Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Winesoul

102 bejegyzést írt és 18 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Izgalommal vártuk Frejával a tavalyi novembert, mivel a '22-es évben sajnos nem tudtuk összehozni a közös kóstolást e jeles ünnepnap idején. Csak reménykedni tudtunk, hogy idén végül sikerül kivitelezni. A kóstoló végül kiscsoportos foglalkozás volt, mondhatni családias hangulatban telt. Kevesebbet…..
A sokszor hosszúnak, máskor egy szempillantásnak tűnő életszakaszaink során korszakok jönnek s mennek. A közelmúltban pedig egy ilyet éltem meg. No, de kedves Olvasóink nyugalom nem kell megijedni, nem Mi köszönünk el és zárjuk be a blog kapuit! Történt ugyanis, hogy kicsivel több mint 1,5 év után…..
Sok idő után rosé alrovatunkban újfent Provence felé vesszük az irányt és ismételten a Chateau D'Esclans háza tájára tévedtünk. Történt ugyanis, hogy Sunshine-t egy korábbi születésnapja alkalmából megleptük a posztban szereplő magnum palackos tétellel, ami jó gondosan el is rakott akkoriban egy…..
Ahogy a korábbi posztban meséltem, arra a döntésre jutottam, hogy nem tartogatom tovább az elmaradt kóstolóra szánt Demeter Zoltán által készített boraimat. Viszont az, hogy a mai nap prezentált bor végül nem a Szerelmi Hárs posztban szerepelt annak akad egy nyomós oka, amire már csak a kép alatt…..
Eredetileg a most prezentált borokat már 3 éve terveztem betenni egy tervezett kóstolósorra, ahol a főszerepben az általam nagyra tartott Demeter Zoltán és az általa készített borok lettek volna, de hááát tudjuk mi történt akkoriban, így nem is ragozom tovább. Most viszont arra a döntésre jutottam,…..
A tavalyi syrah kóstoló olyan sikert aratott a házigazdáknál, hogy idén ismét megtartottuk amikor Freja párja egy újabb strigulát húzott a kicsiny világunkon eltöltött éveihez. Reményeim szerint évről-évre megtudjuk tartani eme szeánszt, s ha szerencsénk van - és miért ne lenne? - még legalább…..
A sorozat idei első részében ismét három osztrák borászat kerül a fókuszba, három különböző borvidék ismert és elismert termelői, Kamptal-ból, a fővárosból és a Fertő-tó partjáról. Kamptal-t a Weingut Bründlmayer képviseli egy zöldveltelinivel, Bécs/Wien borvidékéről egy Wieninger bort hoztam,…..
Majd bő félévet vártam, mire végül rászántam magam, hogy a sok ideje az egyik hazai kereskedés polcán "roskadozó" káli sbl bekerüljön a kosaramba. Mivel a címkét elnézve megjárta a hadak útját, nem tudtam milyen körülmények között tárolhatták, nem kapott-e hő- vagy fénysokkot. Kicsit kutatva a…..
Még tavaly év végén egy kis időre Bohemian hazalátogatott és természetesen jó szokásomhoz híven alaposan felkészültem egy kóstolócsomaggal a jövetelére, hiszen mindig ünnepnapnak tekintem, amikor hazatér. Most sajnos nem tudtunk helyből nekiesni a tesztelésnek, mert kissé gyengélkedett, majd…..
Hiába követem oly sok éve a Gilvesy pincészet munkásságát, a mai poszt szereplőjét sokáig, majdnem egy teljes évig ignoráltam a kóstolási tematikámból. Persze közben el-el kapott egy kósza gondolat erejéig a kíváncsiság, hogy vajon milyen lehet, de a józan ész mindig leterelt. Egyfelől időhiány…..
Pár héttel a Barakonyi-vertikális után újabb borkóstolón volt szerencsém részt venni. Ezúttal a Káli-medence borai kerültek a poharainkba, egészen pontosan a Pálffy pincészet nedűi. A többes szám nem a véletlen műve, se nem elgépelés, mert eme kóstolóra Freja volt oly kedves és velem tartott. A…..
Közel 2 éve annak már, hogy legutoljára a Haris Parkban jártam, így mikor végre ismét lehetőségem adódott nem voltam rest, kapva-kaptam az alkalmon. Mivel a korábban már mesélt Balassa kóstoló után voltam, így már előre elterveztem kiknek a standját fogom felkeresni. A jól megszokott…..
A borok érlelhetősége mindig is foglalkoztatott Minket. Néztünk sztenderd palackos milleniumi vöröset, volt szerencsém részt venni több vertikális kóstolón és érett magnum palackos pinot noir is szerepelt már a blogon. Viszont a feles palack, tehát a 0,375 l-es kiszerelésű borról ezidáig nem…..
Mielőtt még Freja édesanyja visszaindult volna a messzi, kies és zord északi havasokba - a változékony időjárású január közepén - a kissé tavasziasnak is mondható időből fakadóan egy különleges rosé sorral búcsúztattuk. A sort egy régi ismerős pét-nat indította, aminek volt szerencsém az eddigi…..
Ahogy Bohemian-nek az olaszrizling, a kékfrankos illetve- több kitűnő osztrák bornak köszönhetően - a sárgamuskotály vagy Freja párjának a syrah, úgy számomra a pinot noir az egyik nagy liebling szőlőfajta, bár manapság már csak elvétve kerül a poharamba. Való igaz, jó pinot találni idehaza ritka…..
Megint úgy alakult, hogy az új esztendő első bejegyzése még az előző évre tekint vissza, a szokásos kedvenc boros poszttal ugyanis adósok maradtunk. A 2022-es év toplistájára sajnos egyedül maradtam, úgyhogy kivételesen egyben közlöm le a kedvenc magyar és külföldi boraimat. Ismét nagyon nehéz volt…..
Winesoul 2023.01.19 08:35:19
Jómagam 4 listát készítettem, mivel tavaly annyi szép desszertbort kóstoltam, hogy az megért egy külön top10-es listát és hazai vörösekből volt erős a felhozatal, így a fehéreket külön listába szedtem. A korábbi évekkel ellentétben sokkal több élményt adó borhoz volt szerencsém:

TOP magyar száraz/félédes fehérboros+rosé élmények-:
Gilvesy Pixu Rajnai Rizling 2019
Demeter Zoltán Szerelmi Hárslevelű 2016
Zelna Olaszrizling 2021
SanzoTokaj Fleur Sárgamuskotály 2018
Bencze Hárslevelű Magnum 2017
Etyeki Kúria Irsai Olivér 2021 (sose hittem volna, hogy egy irsai bekerül egy ilyen listába, de a csapatunkból mindenki aki kóstolta igaza adott, hogy ez egy jó és élményt adó bor)
Szászi Zenit 2021
Balassa Furmint 2021
Káli Kövek Kalamona Cuvée 2021
Káli Kövek Szentbékkálla Pinot Noir Rosé 2021
TOP 10 magyar vörös:
Vylyan Syrah Variáció 2020
Villa Tolnay C Cuvée 2015
Sauska Tokaj Pinot Noir 2011
St Andrea Merengő 2011
St Andrea Valóban Méltó 2015
N.A.G. Föld&Ég Syrah 2019
Eszterbauer 109 éves Kadarka 2019
Gellavilla September 2019
Szűcs Inverz Kékfrankos 2017
Dominium Tempranillo Authentica 2018

Száraz/félédes külföldi top10:
Domaine de Saint Cosme Les Deux Albion Blanc Principaute d'Orange 2018
Stephane Ogier Le Temps est Venu 2019
Philippe Pacalet Moulin a Vent 2016
Loch Stoveler Riesling 2018
Dry River Craighall Riesling 2017
Fritz Haag Brauneberger Juffer Riesling 2018 GG
Markus Huber Gelber Muskateller 2021
Descendientes de J. Palacios Pétalos 2017
Charles Heidsieck Blanc de Blancs 
Piper-Hiedsieck Brut Vintage 2014
+1 Dr Bürklin-Wolf Hommage 2020

Top 10 édes:
Joh. Jos. Prüm Graacher Himmelreich Spätlese 2017
Szászi Zeus édes 2021
SanzonTokaj 6 puttonyos aszú 2016
Balassa Villő Aszú 2017
Csetvei Drágakő Olaszrizling 2021
Cseri Kései Tramini 2021
Bujdosó Tramontana 2020
Gróf Degenfeld 6 puttonyos Aszú 2017
Gróf Degenfeld Szamorodni Selection Sárgamuskotály 2017
Szóló Dolce Musa 2019
Arra jutottam, hogy a legutóbbi nagy pezsgős poszt után ismételten buborékos poszttal zárom és búcsúzok a tavalyi évtől, így egy újabb hagyományt hozok létre a blog életében. Sajnos az óévben kimaradt az éves Bohém vertikális és a Születésnapi borkóstoló, de ha minden jól megy, van még pár jó…..
Már egy teljes év telt el a legutóbbi Szent György-hegyi látogatásom óta, így időszerű volt az ismétlés. Sok-sok egyeztetés után végül a szeptember elején megrendezett Szent György-hegyi Matinéra sikerült ellátogatnom. Tanulva a tavalyi évből kicsit jobban megterveztem, hogy miket kóstoljak és…..
Az elmúlt pár évben egyre több hazai borász vált köztudottan kísérletezőkedvűvé. Ennek egyik eredménye a hazai narancsbor "dömping" vagy mondhatnám a pét-nat őrületet, esetleg azt, hogy egyre többen készítenek tradicionális pezsgőt és a sort még folytathatnám. Biztos felmerül bennetek a kérdés…..
Amikor a tavalyi Bortörténelmi Napokról megosztottam Veletek a benyomásaimat, a blog közösségi felületén a posztban azt írtam, hogy vegyes érzésekkel vágok neki az előttem álló négy napnak. Természetesen nem lehet mindig minden tökéletes és nem lehet illetve nem is kell mindenki elvárásának…..
Tudom-tudom már megint egy rovat a rovatban, "Minek még egy?"- tehetitek fel a teljesen jogos kérdést kedves Olvasóink! Nos, a lényegre térve megfigyeltem azt, hogyha egy-egy alkalmi vagy akár rutinos fogyasztóval beszélgetést folytatva szóba kerül, hogy az adott borban van némi maradékcukor vagy…..
A Rhône-völgyéből származó borok sokáig kevésbé voltak ismertek idehaza a mezei fogyasztók számára. Pedig a maga 76000 hektáros területével a második legnagyobb francia borvidék, amit csak Bordeaux előz meg. Az ismeretlensége annak is köszönhető, hogy jó sokáig csekély mennyiségű tétel volt elérhető…..
Egy év kihagyással - persze, ha nem vesszük figyelembe a 2020-as műanyag pohárban való kóstolási lehetőséget- és új névvel, de ismételten egy 4 napos boros fesztivállal búcsúztatta a nyarat a nagyérdemű itt nálunk a vadnyugaton. A sok ismerős és ismert pince mellett mint mindig, úgy most is…..
Június legelején ismét a nagybetűs Fellegvár felé "suhant" a vonatom és bár nem voltam időhöz kötve, mégsem tudtam lelkesedni a késésért. Úti célom újra a Haris Park volt, amely most Tar Ferenc nevéhez fűződő FineWines sétálókóstolónak adott otthont. A házigazdának véleményem szerint sokat…..
Nem sokkal a Haris Parkban rendezett kóstoló után,-aminek a beszámolója, majd érkezik amint teljesen kész lesz-  ahol szép számmal lehetett a manapság trendi natúr borokkal találkozni ismét egy kóstoló felé keltem útra vonattal, ezúttal Sümeg felé. Őszinte leszek Veletek kedves Olvasóim, engem nem…..
Winesoul 2022.08.09 19:39:42
@Kusuma: Hoppá köszi az észrevételt, ezt nem is tudom, hogy sikerült összehoznom. :D Hamarosan javítom is a posztot