Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Én jártam Norvégiában

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A felfogásom szerinti konzervatizmus a felvilágosodásra való reakcióból született, olyan értékeket véd, amelyeket a felvilágosodás támadott, és amelyeket a felvilágosodásban gyökerező progresszió és demokrácia egyenesen kirekeszteni akar a közösségi térből és a politikából. Ezek az értékek a…..
Én jártam Norvégiában 2019.10.06 11:10:00
@Brix: "nagyon erős korreláció mutatható ki a demokrácia minősége/ teljessége és az államok - főleg az átlagember- életszínvonala között....
1. Norvégia - a legdemokratikusabb ország"

Norvégiában jóval európai átlagon feletti a családon belüli erőszak. Csak ezt a norvég emberek agyonhallgatják, és csak azok látnak bele, akik kifejezetten a gyerekekkel foglalkoznak.

Egyébként nagyon érdekes lenne, ha olvashatnánk valamit arról, hogy a demokráciát hogyan lehet ilyen pontossággal osztályozni.
Én jártam Norvégiában 2019.10.06 11:33:37
@Brix: Norvágiában este 6 után sehol sem fogyasztható alkohol. A 4,2%-nál nagyobb alkoholtartalmú italok pedig kizárólag a Vinmonopolet nevű állami üzletekben kaphatók, és ezek meglepően nagy távolságra vannak egymástól. Vannak borúlátók, akik arra tippelnek, hogy a norvégok annyira rászoktak, hogy a depressziójukat alkoholba fojtsák, hogy az ivást törvényileg kellett visszaszorítani. Ez a feltételezés minden bizonnyal téves, az ivást maguk a norvégok hagyták abba, mert már alkohol nélkül is túl jól érzik magukat.
Én jártam Norvégiában 2019.10.06 12:07:12
@Brix: Rosszul tudod, migrációs nyomás nem is létezik.

Azért nem lehet a demokráciát dicsőíteni, hogy a norvégok találtak a tengerben egy kurva nagy olaj- és gázmezőt. Egyébként érdekes látni az együgyűségüket, amellyel ezt a váratlanul – és nem a demokráciájuk diadalmas jutalmaként – nyakukba szakadt gazdagságot kezelik. Kicsit olyanok, mint Teri néni, aki sajnálta a sok pocsékba ment befőttet, amikor a lottó-főnyereményt a dunsztos üvegekbe dugdosta.

Lehet, hogy mindenki Norvégiába szeretne menni, mert a liberális propaganda valamiért kikiáltotta őket a világ legfaszább országává. Talán azért, mert az átlagos norvég gazda nem panaszkodik, hiszen a rénszarvasok szépen fialnak, a házi heringszörp is jól fogy a kisboltban, mindenkinek van egy hüttéje és körülötte egy kis kert, vagyis az élet szép. Ezért gyakorlatilag minden ház előtt van egy pózna, rá felhúzva a norvég zászló. Nemzetieskednek a kis rojalista csökevények.

Aztán amikor odamennek ezek az emberek, és letarolták az együgyű norvégok országát, felélték a szociális juttatásokat, akkor már szeretnének hazamenni.

Furcsa, de Norvégiában az utcán nemigen látsz mosolygó embereket, kis társaságokat. Ha megszólítod őket, mosolyogva beszélnek veled, de aztán elváltok, és ők csak mennek valahova, nem sietősen. Estére mindenki otthon van, a falusiak összeülnek a közösségi házban, énekelnek egy kicsit, majd mennek aludni.

A világ öt legjobb demokráciája között felsoroltál három királyságot. Rendben, akkor talán ez a titok, legyen királyság nálunk is. A poszt is azon a véleményen van, hogy nem az ostoba tömegnek kell kormányoznia.
Norvégiát sokan pozitív példaként említik, és joggal. Következzen most néhány azon dolgok közül, amik miatt az ötmilliós ország büszke lehet magára. (Aztán majd egy másik posztban megnézzük azt is, mik azok, amik miatt nem.) Neked mit jelent a magyarság? Hogyan viszonyulsz Magyarországhoz, miként…..
Én jártam Norvégiában 2019.07.14 21:35:31
@Girhes Joe: "Nem épp erdőbarát tevékenység havonta megvenni egy papírkönyvet..."

Van benne igazság. De a poszt nem állítja explicite a papírkönyvet, csak könyvről van szó. A norvég iskolák az írástudást is a számítógépes technika felé terelték, az olvasás is jelenthet digitális könyveket. Épp most csökkentették nullára az e-könyvek áfáját.

Ennek ellenére a könyvesboltok tele vannak pontosan olyan küllemű könyvekkel, amilyenek mostanában nálunk is szokásosak. Vagyis valószínűnek látszik, hogy a norvégok sok papírkönyvet vesznek. Mindemellett a "tízből kilenc ember legalább egy könyvet elolvas évente" nekem nem tűnik rekordgyanús ténynek.
Nagyot fordult a világ. Az angol világnyelvi változata egészen elképesztő karriert futott be. Mára megkerülhetetlen lett az angol nyelv ismerete, alapvető elvárás mindenkivel szemben, hogy az általános élethelyzetekben boldoguljon angolul. Csodálkozást és értetlenkedést vált ki, ha valaki nem tud…..
Én jártam Norvégiában 2019.07.07 16:30:18
"Ebben a mai angolban nagyon kevés toldalékot használnak."

A régebbi angolban is.

"Ha egy mondatban mellőzik a névelőket, elhagyják a prepozíciókat, a viszonyszavakat, akkor két-három szót nagyon nehéz értelmezni önmagában."

Nemrég szembesültem ezzel a mondattal egy nagy vasúti pályaudvar iránymutató tábláin: "Bus for train". Én éppen egy ideiglenes vonatpótló buszt kerestem elkeseredetten, amely nem volt kiírva sem a vasúti, sem a buszpályaudvar kijelzőjén. Nyilván az én hibám, de erről nem gondoltam volna, hogy ezt a nyomot kellett volna követnem. Kétségtelen, hogy az egyszerűsítésének is van határa.

Ha már egyszerűsítésről van szó: a norvég nyelvben úgyszólván kihalóban van a nőnem használata. Pedig norvégül az égvilágon senki sem beszél rajtuk kívül. Lehet, hogy a változás praktikus, de a nyelvművelők az ilyesmitől szoktak félni.

@EagerEagle: "nyilván nem a külföldön segédmunkásként dolgozók által beszélt angol, vagy a légituaskísérők angolja adja azt a kifejezőképességet amit elméletben elvárnánk"

Én azt hinném, hogy aki elkezd angolul tanulni, az előbb tanul meg érthetően beszélni, mint gyakorlottan. Tudjuk, hogy ez mennyire nem igaz. Én soha nem értek szinte semmit abból, amit a légiutas-kísérők bemondanak, és ennek csak az egyik oka a zaj. Pedig nekik az utasok angol nyelvű tájékoztatása rendszeres munkaköri kötelességük, és az érthetőség az utasbiztonság érdekében megkövetelt feltétel. A használt kifejezések köre is viszonylag szűk, de a zaj és a csúnyán darabos kiejtés együtt már túl nehéz feladat. Talán ezt szégyellik a svájciak is, pedig ha a másik anyanyelvén próbálkoznak, az legalább a másik félnek megkönnyíti a dolgát. (A magyar speciel ebben is a kevésbé tűrőképes nyelvek közé sorolható.)