Regisztráció Blogot indítok
Adatok
helloizland

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Még csak 37 éves, de a The New York Times máris „Izland Glenn Gouldjaként” emlegeti. Ő Víkingur Ólafsson, akinek szó szerint a vérében van a zene, hisz már zenepedagógus édesanyja – aki később első tanára is lett – várandóssága alatt közel került a zongorához. Mint oly sok nagy zenész, Ólafsson is a…..
Egyszerre forró és jéghideg, buja, kies, fenséges, mágikus és vad – ez Izland, a bámulatos természeti jelenségek, varázslatos mesék, mulatságos szokások, szélsőséges ellentétek és a jó zene otthona. Egy sokarcú szigetország, amelynek legmenőbb hírességeit jellemzően nem szabadulós tévéműsorokban…..
helloizland 2021.11.19 22:39:41
Hideg van? Nos, lehet, de nem mindig. Reykjavíkban és a déli part mentén a téli hónapokban általában jó néhány fokkal melegebb van mint Magyarországon., nem ritka a +8 Celsius sem. Télen.

Nincsenek fák? De vannak. Izland ugyan nem egy Norvégia, és nem büszkélkedik hatalmas több tíz és száz négyzetkilométeres erdőkkel és valóban, a nagy része kopár. De igenis vannak fák, sőt erdők is. Hivatalosan 26 állami fenntartású erdő van Izlandon és akkor még nem számoltuk bele a magénkézben lévőket. Az utóbbi 3-4 évben nagyon nagy hangsúlyt fektettek az erdőtelepítésre és ez a következő években is folytatódni fog. Aki szereti a természetet és a túrázást vagy az outdoor sportokat, annak Izland sokkal inkább az "ékszerdoboz" vagy a "jétszótér" szavak jutnak eszébe, mintsem a "legszarabb hely a világon".

Sötét van? Novembertől januárig valóban mindössze 3-6 órásak a nappalok, na de mi van a nyári hónapokkal, amikor egyáltalán nem sötétedik be? Április közepe/végétől augugsztus végéig baromira küzdünk az alvással, ugyanis ebben az időszakban nincs sötét Izlandon.

Szürke??? Jártál már itt nyáron, vagy az ősszel? Elképesztő színeket és tájakat fogsz látni. De akár mondhatnám a téli jégbarlangokat is, vagy az úszó jéghegyeket a lagúnában. Egyiket sem mondanám szürkének :) Persze lehet hogy kifogtad a borúsabb napokat, mert ilyen is van. Vagy talán túl kevésszer jártál itt. Vagy talán még egyszer sem...

Depresszió? A világ egyik legboldogabb országáról beszélünk... Kilátástalanság? Háát.. az itt élők legnagyobb részének, nemhogy anyagi gondjai nincsenek de kifejezetten jólétben élnek és kiegyensúlyozottak, nyugodtak. Itt 30 (!!!) hónapig kapod a munkanélküli ellátást ha megszűnne a munkahelyed. Szándékosan nem írok "segély" szót, mert az összeg a korábbi fizetésed 80%-a.
Néhány év ittlét után kifejezetten kultúrsokként hat, amikor évente pár alkalommal Magyarországra utazunk és látjuk azt a sok szomorú és megkeseredett arcot az utcákon. Pont ezek a szavak jutnak ilyenkor eszembe: szürke, depressziós, kilátástalan :(