Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Nemzeti Europass Központ

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A trend az önéletrajzokat sem kerüli el, egyre több csilli-villi sablon jelenik meg, sőt az álláskereső portálok is gyártanak ilyet a regisztrációkor megadott adatokból akár… A toborzási módszerek is kezdenek átalakulni, összességében elmondhatjuk, hogy a 20 másodperces szabály - hű, de rég írtam…..
Nemzeti Europass Központ 2019.04.30 14:27:58
Kedves @jobangel!

A Nemzeti Europass Központban érdeklődve olvastuk sorait, amelyek kapcsán ezúton szeretnénk reagálni.

„Itt az alkalom, hogy a Europass formátumról újra elmondjam, mennyire nem jó… Sőt, sosem volt jó, de a mai álláspiaci környezetben rossz igazán, mert nélkülöz minden praktikumot, nem szolgálja sem az álláskereső, sem a CV-t olvasó leendő munkáltató céljait.”

Sajnos írásából nem derül ki, hogy véleményét, miszerint az Europass nem szolgálja sem az álláskereső, sem a leendő munkáltató céljait, mire alapozza. Tapasztalataink szerint egy önéletrajz-formátum létjogosultsága azon múlik, hogy alkalmas-e egy megfelelő minőségű, hibáktól, hiányosságoktól mentes CV összeállítására, végigvezeti-e a kitöltőjét és olvasóját mindazokon a pontokon, amelyek feltétlenül szükségesek egy önéletrajzban, és elég rugalmas-e ahhoz, hogy ezeken felül a felhasználó kedvére alakíthassa. Az Europass ezeket a kritériumokat teljesíti, és a 2018-as statisztikák alapján – 665 ezer Europass önéletrajzot készítettek el magyarok tavaly online – ezt számos álláskereső is így gondolja.

„Továbbra is csak akkor írjunk ilyet, ha valahová kifejezetten ezt kérik, és még ekkor is próbáljuk meg kicsit feszegetni a kereteit. Pl. nyugodtan írjunk egy „summary”-t az előregyártott „betölteni kívánt munkakör” fejezet helyére, és a szakmai tapasztalatokat sem kell munkahelyek szerint csoportosítani, ha van más szempontrendszer, ami inkább szolgálja a céljaidat. Mivel már csak online kitölthető, letölthető és szövegszerkeszthető cucc csak úgy lesz, ha végigszenveded az online felületet, és utána exportálod. Ezzel az okostelefonon CV-t írókat egyből ki is zárták a használatából, mert annyira macerássá vált… Persze PC-n is megrázó élmény kitölteni.”

Az Europass szerkesztőfelülete rengeteg szerkesztési opciót kínál: nincsenek kötelező mezők, sem kötelező sorrendiség, nem kell szerepeltetni a betölteni kívánt munkakört, helyette megadható például a mottó, és egyéb kiegészítő információk. A szerkesztőfelület opcióival részletesen foglalkozunk kiadványunkban:
europass.hu/oneletrajz-lepesrol-lepesre-az-europass-online-szerkesztofeluleten
Az okostelefonon önéletrajzot íróknak kifejezetten azt ajánljuk, hogy a szerkesztőfelületen kezdjenek el dolgozni, mivel ez mobilra optimalizált, így sokkal kényelmesebb, mint egy szövegszerkesztőt használni, különösen azoknak, akik nem a formára, hanem a tartalomra helyezik a hangsúlyt. Természetesen, ahogy az a cikkben is szerepel, a felületről letölthető az elkészült önéletrajz Word formátumban is, így még tovább alakítható.

„Amikor pedig javaslatot tesznek arra, milyen a jó CV, akkor ilyen tanácsokat kapsz, hogy „Tartsa be a javasolt betűtípust és az elrendezést.” ill. hogy magyarázkodj azért, mert a szakmai életedet megszakítottad akármi miatt is… „Adjon magyarázatot a tanulmányai vagy karrierje során tett kihagyásokra olyan készségek, kompetenciák leírásával, amelyeket ez alatt a kihagyás alatt szerzett meg.” Már csak emiatt a felfogás miatt is érdemes elkerülni.”

Felfogásunk lényege támogatni az álláskeresőket, akik bizonytalanok, úgy érzik, segítségre, útmutatásra szorulnak önéletrajzuk elkészítése kapcsán. A fenti tanácsok nem azoknak szólnak, akik gyakorlottak és magabiztosak az önéletrajzírásban – sokkal inkább a hozzánk forduló pályakezdők, pár év tapasztalattal rendelkezők, karrierváltók, a munkaerőpiacra visszatérő édesanyák ügyfélszolgálatunknak címzett kérdései alapján születtek.

Örömmel értesültünk róla, hogy az Europass önéletrajzzal foglalkozik a bejegyzésben. A jövőben akár személyes konzultáció keretében is készséggel állunk rendelkezésére a hiteles tájékoztatás érdekében.

Üdvözlettel:
Nemzeti Europass Központ
europass.hu