Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Amblsz

0 bejegyzést írt és 13 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Amerikai magyar katonák 3. Az első világháborúban harcoló magyar származású amerikai katonákat bemutató sorozat előző részében megismerkedhettünk Alex Arch, azaz Ács Sándor őrmesterrel, aki az első amerikai lövést leadó tüzérüteg parancsnoka volt. Ácsról azt írták, ő húzta meg a 75-ös ágyú…..
Amblsz 2020.01.13 14:50:20
@BálintFerenc: Bár a szakmai lektorálás során sok elavult, nem megfelelően alátámasztott forrást kigyomlált a szerzőnk, de valóban akadnak még közötte problémás darabok. Csatlakozom Tamáshoz, akár egy kritikai jellegű posztot is szívesen fogadnánk a témában :)
Amblsz 2020.01.13 18:18:05
@PintérTamás:
"Szóval a nők a pusztítás jelképei ezért nevezik el róluk a tüzérségi fegyvereket?"
Sosem állítanék ilyet, de az lehetséges, hogy a nevet választó tüzéreknek voltak rossz élményeik, esetünkben pl. egy Bridget nevű lánnyal. :)
A Pajkos Jancsi sem rossz egy 30 és felesnek..
Amblsz 2020.01.13 14:40:34
@BartókBéla: A löveget a 100 éves évfordulóra a West Point Katonai Akadémia múzeumában állították ki, de máshogy néz ki, mint amit linkeltél. Jól kivehetők rajta többek között a „Sgt. Arch, Chief of Section” ill. a „South Bend” feliratok.
www.guns.com/news/2017/10/24/west-point-celebrates-first-shot-wwi-field-gun-at-100-photos
Lehet, hogy az általad linkelt képen replika van?
És hogy miért adnak női nevet a lövegeknek? Gondolom a pusztítás mértékéhez lehet köze... :)
Amerikai magyar katonák 2. Egy korabeli újságcikk szerint az amerikaiak részéről az első ágyúlövést 1917-ben egy magyar származású katona, bizonyos Arch Sándor adta le a németek ellen. Az I. világháború idején az amerikai hadseregben szolgált magyar származású katonákat bemutató sorozat mai…..
Amblsz 2019.11.06 23:23:43
@Békefi Miklós:
Köszönöm a kiegészítéseket. Én is Ács-ra tippeltem az Arch alapján. Érdekes viszont, hogy a levéltáros kollégák, akiktől segítséget kértem, nem találták a róla szóló röjtöki anyakönyvi bejegyzéseket, a familysearch-ön meg mégis rajta van.
A készülő, bővebb tanulmányban majd fel fogom használni.
Üdvözlettel:
A. L.
Amblsz 2019.11.14 23:52:41
@PintérTamás:
@BartókBéla:
Csak nyugalom, uraim! Mindent a maga idejében. :)
Amerikai magyar katonák 1. Ezzel az írással egy kisebb „sorozatot” szeretnék útjára indítani a Nagy Háború Blogon. Ezekben a cikkekben az első világháború idején az amerikai hadseregben szolgált magyar, illetve magyar származású katonák közül szeretnék bemutatni néhányat – amennyire ezt a…..
Amblsz 2019.05.09 23:53:02
@bloggerman77: A dolog több tényezős. Nyilvánvalóan mindenki olyan nemzetiségűnek tekintendő, amilyennek magát vallotta, illetve amilyen anyanyelvet beszélt. Nagy különbség van a következő kifejezések tartalma között: "magyar nemzetiségű", "magyar származású", "magyarországi születésű". Ebben a cikkben amerikai születésű, második generációs bevándorlók szerepelnek, akiknek Magyarországon született, magyar anyanyelven beszélő szülei voltak. A források e tekintetben egyértelműek. Ha nem lennének azok, akkor más alanyok szerepeltek volna a cikkben. Eléggé magától értetődő, hogy senkinek nem a neve alapján állapítjuk meg a nemzetiségét. Ezekből következően Bárány Róbert emlegetése a cikk alanyaival kapcsolatban meglehetősen indokolatlannak tűnik.
Amblsz 2019.05.09 23:55:25
@MTi: Nem mindenkinél, de szerencsére vannak. A new yorkiak esetében különösen jó a helyzet, róluk ezernél is több adatlap áll rendelkezésre.
Amblsz 2019.05.09 23:58:30
@Sigismundus: E kettő alapján valóban lehetetlen :)
Szerencsére sok alanynál ennél jóval több adatot lehet begyűjteni. Vannak viszont, akiknél tényleg csak ennyi van... őket sajnos ki kell venni az elemzésből.