Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ZBGU99

0 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Amikor a keresztények azzal jönnek, hogy az európai kultúra keresztény, vagy, hogy az alapja keresztény, akkor nekünk, ateistáknak az lehet a gondunk, hogy egy igen hosszadalmas, és körülményes vitának nézünk elébe, ha ellentmondunk. És általában nagyon nehéz meggyőzni a keresztényeket, mert…..
ZBGU99 2019.05.04 18:27:05
@Brendel Mátyás: "A postban szereplő érvekre nem tudtál mit mondani."
Nem látok igazi érveket. Olyan sületlenséget igyekszel erőltetni, ami ellentmond a történészek közmegegyezéses álláspontjának.

"Western culture, throughout most of its history, has been nearly equivalent to Christian culture, and many of the population of the Western hemisphere could broadly be described as cultural Christians. The notion of "Europe" and the "Western World" has been intimately connected with the concept of "Christianity and Christendom" many even attribute Christianity for being the link that created a unified European identity."

en.wikipedia.org/wiki/Christianity_in_Europe#Cultural_influences

Még egyszer, mert úgy látszik elkerülte a figyelmedet: a kereszténység szerepének bemutatása egyáltalán nem merül ki "egy pár szentkép" felmutatásában. Sokkal többről szól, mivel alapvető szerepet játszott az oktatás, a tudományos kutatás, az erkölci emberi jogok előmozdítása, a gyógyítás, és a művészetek terén is.

"Az ókori világban tanításai magasabb szintre emelték az erkölcs korábban durva és érzéketlen szintjét, gátat vetettek a csecsemőgyilkosságoknak, javították az emberi élet minőségét, egyenjogúságot hoztak a nők számára, eltörölték a rabszolgaságot, ösztönzést adtak a jótékonysági és segélyszervezetek megalapításához, kórházakat hoztak létre, árvaházakat létesítettek és iskolákat alapítottak. A középkorban a kereszténység szinte egymaga őrizte meg a klasszikus kultúrát azáltal, hogy könyvtárakat hozott létre, tovább másolta a kéziratokat. Fegyverszüneti napok beiktatásával csillapította a háborúskodást és segítséget nyújtott a viták tárgyalásos rendezéséhez. Keresztények találták fel a kollégiumokat és egyetemeket, s kivivíták a munka megbecsülését azáltal, hogy Istentől rendelt hivatásnak tekintették, s a civilizáció fényét kiterjesztették a határterületeken élő barbárokra is. A modern korban a megfelelő módon kifejtett keresztány tanítás, a fejlett tudomány, valamint a politikai társadalmi és gazdasági szabadságnak a közoktatás által széles körben elsajátított elvei elősegítették az igazságosság érvényesülését,emellett a legnagyobb ösztönzést jelentették a művészetek, az építészet és az irodalom terén azoknak a kiemelkedő alkotásoknak a létrehozásához, amelyeket ma oly nagy becsben tartunk." (Részlet a könyv előszavából).
ZBGU99 2019.05.04 22:02:38
@Brendel Mátyás: "Ez ugye elég messze van attól az állítástól, hogy a mai európai kultúra majdnem teljesen keresztény."

A te postod alapul egy hatalmas csúsztatáson. Ezt írod: "Nemcsak olyan egyházkritikusok vannak ugyanis indexen..."

Aztán felsorolod, hogy milyen szerzők műveit tartalmazza (pontosabban tartalmazta) az Index Librorum Prohibitorumon, de azt már elfelejted hozzátenni, hogy ezt az Indexet az egyház 1966-ban eltörölte. Úgyhogy amire hivatkozva bizonyítani próbálod az állításodat, annak semmi alapja nincsen, mert már több mint 50 éve érvénytelen. Vagyis egyáltalán nem releváns annak eldöntéséhez, hogy a mai európai kultúra mennyire keresztény.

"Az Index librorum prohibitorum a Hittani Kongregáció 1966. április 14-i közleményével érvényét vesztette."

hu.wikipedia.org/wiki/Index_librorum_prohibitorum
ZBGU99 2019.05.05 06:35:26
@Brendel Mátyás: "Na mist mi történt 1965-ben?" 1966-ban történt.
"a Vatikánban úgy határoztak, hogy nem folytatják tovább az index frissítését.De ez nem jelenti azt, hogy a meglévő index érvénytelen"
De, azt jelenti. A közlemény címében benne van az abolition - eltörlés szó. Te itt a szavakkal bűvészkedsz. Olyan, mintha azt mondanád, hogy a rabszolgaság eltörlése nem jelentette volna azt, hogy a rabszolgaság érvénytelen.

"Ha jól meggondoljuk, akkor ez pont annak az igazolása, hogy Európa már mennyire nem keresztény,"

Nem. Európa még ma is igen jelentős mértékben keresztény. A Pew Research kutatása szerint a legtöbb európai országban a legnagyobb csoportot a vallásukat nem gyakorló keresztények alkotják, és: "A kereszténység Európában (a mai napig) vallási, társadalmi és kulturális marker (jellemző) marad." "Christian identity remains a meaningful marker in Western Europe, even among those who seldom go to church. It is not just a “nominal” identity devoid of practical importance. On the contrary, the religious, political and cultural views of non-practicing Christians often differ from those of church-attending Christians and religiously unaffiliated adults."
A kutatás részletes eredményeit az alábbi cikk közli:

www.pewforum.org/2018/05/29/being-christian-in-western-europe/

Ezért megkérlek, hogy a továbbiakban ne a saját szubjektív benyomásaiddal és verbális trükkjeiddel gyere elő a vitában, hanem ha tudsz hozzál ehhez hasonlóan objektív és tudományos pontossággal igazolt eredményeket, amik a te véleményedet támasztják alá, mert ez így volna fair!
Steven Nadler előadásában (kicsit lentebb) Spinozáról beszél, és arról, hogy Spinoza szerint a Biblia nem valami szent könyv, az Ótestamentum sem, és nem valami etika forrása, továbbá, hogy istenből nem következik semmiféle etika, mert Spinoza istene személytelen, akarat nélküli,…..
ZBGU99 2019.04.14 20:28:31
@Brendel Mátyás: "a vallásos gyerekek:

1) Intoleránsabbak,
2) kevésbé adakozók,

mint az ateisták."

Az ateisták általában, a felnőttek is) pszichológiai profilja viszont a pszichopatákhoz áll legközelebb:

bigthink.com/paul-ratner/new-study-says-religious-people-are-less-smart-but-atheists-are-psychopaths-5

Ezenkívül a Pew Research előrejelzése szerint 2060-ra a világ népességnövekedése következtében a jelenlegi 16-ról 13%-ra fog csökkenni az arányuk a világ összlakosságára vetítve. www.pewresearch.org/fact-tank/2017/04/07/why-people-with-no-religion-are-projected-to-decline-as-a-share-of-the-worlds-population/
ZBGU99 2019.04.15 20:38:08
@Brendel Mátyás: "itt vagy fél tucat tanulmány az ellenkezőjét mondja" Az általad hivatkozott tanulmányok mind régebbiek, amit belinkeltem az viszont 2016-os, és biológiai-kognitív magyarázatot is ad a jelenségre, nemcsak leírja: az ateistákban a racionális agyműködés túlsúlya elnyomja az érzelmi reakciókat.

"A pew research nem számol a megtérésekkel." De, számol ezzel. Olvasd el figyelmesen. "In projecting the relative decline of the unaffiliated we also factored in religious switching, or conversion, for the 70 countries with reliable switching data."

"Vagy például a "muszlim"országok teljes lakosságát muszlimnak veszi" Akkor mit keres benne a "Muslim-majority countries" kifejezés?
ZBGU99 2019.04.16 07:01:38
@Brendel Mátyás: "kognitív magyarázat egyébként rámutat arra, hogy a pszichopatázós címek ostobaságok." Szó sincs erről amit írsz. A tanulmány szövegében áll az, hogy a pszichopaták fő személyiségjegyei, legfőbképp az érzéketlenség tipikusan a nem-hívőkben (így az ateistákban is) találhatók meg. Idézet az eredeti tanulmányból: "A large community survey [107] of correlates of psychopathic personality traits concluded that “religious non-believers reported higher levels of psychopathic traits, namely Self-Centered Impulsivity and Coldheartedness, than do religious believers"

journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0149989

És a magyarázat:
"these findings suggest that we are neurologically constrained from simultaneously exercising moral concern and analytic thinking. We suggest that this structural feature of the brain underlies the long noted anecdotal tension between materialistic and spiritual worldviews. This linkage is supported by three observations. First, brain areas implicated in analytic thinking (TPN) support cognitive process essential for maintaining a naturalistic world view (e.g. thinking about objects, mechanisms and causes; [29, 49, 71, 73–77]), whereas the brain areas implicated in moral concern (DMN) are associated with thinking about phenomena which have traditionally been thought of as non-physical, namely minds and emotions [78–83]. Second, brain areas associated with materialism (TPN) tend to be suppressed when brain areas associated with moral concern (DMN) are activated [29, 71, 72]. This might explain the tendency to link mind with spirit, i.e. the view that minds and emotions are associated with the extra- or super- natural. Third, brain areas associated with analytic thinking are associated with religious disbelief [73, 74, 84], and brain areas associated with moral concern are associated with religious belief [73] and prayer [84, 85]."

"moderált megtérésekkel számolnak csak" Ez sem igaz. Számolnak a gyorsulással is, de elvetik ezt a hipotézist mert a jelenlegi trendek nem támasztják alá. Pont abból derül ki, amit te is idéztél. "Some social theorists have suggested that as countries develop economically, more of their residents will move away from religious affiliation, as has been seen in Europe. But there is little evidence of such a phenomenon in Muslim-majority countries. Moreover, in Hindu-majority India, religious affiliation is still nearly universal despite rapid economic and social change."

"Ismerek indiaiakat, akik sört isznak, és hasonlók. Óriási változások lesznek." Miből gondolod,hogy extrapolációs alap lehet az 1,34 milliárd indiai lakos viselkedéséről szóló előrejelzéshez a te néhány indiai ateista ismerősöd?