Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sziszifusz

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A harc valamelyest emlékeztet VIII. Henriknek a pápával folytatott házasság-legitimációs vitájára. Henrik azzal, hogy a feje tetejére állította a házasság akkor bevett intézményét, szakítva az Egyházzal, pontosan azt a legitimációt nem tudta soha kivívni Boleyn Annának, amit…..
sziszifusz 2009.08.06 10:29:55
Egy meleg oldalról, a gaybears.blog.hu ról egy ide vágó cikk: ki dönti el, hogy élhetsz-e melegként vagy nem

A mi kultúránkban automatikus a válasz, hogy mindenki saját maga dönthet ebben a kérdésben.

Legfeljebb ha úgy dönt, hogy melegként él, megkockáztatja, hogy a környezetéből azok, akik ezt nem tudják tolerálni elhatárolódnak tőle.

Amikor vita folyik a meleg jogokról, ez a kérdés egy kicsit kibővül. Bekerülnek jogi, vagy a kultúra alapjait adó vallási – mitológiai kérdések is. A vallások egy része a szuverén döntés mellé tesz egy másik lehetőséget, az isteni elrendeltetést.

A melegséggel a vallások többsége ebben a formában nem tud mit kezdeni, mert itt az egyén szembefordul az isten elrendeltetésével, ha a nemi hovatartozását másképpen fogalmazza meg valaki. Olyan ez, mintha megszegnék egy szerződést azzal, hogy meleg vagyok. Tegyük fel, hogy férfinek születtem, ez egy adomány az istentől, és azonnal szentségtörésnek számít, hogy egy másik férfit szeretek és nem csinálok gyerekeket.

Sokan a blogban azzal az érvvel is előhozakodnak, hogy a társadalom felé is tartozom azzal, hogy nem leszek meleg. Ez is egy olyan érvelés, ami vitatja a szuverén döntés jogát.

Nemrég egy ismerősöm találkozott ezzel a nyomással családon belül. Egy keleti férfivel hozta össze a sors, ahol a szuverenitás sokkal kevésbé magától értetődő mint nekünk magyaroknak.

A tamiloknál sok vallási és társadalmi hagyomány veszi körül a házasság intézményét. Konkrétan ez egy tamil katolikus család, de indiai hagyomány szerint intézik a házasság kérdését, a szülők dolga feleséget – férjet választani a gyermekeknek.

Fel sem merülhet hogy valaki meleg. Az apa rendszeresen nyomást gyakorol a fiára, mert amíg ő nem nősül meg, nem adhatja férjez a fiatalabb lányt, a sorrendiség miatt.

Hiába mondja a srác, hogy „Apa, én meleg vagyok, nem fogok megnősülni!”

Erre az eshetőségre nincs adekvált válasz a kultúrában. Nem láttam még ennyire tiszta példát arra, hogy mi is ez a szuverenitás kérdés. Most már értem.

Jó lenne olyan közegben élni, amely elismeri, hogy magam dönthetek arról, hogy kivel élek szeretetteljes kapcsolatban. Jó lenne ha se társadalmi nyomás, se vallási belemagyarázás, se családi presszió nem akadályozná, azt, hogy bárki szabadon dönthessen.

Sajnos ettől mi még messze vagyunk.
Kedden miután a nagyobbik lányomat otthagytuk az iskolában, a kisebbikkel elindultunk az oviba. Útközben be szoktunk térni a buszmegállóban lévő kisboltba. Kiválasztott egy szép nagy croisont, aminek a két vége csokiba volt mártva. Amikor evés közben a töltelék részéhez…..
Meleglelés Homonegatív 2008.09.18 10:04:00
Nem vagyunk valami kirobbanó formában. Hogy kire értem ezt? Az inkább a kérdés, ti kire értenétek. Miután évekig külföldön éltem, hazaköltözésemkor igencsak meglepett, hogy az emberek komorsága még a korábbiaknál is hangsúlyosabb lett. Azon morfondírozok, vajon az általános…..
Meleglelés P mint Pride 2008.07.22 18:36:00
  A 13. melegfelvonuláson vagyunk túl. Lássuk csak, milyen volt az idei: jómagam az Oktogonnál kapcsolódtam be a menetbe, és a földalattis kimenekítésig bőven volt alkalmam megfigyelni, milyen is az a „magából kivetkőzött, hiszterikus ribanctömeg”, amelynek képe az…..
sziszifusz 2008.07.23 08:59:01
Gratulálok! Nagyon jó Röntgen felvétel a társadalmi helyzetről és a meleg ügyről! Abba az irányba sem lenne hiábavaló kapisgálni, hogy az önkifejezés mennyire fontos egy adott társadalomnak - kultúrának. A gazdasági mutatóinkon látszik, hogy nem teljesen értjük, hogy merre megy a világ! Máshol valami tudás alapú társadalom féle van kibontakozóban, míg nálunk csupa olyan iparág települ meg nálunk, ami ipari termelésről szól. Máshol fontos, hogy az emberek foglalkozzanak azzal, hogy "ki vagyok én?" mitől leszek boldog és kiegyensúlyozott?" és hasonló kérdések. A melós kultúra még elvan a hagyományokból következő sztereotípiákkal. Még a politikusaink is előálltak azzal a klisével, hogy meleg márpedig nincsenek, vagy ennek restaurált változatával, miszerint "ez divat"! A meleg ügy egy indikátor is a társadalom számára! Felveti azt a kérdést, hogy szabad-e? Sőőőt! Kell-e? Kinek-kinek nagyon is utána nézni, hogy milyen értékeit tudja felmutatni? Személyesen - a hagyományoktól vagy a szakmai rutinoktól eltérően, egyedileg, csakis rá jellemző módon "eladni magát"! Nekünk ez a lecke még nem annyira megy a hazai piacon! Ha el akarsz érni valamit, akkor menekülj innen! A mi kultúránk még ellenáll annak, hogy mindannyian mások vagyunk és ez használható érték! Ezért nagyonis aláhúznám a cikk azon konklúzióit, hogy ezt a keletkezett feszültséget fel kellene használni arra, hogy a társadalom "megbeszéljen" egy-két dolgot! Ha a közbeszéd szőnyeg alá sepri ezt a témát, sokkal többet veszítünk, mint a melegek emancipációjának az előrehaladása!