Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Oshumare

451 bejegyzést írt és 16 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ahogy az afrikai országok változatos gazdaságaiban egyre gyakoribbá vált, a technológia jelentősen felgyorsítja a társadalmi és gazdasági változások ütemét. Különösen igaz ez Kenyára, ahol az információs és kommunikációs technológiák (IKT) ágazata 2016 óta átlagosan 10,8 %-kal nőtt. Ennek…..
Libéria potenciálisan értékes tengeri uborka-kereskedelmet folytat Kínával, de Lucinda Rouse újságírónő arról számolt be a BBC-nek, hogy ez a tevékenység igencsak veszélyeztetheti a part menti ökoszisztémát. A tengeri csillaggal rokonságban álló, nyálkás, kolbász alakú élőlények nem érdekesek a…..
Az észak-etiópiai Tigré szövetségi államban novemberben robbantak ki összecsapások azt követően, hogy Addisz-Abeba azzal vádolta meg a tartományt irányító Tigréi Népi Felszabadítási Frontot (TPLF), hogy az emberei megtámadtak egy katonai bázist, ahonnan fegyvereket zsákmányoltak. Ezt követően az…..
Tanzánia elnöke, John Magufuli, aki az utóbbi egy évben Afrika egyik legkiemelkedőbb koronavírus szkeptikusaként jelent meg a hírekben, meghalt 61 éves korában. Mindezt alelnöke, Samia Suluhu Hassan jelentette be szerdán. Több mint kéthetes távolléte a közélettől már így is sok spekulációra adott…..
A kachumbari egy kenyai saláta, amit Tanzániában és Ugandában is szívesen és gyakran fogyasztanak. Fő elemei a paradicsom és a hagyma, de más összetevőket is szoktak beletenni ízlés szerint, mint pl. avokádót vagy uborkát. A saláta egyedi ízvilágát a citrom és a koriander adja. A saláta egyébként az…..
Az Angolától Szenegálig húzódó, közel 2,35 millió négyzetkilométeres Guineai-öböl a világ legveszélyesebb térsége a hajók számára: a Nemzetközi Tengerészeti Hivatal (IMB) adatai szerint a 2020-ban elkövetett 135 kalóztámadásból 130-at itt hajtottak végre. A kalóztevékenység korábban sem volt…..
1 perc Afrika A tuareg kereszt 2021.03.12 08:00:00
  A tuareg kereszt, ahogy a tuareg ékszerek díszítései és geometriai kialakítása általában, védő szimbolikát hordoz magában. "Isten az univerzum központja, egyek vagyunk Istennel", és "nem számít, merre jársz, Isten, és én mindig veled leszek és megvédelek" a tuareg kereszt szimbólumának…..
Tavaly október végén avatták fel Algériában Afrika legmagasabb épületét, a Djamaa el Djazaïr-t. A megnyitón az algír miniszterelnök, Abdelaziz Djerad és más kormánytagok is részt vettek. A 120000 fő látogatását is lehetővé tevő imaterem felavatását eredetileg Abdelmadjid Tebboune elnök adta volna…..
Bár a legtöbb ember számára a világon a másokra köpködés nemcsak kulturálatlan és gyalázatos, hanem nagyon sértő cselekedet is. Meglepő módon a maszáik esetében ez a tiszteletadás egyik megnyilvánulása. A kenyai és észak-tanzániai maszái nép a köpködést az áldás egyik formájának, a tisztelet…..
Az afrikaiak évszázadok óta részei az indiai társadalomnak, jóllehet ma már csak kisebb, „afroindiai” közösségekről tudunk elsősorban Karnataka, Maharastra, Andra Prades és Gudzsarát államokban, akiknek a száma összesek körülbelül 20 ezer főt tesz ki. Őseik rabszolgaként kerültek Indiába,…..
1 perc Afrika Tömpefarkú tobzoska 2021.03.03 12:34:49
Egy éve Magyarországon is sokat emlegették a tobzoskát a koronavírus kapcsán, az egyik hírportál többek közt így számol be a Kínában kialakult helyzetről: "Egy nemzetközi kutatócsoport nemrég megerősítette azt a február elején született elméletet, hogy a Kínába csempészett tobzoskák egy olyan vírus…..
1 perc Afrika Mozambik szigete 2021.03.01 13:09:40
Mozambik szigete (portugál Ilha de Moçambik) egy meszes korallzátony, mely mindössze 4 km-re fekszik a szárazföldtől. Az Indiai-óceán Mossuril-öblének bejáratánál, a Mozambiki Köztársaság Nampula tartományában található. Napjainkban az 1960-as években épült híd kapcsolja össze a szigetet a…..
Orlando Julius 1943-ban született a nigériai Ikolében, a mai Ekiti állam területén, még az angol gyarmatosítás idején. Zeneszeretetét családja mindig is támogatóan fogadta, az iskolában pedig a zenekar tagja volt. 1957-ben befejezte tanulmányait, és a nyugat-afrikai kulturális élet központjába,…..
Nemzetközi szervezetek évtizedek óta kongatják a vészharangot világszerte a gyerekek kizsákmányolása és a gyerekmunka miatt - egyebek közt a világ egyik legszegényebb országának számító Kongói Demokratikus Köztársaság kapcsán is. Ha csupán az ásványkincsein múlna, a kelet-afrikai ország jóléti…..
Stella Nyanzi ugandai feminista és politikai aktivista Kenyában folyamodott menedékjogért három gyermekével együtt. Nyanzi, aki egy évvel ezelőtt börtönben ült, mert olyan verset írt, amelyben az ugandai elnök születésének és édesanyja hüvelyének egyértelmű leírását használta kormányzása bírálatára,…..
A rooibos tea az elmúlt évtizedekben egyre népszerűbb Magyarországon is, hiszen számos gyógyhatásának, koffeinmentes főzetének és jellegzetes aromás édes ízének köszönhetően gyermekek és a koffeintartalmú italokat nem fogyasztó felnőttek is ihatják. Bár vörös tea néven is ismertté vált hazánkban, a…..
A közösségi média napjainkra lehetővé tette, hogy újjáéledjen a Korán recitálásának művészete Afrikában, ahol sokáig elsősorban a közel-keleti stílus dominált. Isma'il Kushkush beszámolója szerint a változás akkor történt meg, amikor megjelent egy különleges hang Szudánból. Amikor Nourin Mohamed…..
A szubszaharai Afrikában mérsékelt, de pozitív, 2,7% -os növekedés várható az idén, ez végre fellendülésnek számít 2020-hoz képest, amikor a térségben a gazdasági tevékenységek a becslések szerint 3,7%-kal estek vissza - az elmúlt 25 év első recessziójaként. Mégis 2021 valószínűleg ugyanolyan nehéz…..
Megindult a COVID-19 elleni oltási kampány szombaton Algériában. Az oltássorozat egy szimbolikus jelenettel indult, amikor az orosz Sputnik V oltóanyag első adagját megkapta egy 65 éves nyugdíjas asszony, aki a fővárostól, Algírtól mintegy 40 kilométerre délnyugatra fekvő Bilda városában él. Bilda…..
Bár alig tíz évvel ezelőtt Afrika technológiai ipara még meglehetősen alacsony szinten volt, a mobiltelefonos technológia fejlődésének és a jobb internetes kapcsolatnak köszönhetően a kontinens technológiai ipara átalakult, és számos olyan fejlesztő jelent meg a piacon, akik a technológiát a…..
A zambiai bemba nyelven chimpapila néven ismert bablevél egy nagyon finom és tápláló zöldség, mely egy kissé keményebb és rágósabb, mint a többi zambiai zöldség, íze pedig kissé savanykás. Szokás szódát önteni a levelek keverékéhez, melytől könnyebb és finomabb lesz a chimpapila, de ez bizonyos…..
Jóllehet az Afrikát gyarmatosító nagyhatalmakról sokaknak elsősorban a franciák és a britek jutnakeszébe, ha Kelet-Afrika felé tekintünk, látjuk: a Közel-Kelet is ott hagyta nyomát a térség kultúráján. A legszínesebb e tekintetben talán a turizmusáról híres Zanzibár: a festői szépségű szigetvilágba…..
1 perc Afrika Dahomey amazonjai 2021.01.17 20:24:29
A ma létező afrikai államok helyén alig pár száz éve a térképeken sokszor egészen más országok, olykor birodalmak voltak. Jó példa erre a kontinens nyugati részén lévő, a mai Benin helyén álló Dahomey. Az 1600-tól 1904-ig létező állam a tizennyolcadik századra jelentős régiós befolyásra tett szert,…..
Több mint 80 civil halt meg a legutóbbi támadás során Etiópia nyugati részén, ahol az utóbbi hónapokban ismétlődően történnek erőszakos cselekmények - közölte szerdán a nemzeti emberi jogi bizottság. A támadást reggel 5 és 7 között követték el, az áldozatok életkora kettő és 45 év közötti…..
Mali egyik ősi népe, a dogon, Afrika egyik legérdekesebb kultúrájával és világnézetével rendelkezik. Ezek közé tartozik a tudományosan többszörösen cáfolt Szíriusz-legenda. Az óriási érdeklődés és ismertség ellenére a dogon hagyományok ma a feledés homályába vesznek. A dogonok korai történelmét…..