Regisztráció Blogot indítok
Adatok
FMJ

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Közeleg a nyár, amikor a nyugati világ dolgozó népe egy-két hétre kiszakadhat a szürke hétköznapok posványos mocsarából, és forró napsütésben hempereghet a söröskupakokkal dúsított tengeri homokban. Mi magyarok még messze vagyunk ettől a homoktól, sőt, sörgyáraink…..
Ennél nagyobb botrány nem hiszem, hogy lesz idén az USA-ban. A New York állambeli Kings County Hospital ellen indított perben az ügyvédek hozták nyilvánosságra azt a felvételt, melyen jól látszik, hogy egy pszichiátriai osztályon az egyik beteg, egy 49 éves nő, leesik a székről…..
FMJ 2008.07.02 07:09:59
A Kitty Genovese-esethez hozzátartozik, hogy az érintett tanúk egyike sem érzékelte egészében a gyilkosságot. Nem az történt, amit a közvélemény hisz, hogy egy tömbház lakóinak színe előtt mészárolták le az áldozatot. Azaz tényszerűen: nem igaz, hogy több tucatnyian látták volna, nem igaz, hogy végignézték (a tényleges emberölés elkövetésének helye nem volt látható), és segítséget is hívtak (noha későn vált egyértelművé a hatóság számára is, hogy mi történt, az áldozat kórházba szállítása közben halt meg). A fél órás elkövetési idő igaz. Sajnos ez is oka annak, hogy nem akadályozták meg az emberölést, ugyanis több, más helyszínen és más időpontban történt támadás történt. Mivel a tanúk nem voltak azonosak, senkiben sem kapcsolódhattak össze. Igaz, hogy személyesen nem avatkozott közbe senki.

Utólag hajlamosak vagyunk megkövezni azokat a szerencsétleneket, akik, noha objektíve nyújthattak volna megfelelő segítséget, mégsem nyújtottak, és hajlamosak vagyunk úgy gondolni, hogy - bezzeg - mi megtennénk. De gondoljunk bele, mit láttak/hallottak az egyes tanúk a gyilkosságból, mivel tennénk náluk többet, és vajon az megakadályozna-e egy hasonló gyilkosságot? Ha látnánk egy dulakodás jellegű támadást, aminek a végén mindkét résztvevő távozik, mit mondanánk a rendőrségi segélyhíváskor (látták, hívták, közölték is, hogy mindketten távoztak)? Ha csak a támadás hangját hallanánk _olyan_ környéken, meg tudnánk ítélni, hogy mi zajlik: gyilkossági kísérlet, zsebtolvajlás, vagy fiatalkorúak garázdálkodnak és saját testi épségünk érdekében jobb még csak nem is ellenőrizni, mert kibeleznek?

Egyébként ennél az esetnél ilyen mentő körülményt a videó alapján keresve sem lehet találni. Arra a jelenségre, amire Kitty Genovese esetét hozzák példaként, ez a videó nagyságrendekkel irtóztatóbb példa. A mulasztók itt mindannyian teljes tudomással bírnak az eset egészéről, s munkaköri és erkölcsi kötelességük is volna a szakszerű intézkedés, méghozzá személyenként pontosan meghatározhatóan. Nézőként pedig azzal szembesülünk, hogy amiben bízva az egészségünket mások kezébe tesszük, és amiért bármely államban is élünk, elég sokat fizetünk, az itt éppen igen látványosan nem létezik.