Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Andrejkó Bettina

0 bejegyzést írt és 18 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Filmklub Egy csodálatos elme 2021.12.10 20:37:27
A valóság mindannyiunk számára az, amit az elménk valósnak mutat. Ez azonban néha nagyon eltérhet attól, amit a többiek valósnak látnak, és az egész világ hirtelen átrendeződhet, ha szembesítenek azzal, hogy amit valósnak véltünk, mások szerint nem is létezik. Vagy a zsenialitás éppen abban rejlik,…..
Andrejkó Bettina 2021.12.18 00:37:08
@Hadrik Hajós Angi: sajnos , nem sajnos családon belül tapasztalom az autizmust. Én ezeket véltem felfedezni, de szerintem ezt mindeki másképp fogja fel, főként ha az ember édesanya, én nem vagyok az. Megértem viszint a Te álláspontodat is Angi. Viszont másak a tapasztalataim. Épp emiatt csodálatos az emberi elme, az emberi lét, amiért mindenki másként élni meg az ilyen dolgokat. Persze ez össze nem hasonlítható a Te gyermekeddel. Köszönöm, hogy kifejtetted a véleményed!
Filmklub Madárka 2021.10.14 13:29:53
Két gyermekkori barát egy trauma után a kórházban találkozik újra. Birdy vonzódása a madarakhoz olyannyira felerősödött, hogy már nem is kommunikál környezetével, egy belső, elzárt világba menekült, ahol viszont szabadon, madárként él. Helyrehozhatók-e a külső-belső sérülések, és elérhető-e a…..
Andrejkó Bettina 2021.10.23 11:35:54
Őszintén szólva én az elején kicsit féltem hogy nem fogom érteni, mert eléggé összevissza indult a film, de a végére tiszta lett a kép teljesen.
Ez a film is a mentális betegségekkel foglalkozó filmek közé tartozik, szintén érdekes volt számomra megnézni. A Birdy karakterét játszó színés szerintem zseniálisan tudta játszani a szerepét, nagyon átjött az egész általa, pedig ez sem egy mai film.. Ez a film is egy elgondolkodtató film, hiszen bennem több kérdést is felvetett, például hogy milyen fajta betegséggel is küzdött Birdy, vagy hogy ezt a barátja tudta e (nyilván látta, hogy valami nem okés, de hogy neki ez hofgy jött le, milyen érzéseket váltott ki belőle). Hogyan alakult volna az élete/életük, ha együtt maradnak az iskola után is, mi váltotta ezt ki? és még nagyon sok más kérdés, de ahhoz nem lenne elegendő ennyi karakter és a lényeget sem tudnám leírni miatta.
A film egy nagyon szép dolgot is bemutatott, az igaz barátságot, ami egy nagyon fontos dolog, a szeretet gyógyít, ezt a filmben is láthattuk, hogy Birdy nem volt hajlandó enni sem, illetve megszólalni sem, amíg a barátja nem etette, próbálkozott szóra bírni. Illetve igazán megható volt látni, hogy hiába "beteg" Birdy, a barátja mégsem kezelte őt másnak, nem bántotta miatta, mindent együtt csináltak, igaz barátság van köztük és tényleg számíthatnak egymásra.
Összességében ez a film egy nehezen emészthető (számomra), mégis izgalmas, aggódással teli érzéseket váltott ki belőlem és ahogy már írtam is, nagyon elgondolkodtatja az embert.
Filmklub Száll a kakukk fészkére 2021.10.01 08:11:06
Amikor új páciens érkezik a mentális sérülteket gondozó osztályra, az addig könnyen kezelhető közösség felbolydul, a normális élet kizökken. A személyzet többé nem képes kordában tartani a betegeket, egyfajta lázadás alakul ki - a "bolondok" lázadása a "normálisakkal" szemben. Vajon a mentális…..
Andrejkó Bettina 2021.10.23 11:26:16
Mikor megtudtam, hogy ilyen témájú filmeket is fogunk nézni, megörültem, mert engem nagyon érdekelnek az ilyen dolgok, mint például a mentális betegségekkel foglalkozó intézmények bemutatása. Kíváncsi voltam a filmre, igazán meglepett, mert már elég "idős" ahhoz képest, féltem hogy nem igazán lesz élvezhető. Viszont, nagyon jól bemutatta az akkori helyzetet, elgondolkodtató film, amit ha megnéz az ember tanul is belőle valamit, továbbviszi a gondolataiban és szerintem ilyen egy igazán jó alkotás.
Több kérdést is felvet, ahogy az előttem kommentelők is írták, mi számít például normáslisnak vagy nem normálisnak? Hol is húzzuk meg azokat a bizonyos határokat?
Adj egy ember kezébe hatalmat, és máris megtudod milyen.. itt ez a mondat tökéletesen bemutatja a Főnővér esetét, hiszen ebben a történetben ő az "irányító" személy. Majd jön egy lázadó személy és felborítja a rendet (bár ebből látszik, hogy nem működött valami fényesen ez a rendszer akkoriban, ugyanis ez a lázadó inkább egy szimpla ember, saját véleménnyel és döntésekkel, amit viszont szerintem mindenféleképpen tiszteletben kell tartani, függetlenül attól, hogy az illető beteg-e avagy sem..). A történet vége tragédiába fullad, itt jön ki az igazán, hogy a szabad akaratot nem hagyják tiszteletbe, pedig pont az lenne a lényeg, hogy meggyógyuljanak. Látni ezeket a történéseket igazán felkavaró is tud lenni, főleg, hogy ez a mai napig is megtörténhet és meg is történik valószínűleg.
Ettől függetlenül jó film volt, tetszett, bár eléggé felkavaró.
Filmklub Beszélj hozzá 2020.05.15 14:03:04
Két férfi és két kómában fekvő nő. Élet és halál körforgásában a szerelem és az erőszak, boldogság és csalódás kettőssége sajátos jelentést kap...
Andrejkó Bettina 2020.05.21 12:16:38
Ez a film több kérdést is felvetett bennem..Többet között, a hogyan? és miért? kérdéseket. Nagyon furcsának találom az egész szituációt, már-már beteges, amit Benigno csinál a filmben Alicia-val. Értem én, hogy szerelem, és mindent felül múlt, de nekem ez már túlságosan is sok (de egy jó film igazából ilyen, hisz megmarad az ember emlékezetében, nem egy sablon szerelmes film). Bár több éven keresztül szeretni valakit, úgy hogy az az illető olyan állapotban van, amiben nem teljesedhet ki a szerelem, igazán becsületre méltó. Viszont ezt leszámítva a színészi játék nagyon jó, remekül eljátszották a "megszállott", néhol csetlő-botló embert a filmben.
Érdekes, hogy ebben az Almadóvár filmben a női szereplők mellett mostmár a férfiak is eléggé jelentős szerepeket kaptak. Marcos és Benigno igazán mély barátságot kötöttek, míg a két szeretett nő mellett álltak a nehéz időkben, segítették őket és egymást is. Ebből a szempontból egy nagyon megható, érzelmes, és szomorú is, azok miatt a cselekmények és történések miatt, ami a filém végezénél van.
A két kómában fekvő lány kapcsolata is nagyon érdekes, legalábbis, amit a filmben látunk és vélünk felfedezni, a legérdekesebb és a legszívszorítóbb jelenet ebben szerintem az volt, amikor a két lányt egymás mellé tették és eljátszották hogy mit beszélgetnének egymással, ha megtehetnék. Bár ez igazából csak egy a sok közül, de szép reprodukálás volt.
Végezetül, tetszettek az Almodóvár filmek, egy teljesen új szemszögből ismerehettük meg e filmkészítés ágazatát, nagyon tetszett, hogy a filmekben a nőké volt elsősorban a főszerep, pedig azért ezek nem mai filmek, sőt a mai filmekben is elég ritka a női főszereplő. Minden filmnek volt mondanivalója, nem éreztem soha, hogy egy "véget nem érő" filmről beszélünk, többségében élveztem a filmeket.
Filmklub Volver 2020.05.05 11:02:37
Erős és gyenge nők, akik megpróbálnak talpon maradni egy világban, ahol a férfiak csak a saját kis játékaikat űzik? Vagy egyszerűen mindenki csak a maga boldogságát keresi? Almodóvar sajátos látásmódja itt is új megvilágításba helyezi társas és társadalmi szerepeinket, kapcsolatainkat...
Filmklub Mindent anyámról 2020.04.12 18:38:16
Egy végzetes baleset, egy szervátültetés, és egy utazás, amelyben megmutatkozik a múlt...
Filmklub Eleven hús 2020.03.25 17:58:31
Sajátos szerelmi háromszög: egy nő, egy rendőr és egy bűnöző. Győzhet-e a bosszú, a gyűlölet?..
Andrejkó Bettina 2020.04.01 09:15:57
Már a cím láttán gondoltam, hogy ez a film nem csak egy egyszerű film lesz, valahogy az ilyen címmel rendelkező filmek felkeltik az ember érdeklődését. Itt a film címe a kőkemény valóságot akarja kifejezni szerintem (legalábbis én így vettem le a filmből). A történet, a színészi játékok és maga az egész film is nagyon élvezetes volt számomra. Érdekes látni, hogy egy ember (aki mellesleg a börtönben volt, az édesanyja prostituált volt és egy buszban született), milyen irányba képes terelni az életét, jó útra térni. Nagyon jó dolog ilyen filmet nézni szerintem, példamutató lehet, hogy nem szabad feladni, akármilyen helyzetben is vagyunk/akármilyen helyzetből is indultunk, mindenki "saját szerencséjének a kovácsa". Tele volt azonban fordulatokkal a film, hisz az elején a nő még Victorral volt, majd amíg ő a börtönben volt, a nő összejött a rendőrrel. Eleinte azt gondoltam, ha kiszabadul a börtönből, biztos, hogy bosszút fog állni, vagy megpróbálja majd mindenáron visszaszerezni a hőn imádott nőt, de nem így lett, emiatt is nagyon izgalmas a film, sosem az volt, hogy tudta az ember mi fog következni egy egy rész után, hanem meglepetés. Ilyen másik rész, ahogyan a gyerekekkel bánik, szintén példamutató szerintem, hogy egy olyan ember akit elítéltek és rossz dolgokat tett, mégis milyen angyalian bánik a gyerekekkel, más pedig a való életben egyáltalán nem, pedig "semmi kifogása" nem lehet arra, ahogyan viselkedik. Bár ezt akármilyen viselkedésre mondhatjuk, hogy nem kifogás a háttér/az akkori helyzet.
Összességében szerintem ez egy nagyon jó film volt, minden szereplő szépen fejlődött a történet során, tele volt fordulatokkal, indulatokkal. Az eddigiek közül szerintem a legjobb film, amit meg kellett néznünk Almadóvár rendezéseiből.
Lakótelep, bizonytalan egzisztencia - egy átlagos kispolgári család élete, amelyet egy asszony próbál meg összetartani, miközben minden szétesik, mindenki a saját dolgaival, önmagával van elfoglalva. Tehet-e egyáltalán valamit, és annak van-e értelme, vagy inkább hagyjon mindent elrendeződni,…..
Andrejkó Bettina 2020.03.24 16:05:30
Almodóvár ezen filmje egy tipikus lakótelepi család életét írja le (legalábbis a "rosszabbik" fajta lakótelepi családét), ahol lopnak, csalnak, kábítószereznek, hazudnak stb. olyan dolgok, amik sajnos a megélhetésükhöz nélkülözhetetlenek, hiszen, ha ennek az ellenkezőjét tennék, felemésztené őket a telep. Nagyon sok ilyen filmet készítettek azóta, amik erről szólnak. Elég lehangoló látni, hogy ez megtörténhet, sőt meg is történik a világban, csak mi nem tudunk róla. Érdekes, hogy ez a film is egy nő életét mutatja be (mint az előző film is amit néztünk). A cselekmény is elég durva. Maga az egész helyzet is az számunkra, akik nem ilyen helyen laknak, de ahogy a film lejátszódik, az ember csak néz ki a fejéből és gondolkodik, hogy itt meg mi történt. Az anyuka gyógyszerfüggő, aki megöli a férjét, aki egy hamisító (ezt próbálja balesetnek álcázni). Maga a konfliktus is ebből indul, az anya már nem bírja ezt a nincstelenséget és kilátástalanságot. A két nagyobbik fia drogkereskedők, a legkisebb pedig meleg, akit kiskorában egy fogorvosnak ad, aki mellesleg pedofil. Mondhatni kész katasztrófa ez a helyzet. A későbbiekben aztán a fia megjelenik, boldogságot hozva anyjának (bár szerintem az idő semmit nem változtat a tetteken). Maga az egész film egyébként eléggé összeszedetlen vol, a részek valahogy nem mindig álltak össze, viszont külön-külön a részek nagyon jók voltak. Hiába volt nyers és szomorú, nagyon jól bemutatta milyen lehetett akkoriban a lakótelepi élet, ahol küzdeni kellett a megélhetésért. Végül, engem is érdekelne a kislány, hogy neki milyen szerepe lett volna a filmben.
Egy lakás, négy asszony, párkapcsolatok. Almodóvar ma is újszerű feldolgozásban tálalja nő és férfi viszonyát, az érzelmek sodrát és zavarát...
Andrejkó Bettina 2020.03.24 15:34:22
Hogy őszinte legyek én még nem hallottam Almodóvár munkásságáról a kurzus előtt, vagy ha láttam is tőle filmet, nem tudtam ki ő. Igazán kíváncsivá tett a címből kiindulva az egész, hogy vajon itt mit is kell elképzelni? A film a 80-as évek végén játszódik, akkoriban már nem volt háború ami miatt idegeskedniük, tehát gondoltam, hogy valami férfi ügy van a dologban, viszont azt nem, hogy ennyire összefutnak a szálak a végén az elején a nagy gubancból. Kifejezetten tetszett a női főszerep, illetve az, hogy a férfiak most mellékszereplők voltak csak. Érdekes, hisz azt gondolná az ember, hogy a férfi rendező nem fog több női főszerepet is adni, pláne a 80-as években, ahol még bőven a férfiak voltak előnyösebb helyzetben. Nagyon tetszett még a filmben, hogy igazán ki vannak dolgozva a részletek is. Valamilyen szinten mi is át tudtuk élni Pepa helyzetét, hiszen sajnos ez a megcsalás/se veled-se nélküled kapcsolat manapság már természetessé vált. Amellett egyébként, hogy egy ilyen "rossz dolgot" dolgoz fel a film, nagyon humoros is volt, bár én személy szerint más humort részesítek előnyben, igazán értékadó, illetve abban az időben ezek a viccek voltak a toppon, érthető, hogy miért ilyenek lettek beletéve. A filmben nagyon jól látszódnak a 80-90-es évek divatja, a ruhákon, a házakon, autókon, a berendezéseken stb. Nagyon hangulatossá teszi a filmet, abba az időbe varázsol minket, amiben mi (legalábbis én) nem élhettünk.
Összességében én nem szeretem az ilyesfajta filmeket, főleg hogy már régebbi filmről van szó, de fenntartotta az érdeklődésemet, és más volt aszerint is nézni, ahogy a Tanár úrral "elemeztük" a filmet. Örülök, hogy megismerhettem Almodóvárt, igazán tehetséges filmkészítő.
Filmklub Káin gyermekei 2019.05.08 18:01:02
Három kamasz, akik büntetésüket töltik a fiatalkorúak börtönében Magyarországon, a nyolcvanas években. Három gyilkosság, amiért megbüntették őket. Majd eltelik harminc év, és az egykori kamaszok újra a kamera előtt ülnek, visszatekintve egykori önmagukra. Ki lehet-e törni, vagy az ifjúkor bűnei…..
Andrejkó Bettina 2019.05.16 12:43:20
Nekem is tetszett a film, nagyon érdekes volt. A hangulata viszont eléggé lehangoló volt. Hallottam már korábbról erről a filmről, illetve az ehhez hasonló témájú Bebukottak című filmről is, emiatt kíváncsivá tett, milyen lehet. Nagyon tetszett, hogy emberek képesek voltak így megnyílni a kamera előtt és elmondták az érzéseiket. Jól összerakott dokumentumfilm három nagyon különbözõ, de ugyanolyan értelmetlenül a társadalom peremére sodródott emberrõl. Sajnos át "tudtam" élni a fiúk helyzetét, mivel én is Borsod megyéből jöttem, tudom milyen a nyomor..Ebbõl a filmbõl tényleg meg lehet tudni valamit a magyar rögvalóságról.
Az országban tömegek élnek ilyen reménytelen nyomorban. Sok olyat ismerek, akik szintén bűncselekményeket k9övetnek el 18 év alatt és börtönbe kerülnek. A filmben látható három (még akkor) kissrác sorsa sem volt fényes. Bemutatta az emberi nyomort, amit valaki még csak elképzelni sem tud. Láthatjuk milyen kimeletele lehet egy egy ilyen tettnek. A börtön sem sokat segít a helyzeten, hiszen ettől akár rosszabb emberek is lehetnek bent, ami pedig képes egy életet felőrölni. Az egyik pszichológiai órán beszéltünk a börtönfüggőségről, aminek tényleg van valóságalapja, hiszen egy olyan ember, aki 30 évet töltött rácsok mögött nagyon sok mindenről lemarad, hiszen minden változik. Lehet, hogy ezelből a fiatalokból egyébként nem lett volna visszatérő bűnöző, ha megkapják azt a rehabilitációs programot, ami szükséges lett volna (bár ez nem az ő hibájuk, elmondásuk alapján nem így történt). Így nem csoda hogy az emberek még ennyi év elteltével sem tudják elfogadni őket a tetteikkel együtt. Nem sikerült beilleszkedniük a társadalomba, egyikük pszichiátrián van, Gabesz hajléktalanként él, aki nem láthatja a gyermekeit, mert elvették tőle, Pali pedig az anyjával él, a gyermekeit pedig nagyon ritkán láthatja. Érdemes megnézni.
Filmklub Ernelláék Farkaséknál 2019.05.06 15:32:43
Egy lakás, két család. Az egyik itt él, tele a mindennapok kisebb-nagyobb problémáival, a másik külföldre ment, ahonnan kényszerűen hazatér. Az összezártságban növekszik a feszültség, régi és újabb sérelmek jönnek elő. De a helyzet vajon inkább erősíti vagy gyengíti a kapcsolatokat?..
Andrejkó Bettina 2019.05.09 16:43:05
Ez a film egy tipikus magyar család életét mutatja be: problémák, élethelyzetek, stb.. Tetszett, hogy Hajdu Szabolcs is szerepet játszott benne, így tényleg élvezetes volt a film a valós családtagokkal.
Mindenki tudja milyen az, ha pont rosszkor van egy váratlan vendégünk, pláné nem csak egy-két órára. A film is bemutatta, hogy több nehézséggel is szembe kellett néznie a családnak, például a gyereket közötti konfliktusok, maga Farkasék gyermeke is eléggé problémás volt, így nem csoda, hogy ennyi konfliktus volt közöttük. Illetve a négy felnőtt között is volt pár szóváltás. Azonban mindeképp megértem Ernelláékat abban, hogy muszáj volt hazajönniük és kihez mehettek volna, ha nem a testvéréhez. Nyílván nem azért jöttek vissza Magyarországra, mert itt akarnak dolgozni, hiszen ott (elvileg) jóval több pénzt lehet keresni. Ez viszont nem jött össze nekik. Nagyon szép volt számomra az a jelenet,ahol a kislány édesanyja elmondta, hogy az angol tanárnő egy egész napot arra szánt,hogy Magyarországról beszéljenek, mert hazaköltözik a kislány. Figyelemre méltó, hogy egyes emberek mennyire tudnak erre figyelni, hiszen a nő is örömmel mesélte el a történetet a többieknek.
A végére viszont már egészen jól kijöttek, a gyerekek is, hiszen színházasdit játszottak a szülőknek.
Kíváncsi lennék viszont a folytatásra, hogy valyon jól megélnének együtt vagy problémák lennének?
Andrejkó Bettina 2019.05.09 16:44:08
@Andrejkó Bettina: *vajon bocsánat
Filmklub Az állampolgár 2019.04.13 11:15:11
Az állampolgárság sokkal többet jelent a hivatalos elismerésnél, papíroknál: emberi viszonyokat, összetartozást és közösséget, de ugyanígy benne van a menekülés, a harc a hivatalokkal és a küzdelem az előítéletekkel. Ahhoz, hogy mindez érzékelhető legyen, szembesülnünk kell saját hazánk…..
Andrejkó Bettina 2019.05.09 16:29:49
Sokan említették már nekem ezt a filmet, de sajnos nem jutottam el oda, hogy meg is nézzem, de most volt rá lehetőségem. Amint mondták is nekem nagyon érdekes volt, nem is gondoltam volna hogy ilyen szintű kultúrális tudás is szükséges ahhoz, hogy valaki magyar állampolgár legyen. Szivem szerint én elég sok emberrel megcsináltatnám ezt a tesztet, ugyanis sok ember alapszintű kultúrával sem rendelkezik, mégis magyar. Nagyon jó viszont azt látni, hogy van olyan ember aki ilyen kitartóan küzd azért, hogy magyar állampolgár lehessen, amellett, hogy mennyire elutasítóan viselkedtek vele az élet "minden terén".. A filmben ezt nem említik, de aki látta, tudja, hogy szerepet játszik a férfi bőrszíne is az egészben, pedig tisztességes munkája és lakása van. A filmben megjelenő család is nagyon elutasító volt Wilsonnal szemben. Elképesztő számomra, hogy manapság képesek az emberek arra, hogy ennyire mogorvák legyenek egy másik országból származó emberrel. Szerintem mindenkinek megvan a joga az új élet kezdéséhez, a többi embertársunknak pedig ahhoz hogy elfogadjanak, befogadjanak. Bár a film bemutatja, hogy vannak olyanok is Magyarországon (is), akik segítenek az arra szorulóknak és befogadják őket. Szerintem nagyon jó volt a kettejük közötti románc, vitt a szomorkás hangulatú filmbe egy kis romantikát, pezsgést.Kíváncsi lettem volna a mi lett volna ha tovább tart a románc és esetlegesen összeköltöznek, akár családot alapítanak. Mit szólt volna hozzá a körülöttük élő társadalom. Illetve a többi szereplő további életére is kíváncsi lettem volna például, hogy a gonosz, boldogtalan családdal mi lesz a későbbiek során.