Regisztráció Blogot indítok
Adatok
klímapszichológus

24 bejegyzést írt és 54 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Régen a szülők a szexuális felvilágosítástól paráztak, ma a klímaváltozásról való beszélgetéstől. A lányom pár hete meglátott egy kivágott fát, és majdnem elsírta magát. "De ha kivágják a fákat, nem lesz oxigén" - 5 évesen valamit hallhatott az óvodában, és ez az üzenet ment át neki. Megnyugtattam,…..
klímapszichológus 2021.07.07 08:00:14
@arthurthedent: majd szólok a lányomnak :)
klímapszichológus 2021.07.07 08:05:19
klímapszichológus 2021.07.08 08:05:35
@A Joda visszatér: a célom a blogon nem a klímaváltozás tudományos alapjainak ismertetése vagy megvitatása, mivel ezek nem az én szakterületeim. Ami biztos, az az, hogy
1. a klíma változik, ehhez alkalmazkodni kell (városi hőstressz kezelése, villámárvizek elvezetése, aszályosodás kezelése stb. stb.) - aki ezt vitatja, az beszéljen nagyszülőkkel, nézegessen grafikonokat, olvasson utána vagy hagyatkozzon saját élettapasztalatára.
2. jelenlegi rendszereink fenntarthatatlanok és mind a környezetre, mind az egészségre károsak, ezen meg változtatni kell. Azt hiszem, ezen nincs mit magyarázni, ebben Te is egyet értesz.
Hogy hogyan kell alkalmazkodni és változtatni, illetve hogyan lehet ebbe minél több embert bevonni a fentiekbe, hogyan lehet ezeket jól kommunikálni illetve milyen mentális következményei vannak a klímaváltozásnak, erről szól a blog.
Tehát nem én vagyok a Te embered, ha tudományos vitákat szeretnél a légköri gázokról, abszorpciós modellekről és az MTA igazolási módszereiről, javaslom a HuPCC-t magam helyett: hupcc.hu/
Hogyan érjük el, hogy az emberek jó szokásokat vegyenek fel? Egészségesebben étkezzenek, többet mozogjanak és több időt töltsenek a szabadban? Hogy ne szemeteljék tele az erdőket, most, hogy tömegestül mennek kirándulni jobb híján, hogy figyeljenek oda háztartásuk energiafelhasználására és…..
A Bábozd Zöldre! Egyesület több, mint tíz éve foglalkozik óvodások szemléletformálásával. Az egyesület vezetőjével, Szűcs Krisztinával munkájukról beszélgettem. A cikk a Hegylakó Magazinban olvasható itt>>> Szintén ez alkalomból készült egy videó is:  ..
Rengetegen láttuk a Netflixen a Társadalmi dilemma című dokumentumfilmet, amely a közösségi média káros mellékhatásait mutatja be. A filmből kiderül, hogy minden egyes közösségimédia-platformot a Facebooktól az Instagramig tudatosan úgy terveznek, hogy befolyásolni és manipulálni tudják vele a…..
Még a járvány előtt írtam azt az írást, amely most jelent meg a Jegyzőben. Nosztalgiázva tekintek vissza most arra az időre, reméljük, hogy amint elmúlik a veszélyhelyzet, a klímaváltozással és a környezetvédelemmel kapcsolatos témák újra visszatérnek a közbeszédbe. Az önkormányzati munkában…..
Tavaly év végén érezhetően felerősödött a magyar sajtóban a klímaváltozás témája, rengeteg cikk és előrejelzés jelent meg vele kapcsolatban. Aztán jöttek az ausztrál bozóttüzek, amelyeket a sajtó jó része szintén a klímaváltozáshoz kapcsolt. (bár akadtak természetesen kételkedő hangok, sokszor…..
Mindenki hallotta már Norbi monológját, amelyet egy viszki mellől intézett a szülés után elhízott nőkhöz: tájékoztatja őket, hogy sajnos ilyen formában nem fognak kelleni a férjüknek, így jobban teszik ha gyorsan lefogynak. Mintha a szülés után 30 kilót felszedett nők nem lennének tisztában azzal,…..
Mindannyian a legjobbat akarjuk a gyerekeinknek. Éppen ezért borzadtam el, amikor a nagyobbik lányommal beiratkozni mentünk abba az óvodába, amelyikbe beosztották: az óvoda kerítése mellett négy sávban pöfékelnek a dugóban az autók minden délután, épp amikor a gyerekek az udvaron játszanak. A sarkon…..
Az USA egyik legnépszerűbb online társkereső telefonos alkalmazásában (OkCupid) mostantól nem csupán magasság, szemszín, diplomák száma és hajszálak mennyisége alapján lehet szűrni a társkeresők között, hanem azokat is ignorálhatjuk egy új filter segítségével, akik klímaszkeptikusok vagy úgy…..
Mielőtt még tovább olvasnál, súgok: semmiképpen se így! ;-) Régebben a szülők számára a legkínosabb téma, amiről a gyerekeikkel kellett (volna) beszélgetniük, a szex volt, a mai szülők azonban ennél jóval nagyobb problémával szembesülnek: hogyan beszélgessenek a gyermekükkel a…..
klímapszichológus 2020.01.21 19:00:24
@Kovacs Nocraft Jozsefne:
lássuk sorban.
1. Tényeket közöltem. Nem állítottam, hogy "mindenki" lájkolta, míg a kommentelő azt állította hogy "mindenki így látja". Ez nyilvánvalóan nem igaz.

2. de igen, meg tudják mondani, hogy antropogén a hatás tehát a jelenlegi klímaváltozást az emberi beavatkozás okozza az üvegházhatású gázok kibocsátásával. Ezt már 100 éve megmondták egyébként, ennyit a jelenlegi klímafelbuzdulásról - már éppen ideje volt... Ha ismered a tényeket, nem gondolnád túlzónak a "klímafelbuzdulást" - épp az a gond, hogy nem elegendő az, amit teszünk jelenleg össztársadalmilag, politikailag, törvényhozóilag stb. azért, hogy lassítsuk a folyamatokat. Hogy hogyan lehetne ezt elérni, milyen kommunikációval, többek között erről szól a blog. Tehát ha nem gondolod, hogy emberi tevékenység okozza a jelenlegi klímaváltozást, nézz utána a szakirodalomnak - és mindig nézd meg, ki támogatja a jelentéseket, amiket olvasol. Ajánlom figyelmedbe: klimapszichologia.blog.hu/2019/12/27/igy_nevelte_ki_az_olajipar_a_klimaszkepticizmust
klímapszichológus 2020.01.21 19:09:55
@Kovacs Nocraft Jozsefne: ui: fontos reagálnom a jégkorszakos kijelentésre is. Tény hogy a 70es években egyes kutatók úgy gondolták, hűlés tapasztalható, de nem volt tudományos konszenzus (10% gondolta csupán így, míg 60% felmelegedést mondott). Mos VAN tudományos konszenzus (ember okozza, felmelegedés van és megoldható lehetne a probléma) és ez nagyon nagy különbség. Részletek itt a jégkorszakról: skepticalscience.com/ice-age-predictions-in-1970s.htm
klímapszichológus 2020.01.22 09:25:55
@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ahogy azt már többször említettem, ez nem a klímaváltozás tudományával foglalkozó oldal, hanem az azzal kapcsolatos lelki és kommunikációs jelenségekkel foglalkozik. Így nem tisztem elmagyarázni, melyik klímaszkeptikus hol téved stb, ezt megtették már mások elég guglizni hozzá egy kicsit.

A legnagyobb hiba, amit az amerikai sajtó elkövetett az az volt, hogy úgy tárgyalta ezt a témát, hogy a "pártatlan tájékoztatás" jegyében megszólaltatott klímaszkeptikusokat is, tehát egy egyetértő és egy tagadó - így néztek ki a műsorok. Ezzel csak az a baj, hogy azt az illúziót keltették, mintha legalábbis valóban vitatva lenne a téma, méghozzá 50-50%-ban.

A helyzet azonban az, hogy tudományos konszenzus van, 97%-a a klímatudósoknak egyetért abban, hogy emberi tevékenység okozza a jelenlegi klímaváltozást. Mivel én nem szeretném az amerikai sajtó által elkövetett hibát újrajátszani ezért akkor fogok klímaszkeptikusokról idézeteket és kommenteket beengedni, ha mindegyik mellé beidézel még legalább 32 nem szkeptikus klímatudóst is - csak hogy fair legyen a reprezentáció.

Javaslom ezt a videót 2:18-tól nézn :D www.youtube.com/watch?v=cjuGCJJUGsg&feature=emb_title
Tanároknak tartottam klímatémában brainstorming workshopot, amelyen azt mutattam be, hogy hogyan lehet egy globális témát részleteire bontva helyileg megvalósítható kezdeményezésekre fordítani középiskolás diákokkal. Ahogy elhangzott egy résztvevőtől, "az nem zavar a hétköznapjaimban annyira, hogy…..
Két ünnep között csak semmi komolyat? 2 ütős hazai klipet hoztam a klímaváltozásról. Hogy ilyen klipek megszülethetnek, az biztos jele annak, hogy az elmúlt években sikerrel vált mainstreammé a téma. Ezek a klipek nem az észre, sokkal inkább az érzelmekre kívánnak hatni, jóval szélesebb réteget is…..
A klímaszkepticizmusról írtam már: ez nem más, mint egyfajta maladaptív/nem megfelelő megküzdési mód illetve hárítás amely természetes pszichológiai jelenség bármely rossz hír esetén, főleg ha nem az egyénnél van a kontroll. Ha a világfelfogásunkkal össze nem egyeztethető dologról hallunk, ha…..
Ürge-Vorsatz Diána, a CEU klímakutatója nemrég egy rendezvényen azt mondta, hogy az egyik legfontosabb dolog, amit tehetünk, az az, hogy beszélünk a klímaváltozásról. Minél többen válnak tudatossá a témában, annál nagyobb nyomás kerülhet a cégekre és a döntéshozókra, hogy tegyenek is valamit.…..
klímapszichológus 2019.12.25 13:25:43
@clemens: tehát ha jól értem, pusztán azért, mert átpolitizálódott egy téma, inkább ne is beszéljünk róla? Úgy gondolom, hogy az igazán fontos témák soha nem ússzák meg az átpolitizálódást.
klímapszichológus 2019.12.25 13:34:34
@clemens: A top 10%-nak utánanéztem, pontosítottam, köszönöm az észrevételt!
klímapszichológus 2019.12.26 14:21:41
@laci_52: a klímaváltozással foglalkozó kutatók legalább 97%-a egyetért azzal, hogy ember okozza.
WHO jelentése szerint fizikailag nem vagyunk eléggé aktívak: négyből egy felnőttnek ebből egészségügyi problémái is származnak, gyerekek esetében pedig az agyi fejlődés és a szociális készségek károsodhatnak emiatt.  A mozgáshiány öl, butít és nyomorba dönt A mozgáshiány - kombinálva a helytelen…..
Azt kutatások nélkül is tudtuk, hogy a fák és mindenféle zöldfelület jót tesz a lelkünknek. De hogy pontosan hogyan tesznek jót, ahhoz mégiscsak kellettek a kutatók. Nem csak britek következnek! Minél közelebb, annál jobb! A 300 méteres szabály Ha legfeljebb 300 méternyire laksz a természettől,…..
A Climate-KIC, az EU legnagyobb klímainnovációs szervezete coach networkjének nyílt eseményére invitállak sok szeretettel benneteket! Az esemény angol nyelvű, nyitott minden érdeklődő számára. Angolul idézem a leírást, a linkre kattintva tudtok helyet foglalni magatoknak: Are you interested in…..
A klímaváltozás a legrosszabb sztori, hiszen mindenhol ott van, de a fejlettebb országokban (ahol lenne erőforrás bármit is tenni ellene) egészen jól meg lehet úszni a következményeit. A legjobban pedig éppen azokat sújtja, akik a fejlődő országokban élnek, amelyeket sokszor épp az előnyöket élvező…..
klímapszichológus 2019.11.10 10:48:56
@the real fogash: Amit írsz, az az egyik kedvenc klímamítosz, amely többször megjelent már itt a blogon is a hozzászólások között. Az igazság azonban az, hogy a Föld legszegényebb 3.5 milliárd embere pusztán 10%-nyit tesz hozzá a globális kibocsátásokhoz, miközben ők azok akik a klímaváltozás negatív hatásainak leginkább kitett területein élnek. A leggazdagabb 10% pedig a globális kibocsátások 50%-ért felelős. Közéjük tartozunk mi is. Ajánlom figyelmedbe: www.globaljustice.org.uk/blog/2019/mar/9/how-racist-myths-built-population-growth-bogey-man
klímapszichológus 2019.11.10 11:28:11
@Szalay Miklós: pontosan!
Miért van az, hogy míg egyesek a Parlament előtt tüntetnek a klímaváltozás ellen, addig mások még akkor is tagadják hogy baj lenne, amikor már a szemüket szúrják ki a tények? Pusztán az információhiánnyal nem lehet ezt magyarázni. A dolog mögött pszichológiai jelenségek, méghozzá a különféle,…..
klímapszichológus 2019.10.19 18:20:16
@CCnick: pontosan. a Föld klímája és a klímaváltozás jelensége nem ugyanaz. Igen, voltak jégkorszakok ami szintén klímaváltozás volt, de értelemszerűen én a JELENLEGI klímaváltozásról beszélek, amit bizony emberi tevékenység okoz és ebben a kutatók 99%-a egyet is ért - ez utóbbi miatt pedig én is alapvetésként fogadom el itt a blogon. Jó olvasgatást: skepticalscience.com/
klímapszichológus 2019.10.19 18:25:33
@CCnick: itt van az összes népszerű klímaszkeptikus érv és cáfolatuk, a tiéd a legelső: skepticalscience.com/argument.php
én nem írnám le ugyanezeket még egyszer és mint mondtam ez a blog nem is erről szól.
klímapszichológus 2019.11.07 22:02:00
@Alick: Örülök, hogy hasznosnak találod az oldalt! ;-)
"Reménykedhetsz ugyan, hogy a katasztrófa elkerülhető, és érezheted magad még frusztráltabbnak és dühösebbnek a világ cselekvésképtelenségétől. Vagy elfogadhatod, hogy jön a katasztrófa.(Jonathan Franzen)" - a fentieket és hozzájuk hasonlókat írt le Jonathan Franzen író a New Yorkerben nemrég,…..
klímapszichológus 2019.10.22 15:59:24
@I_Isti: édesanyámék vidéki gyerekkora kb. ilyen volt, nem kell 100 évvel visszamenni az időben...szemetet szinte nem is termeltek, ami volt az komposztálható volt vagy fűtöttek vele, műanyagcsomagolás nem volt (emlékeztek még, hogy alufóliában voltak a csokik?), az autók után kiszaladtak a gyerekek az utcára megbámulni azokat, repülőutakról nem is álmodtak...egyetlen generáció alatt változott meg drasztikusan minden - már ami a szeméttermelést , energiafelhasználást és életszínvonalemelkedést illeti.
klímapszichológus 2019.10.30 06:33:12
@CCnick: ez van. :) De köszönöm hogy átfogalmaztad a hozzászólásodat, értékelem! És a gender-csillámpóni-metoo szak is roppant szemléletes volt!
2050-re az emberiség kétharmada városokban fog élni, és csak egyharmada vidéki, falusi környezetben. Így aztán nagyon fontos, hogy hogyan tervezzük meg a városainkat. A cél, hogy egyrészt mindenki normális életet tudjon bennük élni, másrészt ne még nagyobb problémát okozzanak a városok klímaváltozás…..
Nem mindegy, hogyan tálaljuk a klímaváltozást, ha azt szeretnénk, hogy cselekedjenek az emberek és ne apátiába süllyedve legyintsenek, hogy már úgyis késő, kár bármit tenni. A hozzáállásokról már beszéltünk, illetve a megküzdési módokról is: az, hogy ki milyen válaszokat ad a klímaváltozásra,…..
A klímaváltozás egyszerre érinti a természetet és a társadalmat, kérdőjelezi meg az uralkodó paradigmákat, értékeket és működésmódokat. A probléma megközelítésében jelenleg is a természettudományos és a közgazdasági narratívák uralkodnak, sokszor arra apellálva, hogy ha az emberek megértik a…..
Klímapszichológia Bemutatkozás 2019.10.15 09:34:31
"Annak ellenére, hogy a klímaváltozás jelentős, de pontosan nem meghatározható része egyértelműen emberi tevékenységhez kapcsolódik, a társadalomtudományok marginális szerepet töltenek be mind az éghajlatváltozás okainak elemzésében, mind a lehetséges megoldások kidolgozásában"(Dunlap, Brulle,…..