Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szcenika

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kedves sorstársaim (akinek még nem volt forrasztópáka a kezében, most nyugodtan továbblapozhat)! Legeslegelőször úgy 14 éves korom táján (ez úgy 35 éve volt*) éreztem meg azt a mai napig is szűnni nem akaró érzést, hogy nem tudom akkorára kinyújtani a takarót, hogy egy…..
Nagyon – nagyon !!! – nehéz fába vágom most a fejszémet. Már eddig is, az elmúlt 30 évben beszélgetések során, de főképp fórumokon, ahol az arctalanság védőbástyái mögött még a leginkább nyulam-bulam kaliberű ember is harcossá bátorodik, jó néhány vitában vettem részt mai írásom témájában, sőt, volt…..
szcenika 2019.04.17 20:38:57
Tisztelt Kolléga! A cikk amit írtál sok mindent megemlít, és egyetértve pár előttem szólóval talán nem a legszerencsésebb hangnemben. Félretéve mindezt, magát a cikk célját nem értem. Szerintem vallási kérdésekben mi mérnökök nem vagyunk hívatottak véleményt alkotni és jobb, ha mindenki él a maga hite szerint. Nekünk nem azt kell eldönteni, hogy mi a jobb, vagy a rosszabb hanem el kell magyarázzuk azoknak akiket érdekel, hogy hogyan működnek és hogy hogyan készíthetnek ilyen vagy olyan erősítőt kedvük szerint, illetve , hogy lényegében mit várhatnak ezektől. Részemről elkövettem erre néhány kísérletet és közzé tettem a szcenika.hu weblapjaimon. Ott konkrét példák alapján végeztem összehasonlításokat és próbáltam keresni a különböző hangzás okait . Amennyiben érdekel téged, vagy másokat, olvassátok el és kíváncsi lennék a véleményetekre. Az én hitvallásom az, hogy mint ahogy a hegedűk között sincs két egyforma hangú, (felépítésük, anyaguk, ….stb miatt) miért éppen az erősítők szólnának egyformán. Amit viszont a hallgatónak kell eldöntenie az annyi, hogy a lehető legkorrektebbet ( ami bemegy az is jön ki) vagy a legjobban tetsző hangút választja magának. Még csak annyit, hogy (koromnál fogva) részt vettem csöves erősítőktől a "D" osztályig bezárólag szinte minden típusú erősítő tervezésében és sorozatgyártásában, és az én vágyam mindig is egy elérhető árú de "korrekt" hangsugárzó volt.
szcenika 2019.04.18 17:03:34
Szia! Örülök, hogy vetted a fáradságot és olvasgattad a web lapomat. Gondolom néha nem lehetett könnyű. Nos, ha már ilyen szépen összejöttünk, mint "népnevelők" - amivel egyébként egyetértek - igazad van abban, hogy tájékoztatnunk kell a kevésbé profi építőket a különböző technikák tulajdonságairól beleértve az egyes elemi alkatrészek , kábelek hatásait is. A gondom csak ott van, hogy amennyiben kivesszük a hulladékot a "csomagból" (kiszáradt szűrőkondi, lepukkadt cső, rossz kábelezés, kapcsolás) vagyis eleve egy minőségi erősítőről beszélünk, akkor nem szabad hagyni azokat a hittérítőket szó nélkül, akik csodacsövekről, kondikról ezüst és arany kábelektől várják a minőségi eredményt. Az elektronika ezen ága eléggé konkrét és fizikailag is jól követhető, mindennek oka van . Vegyük példaképpen a "különböző hangú" csöveket. El kell magyarázni, hogy ennek oka a különböző gyártóktól, vagy más sorozatból származó csövek más-más karakterisztikájából adódó torzítási különbsége, de hozzá kell tenni azonnal, hogy az adott kapcsolásból eredő torzítás minél alacsonyabb (vagyis egy minőségi erősítőről beszélünk) akkor ez a jelenség egyre kevésbé , vagy jó esetben egyáltalán nem érzékelhető, vagyis ha jól hallható a differencia akkor gyanakodnunk kell, hogy túl egyszerű kapcsolással állunk szemben.

Természetesen más-más mértékben de a végeredményre minden alkatrész elem hatással van, és ennek mértéke is az adott kapcsolástól függ. A cikkemben írok arról a tapasztalatomról, hogy a csöves készülékeknél (egyébként jó kapcsolási megoldást és elemeket használva) a hangzásra legnagyobb hatással a kimenő transzformátort találtam. Mindez nem jelenti természetesen azt , hogy a többi elem bármilyen lehet. Minden alkatrész számít, a kapcsolásban betöltött szerepe szerint (matematikailag is lekövethető mértékben) csak az egészre nézve különböző mértékben.

Végül is úgy gondolom, más-más hangsúllyal, de a célunk közös, vagyis egyre tisztább legyen a "víz" a fejekben. Fontos viszont, hogy mindezt finoman tegyük, mert a sokkolás többeket elriaszthat még az egyébként okos gondolatoktól is.
Baráti üdvözletem és ha van miről, majd folytassuk tovább az ismeretterjesztő "hittérítést".