Regisztráció Blogot indítok
Adatok
444

0 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A tegnapi bejegyzéshez szólt hozzá ma hajnalban 5 óra 5 perckor BIG74 Bodri. „Az az érzésem - írta -, hogy az Indexnek már nincs szüksége az olvasói támogatásra.” Erre válaszolt 8.18-kor Manna5: „Miért, eddig volt? Ennyi ingyenes, nagyon jó tartalom akár el is tudná tartani, ha nem az Indamédia…..
444 2019.08.27 15:48:07
@M. Nagy Attila:
az antropológia se igazolta a finnugor őshaza elméletet. az archeogenetika se igazán. a "finnugor" őshazának magyar vonatkozásban nincs írásos, tárgyi emléke, élettani nyoma. persze ezekkel a népekkel valamilyen rokonság valószínűleg van (hiszen a keleti steppe szomszédságában éltek), a közös "ugor" őseredet a hantikkal-manysikkal valószínűleg nincs. jelzem az mta sok tekintetben vissza is lépett a korábbi elméletből. azt mondják, hogy csak nyelvrokonságról van vagy lehet szó. és újabban azt is mondják, hogy valószínűleg ugor kor se volt. a magyar-finn relációban a hangmegfelelések messze nem szabályosak, sokkal inkább esetlegesek. de az igaz, hogy nem teljesen véletlenszerűek. szóval nyelvrokonságot, nyelvi kapcsolatot lehet vélelmezni. de közös őseredetet kizárólagos módon aligha. persze nyilván nem itt és most fogjuk ezt eldönteni. ehhez kellene nemzeti konzultáció a magyar nyelvről. amiben az akadémikus bölcseletnek elő kellene állni valamivel túl azon, hogy rajtuk kívül mindenki hülye.
Erről lappang egy vita a világhálón. Búvópatakként tört elő, ha írt róla a 24.hu, a hvg.hu, a Mérce.hu, egy-két blogger és néhány értelmes kommentelő. Augusztus 22-én Kabai Domokos Lajos kavicsot dobott a csordogáló vízbe. A Bekiáltás blog alapítója szerint a hatalmon lévők „Háttérbe szorítják a…..
444 2019.08.26 16:40:12
@Kabai Domokos Lajos:
a korrekt az lenne, hogy mindenki a saját felületén publikál. ez ugye mindjárt két dolgot jelentene. az egyik, hogy nincs index címlapos kiemelés (mert ugye azzal a publikáció nem saját felületen jelenik meg, hanem (ellenzéki) propaganda céllal) és nincs kommentelés (mások médianaplopásába belerondítás).
Alig több, mint 50 nap van hátra az önkormányzati választásokig! Nem helyi elöljárókat választunk. Az önkormányzatiság nem a vezérekről, a politikai alkukról és az ideológiákról szól, hanem arról, hogy egy helyi közösség hogyan hoz minél jobb minőségű döntéseket az őket közvetlenül érintő ügyekben.…..
444 2019.08.20 17:01:03
@Bogdányiné dr Mészáros Ágnes:
az összes párt csak a saját embereit engedi a hatalomba. csak ez régebben egy koalíció volt. az mszp-szdsz is a saját embereit ültette mindenhová. és később bevették az mdf-t mérsékelt irányzatát. amelyik az első orbán kormány idején még támogatta simicsikát, ezüst hajót és a többit. csak aztán orbán radikalizálódott. egy polarizálódó közéletben nem is nagyon tehetett mást.

szerinted a ballib kormány idején hány fkgp-s iskolaigazgató volt? egy se. az fkgp mögött nem azért nem szerveződött egy vidékies értelmiségi bázis, mert erre nem lett volna jelentkező. ha valaki beléépett az fkgp-be, akkor az mszp-szdsz kirakta, mint macskát szarni mondván, hogy a lábszagú parasztoknak nem osztanak lapot.

és ezért nem jött létre egy modern kori fkgp, amiben értelmes vidéki emberek vannak. és ugyanígy nem jött létre egy modern kori kereszténydemokrata párt sem. mert ha valaki kdnp tag volt, akkor az mszp-szdsz kormány idején nem nem nevezték ki sehová, akkor se amúgy a feladatra alkalmas volt. mert volt hozzá műveltsége, tisztességét sem lehet megkérődjelezni. hanem a fidesz épített fel egy militáns szekértábort és egy értelmiségi holdudvart. ehhez jöttek még a határon túliak, akiknek a képviseletét egyetlen párt sem vállalta fel.

tehát abban, hogy egy monolit pártegység jött létre az egyik oldalon vastagon benne volt a másik. azok nem tudnak kiegyezni. és az a "diktatúra"? nem. az a probléma, hogy az ország nem tud fenntartani annyi intézményt, hogy a legkülönfélébb világnézetűből is vezetővé váljon minden településen.

az mszmp idején a demokrácia az volt mondjuk fehérgyarmaton, hogy az 1-es iskolát vezette az politikai bizottság embere. a 2-es iskolát a hazafias népfront. utóbbi egyezkedett az egyházzal. és az egészet egy pártkongresszus uralta. jött a rendszerváltás. az 1-es iskola lett a baloldali, a 2-es iskola a jobboldali. és ezt egy politikai váltógazdaságban fent lehet tartani úgy, hogy mindkét tábor igyekszik arra, hogy legalább részben minőségi kádereket mutasson fel. csakhogy a csökkenő gyerekszám mellett nem lehet csak egy iskola. mert kémiatanár nincs elég. ebből adódik a kvázi egypártrendszer. a "diktatúra". a fidesz nem fog senkit kinevezni az ellentáborból. legfeljebb csak olyat, aki független. és ugyaan nincs feltétlen velük, de ellenük se. értem, hogy az ellenzéki pártok ebben ellenérdekeltek. de nem látom a gyakorlati lehetőségét annak, hogy tömegével bekerüljenek a hatalomba. össze kellene vonni intézményeket. és ahhoz kevesebb káder kell.

nem lehet 200 fővárosi színházat államilag finanszírozni. nem lehet 20 fővárosi egyetemet államilag finanszírozni. borkos lajosnak úgy egyébként financiálisan sok mindenben igaza van. nem a gazdaság egészét tekintve hanem az közintézmények finanszírozását illetően. meg kell a számukat felezni. csak ők úgy képzelték, hogy majd kiteszik a jobboldal szűrit. amazok meg azt, hogy ez a komcsi, libsi csoportosulást. nemt tudunk mindnek akadémiát, operaházat építeni. egy elit maradhat. és ezt jelen állás szerint úgy döntik el, hogy melyik a magyar.
444 2019.08.20 15:19:45
@Bogdányiné dr Mészáros Ágnes:
az ellenzéki értelmiség nem nagyon tud magyarul. például azt mondják, hogy magyar az, aki magyarnak vallja magát. a kormánypárt azt mondja, hogy ez esetben van magyar vallás. és azt ők képviselik. mire a kormányellenesek azt mondják, hogy nincs magyar vallás. ha nincs, akkor senki sem vallhatja magát magyarnak.

a gyügyei paraszt ül a tyúkszaros mackónadrágjában a lócán és ezt magától értetődőnek gondolja. mert ő ezeket nem fordítja át nyugati nyelvre és onnan vissza. nem hisz abban, hogy a nyúl egy finnugor szó. hanem azt képzeli, hogy az attól nyúl, mert futás közben megnyúlik, ahogyan a karod is megnyúlik, amikor nyúlsz. és a fidesz ezekre népi bölcsességekre építi fel a politikáját. az akadémikus azt mondják, hogy a tundrai enyecek azt mondják naba. a mordivok közül az erzák azt, hogy numolo. a gyügyei paraszt azt mondja: erre nem gondoltunk. legyen finnugor is, magyar is. mire az mta azt mondja, hogy nem, nem, nem lehet magyar. a gyügyei paraszt azt mondja, hogy na jó, de mink úgy hisszük. amire az mta azt mondja, hogy az teljességgel tudománytalan. ez innentől kezdve vallásháború. van a nemzetközileg elismert "szuperelit" és a népiesek. orbán meg azt mondja, hogy megépítik a paplakot, kimeszelik a templomot. és az elég szavazatot hoz vidékről. csak így lehet, hogy elveszíti a fővárost. és ha elveszti, akkor így járt. ha nem, akkor az ellenzék. ők is csak felszámolnák az ellentábor világképét.

és lehet vitázni, hogy a magyar ősnyelv, mert a mag népe őrzi az ősműveltséget. ilyeneket mondanak. egy szabad országban szabad ilyesmiben hinni? erre egy liberális civilnek azt kellene mondani, hogy persze, hogy szabad. ha valaki szerint a nyúl tundrai enyec szó, akkor higgyen abban. abban a hangtani modellben, amiben valamilyen leszámlálással esetlegesen az jön ki, hogy a magyar nyelv egy ősi finn nyelvjárás.

de a "liberálisok" nem ezt mondják. hanem azt, hogy nekünk van igazunk és kész. nem csak a nyelvpolitikában, hanem szinte akármiben. amit a többség nem fogad el különösen vidéken. és ebből következően áll a bál. van magyar vallás, vagy nincsen. ha nincs, akkor senki vallhatja magát magyarnak.

az egyik azt mondja, hogy a magyar a magyart a magyarnak magából a magyarból magyarázza. a másik azt, hogy ne "magyarkodjál". mert az mta nyelvészei megállapították. és arra a köznép válasza az, hogy köszönjünk nem kérjük. és a fidesz a létrehozza a magyarságkutató intézetet. és az meg majd kihozza valamiből, hogy a magyar ősnyelv. és lehet mondani, hogy az nem lesz nemzetközileg elismert. és budapest "liberális" része elvándorol. és erre az a válasz: usgyi. és lehet mondani, hogy ezek után a magyar tudományos élet elszigetelődik. és majd ezt megírja a nature. barabási "academy under fire in hungary" cím cikke után már együtt szerepel orbán kormány prominenseivel erdélyben. ez egy hatalmi játszma, amiben mindkét fél úgy képzeli, hogy a tudományos elit nagyobb része az ő oldalukra áll. ez egy modern kori vallásháború.
444 2019.08.20 16:05:19
@Bogdányiné dr Mészáros Ágnes:
a világban nettó módon el vannak adósodva az államok, a kormányok, az önkormányzatok. az összes. ezek mellett szinte az összes nagyvállalat és a lakosság egy jelentős része. és a bankok is. a pénznek nincs fedezete. azt nagyrészt a semmiből állítják elő adósságként. és ezt meg lehet tenni. ezt nem kizárólag a "zsidók" csinálják úgy, hogy összeesküdtek a világ ellen. hanem ezt csinálják az "ügyes" üzletemberek bécsben és a világon szinte mindenhol. andy vajna úgy vette meg a tv2-t, hogy kapott 10 milliárd forint hitelt. és az majd megtérül. de ehhez a hitelezőnek nem kellett 10 milliárd forint betétet gyűjteni. hanem ennek egy részét kellett átmenetileg biztosítani. így működik a bankrendszer a világban mindenhol. és ennek következtében az egész világ eladósodik. és azt mondják, hogy ezt a liberalizált devizakereskedelm tartja féken. az, hogy a pénz szabadon átváltható. tehát egy rosszul gazdálkodó állam pénze leértékelődik. a jól működőké pedig felértékelődik. és ezen keresnek pénzt a devizaspekulánsok. és azt mondják, hogy ez a piac. és hogy nem lehet máshogy. nekem nincs devizahitelem. nem is volt. de lehet máshogy. ez a rendszer aligha lesz tartható. mert a pénz valós árufedezet nélkül jön létre. a hatalmas pénzvagyon mögött nemhogy arany nincs, semmi sincs. a soros alapítványnak van 20 milliárd dollár készpénz vagyona. az micsoda. semmi. annyi, hogy ha valaki azt nem fogadja el, akkor lelövik. ahogyan kadhafi azt mondta, hogy ő az olajért cserébe csak aranyat fogad el. és lelőtték. mert úgy az a pénz nem érne semmit. az csak annyi, hogy van írva egy könyvbe, hogy kinek mennyije van. ebben a rendszerben kormányközeli oligarchák is pénzt keresnek. de kezdve onann, hogy bárkinek lehet belvárosi étterme. korlátolt felelősség vállalás mellett kap elegendő hitelt. és ha elbassza, akkor csődbe megy. a bank is. de azt majd konszolidálják. és a szoclib kormányok idején is voltak nagyobb bankcsődök. és orbán kormány idején kisebbek. ki lopja el a pénzt? az orbán sátán? nem, akinél éppen van a kassza kulcsa. az lophatja el. a soros alapítvány abból él, hogy a "lopott" pénzt el lehet csereberélni. orbán kormány azt mondja, hogy ne legyen külső adósság. és úgy nem lehet lopni. mert akkor egy államcsőd esetén a polgárság a politikusokat felhúzza a lámpavasra. mert az ő megtakarításaik vesznek el. de ez sorosnak és társainak nem jó, mert úgy nem kereshet még több pénzt liberalizált devizakereskedelemmmel. és ezért azt mondják, hogy legyen valami hülyeség. például azt, hogy sorsolják ki a pénzügyi felügyeletet. és azok vajon hogyan látják át a végeláthatatlan pénzügyletet. másodperc töredékén alapuló spekulációt. korlátolt felelősséggel, offshore számlákkal üzleti titkok mögé bujtatva. azt még a központi hírszerző ügynökség és a szövetségi nyomozóiroda se látja át képzett fináncokkal. hja, hogy azt ne ellenőrizze senki. mert úgy beavatkozik az állam a "piacok" működésébe. a semmit cserélgetik. emelkednek az árfolyamok. mesés vagyonok képződnek a semmiből. mészáros 1 milliárd dollárja is nagyrészt így jött létre. a sorso alapítványé az ebből származó "piacokon". de az nem valós árupiac. hanem spekuláció.

van 1,000 részvényem. az egyenként 5 dollárt ér. megkérem a szolgámat (brókert), hogy vegyen meg 1 részvényt 6 dollárért. és ezek után a részvénycsomag értéke emelkedett 1,000 dollárt. egy szemet eladok egy zsák búzából, akkor nem emelkedik fel az összes többi hasonló búzaszem ára. valós árupiacon ilyen nincs. de a kapitalizmus nem ezen alapul. hanem olyan dolgok hosszú során, amire egy közember azt mondja, hogy az a csalás. és ezekre azt mondják, hogy ezt majd korrigálja a piac. mert a kiderül, hogy az üzletrész nem ér 6 dollárt. hanem csak 4 dollárt. de olyankor korlátozott felelősséggel rendelkező pénzalapok dőlnek be. "konszolidáció" van és nincs vagyonelkobzás, mert utóbbi nem "jogállami".

a kulcsár ügy 2003-ban robbant ki és 2017-ben volt jogerős ítélet. közben azt mérlegelték, hogy 5 év, vagy 5 és fél évet kapjon. ezen vitázott az ügyészség, az ügyvédek és a bíró. akik eljárási hibát vétett az elején. és? addig milliárdokért nyomozták a semmit. és utána kezdjük újra. és ez nem ebben az egy ügyben történt, hanem az összes hasonlóban. és nem csak magyarországon, hanem a szerte a világban. mindegy, hogy ilyen, vagy olyan párt. és lehet mondani, hogy az orbán, vagy soros. az egyik kinyírja a másikat, akkor nyírja ki.

ha orbán oligarchái adakoznak, akkor nagypolgárokká válhatnak feltéve, hogy megtartják a hatalmukat és nem viszik csődbe az országot. a miniszterelnök vejének lehessen yacht klubja. a miniszterelnökséget vezetőnek lehessen vadászkastélya. de a dollár milliárdot be kell dobni közösbe. ahogyan létrejött a kesma. és ha ezt orbán végig csinálja, akkor akár még államférfivé is nemesedhet.

a sorosnak erre nincs esélye. magyar viszonylatban. itt a nép nem fogja elfogadni azt, ami amerikában megy. legfeljebb csak akkor ha soros kifizetné az államadósságot.