Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Róbert Rendes

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mert kellett egy akkumulátoros csavarbehajtó...      Nemrég szükségem volt egy akkumulátoros csavarbehajtóra. Nem gondoltam, hogy egy új kellene, így a használt piacon néztem körül. Be is szereztem egy ugyan nem túl jó állapotban lévő, de működőképes CMI 18V fúrót 2db NiCd akkumulátorral. Sajnos…..
Róbert Rendes 2019.04.10 20:11:51
Üdv BTSoft !
A trafó primer oldali vezérlése már régóta foglalkoztatott. A fenti leíráshoz gratulálok. Nekem van egy gyári gépem, amivel szalagfűrész lapot lehet összehegeszteni. Az elve hasonló, mint a ponthegesztőé. A trafó teljesítménye sokkal nagyobb, mint a mikrohullámú sütő trafójáé, és a trafót 2 fázis táplálja meg. Mivel a primer oldalon kettő ellen-párhuzamosan kapcsolt tirisztorral van a fázishasítás megoldva, a nagy teljesítmény miatt 50 A-es a tirisztort, nem triakot használnak, a hálózat nulla átmenetét egy 2 tranzisztoros kapcsolással érzékeli, ez a nulla átmenet egy 555 időzítő IC-t elindít minden nulla átmenetnél, az 555 IC 3-as kimenete egy darlington tranzisztorral egy impulzus trafó primer tekercsére ad egy impulzust. Az impulzus trafónak kettő szekunder tekercse van, ezek gyújtják be a megfelelő tirisztort. Mivel a működés ideje nagyon rövid, ezért a tirisztoroknak nincsen hűtőbordája. Ami a kapcsolásban érdekes, az az, hogy az 555 IC minden nulla átmenetnél indítva van, és a tényleges hegesztést az IC időzítő áramkörének zárásával lehet indítani, azaz ha egy nyomógomb meg van nyomva, az 555 IC-nél akkor indul el az időzítés. A nyomógombot itt folyamatosan kell nyomni, a hegesztés végéig, és a kikapcsolás az automatikusan megtörténik, mikor a fűrészlapok össze nyomódnak. Belül végállás kapcsoló van, ami kikapcsolja a hegesztési folyamatot. A gép 60mm széles és max 1,5 mm vastag fűrészlapot képes össze hegeszteni. Ez a berendezés ponthegesztésre is alkalmas lenne, csak egy időzítővel kell a nyomógombot kiváltani, akár több impulzussal is tudna hegeszteni. Még egy érdekesség, a berendezés ki van egészítve egy rendkívül egyszerű lágy indítással, ami nagyon rövid idejű, ennek funkcióját nem kell bemutatnom. Az impulzus trafó áttétele 1:1:1, indításnál csak egy db impulzust ad, így is biztonságos a gyújtás. A potikkal a teljesítményt folyamatosan lehet fokozat nélkül beállítani. Még egy érdekesség van a berendezésben, hogy az 555 IC időzítő áramköre dupla megoldású, ezzel meg van oldva a fűrészlapok kilágyítása is, azaz ha át van kapcsolva az időzítő áramköre, akkor egy másik potival nullától indulva lehet az áramot folyamatosan növelni, ezzel beállítani a kívánt hőfokot, és a lehűtést is lassan csökkentve lehet megvalósítani.
Van egy másik nagyobb teljesítményű trafóm, én azzal szeretném majd megoldani a ponthegesztőmet. Most várok egy Kínai mikrovezérlős olcsó cuccot, amivel az időzítést lehet egyszerűen megoldani. Annyira olcsó, hogy nem érdemes itthon elkészíteni.
Remélem egy kicsit tudtam segíteni, ha kérdés van segítek.

Üdv: Rendes Róbert