Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Meditars

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egyre többet olvashatunk, illetve hallhatunk az elektromos fűtés + napelem rendszer kombinációról, mint az ingyenes fűtés lehetőségéről. Nagyon érdekes levelet kaptunk a témával kapcsolatban a Kardos Labor Kft-től, egy olyan vállalkozástól, amely több mint 10 éves gyakorlattal rendelkezik a megújuló…..
Meditars 2019.05.31 20:46:44
Üdv Mindenkinek!

Nagyon klassz, hogy egy ilyen témát is átitat a politikán keresztül szított indulat.

A napelem és elektromos fűtés tekintetében csak olyanok nyilatkozhatnak érdemben, akik meg is tapasztalták már ezt a kombót. Ameddig csak a gyártók, forgalmazók vagy azok szerelői írnak ebben a témában cikkeket, addig mindent csak óvatosan kellene kezeli.

Előző házamban talajszondás hőszivattyús fűtés működött. Kiválóan tette a dolgát és a villanyszámla a GEO tarifával sem volt kifejezetten alacsony, de a gáznál azért kedvezőbb volt.
A közel 10 éves használata alatt azért akadt vele probléma is, amit nem olyan olcsón szervizeltek. Ebben a szerkezetben is vannak kopó alkatrészek, ugyebár. A hőszivattyús kazán pedig nem olcsó mulatság.
A légszivattyús rendszerekben nincs tapasztalatom, de szerintem az is több milliós tétel.

Jelenleg új építésű házamban infra fűtés és napelem rendszer került kiépítésre. 15 kW a névleges teljesítménye, amit általában 10%-al túl teljesít. (kivéve most, mert az időjárás nem kedvező). Előzetes számítások szerint ez a rendszer a ház teljes elektromos áram ellátását tudja fedezni. Éves elszámolással vagy keletkezik valamennyi számla vagy nem.

Annyit még, hogy napelemek telepítésével sok cég foglalkozik. Meg kell találni azt, aki nem ilyen drasztikus árakon dolgozik és megfelelő személyre szabott ajánlatot tesz. Összességében azt mondhatom, hogy ennek a rendszernek a kialakítása (új építés esetén) olcsóbb mint a gáz és/vagy a hőszivattyús rendszeré. Nincs kopó, forgó alkatrész és én még nem hallottam olyan kazánról vagy hőszivattyúról, ami 20 évig garanciálisan, hiba nélkül zakatolt volna.

Az energia takarékosság nem csak a fűtésrendszertől függ. Az alacsony energiaigényű ház eléréséhez komoly szigetelésre is szükség van, alul-felül-oldalt egyaránt. Nem beszélve a nyílászárókról.