Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Péter Drapkó

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Filmklub Kávé és cigaretta 2020.09.10 09:48:12
Ha van egy kis időnk, leülünk egy kávé mellé beszélgetni. És persze rá is gyújtunk, hiszen a kávé mellé az is jár. Hogy miről beszélgetünk? Semmiségekről, az élet apró dolgairól - de nem is ez a lényeg, inkább az, hogy beszélgessünk, néha belekortyolva a kávénkba és fújva a lassan kavargó…..
Péter Drapkó 2020.10.06 16:50:34
A cím tökéletesen leírja, hogy mit fogunk látni a filmben. Jim Jarmusch rendezői filmje mindennapi, átlagos szituációkon keresztül mutatja be a rendező világát, mégis azt az érzést keltheti bennünk, hogy ilyen beszélgetésekben soha sem lesz részünk.
A hétköznapiasságot talán a színek hiánya is kiemeli (igaz, hogy a film fekete-fehér, de a leggyakrabban a szürke szín jelenik meg).
A narratíva nem egyszerűen értelmezhető, a kis történetek között nincs sok összefüggés, kivéve a jól ismert, (negatív vagy pozitív értelemben vett) kávé és cigaretta.
Rengeteg kis jelenet igazi csemege, többek között amikor Iggy Pop és Tom Waits egy többé kevésbé kínos beszélgetést folytatnak, majd kiegyeznek abban, hogy a dohányzás megengedett, ha már egyszer leszoktál róla.
Maga a rendező reflektál saját magára is: Steve Buscemi monológja a kicserélt Elvis elméletről egészen szürreális, viszont ha megnézzük Jarmusch munkásságát, a Mistery Train című filmjének középpontjában éppen Elvis Presley áll, ráadásul maga a színész is szerepel a filmben.
Ezek mellett pedig kapunk olyan beszélgetéseket, mint például a White Stripes nevű zenekar tagjai közti monológ, vagy magát Bill Murrayt, akit nem más, mint RZA és GZA a Wu-Tang Clan-ból felismer a 80-as években megjelent kultfimből: a Szellemírtókból, mégis pincérként dolgozik és kóros köhögéstől szenved.
Az egyik megemlítésre méltó jelenet még, amikor a rendező saját maga is felrúgja a „szabályait” és a két unokatestvért alakító Cate Blanchett kávé helyett teát szürcsölget.
Egyszóval adott jó sok ismert és kevésbé ismert színész, adottak a hétköznapi, vagy néha elrugaszkodott témák és persze adott a kávé és cigaretta.
(Valamiért a saját nevemmel nem működik a blogbejegyzés írása, ezért más a nevem. Az igazi nevem: Drapkó Noémi.)