Regisztráció Blogot indítok
Adatok
lawpol

31 bejegyzést írt és 17 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
hungaropoliticus Rémálom 2010.06.25 06:00:48
Egyre többször nem hiszem el, hogy mi történik. Olyan, mintha nem a valóságban élnék. Mintha valamikor vége lenne, csak fel kellene ébredni.1. Államfő személyének jelölése; mintha nem 2010 lenne. Lehet vitatkozni arról, hogy Szűrös Mátyás, Göncz Árpád, Mádl Ferenc vagy…..
Korábban már írtam, hogy nagyon sok politikust személyesen is ismerek. Többségükre igaz, hogy teljesen kifordult gondolkodásmód jellemzi őket. Ők azok, akik képesek a valóságot mindig olyan szemüvegen át tekinteni, ami éppen a pártjuk kommunikációja szempontjából a…..
Van pár olyan dolog, amit soha nem gondoltam volna, hogy meg lehet tenni. Nem gondoltam volna, hogy valaha az MSZP fogja a Jobbik kezébe adni a Nemzetbiztonsági Bizottság elnöki pozícióját. Nem gondoltam volna, hogy a Fidesz prominensei újra rákezdenek az „ellenzék nem tud…..
hungaropoliticus Gy. megcsinálta! 2010.04.12 10:07:54
Volt és van egy ember, aki a hajdan volt rendszerben az ifjúsági szervezet reményteli vezetője lett. Mintegy évtizednyi idő alatt lett belőle egy gyártulajdonos és eldöntötte, hogy bevonul a politikába, hogy lemossa a politikai porondról a jobboldal vezetőjét és az általa…..
hungaropoliticus Április 11 2010.03.29 06:40:13
Nem szeretem a trágárságot, a kocsmai filozófia szintjére történő leereszkedést.Mégis örömmel tölt el a most belinkelt oldal:http://szavazzfasszal.blog.hu/2010/03/23/mar_75_eve_szavazunk_fasszal_korabeli_filmhiradoNagyon találó és legmélyebb sajnálatom ellenére is ez az a…..
Amikor elindítottam ezt a blogot, céljaim voltak vele. Aztán 2009 márciusában, egy éve, el kellett kezdeni elölről. Most ugyanezt teszem.A 2009-es második kezdetről már írtam, sőt beszéltem is.A mostaninak a háttere itt követhető volt, de nem teljesen volt egyértelmű.Nekem…..
A hét egy rögzített napján, így a tanév közben szoktunk tartani egy-egy előadást, amely valamilyen aktuálpolitikai kérdéshez kötődik. Azt szoktuk bemutatni ezeken az előadásokon, hogy az adott kérdésnek milyen történelmi és/vagy jogi háttere van. Eddig kialakulni látszott…..
A magyar politikai élet újabb botránykövének neve: Sajóbábony.  Van egy volt általános iskolai osztálytársam. Eredeti cigány. Heti 1-2 email van köztünk a mai napig is. Együtt nőttünk fel, azonos időben érettségiztünk, egy egyetemre jártunk. Sokszor együtt…..
Kedvenc hipermarketem pénztárainál, a sorban állás közben tudományos megfigyeléseket végzek. Ezen kutatás eredményei alapján döntöm el mindig, hogy most éppen melyik sor végére álljak. A bevásárlástudományban teljesen járatlan (= totál amatőr) vásárló mindig az éppen…..
Örkény István erős túlzásokkal tudta leírni, hogy mi a groteszk. Pedig, ha látta volna 2009. október 23.-át! Mintha Örkény elevenedett volna meg és űzött volna gúnyt ebből a napból!  A magát szocialistának valló párt, amely magát az MSZMP jogutódjának tekinti, nos…..
hungaropoliticus Kár értünk 2009.09.30 00:50:17
Amikor hazaértem Argentínából, akkor a reptéri taxis nem kevés pénzért nem volt hajlandó arra, hogy a ház elé vigyen és a kapunál rakjon ki. Holott az utca széles, aszfaltozott, mindkét vége főútra megy ki és nem annyira hosszú. Aznap egy Argentínában élő magyart…..
hungaropoliticus Gát 2 2009.08.25 12:27:00
Külön kérésre öncenzúrát gyakorlok, így az eredeti bejegyzést negyedszerre is átírtam. Ennyi maradt belőle:Még éjfélkor megkaptam az üzenetet, de nem tudtam itt reagálni rá.Tehát a félreértések elkerülése miatt megint pontokban és tömören...
hungaropoliticus Tévedtem? 2009.08.23 00:50:00
Külön kérésre öncenzúrát gyakorlok, így az eredeti bejegyzést negyedszerre is átírtam. Ennyi maradt belőle:..
Olyan államfője van Magyarországnak, aki ért valamit. Személy szerint nem értettem egyet azzal, ahogyan a kézfogás mellőzését kezelte és volt pár olyan lépése amit feleslegesnek ítéltem, de már a kezdetektől (2005) tudtam, hogy Sólyom László egy jeles államfő lehet. A…..
lawpol 2009.08.23 00:35:50
Ebben a kérdésben az a fő baj, hogy nem lehet adminisztratív eszközökkel élni.

A szlovák és a magyar cigányhelyzet szerintem más. A magyarországival alapvetően az a gond, hogy az érintett népesség egy része asszimilálódik, teljesen integrálódva a magyar népbe, mint anno a kunok és mások. Ezt látva egyes haszonlesők elkezdték a cigány értékek mentését és eljutottunk oda, hogy az ő mércéjük (értékmentők) alapján már a deviáns viselkedést is értéknek kellene kezelni, illetve annak az eléggé zavaró megnyilvánulásait. Aztán erre az amúgy sem egyszerű helyzetre ráült a politika, kezdve egyébként az OCKÖ-vel és Farkas Flóriánnal, majd a Fidesz beavatkozásával és az MSZP/SZDSZ támogatta ellenakciókkal, a politikai haszon pedig a Jobbikhoz esett le. Ha a kilencvenes években is ment volna tovább a cigány integráció, akkor ma ez a kérdés nem lenne kérdés (és ez csak egy dolog a sok közül, amit a tiszteletet nem érdemlő politikuscsorda elszúrt).

Szlovákiában más a helyzet. Ott a cigányságnak integrálódni nem akaró részével szemben elég határozott állami fellépés indult meg már korábban is. A gondot a népességarány okozza. Jelenleg az a helyzet, hogy több a cigány, mint a magyar.

A betelepülés pedig adott lehetőség, hiszen az EU-n belül nincs lehetőség megtiltani EU-s polgárnak. Persze Szlovákia legdeviánsabb cigány települése is agyvérzést kapna a bulgáriai vagy romániai átlagos "beilleszkedési és életvezetési problémával" küszködő családjaitól, de ezt csak akkor tudják majd meg, amikor esetleg együtt élnének.

A szlovákiai cigányság kollektív jogai nem maradnak meg Szlovákián belül. Azonnal jönne a híre és ha máshogyan nem is lennénk érintettek, hát akkor komoly tranzit menne keresztül Szlovákia és Bulgária között vagy Szlovákia és a kiinduló állomások között - a mi területünkön.

Na, meg arról nem is beszélve, hogy szeretem Felvidéket. A felvidéki magyar, a felvidéki német, a felvidéki szlovák, de még a cigányok nagy része is, rendben tartja a helyet, ahol él. Ugyanezt nem tenné meg a balkáni cigány. Neki az nem évszázados otthon, mint a most ott élőknek. Valami visszavonhatatlan módon változna meg és nagyon siratnám.
A nagy vissza nem térő és az első és azóta is egyetlen valóban szakértői kormány miniszterelnöke   Egy nagyon tehetséges tanulóm kérdezte meg 2007 elején, hogy melyik modernkori magyar politikus az, amelyiknek nem merném megírni a politikai életrajzát, holott visszavonult a…..
lawpol 2009.08.21 07:00:46
Egy politikus életútjának - amennyiben még él - a legjobb tükre az, hogyan szemlélik a másik oldalon. Ott kell nézni a róla kialakult képet, ahol az adott politikus nem csupán a "másik oldal", hanem maga az ellenség.
Németh Miklós a mai magyar politikában sok mindenkinek ilyen. Van két olyan oldal, amelyik nem kritizálja, mert tudja, hogy jobban jár, ha nem teszi.
A radikális jobb azon része, amelyik nem volt vele annak idején politikai kapcsolatban, megemlékezett arról, hogy ezt az embert (az SZDSZ egyetlen komoly volt vezetőjével együtt) kitüntette az államfő.
A kitüntetéséhez a kuruc.info is írt egy kis kommentárt. Abban értetlenül állnak egy sor dolog előtt.
Nem értik, hogyan jutott külföldre egyetemre és nem értik, hogyan lett belőle gazdaságpolitikai vezető, miután hazatért. Azt sem értik, hogy mit csinált bankvezetőként (igaz, az általa alelnökölt Bank tevékenységéről meglehetősen szerény ismeretekkel bír a szerző - pedig a történelemben jártas szerzőnek tudnia kellene mi az EBRD és mit tett ott az egykori magyar kormányfő!), de elismerik, hogy Németh Miklós sok titkok tudója és erkölcsi mércéje meghaladja azokét, akik utána következtek.
Bárhogy is nézem, ez egy elismerés. Akkor is, ha nem annak készült.
Több helyen olvastam (blogokban), hogy Németh Miklós is a rabló kommunisták közé tartozott. Kevesen tudják, de nem! Még kormányfőként is egy alagsori lakásban élt. Alagsori lakásban lakott, miközben elvtársai, a hozzá képest alacsonyabb helyen dolgozók is, sokkal fényűzőbb körülmények között laktak.
A magam részéről örülök, hogy az egykori miniszterelnököt kitüntette a Magyar Köztársaság. Annak is örülök, hogy a másik kitüntetett Tölgyessy Péter volt. Szerintem ez a két ember a magyar politika józan és kis létszámú feléhez tartozik. Ha a mai magyar belpolitikában csupa Németh Miklós és Tölgyessy Péter lenne, akkor biztosan előrébb lennénk, mint most.
[Megjegyzem, hogy a többi alacsonyabb kitüntetéssel kitüntetett között van olyan, aki szerintem érdemtelenül kapta és semmilyen körülmények között nem érdemelte volna meg. Nem is egy. A legmagasabb két személy viszont méltó rá, megérdemelték.
Annak csak örülnék, ha olyan színvonala lenne a magyar politikának, hogy Németh Miklós, Antall József, Boross Péter és Tölgyessy Péter nem lenne minőség. Jelen pillanatban viszont tagadhatatlanul az! ]
Air Power Blog Videoriportok 2010.04.23 23:59:00
Videók az útjaink során felhalmozódott nyersanyagból. Ne várjatok profi filmeket, csak egy kis digit gép videó-üzemmódjáról van szó, melyet azért használok, hogy a fotók és jegyzetek mellett "mozgó" benyomás is maradjon. Erre a bejegyzésre mindig be fogom linkelni…..
Az egyik szocialista képviselő ismerősöm felajánlotta kb. 3 hete egy telefonbeszélgetés során, hogy szívesen fizetnének azért, ha a Medgyessy-kormány elhibázott intézkedéseiről beszélnék egy-egy előadásomban. Mint elmondta, szívesen meghallgatnák páran, hogy a tudomány(?) mit…..
Horn Gyulához számos, egymással is ellentmondásban lévő élmények kötnek. Mást is. Jól emlékszem az 1998-as, frissen miniszterelnökké vált Orbán Viktornak az egyik meglepő nyilatkozatára. Akkor, már egy ideje Orbán volt a kormányfő és Horn Gyula megkereste őt pár kérdéssel,…..
lawpol 2009.08.03 12:40:23
Horn Gyula 1956-os szerepével kapcsolatban, vagyis a leverésben játszott szerepével kapcsolatban eddig óvatosan fogalmaztam. Sok forrás és több visszaemlékezés került elém, több érintettel is beszéltem személyesen (még 1996-1998 között).
A róla tartott egyik közelmúltbeli előadásom után keresett meg valaki, aki a Kádár-korszak egyik jeles embere volt, de eddig nem beszélt. Az ő elmondása szerint Horn Gyula nem csupán szimpla járőr volt, hanem egy megbízható, kőkemény "katona". Nem tudom leellenőrizni az állításait, de az eddig olvasottak, hallottak közül a legösszefüggőbb, az eddig megismert tényekhez a leginkább simuló elbeszélést hallottam tőle.
Az állításait még sem itt, sem máshol nem fogom felhasználni, mert éppen annyira ellenőrizhetetlen, mint a többi állítás ami ellene vagy mellette szól. Ez nem azt jelenti, hogy megbízhatatlan adatokról van szó. Csupán annyi, hogy a Horn ellen és mellette szóló leghitelesebbnek tekinthető források is ellentmondanak egymásnak.
Természetesen láttam azokat a másolatokat, amelyek a belépéséről, a jellemzéséről vagy a kitüntetéséről szólnak. Azok viszont papírok és a konkrét cselekményekről, eseményekről nem tartalmaznak beszámolót.
Ha esetleg létezik olyan ember, akinek az eddigieken túl vannak érdemleges információi, szívesen meghallgatnám. Akinek van, az valószínűleg ismer engem, nyugodtan keressen meg (nem csak itt, hanem a "szokásos" helyen is közzé lett téve).
Senki nem szúrt bele kést, nem emelt rá fegyvert. A szervezete nem bírta tovább a feszültséget. Olyan világba született, ahol volt értelme dolgozni. Ahol egyszerű, képzetlen tizenévesként elkezdett segédmunkásként dolgozni, majd munka mellett tanulni. Közben előre tudott jutni…..
Temetni jöttem Caesart, nem dicsérni, A rossz, mit ember tesz, túléli őt; A jó gyakorta sírba száll vele. Ez legyen Caesar sorsa is.   Bár a Shakespeare-i mondat nem indokolt az én tollamból, azért sokszor eszembe jutott, ahogyan az SZDSZ egyes prominenseit hallom nyilatkozni. Az…..
Az időutazó miniszterelnök   Az egyik március 15.-én (1990 előtt) egy furcsa úr többünket meghívott kávézni. Ez a furcsa úr érdekes arcú volt, nekem kissé túl arisztokratikusnak tűnt, de mindenki előtt tekintélye volt. Nem volt karizmatikus, inkább tisztelve volt a…..
Egy nagyon klassz értékelés:http://index.hu/velemeny/jegyzet/2009/06/18/jovo_ido_4._a_parazita_demokraciak_vegnapjai/Korábban - nem ennyire cizelláltan - én is ezt írtam...
Ma írtam egy blogbejegyzést a meglepetést hozó Jobbikról és LMP-ről. Ma ugyanazokat a gondolatokat elmondtam egy zárt körben. Az ott elhangzottak miatt újra megnéztem az LMP honlapját. Padlót fogtam….   Tiltakoznak a hazai uránbányászat ellen. Akkor teszik ezt, amikor…..
lawpol 2009.06.13 22:05:19
@Gitche: A napelemek gyártásánál is terhelés alá kerül a környezet. Már csak a gépek működtetése miatt is és egyéb hasonló dolgok. Erről az a véleményem, hogy végső soron a "civilizált" ember majdnem minden ténykedése ilyen. Ezért nem az a kérdés, hogy a környezetet terheljük-e, hanem az, hogy vállalható-e ez a terhelés. A napelemek esetén szerintem igen, mert előnyösebb, mint szénből vagy földgázból termelni áramot. Nem váltja ki teljesen, de nagymértékben csökkenti.
Ezért nekem nincs bajom a napelemekkel.
Magyarországon a napelem rendben van. Max. 2-3 millió forintból át lehet alakítani a háztartást úgy, hogy amikor lehet, akkor napelemről történjen az energiaellátás. Ha több energiát termelek, visszafele pörög az óra. Ha nincs elég áram napelemből, akkor veszek csak áramot a hálózatból. Egyik áramszolgáltatónak sem gond az ilyen rendszer. Sok dolog függvénye, de 2-3 milliós összegből berendezéssel, szerelési díjjal, ügyintézéssel együtt meg lehet oldani.
Én a téli fűtést akarom majd így kiváltani, azt 600 ezerből lehet kihozni. Drága, de néhány év alatt megtérül. Jó lenne, ha lenne rá támogatás.
Amúgy vannak "zöldek" akik szerint ez rossz, de szerintem ez lenne a haladás útja: minden háztartásban legyen napelem.
lawpol 2009.06.14 09:16:51
@Gitche: Nem tudom, hogy jól értettem-e amit írtál. A szilícium és a homok nem egyenlő egymással, de lehetséges homokból kiindulva szilíciumot előállítani.

Vannak "zöld" emberek, akik szerint az a baj a napelemmel, hogy alacsony a hatásfoka. Az előállítási költség és a megtermelt energia mennyisége szerintük olyan rossz megtérülési arányt mutat, hogy nem éri meg a napelemeket elterjeszteni (ilyenkor szoktam hivatkozni arra, hogy a földgáz sem túl hatékony.

Az egyik azt is mondta, hogy az előállítás közben termelődött szén-dioxid miatt nem lehet "zöld" a napelem. Mivel szeretem a napelemes dolgokat és ebben látok lehetőséget a háztartásom rezsiköltségeinek drasztikus csökkentésére, elkezdtem számolni. Akárhogy számolok, nekem nem jönnek ki a napelemmel előállított energia ilyen "hátrányai". Igaz, hogy abban az esetben, ha most felszerelem 600 ezerért a rendszert, akkor a gázkonvektort még be kell majd kapcsolnom télen és "csak" 6-7 év alatt jön vissza az ára.

[Amikor először szerelték volna be 2005-ben, akkor 470 ezer volt és a maihoz képest jóval alacsonyabb gázárak miatt nem szereltettem be; ha akkor tudom, hogy ennyi lesz a gáz ára, már megtérült volna; nem lehet tudni a gáz áráról most sem biztosat]

A magam részéről tehát a napelemet pártolom. Ahogy írtam is, amíg nincs elterjedve, felőlem épülhet atomerőmű is és még abban is egyetértenék, hogy legyenek vízerőművek is. A Duna magyarországi szakaszának hajózhatósága borzalmas más EU-s országokéhoz képest, ezen is el kellene gondolkodni. Sajnos politikai kérdés lett a Dunára épített vízerőmű és nem adok sok esélyt arra, hogy valaha is foglalkozni fognak vele politikai hangsúlyok nélkül. Holott folyamatos az árvíz, nem lehet hajózni, van amikor panaszkodunk az aszályra... Szerintem kínálja magát a lehetőség.

Értelmes, olyan megoldást tudnék elfogadni, ami a legélhetőbb. Teljesen "zöld" megoldás a gátak elbontása és annak elfogadása lenne, hogy évente X alkalommal hatalmas területeket önt el a víz és ezt próbáljuk hasznosítani (gúny nélkül: vannak ennek is előnyei). Mivel ez a Duna egész vonalában kivitelezhetetlen lenne, valamit tenni kell és eleve abból kell kiindulni, hogy 100%-ig "zöld" megoldás nincs, de akkor valami olyat kell tenni, ami a legkevésbé rossz. Az is jobb, mint a mostani állapot.
hungaropoliticus Gyors körkép 2009.06.08 02:03:00
Külön kérésre öncenzúrát gyakorlok, így az eredeti bejegyzést negyedszerre is átírtam. Ennyi maradt belőle: ..
Úgy történt, hogy az itt is publikált véleményem Trianonról előadtam. Az egyik diákszervezet kért fel arra, hogy mondjak valamit egy olyan összejövetelen, ahol ők Trianonra emlékezve gyűlnek egybe. Ott lehetett kérdezni is és mivel megadtam a prezentációban az elérhetőségeim,…..