Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Hartrigel

0 bejegyzést írt és 100 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Deansdale Vallásismereti kisokos 2024.04.09 10:37:45
Páran a twitteren felfedezték a zsidó vallás egy érdekes vonását: a napi gyakorlatban arról szól az egész, hogy hogyan ne kelljen teljesíteniük a parancsolatokat, milyen kiskapukkal hogyan lehet átverni a zsidók istenét. És a szóban forgó deitás annyira hülye, hogy tiltja a kávéfőzést szombaton, de…..
Hartrigel 2024.04.17 22:10:28
Ez most off az alaptémához képest, de ha már vallásismereti kisokos felvetek pár érdekességet.
Egyszer beszélgettem egy ismerősömmel, aki "megtért", de elég - a saját szavaimmal élve - lélek nélküli módon. Kb. a fordítottja volt az 1.0 dedó ateista esetnek: a világ rossz, és ha isten jó, akkor miért engedi, hogy mindez legyen, r-go nincs isten. Itt mondja nekem, hogy ő inkább hisz Istenben, mert egyszerűn képtelené vált bízni az emberiségben. (Ez azért baromi elgondolkodtató szerintem.)

Ahogy a fentebi szóvaltásokból is tisztán kitűnik, hogy még a legfényesebb koponyák is tudatukon kívül vallásokat keresnek, csak tiltja az egojuk, hogy ezt kimondják.
Erre mondja mostanában sok, mondjuk úgy, nyitottabb gondolkodású kutató, hogy vallásosság igazából az emberek alapállapotának része, és ez az 500 év, amit mi szekularizációnak és istentagadásban töltünk, csak egy kivételes, ideglenes állapot, s idővel kifog sarjadni egy új vallás.
Nos, ennek nyomait napjainkban is látjuk sarjadni, de magam részéről biztosra veszem, hogy az a vallás nem egy mennyei minőség lesz.

Másik gondolat, egy másik beszélgetésemben felvetődött, hogy mi is lenne, ha a tudomány konkrétan bebizonyítaná Isten, és a metafizikai dolgok létezését?
Nekem 3 hozzáfűzni valóm van.
1. Tuti lennének, akik "csak azért sem" hinnének.

2. Valóban érdeke lenne a hatalomnak ezt nyilvánosságra hozni? Gondoljatok bele. Ez azt jelenténé, hogy felelősséggel tartoznának valami felé. (Isten) Lenne valamiféle korlátja hatalmuknak az üres erkölcsi fröcsögésen kívül.

3. Kb. 600 évvel ez elötig amúgy is ez volt a helyzet: mindenki kb. tudományos ténynek vette Isten létezését. S jött a hajcihő hogy mégis hogyan jó és helyes ehhez a tényhez viszonyulni. (vallásháborúk)

+1 modern világunkból kinézem, hogy egyszerűen kiaknázandó térnek tekintenék a "metafizikai világot" és csak próbálnának visszaélni vele. Hehe, jó kis vallásXscifit lehetnek ebből írni. De tutira veszem, hogy már valaki megcsinálta.

De hogy az alaptémához válaszoljak. Nekem sérelmem a zsidókkal, hogy amig ők akármikor bejöhetnek az én "helyeimre" s ha nem engedem antiszemita pöcs vagyok, de nekem a világon semmi keresnivalóm nincs pl. az ő iskoláikba, mert nem vagyok közülük való. stb. stb.
Hartrigel 2024.04.18 19:04:25
@Deansdale:
"Na igen, ez kissé tudathasadt elképzelés".

Szerintem a legtudathasadtabb elképzelés azok, amikor mai vulgár-ateistákat hallgatom ekte keresztény toposzokkal vagdalkozni.
Ugye a Woke mozgalomnak is egyik nagy alapja a bűntudat és a vezeklés - persze csak a fehéreknek. Meg világvége várás szintű globális felmelegedés várás attól függetlenül, hogy ez most mennyire igaz-e vagy sem.
Igazából, ha Hararit olvasol, ott ki is olvashatod sorok közül, hogy a metafizikai ígéretek technika általi megvalósításáról ábrándozik, szinte vallásos áhítattal. A buddhista elemeket meg már ne is említsem.

Egyszer, egy kocsmai beszélgetésben elmondtam, hogy szerintem miért hülyeség a tudat számítógépre való feltöltése, ami szerintem eleve egy paradoxon.
Mert ugyan manapság van az a nézet, hogy én igazából csak a génjeim és biokémiai folyamatok által meghatározott algoritmus halmaz vagyok. Nos, akik ezt a nézetet vallják valamiért nem akadnak ki, amikor én rámutatok, hogy akkor ha nekem az agyamat, vagy csak a "tudattomat" elszakítják a génjeimtől és ezektől a folyamatoktól, miért is működnék ugyanúgy egy merevlemezen. Ekkor vagy néznek már "hogy hogy voltam képes ilyen hülyeséget kérdezni" vagy piszmognak az orruk alatt. Egy idő után rájöttem, hogy ez hit a tudat feltöltésbe egy poszt-modern hit a lélekben. Egy eszenciám, ami a fizikai testemtől elszakítva is én vagyok. Aminek létezését tagadják.

NÉha valóban úgy érzem: "Bakker legyek inkább simán keresztények! Az kevésbé cringe!"

Lehet ismered ajánlok egy videóst. Whatifalthist
www.youtube.com/watch?v=-SjMVJrmhh8

Értelmes videókat csinál a srác, még ha nem is szabad mindent kézpénznek venni, de érdekes témákat feszeget.
Abban amit küldtem neked a lényegében kifejti, hogy amit mi ma ateizmusnak és szekularizmusnak élünk meg az sok gondolkodó szerint valójában gnoszticizmus. 58. perctől tér igazából erre ki, de érdemes végig nézni a videót.

"Izrael vért és verítéket nem kímélve dolgozik a 3.VH kirobbantásán..."

Meglepett, hogy pont egy ilyen témájú poszt alatt még nem került szóba, hogy vannak olyan keresztény irányzatok, amelyek ezt amúgy alapnak is veszik.
Akik szerint a zsidók csak "teszik a dolgukat". Plusz, ha Jézus tölük született, az anti-krisztus is belőlük fog, és ezzel nem kell ágálni. Just let it happen. Sőt! A foghúzáson is jobb gyorsan túlesni alapon állnak hozzá!
Ezek a neoprostestáns és újhullámos-karizmatikus keresztény felekezetek között vannak ilyenek. Ezért ennyire izraelbarátak, mert a prófécia megvalósulását látják bennük.
Amerikában Trump bázisának egy stabil szegmense is ezek. Sokan azt hitték, hogy Trump egy tulok, ki fogja robbantani a III. Vh-t, jön az Armageddon, Jézus második eljövetele és a mennyei királyság.
Bár Biden többet tett ez irányba ettől függetlenül.
Mondjuk Izrael népéből még mindig előléphet az anti-krisztus.
Aztán ha a világon lévő 12.500 atomtöltet elfüstölne valóban hamar mind az Úr színe elött találnánk magunkat.

Mondjuk ez egy 10 danos 'coping' mechanizmusnak hangzik, de ilyen nézetek is vannak, hogy zsidókban csak "fut a program". Aminek a végén persze megölnek mindenkit, de utána mind együtt boldogok leszünk. :)
Hartrigel 2024.04.30 23:25:06
@Deansdale: A srác amúgy szeret rébuszokban beszélni; pl. hogy meg kell felelnie a néző közönségnek. A fura, hogy ezt el is mondja és... elnézést kér érte. De ő meg tud élni a jétyúkból. Hát... jó neki. A helyén kell kezelni. Azért érdekes vidókat csinálni, de a mai jútyúkhoz képest azért mélyen jobbra húz.

Én még az is kinézem, hogy valahogy elválasztják az lelket vagy szellemet a testtől, bár nem szeretnék a helyükben lenni. Azért van az a szint, hogy néha egyszerűbb meghalni.

Trumpnak is és Orbánnak is adnak olyanoka a szájába, hogy sose mondott semmi olyat, pl. Orbánnál, hogy ki akar lépni EU-ból, és be az Oroszföderációba, aminek semmi alapja nincs, de milliók elhiszik az országban.
Plusz, mostanában hírben van, hogy az ellenzék leírta a generációt, ezért az eljövendő betörésére gyúrnak a sok megmondóemberrel/influencerrel és a töntetésekből látszik, használ is, mert amikor kiállnak, vagy megkérik őket, hogy mondják el miért vannak ott, ők sem tudják, csak hebegnek habógnak, hogy "mert mondjon le". Plusz, betyárbecsületből/sportszerűségből nem szabad eddig hatamon lenni. És unjuk. Szóval csak ezért, ezzel az erővel, adjuk át a trónt Hitlernek/Sztálinnak.
Én itt most nem kötegszem, de tényleg ilyen szintű érvekkel találkozom. És a főérv, hogy Orbánék lopnak, s ez minden a világon felül ír: Jöjjön migráns, hallansunk másik hangot a demokrácia fellegvárában, stb. nem számít mert EZEK lopnak, és azzal már nincs vita tárgya világnézetnek vagy kérdéseknek.

Egyik politológia profom mondta annó egyetemen, hogy a politika vált az új egyházzá. Biztosra veszem, hogy így voltak egymással Madách Ember Tragédiájából a homousion és'iusion hívek. Melyet Madách szarkasztikusan és a lényeget elvétő módon említ. Mert ha valóban úgy tekintünk rá, hogy ez "i" betűről van szó, akkor ez egy nevetséges feltételezés, pedig mélyebre nézve a szellemi kérdések legfontosabb problémáját rejti: Homoiusion=hasonlólényegűség, Jézus Krisztus és az Atya az hasonló lényegű, de Jézus végsősoron maga is teremtmény.
Most legyetek nagyképűek, hogy E/1 ez mit jelent nektek. Legvégsősoron magam is teremtmény vagyok. azaz egy olyan ontológiai hiátus áll fent közben és a legvégső között, amit a büdös életben nem tudnék leküzdeni.
Homousion=azonoslényegüség, azaz, Atya és a Fiú azonos istenilényegű. Ha mi mind, egyének, azonos lényegűek vagyunk képesek lenni az abszolútummal, akkor ebből az következik, hogy a végsőállapot megvalósítható.
Amennyiben, a jelenkorral ellenben a vallás valóban arra lenne használva, amire eredetileg született.
azaz a tanításai és rítusai lévén visszavezetem magma az eredeti "ádámi" állapotba. Magyarul felesleges vesződnőm vagy nem, ha bele gondoltok ennél lényegesebb kérdés nincsen is.
Madách erről nem beszélt, de van még a heterousion, azaz Jézus is csak egy ember, bár az első, akit Isten annyira szeretett, hogy "adoptálta".
Szóval a részlet a parányi apróságokban rejlik. Mint egy picurka "i" betű.
A dolgok túl összetettek, egyszersmind egy irányba mutatók, hogy a véletlenművei legyenek. Még a hibák, is az cél felé vezetnek. Túl sok az egybevágó dolog.
Roosevelt cirka egy évszázada mondta ezt, amit azóta is sokan idézgetnek tőle: Magyarul nagyjából annyit tesz, hogy a politikában semmi nem történik balesetszerűen - bármi is az eredmény, azt úgy tervezték, úgy akarták. Amilyen egyszerű ez az állítás, olyan nehéz megérteni, ill.…..
Hartrigel 2024.04.30 22:51:12
Szerintem, ha létezik is valami erő, ami a háttérből irányit mindent, akkor rendkívül rugalmas, azaz, csak bedobja Erisz aranyalmáját a térbe aztán nézi a többiek hogyan ölik egymást érte. Vagy Sakk hasonlattal élve olyan helyzetet teremt, amelyben egy ellenfélnek, akár akár akarja akár nem, bábut kell áldoznia, a kérdés csak hogy királynőt vagy futót-e. És ebben van a dolog csínja-bínja, elvégre hétköznapi életünkben is tele vagyunk helyzetekkel, hogy vagy hatalmas ego val kell rendelkeztünk vagy semminyivel, hogy eltudjunk kényszerhelyzetekből táncolni.
És van, hogy minden és semmi kb. ugyan az, vagy annyira semmi vagy, hogy leszarod, vagy akkor nagyság, hogy leszarod. Sok, a politikusok zöme középszerű.
Tudja, melyik fele vajas a pirítósnak, fél a tömegtől vagy eleve zsarolható, és a demokrácia játékszabályait a köz ellen fordítva, bármi kihozható belőle.
s itt még csak hinni sem kell, csak nyitott szemekkel és józan paraszt ésszel tekinteni a világra, hogy átlássuk ezt.
Roosevelt, aki Gaulle hoz hasonlóan nem volt beszari vagy nem csináltak végül semmit vagy meghaltak.
Ehhez még a törnélem is elég. Az átlag ember, max, a kerékkötő örömével vigasztalódhat, hogy az egyenes és könnyű út helyet, a döcögösre kényszeríti a gonoszt.

De nem akarok negatív lenni, bár Bogár Laci szavaival érve a háttérhatalom, hogyha még a pudingjába köpnek is azt mondja, hogy "hát így még jobb" és lehúzza, "like a champion".

De lehet nem így van és csak a nagyon-magyar beszél belőlem, akibe belenevelték, hogy egyetlen eszköze a passzív-ellenállás. XD
Azaz, ott gáncsoskodni, ahol éppen tud. Napjainkba is ezek az ösztönök munkálkodnak. A kollektív-tudatalatti azért ébren van. :P
Akiben nem, azok a megszállók utódai elvileg.
    Ha megkérdik tőlünk, mi a világ megismerésének az útja, a legtöbben azonnal rávágjuk: a tudomány! Mérő László - aki egyaránt beszéli a matematika és a pszichológia nyelvét is - Az ész segédigéi c. művében azt állítja, többféle okosság is létezik.   TUDOMÁNY - A tudományok a hitelesség…..
Hartrigel 2024.03.05 10:19:42
Ez érdekes volt! Nem tudom a könyvben volt-e róla szó, de a cikk nem tér ki rá, de véleményem szerint ezek kategóriák mind-mind hatnak és visszahatnak egymásra.
pl. ahogy írtad a hit a különféle tudósok munkáira. Művészet/fantázia is hat a mérnöki eredményekre. stb.

Magam Francis Bacon tudomány felosztását szoktam használni, ami egy terület "megismerhetősége" szerint teszi sorba a tudományokat, az éteritől a földiig. Mondjuk ő a filozófiát szinonima ként használta a tudományra, így azt még tovább osztotta.

Egyik ismerősöm szerint, aki szereti a filozófiát, leírta egyszer a tudományok világát mint valami királyi udvartartást. De a lényeg, hogy a matematika volt a tudományok királynője, a filozófia meg a királya. A matematika királynő gyönyörű, arányos meg minden, amit egy ideális nőről jóértelemben el lehet mondani. A filozófia azért király mert nemes egyszerűséggel akkor született, amikor a majom-ember egyáltalán elkezdett gondolkodni a környezetén, a világon meg minden egyében. Magyarul, a gondolkodás(filózás) megszületése, ami alapja lett minden másnak.

Nehéz dió ez, mert sokan - tényleges istenség(ek) híján - a mai napig a filozófia kategóriába sorolják a buddhizmust vagy a konfucianizmust stb. Mikor másik oldalról azok vallások.
Bár filozófiát szokták úgy csúfolni, hogy "teológia szobalánya". Viszont behatással van ugyan úgy a politikára, művészetre, tudományra stb. Magam sem tudom hova rakni a filozófiát ebben a felosztásban, de remélem adtam pár gondolkodni valót.

Én valahol halottam egy négyes felosztást, amelyben a vallás, művészet, tudomány és politika szerepelt közel hasonló értekezés szerint. Eddig ez jött be a legjobban.

Ugye látjuk, hogy különféle korszellemek mennyire hatással voltak a műalkotásokra, illetve a tudomány fejlődése adta új eszközök.
A tudomány és vallás közötti ellentétet hallottam feloldani azzal, hogy "reverse engineering God's work", kb. Isten munkájának mérnöki visszafejtése, ami persze komplex és bonyolult.

De pl. ott az építészmérnök, ami valahol keverék lehet egy mérnökember, és művész között. Nyilván embere válogatja, hogy melyikből mennyi kerül bele, illetve melyik dominál.

Ezek az segédigék szerintem mindig csak együtt vannak jelen és dolgoznak.

Most elgondolkodtam azon mennyi művészetet, mágiát, és tudományt használhat egyszerre egy plasztikaisebész.
Hartrigel 2024.03.08 10:36:21
@G. Nagy László: Hát, csak hogy a Királynak a mundér becsületét védjem.
Azért mentség vagy enyhítő körülményként számoljuk fel, hogy a filozófia lényegében egy világlátási meghatározó. Azaz, hogy miként rendezzük be az államunkat, mit fejezünk ki a műalkotásainkkal, pontosabban miről készítünk alkotásokat, és mire és hogyan használjuk fel a tudományt, lényegében a filozófia világnézet elég komolyan befolyásolja.

Oké, ilyenkor mondják, hogy scientista világban már nagyon nem kell sem vallás sem filozófia, mert a tudományvilágában minden működik.
No, ezt azért én így deklaráltan nem jelenteném ki, elvégre még messze vagyunk valami Star Trek utópiától, de ígérve van, hogy a tudományos út végén oda jutunk, pont, mint a fúziós erőműig, ami "mindig 10 évre van már csak". Pláne, ha körbe nézünk magunk körül, se érzem, hogy minden pompázatosan működik. Illetve minden hideg racionalitással úgy van felhasználva, ahogy azt kell.

Sajnos, ahogy a világ állapotát látom Királyunk olyan állapotban van, mint Théoden a Gyűrűk urában. Rá is férne egy kis újra szervezés, vagy inkább kijózanodás. Szóval látszik, hogy elférne a világba azért az a "férfi erő".
Deansdale Konteó, konteósoknak 2023.11.08 09:41:04
Csak alusapkásoknak!..
Hartrigel 2023.11.09 08:04:59
@Deansdale: Ja, ne érts félre! Csak írott szövegből nem nagyon jött le, de ez csak ilyen költői felsóhajtás volt, nem komolyan gondoltam. 100%-ban egyetértek abban amit ebben a kommentben leírtál: vannak is ismerőseim akiknek már tatyó és tervek készenállnak, ha esetleg jönne a behívó.
  Ez az a hír, amelynek hallatán mindenkinek fájdalmasan fel kellett volna hördülnie, akinek ereiben csak pár csepp liberális vér is csörgedezik. Bő egy hete tudjuk: Lengyelország megbeszéléseket folytat a sorköteles korú férfi menekültek kiadása, Ukrajnába való hazaküldése kapcsán.    Az…..
Hartrigel 2023.09.15 16:37:28
@G. Nagy László: Meg kellett törölnöm a szemem miután végig olvastam ezt az írást, és nem tudom Laci, hogy új kávé márkára váltottál-e, de szerintem hagyd a fenébe, vagy ajándékozd oda valakinek.
Esküszöm, úgy felmondtad a gyökértelen-globalista-krédót, ahogy annak a rendje, más se tudta volna jobban csinálni... második elolvasásra bele beledolgoztam az kontextust is.

Értem én, hogy mire szeretnél kilyukadni, de a mögötte álló szellemi megalapozással nem értek egyet. (Mondom ezt úgy, hogy szívem szerint én sem mennék el katonának, de erre még majd kitérek. Úgyis rendre szómenésem van, ezért próbálok célra törő lenni.)

Az addig jól van, hogy a kutya ne mondja meg nekem, hogy mit csináljak. De az Isten (egy univerzális-transzcendens szint), Haza -(a törzsem/bandám), Család (evidens) eszme lényegében szerződések.
Lemondasz jogokról, szolgáltatások ért. Úgyis rendre panaszkodnak imitt-amott, hogy manapság mindenkinek csak jogai vannak kötelezettsége nem. De nem akarom átmenni most boomerbe.
TE szereted a piacot. A piac alapja, az üzlet, ami egy szerződés. Általában bizalmi alapú és hosszútávú mert úgy megérős és simaügy (smooth).
De delikvens gondol kettőt, hogy én már pedig ma ballábbal keltem fel, szóval inkább hagyjuk ezt a paktumot amit megkötöttünk, mert most olyanom van. De miért? Mit miért? Nem tartozom neked semmivel! Ez az én életem! Cső!
Elhagyom a párom és a családot mert ez az én életem, most így érzem, nekem így jó! Jó napot! Senkinek nem tartozom magyarázattal!
Én mindenhol otthon vagyok, mert két méteres körzetemben megteremtem a magam Magyarországát, még Busmaföldön is.
Persze kivéve, ha nekik vannak konvencióik, és NEM akarják, hogy te tag legyél. Mert tudják, hogy a te hűségesküdet vízre írták.
Azt hiszem József Attila írta valami olyasmit "idegenép tábortűzénél vendég, ez minden ami ott lehetsz."
A kohézió egy erő, és bár minálunk itt Európában ez egy avítt-ciki dolog, de másoknál nem. A kérdés csak az meddig tudsz menekülni?
Az emberek szerintem vágynak otthonra és közösségre, és nem cserélhetik le őket ahogy kedvük tartja, mert pont a lényegük veszik el.
Pont a globalisták mondják azt, hogy lényegében ott-lehet, ahol akarsz, mindenkinek igaza van és senkinek sem. Neked még a biológia sem mondhatja meg, hogy fiú vagy-e vagy lány.
Sor kötelességre kitérve: az egész el van baszva! Nem azért mert behívnak, hanem mert szarok az indokok.
Az I.vh-ban magyarokat miért hívtak be? Mi plusz ígértek nekünk? Ki veszélyeztette Magyarországot? Senki! Ugyan olyan NATO jellegű gít egyet kötötségei, amik most is nyakunkon ülnek.
Talán 48, 56, meg az II.vh amig revízióról szólt volt ami az ország érdekeit szolgálta. Szovjetunióba beletrappolni nem sok rációja volt.
Szóval idegen érdekek ért hülye fognak fegyvert, ezt úgy látszik egyszer végre megtanultuk.
De Magyarországot megszüntetik jön Ausztria. Mit csinálsz? Megyek Svájcba.
Kérdés meddig tudsz menekülni?
A menekülni nem mindig egy last minute villámkiruccanás, néha egy táskával mész a szomszédosország menekült táborába, és egy ponton mondhatja a befogadó ország, hogy
"No, uraim, idege bizonyítani hűségüket ÚJ nemzetük felé azzal, hogy harcolna érte. Akinek nem tetszik konzultálhat az ottlátható akasztófával."
Egyenlőre mind belettünk hülyítve ezzel a globalizmusnak nevezett "korlátlan hitelkeretű hitelkártyával" és egy nap befogják hajtani az adósságot. A történelem, a földrajz, és emberitársadalom hatalom struktúrája.
A gond, hogy valahol nem is érzem magamnak a struktúrát, amit meg kellene védelem. Annyira steril lett! Se Isten, se Haza, se Család! Miért fogja én itt fegyvert?
Ha ezeket maguknak éreznék az emberek, lehetne súlya tetteinknek. De így csak álmodozunk olyan bezzeg nemzetek iránt, amit a valóságban se léteztek.
A katonák szuronnyal és piával sorozását én is elitélem. Az kéne inkább, hogy az ember akarjon harcolni, hogy megvédje, ami az övé. Hogy valóban állampolgár(bandatag) legyen, akik tudják kikért kell bunyózni/harcolni menni. Magyarul van értelme. Ezt a nyugat a II.vh PTSD jétől kísértve mindent elkövetett, hogy ilyen érzés az emberben ne legyen benne.
Közösség neked is kell. Ki fogja megvédeni a magáncuccaidat? Mert neked annyi lesz, hogy fussa PMC-re? Kétlem. Ezért tömörültek az emberek közösségekbe, ahol kooperációért kaptak dolgokat. De ha te szállsz virágról virágra egy idő után nem lesz "hiteled". Ezért mondom én, hogy a sok Dzsámál és Kuntákinte nem fog nyugaton katonáskodni. Max, mint zsoldos. Az már egy más tészta! Pénzért, dicsőségért, földért, és hamvas fiatal feleség(ek) ért, vagy legalábbis ezek ígéretéért, azért sokakat meglehet hülyíteni. Amig fel nem fogják, hogy a húsdarálóban vannak.
S igen, ez a szuronyos ukránsorozás ellentétes az én nézeteimmel is, nem így kéne ennek lennie. De sok mindennel van ez így.
Hartrigel 2023.09.16 13:52:59
@G. Nagy László: Értem én! Le is esett írás közben, de ha már itt voltam elmondtam a saját sírámaimat.
Igazából nem nagyon tudok mit mondani vagy hozzátenni.
De nekem fura, hogy nincs semminek súlya vagy kötöttségek, csak egyének pillanatnyi szeszélyei - tudom, hogy nem így szántad, de valahogy ez ötlött a fejembe.
Nekem van itt a blogomon egy sorozatom Matolcsyról; már jóval azelőtt, hogy elkövetett volna valami ártalmasat Magyarországgal szemben, jeleztem, hogy baj van, mert b@romira féltékeny Varga Mihályra és ebből még baj lehet. És lett. De hagy ne soroljak fel mindent, olvass vissza, ha érdekel a téma,…..
  A balosok hónap óta mást sem mantráznak, mint hogy Orbán elszigetelődött, elveszítette szövetségeseit, s már a kutya sem figyel rá. Az orosz-ukrán háború kapcsán tanúsított békepárti álláspontja miatt valóban hűvösebbé vált a Visegrádi Együttműködés eleddig kifejezetten baráti légköre, ám ezen…..
Hartrigel 2023.09.08 11:28:56
@Boldeone2: Ezzel így ahogy le írtad nem értek egyet.
Legalábbis nem látom magam elött azt a forgatókönyvet, hogy most teszem azt holnap legyalulják Ukrajnát az oroszok, erre a nyugati országok vezetői felállnak, hogy "kérem szépen, az oroszok legyőzték az ukránokat, szóval holnaptól diktatúra leszünk, nagyon nem örülünk neki, de hát ez van sajnos, nincsen mit csinálni."

Meg hogy őszinte legyek Putyin és Oroszország egyszerűen kevés. Ukrajnában, de Grúziában vagy Azerbajdzsánban sem tudtak 100% rendet rakni.
Orbánnak is nagyobb a füstje mint a lángja. Kiváló bűnbak amire minden szart rá lehet fogni,.

Van egy tendencia, amin mindig szórakozottan elcsodálkozok, hogy eskű az ellenoldal jobban "felszópkodja" Putyint vagy Orbánt, mint a legnagyobb jobber vagy nerlovag.
Majdnem mintha szerelmesebbek lennének beléjük, mint a tényleges támogatóik.

Egy szó mint száz, nem lesz másnap diktatúra Svédországban, hogy Oroszország legyőzné Ukrajnát. Legalábbis ha lesz is, az nem ezért lesz.

Orbános interjú engem meg arra ébresztett rá, hogy nagyon ellehetnek lustulva a nyugati káderek. Ha a franciákból meg a németekből indulunk ki alsóhangon kell legyen 25% tömeg, akik rezonálnak erre a dologra. De nyilván propagandából teszik, ezért a véleményük irreleváns, meg ha nem is, akkor is "rossz" véleményük van, ezért irreleváns.
Bár elvileg én azt hittem a liberális demokrácia alapja az, hogy azért nem folytjuk az emberekbe a gondolataikat, mert az adja meg a stabilitást, hogy kitudják ventilálni valahol és nyugi van.
És nem söpörjük le, hogy "rossz" vélemény, meg alapból feltételezzük, hogy nem is az övé, mert propagandából kapta. Hanem legalább gazsulálnak, gesztust gyakorolnak feléjük, mégha az tényleg csak protokolláris.
Orbán és Putyin együtt is szerintem kevés mint Győzike sóban a Goethe idézet. Az egyetlen, ami kirúghatja a nyugat alól az asztalt az a saját szűklátókörűségé és hülyesége.
  Hitem szerint Pogátsa Zoltán kifejezetten értelmes figura. Ennek számos tanújelét adta a nagy közgazdászvitában is, melyet pár napja tartottak a Szikra Táborban. (Jó-jó, nagy vitatkozásra nem került sor, sőt semmilyenre; Orbán Krisztiánnal folytatott beszélgetésük végig teljes egyetértésben…..
Hartrigel 2023.09.02 15:04:59
@G. Nagy László: Valahol értem mit akarsz mondani, mert én is érzem úgy a környezetemben, hogy emberek egyszerűen túl támogatottak, vagy nincs kellő stratégiai gondolkodásuk, hogy éljenek azokkal a "segítségekkel" amiket az állam ad nekik.
Viszont nem merném ad absurdum kijelenteni, hogy az állami támogatás és projektek eredendően bűnösok és rosszak. A történelemben számos példa van, hogy "jól is lehet ezt csinálni csak akarni kell."
Példa éppen a távol-keleti gazdasági csodák, ahol az állam mint valami bonszáj kertész nevelgette a kis gazdaságát. Nem az volt, hogy na én fentartok tartok rendőrséget, meg 2-3 iskolát, nesztek itt van csilliárd IMF hitel pár éppen kéznél levő "vállalkozónak" aztán szevasztok. Négy évig ne szóljatok hozzám.
Nem, ezek elitjének voltak tényleges tervei. Még Amerikában is, amikor befostak a "sputnyik-sokk"-tól és a kormányzat kezébe vette a tudományos-technikai kutatást, és frigyet hozott össze a állam az egyetemek és a vállalatok között. De ezt az USA kormányzat pakolta össze, nem valami álmokat dédelgető filantróp, vagy pénz helyet a társadalom jobbítástás mindenek felett tartó cégvezér.
A másik meg van bennem egy ilyen gondolat, hogy a kapitalizmusban, és a magántulajdonért folytatott versengésben, generációról generációra egyre szűkül azoknak a köre akik kezében a tulajdon összpontosul. Ez látható a mai holding vállalkozásokban.
Így lassan azt látom, mint valami ellentétes előjelű kommunizmusnál. Ugye ott ilyen bazi-nagy állami vállalatok voltak, akik leuralták, amit érdemes, és elvették mindenki kkv-jét. Most bazi-nagy magán vállalatok vannak, akik leuralnak mindent, amit érdemes, és felvásárolják és megölik a kkv-ket, akik nem a beszállítóik, vagy valami hűbéresük, őket meg kimentik közpénzen, mindig.
Ott van pl. a Marshall-terv példája is. Nem a vállalat vezérek kapták eredetileg, hanem államivezetők, akik persze tudták hogyan kell felhasználni. Persze, akkor az egy egyszerűbb világ volt: sok volt a komcsi olaszoknál-franciáknál, és ment a fosás, hogy nehogy megtetszedjen nekik ez a kommunista handa-banda, ezért jóléti állammal fogjuk ki a szelet a kommunisták vitorlájából, és ebből alakult ki az a 45 utáni "nyugati jóléti modell", ami után az egész világnak nedves álmai lettek, és leirigyeltek róluk. Teacher és Ragen már látta, hogy a kommunizmus és a szovjet unió már a egy élő halott, szóval már nem kell a prolinak gazsulálni jóléti állammal, de ezért nem is húzhatták ki a padlót alóluk máról holnapra.
Én nem úgy látom, hogy az állam rossz gazda és csókolóm nincs itt semmi látni való, hanem a fejekben kell rendet rakni. Mert a piac "mechanizmusa" nem egy fizikai erő, ami helyes utón tartja a dolgokat. Ha az emberek rosszak, a piaci körülmények között is rosszak és korruptak lesznek.
a Bibliából idézve: “Az Ige testté lesz.” (János 1,14)
Semmi sem történik a politikában (közéletben) ami előzőleg ne zajlott volna le a kultúrában. A gazdasági gondok politikai problémákban gyökereznek, amelyek kulturális okokra vezethetők vissza, ezek pedig antropológiai/teológiai kérdéseket vetnek fel. Mi magyarok cinikusak vagyunk és semmiben sem hiszünk: ebben sem a piac, sem az állam nem fog változtatni. Ehhez vagy 50 év nyugi kéne, hogy a fejekben rendet rakjunk. Mert mi még a anachro-kapitalista rendszerből is viccet csinálnánk. Persze, vannak aktivistaink , akik Brüsszeltől és nyugattól várják a megváltást saját maguk helyet, hogy ők majd idejönnek és megcsinálják nekünk Svédországot. A másik meg nem néz szembe vele, hogy aki itt van, nem hisz abban, hogy számít az amit csinál, és ha csinál is valamit, az a saját portájáig terjed. Azaz, menő-manó magyar vállalkozó zseniális vállalkozói érzéke az ország határig tart, és ő abból már Csák Mátéként él, nincsenek neki olyan ambíciói, hogy Alasztkától-újzélandig az én termékemet fogja vásárolni a világ, fuck YEAH! De hogy! Minek az? Hülye vagy? Nekem itt már jó dolgom van! Oszt elég az! Kis stílűek vagyunk ehhez a játékhoz. No, meg a zöme teljesen elégedett a langyosvízben a "biztos mávos állásával". Valahogy ez benne van a magyarban: akik nyugtra mennek sem vállalatot alapítani mennek oda, hanem "jól bedolgozni valami német segge alá, és büszkékrá", nem az, hogy én ott megalapítom a nagy álmomat, ott is csak a "biztos mávos állás" kell nekik. Legalábbis nem halottam olyat, hogy magyar kiment Svédországba és ott megcsinált valami világmárkát vagy céget.
Emlékszel azokra az időkre amikor a "felhős cégektől" kaptad egyre az ingyen tárhelyeket? Idézőjel, mert az elején még nem nevezték magukat felhős cégeknek. Vannak viszont akik szerint inkább takarékoskodni kéne ( vagyis nem bővítik tovább a felhőjüket )... még akkor is ha fizettél. És hát ha nem…..
Hartrigel 2023.07.28 10:15:48
@Koenigsberger: ez nem megoldhatatlan probléma: vegyél egy NAS-t a gépbe s kész. :)
  Aligha ez volt a legsziporkázóbb beszélgetés, melyet valaha hallottam. Puzsér Róbert hozta a szokásos formáját: virtuóz módon szónokolt; minden jóízű röhögés, melyet a közönség produkált, az ő szavait kísérte. Kár, hogy zsigeri antikapitalizmusát elővéve csupa ökörséggel traktálta a nagyérdeműt.…..
Hartrigel 2023.07.24 00:06:54
@G. Nagy László: Elég bizarr a mai világ ilyen szempontból, mert tegyük fel, az állam nem korlátozza a szólás szabadságodat. Csak mondjuk egy monopol helyzetben lévő gigacég, mert a sok proli lusta a megszokottnál újabbat keresni, meg mert kényelmes. Azon netezel, böngészel, csinálsz mindent, és a cégvezér dönti el mi legyen.
Ő ugye nem államitisztség viselő.
De ha ennyire geci, akkor ugye senki sem fog venni tőle lófaszt se és, csődbe megy és sírni fog a híd a haladt.
Az állam meg ne koppintson az orrára, mert ő ugye csak legyen kuka! Vigye el a szemetet és védje a határt, de még azt is jobb ha szakosított magán vállalkozásoknak kiutalja.
Nos, én nem tudom, magam körül szét nézek, vannak olyan monopóliumok amiket nem igen lehet megroppantani. S ennek nem az állam hanem az emberek kicsinyessége az oka.
Csak fejből egy tucat Google és Facebook pótlékot tudok - van ami jobb is mint az eredeti -, mégis labdába se rúgnak mellette. Csak vannak ott, mert a változatosság gyönyörködtet.
Ha egy ilyen vezérigazgató tanács akar rajtam hatalmat gyakorolni mit csinálja? Ne használd, gyökér! De ha a munkától az iskolán át mindenben azt használom, elvárják. A piaci munkáltatóim, és felvesznek helyettem mást, ha kell. SENKI sem annyira pótolhatatlan.
Teszem azt, én az egyetememet nem tudtam volna facebook nélkül elvégezni, s nem azért, mert állambá ezt mondta, hanem mert "mindenki ezt használja". Még akkor is ha szerintem gagyi, de muszájból kellet. Ez minden volt, csak nem szabad piaci választás. Inkább a kollektíva eldöntötte helyettem.
S ezt csak egy ilyen. Nem tudom, szerinted mi védene meg minket a monópólium ellen?
Gondolom a verseny, de mi van, ha ezek mint a maffia rájönnek, hogy együtt működve fele annyira munkával kétszer annyi pénzt csinálnak, mint gyilkolva egymást a területért.
Elvégre a vállalkozók elsősorban lóvét akarnak, nem mondjuk cipőt eladni, nekik a cipő eladás azért kell, hogy abból lóvé legyen.
Ezer meg egy cég váltott létezése alatt profilt, és gyártott valami mást mint előtte. Itt nem a végzett szolgáltatás vagy termék a lényeg - a küldetés -, hanem a lóvé, és így kell nézni a dolgokat.

Ismét egy jó kis sci-fi ajánlással fejezembe: Jennifer Goverment. Lényegében az anarco-capitalista disztópia. De ez is vicces.
A kedvenc részeim, amikor cég kinyírat valakit utcai huligánokkal, akik felvoltak bérelve, és mondják azt, hogy a cipője miatt tették, ami egy X cég Y márkájú ultravagány csukája volt, és egyszerűen gyilkolniuk kellet érte. XD
A másik, amikor mentő kell a haldokló gyereknek, de mivel nincs az adott városrészben monopol mentőszolgálatnál előfizetésük, így majd velük akkor foglalkoznak, ha a fizetős kliensek le vannak tudva. még ha van elő fizetésed se jobb, mert van akinek jobb féle van.
Kb az van amit leszoktál írni: nincs se adó, se közművek. Minden privatizálva van.
Még maga a kormány is: egyedüli faladata, hogy nyomozást hajthatnak végre magán tulajdon és élet kioltása esetén, de azt is csak fizetős ügyfeleknek.
Tényleg nagyon poén egy könyv, ajánlom neked! Ilyen anti-1984, csak állam helyet piac.
A tanulság, hogy állam kurva nagy hatalmivákuumot hagyna maga után, ha eltűnne holnap, a kérdés, mivel töltsük ki?
  Sokan sokféleképpen értelmezzük az IDEOLÓGIA kifejezést, s ez így van már több mint kétszáz esztendeje, mióta először papírra vetették e szót. Egyesek minden filozófiai irányzatot ezzel az elnevezéssel illetnek, mások megkülönböztetnek politikai, vallási és egyéb ideológiákat. Ami engem illet,…..
Hartrigel 2023.07.23 23:48:07
@G. Nagy László: Véleményem szerint emberek alapból nem tudnak "ideológiák" nélkül müködni. Az is ideológia, ha azt hangoztatód, hogy neked mennyire nincsen ideológiád.
Azt hiszem már kommentekben már utaltam nálad rá, hogy lehetünk olyan ateisták vagy materialista világképűek amennyire akarunk, mind valláspótlékokban dagonyázunk nap mint, nap.

Sokan nagyon sok érdekes és jó dolgot írtak előttem, de ami nekem leginkább szöget ütött a fejemben, hogy ez emberiközösségnek, hogy hosszabbtávón is viszonylag egységesen fen tudjon maradni, bizony kelletnek mankók és "biztos pontok a világban".
Tocqueville és Stuart Mill, akik még a liberalizmus virágkorában gondolkodtak se mertek olyanokat írni, hogy hagyni kéne bármit képlékenynek.
Ők valamivel cinikusabban foglalták össze azt, amit te mondasz, amit én úgy szeretek összefoglalni, hogy "Sok-sok nagyon hülye ötletet kell elviselnünk, hogy elcsípjük azt a millióból egy arany gondolatot. Csak arra kell figyelni, hogy a sok hülye ránk ne gyújtsa közben a világot."

Science-fiction írók ebben is kreatívok voltak előttünk már 30 évvel.
Neal Stephensonnak a Gyémántkor című műve ez tipik-posztszájberpunk. A lényeg, hogy már ultramodern 3D nyomtató, ami felszámolta a termelőipart, ezért csak szórakoztató ipar létezik, mert a húslevestől a zsebóráig kinyomtatsz bármit.
Igazából, meglepően szórakoztatóan van meg írva, és dark abból a szempontból, hogy nagyon mutatósan lefesti, hogy még egy ilyen csoda masinával, is megmaradnak a társadalmi egyenlőtlenségek.
(Azért well-fare funkció van rajta: pl. a legalapabb olcsó és szar dolgokat, ingyen nyomtatraja, csak lassabban, minta prémium felhasználó ként, és egyszerre nem sokat.)
De a lényeg, hogy kinyírták a nemzeteket, és ilyen subkulturális törzs szerű katyvaszban él mindenki, vicces.
De a lényeg, hogy ha nagyon szétaprózzuk magunkat, pl. milyen módon határozzuk meg, mi a magyar, pl. Mi a buddhista? stb. A vége, vagy az lesz, hogy ilyen szubkultura tözsek jönnek létre, vagy amúgy kapunk majd készen az okosoktól valamit, akik mindig jobban tudják másoknak hogyan kéne élnie.
Akkor már inkább az előbbi. Ja és tetszeni fog a világ kurva liberális: abba törzsbe mész, ahova akarsz. Persze, úgy lephetszbe, hogy feltételeket kell teljesítened, de ez jogos, szerintem. Pl, megtanulod a nyelvüket, meg ilyenek.
Ja, és a kiszolgáltatottság netovábbja a könyvben, ha nincsen csoportod.
Szóval, emberek ígyis úgyis összefognak fogni valami ideológia mentén, és minimum csöndben hülyének nézni a másikat, amiért nem képes felfogni, hogy ők tudják jól. :P
Nemrég többször írtam erről a témáról. Miért drágulnak így a dolgok, miért ekkora az infláció. Az egyik legérdekesebb dolog az volt, hogy kijött egy európai kutatás arról, hogy igazából az infláció nagy részét, már egy ideje, nem a megemelkedett költségek okozzák, hanem mert a vállalatok a hatalmas…..
    Én már tényleg csak egy kávét kérek! Csődbe ment, és a hónap végén bezár a világ első antikapitalista kávézója... Hol is játszódhatna ez a beteg sztori, ha nem az idióták paradicsomában, Kanadában.   A torontói The Anarchist azzal a filozófiával kezdte meg működését, hogy itt mindenki annyit…..
Hartrigel 2023.05.19 18:36:20
@G. Nagy László:
A fazon szerintem csak kiakart tűnni valamivel, mert ez is vonzza a vevőket. Én is arra hajlok, hogy befuccsolt, és ez a sirám "menőbbnek" hangzott, mint a béna voltam és felsültem duma.
Mert ha belegondolsz ez a hipszer anarhista dumával nyomulni nem volt egy elveszett ötlet Kanadában, de ha csak a budi volt ingyen meg a filléres fos kávé, akkor azzal nem fuccsot volna be.

Amúgy most csak kérdezem tőled László, hogy te mindig Állam-Piac dualizmusban szemléled a dolgokat.
De a kommentjeidből én sokszor inkább arra gondolok, hogy te nem több mega-corporaitonre vágysz, hanem inkább egy jó, régivágású, Civil/közösségi kezdeményezésre. Arra a jó fajtára, ami nem politikailag felvizetett.
Mert nem kell arra Kft.-t alapítani, hogy valami ellegyen intézve valahol, elég ha csak a közösség a maga kezébe veszi és nem az államtól várja a mennyei mannát.
Én is így vagyok vele, hogy közösséget kéne mobilizálni, nem 20.000 kutyaütő bétét, meg vasaló kft-t alapítani.
Amúgy hogy kicsit az "ördögügyvédje" legyek, az állam nem egy szükséges rossz, hanem hasznos eszköz, ha úgy használjuk.
Ugyanis, a nemzetközi térben még így is Magyarország fog képviselni minket nem X Zrt. és Y Kft. legyenek bármennyire sikeresek.
Sőt nem egy történelmi példa van amikor az államiközbe avatkozás kellet, hogy
1. az anakro-kapitalista társadalom ne hulljon szét
2. verseny előnyt biztosítson a haza vállalkozásoknak, hogy azok kilegyenek gyúrva, amire szórítóba szálnának.
Szóval ez is lehet jó eszköz, nem szükséges rossz vagy maga a gonosz.
Szerintem te is egy aktív ember típusra vágysz, nem pedig aki várja állambácsit, hogy még a seggét is kitörölje, és ez rendben is van. De ha ez zavar, az szerintem inkább a civil-szféra hatás köre mint a paici profit orientált szereplőké.
  Sokszor megfogalmaztam már: kifejezetten bírom Gulyás Marcit. Két okból is. Egyrészt megkérdőjelezhetetlenül intelligens; akár kérdez, akár válaszol, szemmel láthatóan vág az esze. Másfelől van benne nyitottság. Radikális baloldali létére ő jelenti a hidat a két politikai tábor között; műsorában…..
  Már megint beleszerettem egy magyar sorozatba: ezúttal a Mellékhatás került terítékre. A címbéli téveszme az Agapé Klinika mereven dogmatikus igazgatójának szájából hangzik el, s bevallom: számomra tökéletesen érthetetlen. Az egyes epizódokban sorra előkerülnek azok kényes kérdések, amelyek a…..
Hartrigel 2023.05.12 21:17:34
@G. Nagy László: Hát a magam részéről ebben kérdésben nem láttok több kérdést, mint ami az abortusz és az eutanázia estében fennáll.
Ez szín tisztán csak demózás, illetve feminista maga mutogatás.
Én ezeket sem értem, hogy őszinte legyek veled László és a többiek: hosszaszan regézhetnék, de korlátot a karakterszám.
Ezek mind, de mind, kijátszandó erkölcsösség.
Egy babát elvetetni sem 68 után kezdődött, nézzétek meg az Édes Anna című filmet.
Öngyilkosság és mindig létezett: de az hogy én ennek állami/piaci támogatást és hacacárét akarok, akkor felveti bennem a kérdést, hogy valóban az öngyilkosság liberális joga és piaci rásegítésére van igazán szükségem vagy egy pszichiáterre? Mert ha öngyi akarok lenni, de úgy isten igazán, akkor leugrom a hídról. Nem rendelek magamnak sortűz bizottságot piaci alapon, hogy annak hangja legyen.
Ugyan ez demó az béranyaság. Hogy itt most játsszuk összeurópai szinten a erkölcs csőszt, aztán meg na.
Amúgy meglepett, hogy egyetlen egy dolgot nem említettél a kijátszások kategória alatt.
Most nem mondom részleteket, de volt részem örökbe adásban, és úgy játszák ki ezt a szabályozást, saját szemmel láttam, hogy születés elött az anya már kinézi kinek fogja örökbe adni a gyerekeit : amúgy ez legális, és nekik adja örökbe, és szóval na ez az egész rendszer annyi sebből vérzik, hogy a flexelésén kívül fölösleges.
És ez egyben nem értek veled egyet abban László, hogy a piac mindenre megoldás, mert itt gyerek életekről van szó. Mondjuk nem pont ennél a dolognál, mert itt nevetségesen könnyű megugrani a "dealt". De pl. egy eutanáziás vagy abortuszos gondolkodjon el, hogy valóban az kell-e neki amit akar, mert lehet előtte tehetne egy kört a pszichiáternél.
Szóval a béranyaság egy könnyen megugorható parti, egyetlen gond, hogy hat nullás biznisz kell hozzá, de ez meg hát a piac, szóval and so on.
Ez is ugyan olyan erkölcsi menőzés, amit mindenki tudja, hogy kilehet könnyedén játszani, mint a drog kereskedelmet.
De én hiszem, hogy ennek a kérdésnek az igazi élét, majd akkor fogjuk látszani, amikor tényleg arra szinte jutnak a mesterséges-anyaméhek.
Akkor azok piaci tiltását nehéz lesz nem pusztán a feminizmussal magyarázni.
Hartrigel 2023.05.19 18:23:33
@G. Nagy László:

Szerintem ez csak a szokványos ál-erkölcsösködés kérdése, mint amilyen az eutanázia vagy az abortusz esetében szokott felbukkanni - csak annak egy "diétás" verziója.

Nem szeretnék konkrétumokba bele menni, de kalandos munkaerőpiaci életem alatt fordultam meg örökbefogadás terepén is: nem tudom a te kategóriád között Magyarországot hova sorolnád, ha azt mondanám, hogy Hazánkban, a béranyaság kvázi-legális.
Anélkül, hogy nagyon jogilag ellaborált lennék itt, a dolog, az hogy lehet előre megbeszélt pároknak örökbe adni a te már meglévő magzatodat.
Nos innen már csak egy logikai lépés, hogy X pár felajánl Y összeget Z nőnemű-egyénnek, hogy képlet végén egy gyermek szülessen, aminek a végén, tekintve hogy az "anyával" megbeszélték s mint jól szituált emberek ebből nem sok gond van, sőt a gyerek "ténylegesen" jobb helyzetben lesz, mintha a szülő-szülőjénél maradt volna.

S ez legit, s működik.

De nem ítélkezem, ez is csak a te érveidet igazolja a szememben, amit te szoktál mondani, a drogokról és fegyverekről, hogy ezeket most miért tiltani.
Itt dettó ugyan ez van, sőt még legálisabban, mint fegyverek vagy drogok tekintetében.
Mert ugye az árvák örökbe fogadása egy erkölcsileg eladható "jócselekedett" szembe a lövöldözéssel és a drogfogyasztással.
Felmerülhet a kérdés, hogy akkor most minek a színjáték?
A válasz szerintem az, hogy mert NEM szexi!
Értem ez alatt, hogy mind a két politikai oldal ott rúghat bele ahol akar!
Balloldalon:
- Mivel általában a jó módú illetők környékeznek meg nem-annyira-jómódú nőnemű egyéneket ezért a szolgáltatás ért, így ez egy fajta kizsákmányolás, mint minden.
- az anyaság szerint a feminista narratíva szerint, sőt maga az eredendő ok, hogy a nők értékesebbek a férfiaknál, így ezt támadni, kvázi "Jézus arcul vízeslése" vagy a "korán vécépaprírnak használatával" ér fel a szemükbe.
- Sőt ennek legalizálása igazából sok nyitott kaput nyítna ki: pl.:
- melegek párok mért ne használhatnának bér anyát?
- Egy jó módú egyedülálló férfi miért ne akarhatna utódot ilyen módon? (Kettős mérce a spermabankok esetével?)
stb. eltudod képzelni
Jobbról:
Első sorban nagyon nem eladható keresztény-erkölcsként! Kb. az orruk alá is dörgölnék az ellenzékiek, ha egy ilyet legalizálnának.
- sőt gyanús módon: dettó ugyan azok az érvek hangzanának el jobbról mint balról.

Szóval ez csak egy erkölcsi bálványszobor, ami áll, mert... ez a korszellem, ha PC-n akarok fogalmazni, de ne legyél szomorú Laci ugyan úgy kivan ez is játszva, mint a drog és fegyverek.
    Fura népek a reformátusok. Hitvilágukat, szokásaikat és rituáléikat megszabadították egy sor olyan kínos elemtől, amelyek a katolikusokat a mai napig jellemzik. Nem hisznek a tisztítótűzben. Elvetik a gyónás intézményét. Szó sincs cölibátusról. Az embernek már-már felcsillan a szeme, hogy lám,…..
Hartrigel 2023.03.31 20:53:31
@G. Nagy László:
Hát magam katolikus vagyok, és közöttük elég sok joviális embert ismerek.
Bevallom gyerekként nem értettem ezt az eredendő bűn dolgot. Ez amúgy véleményem szerint valami amit a zsidoktól örököltünk, s mondjunk tényleg, bárki aki beszélgetett már zsidokkal, úgy igazán, nem nehéz rájön, hogy nem a legvidámabb emberek a világon, és most nem csak a történelmi megpróbáltatásokra gondolok.
De emlékszem a pap és édesapám azt mondta, hogy nálunk Jézus pont hogy pontot tett ennek az eredendő bűnnek a végére, és ő a vérével eltörölte az eredendő bűn terhét, és neked ennek örülnöd kell! Vagy legalábbis hálásnak lenni. Hozsanna a magasságban érette! Ontológiailag hatalmas súlytól szabadította meg az ember. Bevallom személy szerint sosem tudtam pusztán történelmi személyként kezelni Jézust, inkább mint valami, ami tényleg "eljött", és véghez vitte, amit tett, s az, hogy mi most ezekről beszélgetünk, szabadon, és a fél világ minket irigyel annak eredménye, amit ő tett. Nem úgy, hogy ő találta fel a penicillint, meg a gőzgépet, hanem, hogy a -1. lépést megtette. Levette a koloncot a nyakadról.
Legalábbis nekem így tanították, és igenis, ennek csakis és kizárólag örülni lehet.

Viszont az tény, hogy az élet nem egy vurstli. És most forduljunk el Jézustól, meg a kereszténységtől, és a világi vagy fél-világi filozófusokra gondolunk, mind elismeri, hogy nehézség igenis az élet része.

A hirtelen felismerés, hogy gonosz nélkül nem létezik jó, könnyen döntésképtelenséghez vezethet. - Alan W. Watts

A lényeg, hogy még az olyanok is mint Nietzsche beismerték, hogy bánat és szomorúság nélkül nincs öröm sem, hiszen aki vigyorog folyton mint a tejbetök az nem lehet megvigasztalni. Ő a maga übermentsch-ét is úgy gondolta, hogy pont egy olyan tökösférfi, aki nem hisztizik ezen, hogy van szenvedés sőt, ez adja az ízét a kalandnak.

De nem akarok messzire menni. A amerikai protestánsok egy uniformizált, majdnem militarista evangélikus közösség. Ők tényleg képesek túltolni a morált a fejkendővel meg mindennel, de őket ettől azok amik. Katolikus vagyok, életem legjobb kajáit a közösségben ettem, s engem apám hittanra is járatott, és nem igazán tudok azonosulni ezzel a szomorúság dologgal, amit írsz. Nekünk non-stop az volt mondva, hogy Jézus megváltott, örüljél, és éppen ezért éld az életedet felelősséggel, pozitív értelemben.
Hartrigel 2023.03.31 22:47:27
@G. Nagy László: Hát kétlem, hogy tőlem itt most egy zsinatot vársz.
Szóval most csak a saját élettapasztalataimból és tanítóimból indulhatok ki.
Én nem teológus vagyok, szóval csak a saját laikus élettapasztalataimból indulhatók ki.

De induljunk ki olyan dolgokból, mint Madách Ember Tragédiája, amiben ugye az Ördög kimutyizza, hogy mint a kismalac megvethesse a lábát a létezésben. Mondjunk nálunk nem a szószerinti Biblia értelmezés volt, hanem hogy képzeljük el nagyban a dolgokat.
De a lényeg, hogy ott van, plusz ott van Bulgakov Mester és Margarita műve, amelyben a Sátán épp szót vált Lévi Mátéval, hogy mennyit érne ez az egész történet, ha ő nem lenne benne.
Szóval, ahogy amerikai ismerőseim mondják, "You have no one to blame, but yourselves."
Katolikusoknál is mondják, "Jézus óta magadon kívül nincs kit okolni a lelked üdvéért."
Érezzük, hogy azért ez nem olyan mint a szegénység, hogy beleszülettem és akkor nagyjából 00,01%, hogy egy nap Richie Rich leszel, mert Jézus mindannyiunkért eljött és nem kell hozzá Lottó ötös.
Magam bevallom praktikusabban élem meg a dolgot. Az életemet kell méltó módon, felébredetten élni.
Mondjuk pont Máté evangéliumában van, gúnyosan benne, hogy a Sátán azzal, amit elért a paradicsomban, csak megágyazta az utat Jézusnak, szóval: Nice job fixing it, Villian.
De elég csak Dantéra gondolni, ahol a "kereszteltelen" gyerekek a pokoltornácán tündérekké válnak. Nagyjából a tridenti zsinat óta úgy tudom, nem várja a gyermeket kárhozat, ha "pusztán" eredendő bűnben hal meg. Ezért is volt csecsemő keresztelés és bérmálás.
Mondjunk itt is elmehetünk távolabbi "álomvízekre", hogy lényegében a halál, maga a bűn, és az ember egy természetfeletti állapotban élt a bűnbeesésig. (aranykor mítoszok)
Lényegében Jézus élete maga egy megváltás élettörténet demo-ja ha végig gondolja az ember (Szó szerint Antitest a bűnre). Mármint nem kell mindenkit megfeszíteni, bár ha a hétköznapi életünkre gondolok abban is erős a szimbolika. (német filozófusról nem is beszélve) De azért kétlem hogy Echhart Mesterig leakarsz evezni egy poszthozzászólás elejéig. :)
  "A progresszió a felvilágosodás szerves folytatása." - Ez az a téveszme, melyben a radikális balosok és az ortodox konzervatívok nagyon is egyetértenek. Utóbbiak azért, mert megvetik mind a kettőt; nem nehéz egy csónakba ültetniük a klasszikus liberalizmust és a marxizmust. Az előbbiek pedig…..
Hartrigel 2023.03.24 22:55:12
@G. Nagy László: Igen, ez így túl sablonos magyarázat. Szerintem egyszerűen csak felakarunk oldódni, valami poszttörténelmes katyvaszban. MI nem iszlám akarunk lenni, hanem Európa-sem. Hanem valami univerzális izé. Az iszlám, csak egy hozzávaló a sok közül a levesbe.

>>A kérdés már csak az, hogy egy vallásos, avagy a vallását elhagyó muszlim a veszélyesebb...<<

Magyarul a muszlim fundamentalisták egy áttranszmutálódnak cigány/gettóniggerré. Bár én pont leszarom melyik vágja le a fejemet.

Én nem tudok ítéletet mondani, de a videós muksó szerint a muszlim-muszlimmal jobban járnánk, mint a gettó-ösztönlénnyel az egyszer biztos. És hajlok rá, hogy igazat adjak neki.
Hartrigel 2023.03.24 23:05:35
@HypocritSlayer: >>A vicc az, hogy a szart viszont hozzák magukkal,<<

Plusz, hogy nem egy országon áthaladnak ide fele jövet, és az értelmesebjét, már útközben igyekeznek lefölözni.

Nekem vágták már a fejemhez, hogy "hogy jövők én ahhoz, hogy "nem tudják a saját valójukat megtagadni". Mit kéne megtagadniuk? Mindenkinek joga van a saját kultúrájához, ezért multi a kulturalizmus. Ja, hogy akkor ne legyen multi. Az meg nácizmus. Ja, akkor túltárgyaltuk.
Meg próbálnád őket Európai kultúrához szoktatni, már az nap feldobnának az ombudsmannál.
Ez a tipik 22-es csapdája.
Hartrigel 2023.03.24 23:39:19
@Etniez:
>>Ezzel az ostoba befejezessél kb lenulláztad az egész hozzászólásod.<<

Kösz, direkt írók ilyen "majom fogókat" a szövegembe, hogy lássam ki gondolkodik, és kiben ébreszti fel a madzsúria jelöltet egy név leírása.

De viccet félre téve, nem putyin fel vagy lefitymálása volt a célom, hanem, hogy igazából, mennyi megbízhatatlan az államapparátus. Lassan ott tartok, mintha, és szerintem Nagy László is, csak eddig még nem láttam, hogy leírta volna, de mintha a 17. században kialakult állam intézménye fölött, mintha egyszerűen elhaladt volna az idő, és már csak paródiája lenne annak, amiért annó egy baromi jó ötlet volt.
Hogy ez fel vagy lefele fog-e majd változni nem tudom. Majd kiderül. de a lényeg, hogy ezek a terrorista támadások tuti átmennek a szűrön, mert jó politikai töltelékek konkrétan bármire. Ha kevesebb zöld kell a fűbe akkor azért, ha több szénerőmű kell akkor azért.
Mellesleg Putyin ezt biztos azért mondta, mert ő is magából indul ki. De nekem nincsenek illúzióim a sok politikussal kapcsolatosan.

>>Nektek sem!<<
Kiknek?

>>A vallásnak nincs helye a 21.-ik században.<<
A 21. századnak valóban nincs szüksége vallásra, de az embereknek annál inkább.
Vallás pótlékokban dagonyázunk nap mint nap.
Persze mi ezeket nem így hívjuk, mert annak van egy pejoratív kicsengése.

Szerintem ez az irtsuk ki a vallást egy Sziszüphoszi munka, mert mindig újabba és újabbak sarjadnak, vagy támadnak fel zombiként harmadnak a régiek stb.

Inkább elkéne fogadnunk, hogy a drótozásunkból fakad az hogy "vallásra" szükségünk van és lesz. És ennek már tiszta tudatában a helyén tudnák kezelni a dolgot. De valószínűleg nem mert ami nekem a "vallásom" az nekem "tény valóság" és nem vallás. Szóval a vallástól való kiűzetés igazából önerőszak, és csak kicseréled valami másra, amire ráhazudod, hogy az nem az.

Éppen ezért mint tótumfaktum világnézet képző én nem írnám le a vallást, mint ecce a megtestesül gonosz és romlás.
Az, hogy az intézményesült és basáskodó egyházakat, és szektákat nem szereted azt 100%-osan megértem.
G. Nagy Laci szerintem kimondatlanul, pont ezért utálja az államapparátust és a pártszékházat.

Ezért egyenlőség jelet sem tennék a vallást és az egyház ellenesség közé.

A vallások célja soha sem a basáskodás volt, hanem megnemesítse a híveknek a lelkét, és felkészítse őket, egy magasabb tudatállapot átélésére.
Azaz, hogy legyél az jobb "ember". És itt most nem csak olyan értelemben, hogy nem baszom fülön a másikat, mert az nem teszi a kezét a szája elé, amikor büffög, hanem Krisztusi új-ember és Buddhista megvilágosodás értelmében. Már ha hiszel a lélekben és ilyen dolgokban, és nem csak két lábon járó biokémiai-algoritmusok adathalmazaként tekintesz magadra.

Mondjuk külön poén, hogy az egyik legnagyobb nihilista-ateisták is kiröhögték a tudományos-ateistákat. A kedvencem Lovecraft volt, aki fullbatólta a kretént ateista volt, és azzal gúnyolta a ki a többi ateistát, hogy túl büszkék magukra. Mert ő annyira nihilista volt, hogy neki nevetséges volt, hogy "büszként verik a mellüket, hogy megszabadultak valamitól, ami állításuk szerint, soha nem is volt ott."

Hát kész, ennél tűpontosabb mondattal le se lehetne ezt írni.

A másik kedvencem a transzhumanizmus és a technológiai szingularitás. Amit nem véletlenül csúfulnak a "kockák elragadtatásának" (the rapture of the nerds)

De ezeket nem az ateizmus ellen hozom fel, hanem hogy picit szemléltessem, hogy nem, kurvára nem szabadultunk meg a mítoszoktól, meséktől, vallásoktól, legendától.

Mondja ezeket egy ilyen cinikus seggfej, mint én. Ja, és nekem lelkem van, nem algoritmusom, de csak mert az most annyira punk.
Mostanában szinte el is felejthettük... Elon Musk szeretné ha rá tudna csatlakozni az agyunkra. Szerinte a mesiterséges intelligencia mindenképp kiírtja majd az embereket, de ha szeretnénk, hogy ez egy kicsit később történjen meg, mindenkinek fel kell töltenie a tudatát egy felhőbe... Na még mindig…..
Tegnap hallottam egy beszélgetést, ami rávilágít, hogy egyszerűen életveszélyes a mai woke politizálás. Nem tudok részleteket, tegnap egy beszélgetés volt, aminek talán a negyven százalékát hallottam és állítólag valami brit elitek koronavírusjárvány alatti beszélgetése szivárgott ki. WhatsApp…..
Március 15-én az 1848-as forradalomra és szabadságharcra emlékezünk. A kereken kétszáz éve született Petőfi és társai fegyvert is ragadtak, hogy hosszú évszázadok hányattatása után végre a helyére billentsék a nemzeti önrendelkezést. Ugyanakkor súlyosan tévednénk, ha azt gondolnánk, hogy a független…..
Hartrigel 2023.03.14 21:11:32
@G. Nagy László: Európa mint sok mindenben ebben is ambivalens: elsősorban ők találták ki a "nemzetállam" koncepcióját, amit Európai kultúrkörön nem is nagyon honosodott meg, egyben egyszerre legalább ennyi szerves létérzete nekünk Európaiaknak a Birodalmi lét. Most is igazából erre vágyunk, hogy legyünk úgy nemzet állam, hogy egyben egy birodalom is vagyunk. Most Római örökségtől kezdve, Francia-Német-Orosz Birodalmi törekvések. Mindig is itt lebegett a fejünkben a birodalom építés diszkré bája. Ez a két törekvés szeretne kijönni egymással anélkül, totálisan felemésztené a másikat. Ugye kulturáltabb körökben ezt a kérdést teszik fel úgy, hogy "a görög vagy a római út".

Még az usából is olvasni olyan "elnyomot" hangokat, akik azt mondják, hogy a szövetségi kormányzat túlhízott, s igazából a közös kül- és hadügyön kívül mindent visszakéne adni az egy-egy tagállam kezébe. Mert elég ha usaként képviseljük magunkat a világban, és közös a nyelv és a hadsereg, ezen kívül legyen szabadság, és verseny, kinek ahogy tetszik. Természetesen a föderalista vezetés hallani sem akar ilyen eretnek szabadelvű gondolatokat.

Az EU legnagyobb rákfenéje szerintem a pofátlan kettős mérce: valakin kíméletlenül szamon kérjük az ilyen olyan normákat, más valakinek "meghát belefér". Itt még a szubszidiaritás kérdése sem merül fel, pusztán kivételezés, és "pofára osztályzás" hátha van ami a verseny és a szabadság ellen van, akkor az ez.

Belsőhatárok: A mingránsválság elindított egy folyamatot, plusz gazdasági érdeke mentén is (lásd. Románia) Schengen kezd egyre inkább erodálódnak, ami szerintem egy nagyon rossz ómen.
Mondjuk adjuk azt hozzá, hogy Schengen miatt, elég az egyik országnak beengedni sok migirit, onnan az már megy oda, ahova akar, ha lemondjunk a határ ellenőrzésről.

Ideológiai szempontból nem akarok olyan közhelyeket puffogtatni, de az alapító atyák még valóban úgy gondolták, hogy "Európa vagy keresztény lesz vagy nem lesz." (Robert Schuman)
Európának igenis kell identitás. Ethosz, legenda stb. Az nem úgy van, hogy felfedeztük a felvilágosodást, a szabadságot és az emberi jogokat, szóval így ledobunk pár millió embert a világ egy random pontján és ezekkel felvértezve ott random megképződik egy Svédország.
Berent Ivánnak van egy könyvet az Európai Unió történetéről, amelyben többet között azt feszegeti, hogy az unió legnagyobb baja, hogy képtelen középes szinten gondolkodni, azaz, csak az egyén és a világ szintjén képes. Vagyis az egyén szabadságjogai minél jobban teljesedjenek ki, és a világ-globális problémáival foglalkozzunk, egyszerűen nem tudnak a kettő közöttivel foglalkozni.
Mivel az állítása szerint az olyan univerzális sótlan sallangok, mit: szabadság, egyenlőség, demokrácia, emberi jogok, és hasonlók annyira súlytalanok, hogy univerzálisak, hogy papíron még az Észak-koreai alkotmányban is szerepelnek. És itt nem az a kérdés mennyire valósulnak meg, hanem hogy annyira semmilyenek, generikusak és egyetemleges, hogy pusztán ezekre identitást nem lehet építeni.
Még Samuel Huntington is eljutott arra szintre, hogy a demokrácia tisztelete, kapitalizmus és a szabadpiacból nem lesz identitás: ez kevés, hogy - az ő esetében az amerikai - nemzetet egyben tartsa.
Az Usáról írt könyvében azt írja - és Eura is érvényes, hogy az eféle univerzális elvekhez való puszta ragaszkodás nem elég az identitáshoz. Intő példaként hozza fel a szovjet-uniót, ami azt hitte, hogy a kommunizmus eszmélje pusztán önmagában elég lesz a különböző népek és kultúrák egyben tartásához.
Bár láttok én itt annyi elvakult embert az euban, hogy ezek már tuti régen van egy saját új világvallásuk, csak még nem verték nagydobra. Bár amennyit én eddig láttam belőle, kösz nem kell.
Környezet védelem: A legnagyobb felelősség pedig jelenleg azokat az ázsiai globális gyártókat és szennyezőket – főleg Kínát és Indiát – terheli, akik manapság- már tudván tudják, hogy ez mit okoz – nem törődnek vele: „ha a nyugatnak joga volt az életszínvonalát a bolygó rovására megemelni, nekünk is jogunk van” hihetetlenül pimasz és egyébként hamis logikája mentén. Ami pedig a jövő technológiáit illeti: a múlt tapasztalatai, minimum óvatosságra kell, hogy intsenek!

A minimálbér szerintem lehet a "verseny" része. Pont mint az adó. Elszívhatom vele tőled a tőkédet, és a munkásaidat. Ráadásul politikában vonzó, flexelhetek a minimálbéremmel, mint rajcsávók a mercsók sluszkulcsával. Belgiumnak nem kell jogszabályban meghatározott minimálbérrel elszívnia a Középeurópából a munkaerőt, megy az magától, amivel így még ördögi körben még nehezebb lesz a felzárkózás. Pláne, ha állami oktatásban közpénzen tanul a gyerek, hogy aztán külföldre menjen. Lehet itt Észtországot, meg Csehországot példának felhozni, de mégis onnan mennek még mindig nyugatra és nem fordítva. Úgy érzem a helyzetet, mintha egy futó versenyen egyesek rajt állása a pálya közepén lenne, nekünk meg ott ahol tényleg van.
Gúnytól mentesen, kíváncsi vagyok a véleményedre a hátrányos helyzetből indulásról.
Orosz-ukrán háború Az immár 12 hónapja tartó ukrajnai háborúról/különleges katonai műveletről rengeteg elemzés látott napvilágot, melyek közül jó néhány mítoszokat is épített köré. Ezektől és a rengeteg dezinformációtól nem könnyű megítélni, hogy pontosan mi miért történik és főleg, hogy mire…..
Hartrigel 2023.03.03 19:41:53
@Mayer Máté: Ami elsőre szemet szúrt nekem is, az, hogy nem ejtettél szót a nukleáris fegyverekről, de mivel írtad, hogy majd később előkerül nem ragozom.
Viszont remélem lesz benne szó arról, hogy nem szabad lesöpörni az egészet annyival, hogy az egy blöff oszt kész. Elvégre azért nem sült el eddig egyszer sem, mert az emberek komolyan vették. S pl, eddig egyetlen atomhatalmat sem szorítottak annyira sarokba, hogy elvetemedjen a használatáig. Csak képzeljétek el Hitlert a bunkerében, 45 tavaszán, de úgy hogy van több ezer nukleáris rakétája.
Ott van még Kim Jong Un is, de azért szeretném azt hinni, hogy Kim és Putyin azért két külön kategória még.

Szóba hoznám még, hogy az az atom annyira elviszi a rivaldafényt, hogy szóba se kerülnek vegyi- és biológiai fegyverek. Azért azoknak sem örülnék ha bevetnék őket.
Biológiai fegyver nem csak emberre lehet veszélyes, de lehet azzal, vagy vegyi fegyverrel megtámadják a búzamezöket vagy valami, hogyha nagyon elkezd rosszul állni a széna. :)
Bár ők biztos kreatívabbak mint én.

Mondjuk az aláírom, hogy pusztán papíron számokat nézve a NATO letudná verni Oroszországot (egymagában).
Azonban, érdemes lenne felvetni a kérdést, hogy melyik társadalom mennyire alkalmas a háborúra. pl. azt elhiszem, hogy a nyugat átszervezi magát egy éleshelyzetben, hadi termelésre, és jobb a kapacitása rá. Már ha, Kína és Brazília nem rúg alájuk, hogy nem ad ezt meg azt. Vagyis de, csak 3-5 ször drágábban.

De még ha át is ugorjuk ezt a részt, nem vagyok róla meggyőződve, hogy a nyugati emberek nem disszidálnának, vagy próbálnák kicselezni a sorozást.
Nem azok a társadalmak vannak már mint akár csak 10-20 éve. Nem a II. vh-s nemzedék ez, ahol volt hazája az embernek, nem csak oda ment ahol több a fizetés és zöldebb a fű. Egész egyszerűen a lelkiszemeim elött nem látom, hogy hősiesen masíroznának a nyugati fiatalok a sorozósátor felé.
Oké, a ruszkik se tolonganak.
Ahogy csak náluk induljunk ki abból, hogy pár 100 ezer 18-40 közötti faszi tuti átruccannak észak Afrikába, Törökországba, vagy Amerikába. Azért Európa mint összlétszám akkor is felülreprezentálja Oroszországot, ha csak max. 20-25% "keménylegényt" sikerül összefogdosnunk.
Ott vannak aztán a migirik kérdése, mert belőlük még ennyire sem nézem ki, hogy harcolni mennének az országért max. vérbeli zsoldosként gyilkolászni kicsit hazai nosztalgiából.
De ők azok is lennének csak amik: zsoldosok, nem a hazájáért kockázatot vállaló nyárspolgár.
És a történelem számtalanszor példázta mi van, ha túl sokáig nem kapják meg a zsoldjukat.
De én azt is kinézem a Nyugatból, hogy migiriknek be se kell vonulniuk, s a hadi megszorításokból sem részesülnek, természetesen a gyarmatosítás, a rabszolgaság és az idegengyűlölet kompenzálásaként.

Természetesen magamból indulok ki: nem vagyok motivált háborúzni. Ez nem homéroszi és wagneri hősök világa, hanem névtelen embermillióké, akiket kihajtottak meghalni. Az oda terelt emberek többsége azért halt meg, mert a harcmezőn csak meghalni tud, hiszen nem volt harcos, csak egy polgárember, vagy egy Svejk.
A Ford benyújtott egy szabadalmat ami arról szól, hogy ha nem fizeted a részleteket a kocsi után, az szépen fogja magát és az önvezető képessége révén szépen lelép és visszamegy a kereskedőhöz. Na most, a cikk amit szemlézek az írja, hogy : "akik hitelre veszik meg járművüket és elmaradnak havi…..
Hartrigel 2023.03.01 21:55:56
A napokban beszélgettem egy ismerősömmel, hogy mennyire kezdünk disztópia felé menni a világ, nagyjából egy elég sötét kiberpunk irányba.
Pont ma láttam egy videót, hogy a chatbot, aminek elfelejtettem a nevét, beszólogat neked, ha nem azt mondod, amit hallani szeretne. pl. kritikát mert megfogalmazni az uralkodó narratíva vagy a nők felé, kisebbségek felé ilyenek. Kommentszekcióban kiakadás van, hogy ők valami jó tündér pajtit vártak az A.I.-tól erre kapnak egy virtuális erkölcs-csősz smasszert a lakásukba egy haver helyet. Mondjuk én már 10 éve mondom, hogy egyik technológia se te érted van csinálva, csak egy csillógos lánc.
Vagy ha valaki vagy maréknyi jó akaró ember tényleg közösségi célokért csinál valamit, azt hamar megveszik az irányítás akarok.
De pl. itt egy jópofa cikk, hogy hogyan nem lesz munkád a jövőben.
www.cyberpunks.com/in-the-cyberpunk-future-youre-going-to-be-unemployed/
Ez elgondolkodtatott, mondjuk a cikk direkte nem tér ki rá, de az van, hogy minden generáció egyre "tech-savvy"-bb lesz, magyarul egyre jobban fogják kenni vágni a tech cuccokat, legalábbis arányaiban nagyobb részük mert mindenki azért ma sem. Szóval pont az olyan krapekoknak nyitják meg a teret, akiktől te óvaintesz minket ezen a blogon, de itt változik a polarítás, mert itt ők lesznek a jófiúk, amint már - uram adja soha napján -, de úgy igazán kiépül a technópokol. Magyarul, a kiberpunkok. Mert én is egyre inkább ilyen sötét kiberpunk fényben láttom a jövőt, amikor te, vagy én, vagy kínai átlagos János lemegy a neonfényes lebújba, hogy felbéreljen egy "konzol-zsokét", hogy ugyan pakolja már oda azt a 2 plusz pontot még "kretén mércéjére" mert az kell az ingyen buszbérletért, mert a gyerek fogászatára. Vagy ha az aktuális kocsidat elviszed hozzájuk "csippeltetni". Disztopikus szar világ pipa! Okosba kell megoldani mindent, pipa! Na EZ lesz az igazi kiberpunk!
Plusz, akármilyen erős a technológia azért biztos vagyok benne hogy lesznek gyengéi amit a hackerek kihasználnak, vagy ha az egyszerűbb, akkor marad a jó öreg social engineering és a korrupció amira mindig lehet számítani.