Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Lasius

25 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Keresztelő Szent János születésének ünnepe, vagy közismertebb nevén Szent Iván napja a nyári napfordulóhoz kapcsolódó egyházi ünnep. A legtöbb szakirodalom megemlíti, hogy a Katolikus Egyház Jézus és Szűz Mária születésnapja mellett, csak Keresztelő Szent János földi születésnapjáról emlékezik…..
Közeledik az egyházi év utolsó vasárnapja, Krisztus Király ünnepe. Christus vincit, Christus regnat, Christus imperat! (Krisztus győz, Krisztus uralkodik, Krisztus kormányoz!)  - hangzik fel az ősi latin szöveg számos szentmisén ezen a napon. Évszázadok óta jelen van a keresztény művészetekben…..
Sok zarándok készülődik ezekben a napokban valamelyik Mária kegyhelyünkre, hogy ott ünnepelhessék Nagyboldogasszony napját. Egyre többen gyalog indulnak útnak, felelevenítve a régi zarándoklatok hagyományait. Nagyboldogasszony napja a legnagyobb Mária ünnepek közé tartozik. Szűz Mária menybevételére…..
Pünkösd utáni vasárnap a Szentháromság vasárnapja. Az egy Istenben lévő három személyt, az Atyát, a Fiút és a Szentlelket ünnepeljük. A Szentháromság misztériuma az emberek számára felfoghatatlan. Erről szól egy közismert Szent Ágoston-legenda is. Az egyik legnagyobb egyházi gondolkodónk egy…..
Pünkösd napján, húsvét utáni ötvenedik napon a harmadik isteni személynek, a Szentléleknek eljövetelét ünnepeljük. Jézus feltámadása utáni negyvenedik napon felment a mennybe, és tíz nap múlva elküldte az Atyától a Szentlelket. Az Apostolok Cselekedetei így ír az összegyűlt apostolok első pünkösdi…..
Idén is visszatértek a füsti fecskék hazánkba. A címben idézett mondókát sok gyerek énekelheti ezekben a napokban, amikor megpillantja az idei első fecskét. A húsvéti időszak napjaiban a villásfarkú fecskék cikázása a fényes tavaszi égbolton mint megannyi apró győzelmi zászló, hirdeti számunkra a…..
Április 24-e Szent György napja.  A vértanú szent  napjához kapcsolódó szokás, miszerint ekkor kell kihajtani az állatokat a legelőre, idén sem maradhat el, mert jószágaink már alig várják, hogy zárt istálló helyett dús füvű réteken legelhessenek. Szent György állandó jelzője, a „sárkányölő”, egy…..
Szűz Mária a Szép Szeretet Anyja: Anyja vagyok a szép szeretetnek, az istenfélelemnek, megismerésnek és a szent reménynek. (Sir. 24. 24.) Mária anyasága hozta el számunkra a Szép Szeretet, Jézus Krisztust, aki feláldozta önmagát értünk, ahogyan Szent Péter apostol is írja első…..
Szent Márk evangélista ünnepét követő vasárnap könyörgőnap a jó termésért. Ezen a napon a papok megszentelik a templomokba vitt búzát, vagy a hívőkkel együtt körmenetben vonulnak a települések határába, hogy ott kérjék az Úr áldását nemcsak a vetésre, hanem egyéb mezőgazdasági munkákra is. A vetés…..
Magyarországon a legismertebb könnyező kegykép a máriapócsi ikon, de a pócsi Mária csodája után néhány hónappal, 1697-ben egy másik szentkép is könnyezett hazánkban. Szent Patrik liturgikus emléknapjához kötődik a győri székesegyházban őrzött kegykép könnyezése. A festmény Szűz Máriát ábrázolja,…..
Mátyás apostol ünnepén a szentmise olvasmányaiban arról hallhatunk, hogy hogyan választottak Júdás helyett új tagot az apostolok. Jézus tanítványai közül Mátyást és Józsefet nevezték meg lehetséges utódként, majd sorsolással az Úr döntésére bízták, hogy ki legyen az új apostol. A sors Mátyásra…..
Gyertyaszentelő Boldogasszony napján Jézus templomban történő bemutatását ünnepeljük. Itt találkozhatott az öreg Simeon a Megváltóval. Simeont boldogság tölti el, hogy még élete során megláthatta Jézust, a Világ Világosságát. Ebből a megnevezésből ered a gyertyaszentelés hagyománya. „Most már…..
Karácsony utáni vasárnap a Szent Család vasárnapja. A szentmise evangéliumában arról hallhatunk, hogy Szent Józsefnek megjelent álmában az Úr Angyala és figyelmeztette, hogy családjával meneküljön Egyiptomba Heródes haragja elől.   Kelj föl, fogd a gyermeket és anyját, menekülj Egyiptomba, s…..
Lasius 2019.12.27 22:28:34
@Endre Kis: Kedves Endre! Ahogy a szövegben is említettem ez egy népi eredetmagyarázó monda, egy kitalált mesés történet.
Szeplőtelen Fogantatás napján az egyház Szűz Mária bűn nélküli fogantatását ünnepli. Az ünnep elnevezése arra utal, hogy Mária mentes volt az áteredő bűntől, bűn nélkül fogant meg anyja, Szent Anna méhében. Szűz Mária Szeplőtelen Fogantatásának dogmáját IX. Piusz pápa hirdette ki 1854 december 8-án.…..
Szeptember utolsó vasárnapja Szentírás vasárnapja. Az egyház Szent Jeromos emléknapjához közeli vasárnapra tette ezt az ünnepet. Szent Jeromos a kora keresztény időkben élt, élete során nagy műveltségre tett szert az antik ismeretek terén, és évtizedeket töltött a Szentírás olvasásával,…..
A Szent Kereszt felmagasztalásának napján az egyház a kereszténység legfontosabb jelére, Krisztus keresztfájára irányítja figyelmünket. A kora keresztényeknek még nem a kereszt volt a legelterjedtebb jelképe. Nagy Konstantin császár sorsdöntő Milvius hídi ütközete során a Krisztus szó görög…..
Lasius 2019.09.16 16:44:02
@Advocatus Diaboli: Még vannak néhányan.
Havas Boldogasszony napján Szűz Mária római templomának felszentelését ünnepeljük. A bazilika az efezusi zsinat (431) után épült, ahol kihirdették Mária istenanyaságát. A Santa Maria Maggiore bazilika helyét állítólag maga Szűz Mária jelölte ki oly módon, hogy Róma hét dombja közül az Esqulinus…..
Kaszálók árokpartok, útszélek közönségesnek mondott növényeinek sorából sokan a pillangósvirágúak közé tartoznak: fehér here vöröshere orvosi somkóró lucerna szarvas kerep kaszanyűg bükköny mogyorós lednek Ezek a növények, ahogyan családjuk nevéből is kiderül, pillangó alakú virágokkal…..
Ha szétnézünk ilyenkor júliusban a virágoskertekben, már láthatjuk virítani a büdöskéket, amelyek egészen késő őszig ontják a virágaikat. A büdöske, vagy másik (szebb) nevén bársonyvirág a vidéki virágoskertek ágyásaink kedvelt dísznövénye. Két faja terjed el leginkább a kertjeinkben: a kisvirágú…..
Sarlós Boldogasszony napján Mária Erzsébetnél történő látogatását (vizitációját) ünnepeljük, amikor is Erzsébet így köszöntötte az őt meglátogató áldott állapotban lévő rokonát: Áldott vagy te az asszonyok között és áldott a te méhednek gyümölcse!   MS Mester: Mária látogatása…..
Lasius 2019.07.04 13:01:26
@gigabursch: Kedves gigabursch! Én is úgy tudom, hogy a sarlósfecskék áprilistól augusztusig tartózkodnak nálunk. :)
A teremtés ismerete Madárlitánia 2019.05.22 07:41:31
Májust, az év legszebb hónapját, az egyház Szűz Máriának ajánlja. A hívek májusi estéken énekelik a templomokban a lorettói litániát, melyben Máriához különféle megszólításokkal imádkoznak. Több ilyen megszólítás is a természetből vett hasonlat: Szűz virág szent anya! Tikos értelmű rózsa! Hajnali…..
Május 16. Nepomuki Szent János emléknapja. A szent szobrát gyakran hidakra szokták helyezni, mert vértanúságát Prágában a Moldva folyó hídjáról szenvedte el az 1300-as évek vége felé. Legendája szerint azért kellett meghalni, mert nem volt hajlandó elárulni a királyné gyónási titkait a király…..
Májusi eső aranyat ér, de mi a helyzet a májusi hóval? Fagyosszentek napjai majd csak jövőhéten köszöntenek ránk, de idén a május eleji hideg időjárás kicsit korábban megérkezett. A helyenkénti havazás okozhat némi kellemetlenséget, de a hideggel jött csapadékra a természetnek, a szántóföldi…..
  A középkori festészetben a képeken megjelenő növények gyakran szimbolikus jelentést hordoztak. A jelentésük összekapcsolódott morfológiai sajátosságukkal. A keresztény művészetben kialakult növényszimbolikából merítettem az ötletet, hogy a keresztút stációihoz egy-egy növényt társítsak. Olyan…..
Az egyház ezen a napon ünnepli Jézus születésének hírül adását, az Ige megtestesülését. Kilenc hónap van még hátra karácsonyig. Magyarországon azért kapta az ünnep a gyümölcsoltó elnevezést, mert ez az időszak a gyümölcsfaoltások ideje. De mi is történik gyümölcsfaoltáskor? (Forrás: Wikimedia…..