Regisztráció Blogot indítok
Adatok
0.5bit

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Törzskocsma A magyar válság 2008.10.16 08:30:00
Ez se lesz rövid, de hát nem is kicsit kell elmondani. Olyan TIT/szájbarágó jellegű lesz a poszt, aktuális neveket véletlenül se írok. Ezt a játékot hárman játsszák (meg egy negyedik) Ha komámasszony, hol az olló játékot játszunk, akkor egy országban három szereplőnél van…..
0.5bit 2008.10.16 13:12:46
Nem ellentmondani akartam csak pontosítani. :)

"A lakástámogatásnak pedig lett egy mellékhatása: amikor a magyar állam eladósodott 2004-2005-re, akkorra a forintohitel megdrágult mindenkinek, beleértve a bankokat is, akik a lakáshitelt adták. Viszont a bank is kimehet a világba
...
Az emberek fel is kezdték ezt venni (mára a kihelyezett hitelek 90%-a deviza alapú). Nem került volna sor erre a lépésre, ha 2001-ben nem bolondítják be az embereket, hogy már itt a Kánaán, és mindenkinek jár az új lakás, vagy legalább 2004-re lecsitult volna a kedély."

SZVSZ ez nem az igaz. Az emberek (legalább is a nagy többség) mindig is költeni akar, ha nincs rá megtakarítása akkor hitelből. Ettől csak a magas hitelkamat tántorítja el. Amíg az infláció magas volt (ha emlékeim nem csalnak 1999-2000 környékén lett egy számjegyű) értelem szerűen magas volt a kamat is. A deviza alapú hitelezés megjelenésének feltétele a forint árfolyamának viszonylagos stabilitása.

Amíg csúszó leértékelés van és minden évben x%-al leértékelik a forintot, addig ez a leértékelésnek is meg kell jelennie a deviza hitelek kamataiban:

x+y+z +/-v
x - az adott deviza kamatszintje
y - a bank kamatmarzsa
z - csúszó leértékelés mértéke
v - árfolyam kockázat

A forint csúszó leértékelésének megszüntetése és a forint árfolyamának viszonylagos stabilizációja megteremtette a deviza alapú hitelek megjelenésének lehetőségét. A z érték eltűnt. Ha nincs kamattámogatás valószínűleg hamarabb megjelentek volna a deviza alapú hitelek (az árfolyam kockázat miatt csak akkor érdemes deviza hitelt felvenni, ha az jóval olcsóbb a nemzeti valutában felvehető hitelhez képest).

A másik pontosítás: a kamatszintek nem azért mentek fel, mert az állam eladósodott, hanem azért mert magas volt a költségvetés hiánya: 2002-2005 között 5-7% között ingadozott, ami 2006-ben szökött fel 10% körülire (ha nincs a 2006 nyári adóemelés).

Hitelt emberek, cégek és az állam vesz fel. Ha sokan (pontosabban sokat) akarnak hitelt felvenni akkor az drágul, ha kevesen (pontosabban keveset) akkor csökken a kamatszint. Mivel az államháztartási hiány magas volt, ezért sok hitelre volt szüksége ami felverte a kamatszinteket. (A pontosság kedvéért volt egy elbaltázott Medgyessy-Járai sáveltolás "Túl erős a forint!" felkiáltással ami 12,5%-os magasságba emelte a jegybanki kamatot 2003 közepén.) Ha alacsony a költségvetési hiány, akkor egy jelentős (legjelentősebb) szereplő nem szorul hitelre, ami csökkenti a felvenni kívánt hitel mennyiségét -> csökken a kamatszint (kereslet-kínálat).

SZVSZ a kamattámogatás inkább elhalasztotta a deviza alapú hitelek megjelenését mint generálta volna.
A magas kamatszintnek pedig nem az eladósodottság, hanem a magas államháztartási hiány az oka.