük-e fel az igényeket vagy sem. A fogyasztói igényeket nagyban befolyásolja a kultúra, aki próbált már disznóhúst értékesíteni a muszlim országokban vagy akár Izraelben, az erről többet is mesélhet. Tehát nem a fogyasztói igények diktálják a kultúrát, pont hogy fordítva!

A piac szerintem nem valami istenség, aki megmondja mi a jó és mi a rossz vagy mi az etikus. Ez a közgazdaságtan tudományból vallássá transzformálása. Nem jó dolog ez!
CeterisParibus 2020.01.15 00:18:07
@G. Nagy László: Nem gúnyolódok, alapjába véve ilyen a stílusom. Valamint nem a finomkodó ellenvélemények korát éljük.

A nap az egy közjószág tehát bárki számára korlátlanul elérhető, habár rivalizálás alakulhat ki, mivel "kibányászásához" hely szükséges és a túlfogyasztás zsúfoltságot eredményezne, amely azzal járna hogy lépten nyomon napelemek lennének. De szerintem a technológia még nem olyan hatékony, hogy az túlfogyasztást eredményezzen. Erről talán a környezetgazdászok tudnak valamit.

A felső rétegnél viszont nem a közjószágok, hanem a magánjavak egyre nagyobb birtoklását értem, ahol a szűkösség problémája fenáll így a gyarapodás azzal jár, hogy elveszel a másiktól.