Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Pál Kasza

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ugyan már, minek könyvet írni az ókori Rómáról, hiszen mindent tudunk róla, nem? I.e. 753. április 21-én alapította Romolus és Remus, akiket egy anyafarkas táplált, aztán jöttek a királyok, a köztársaság, majd a császárság. Felépült a Colosseum és a rengeteg, unalomig ismert híres épület, megépültek…..
Pál Kasza 2019.03.05 18:05:34
Az értékeléssel nagyrészt egyetértek. Nagyszerű, színes mű, rengeteg, csapongó, többnyire nehezen lenyomozható információval. De higgyjünk neki.

Magyarul olvasva fordítási problémákat tapasztaltam. Erőltetett körmondatok között elsikkadó, unalmassá, fárasztóan követhetővé váló mondanivaló. Néha nehezen kihámozható, mit akart a szerző mondani.

A másik problémám a latin idézetek pontatlansága, rossz némely idézet átirása Ebben valószínűleg mind a szerző, mind pedig a fordító ludas kissé. Ennek ellenére bízom benne, hogy a hölgy ok latinból. Ha az idézetei a vulgárlatinból származnak, és ezért eltérnek a klasszikus latintól, akkor illene ezt és ennek mértékét az olvasó tudomására hozni valamennyünk okulására..

Végül pedig kifogásolom, hogy a könyv térképein és állításaiban nem szerepel Pannonia Inferior, se Superior, inkluzíve a pannoniai településeket (Aquincum, Campona, Gorsium, Intercisa, Ad Flexum, etc.) Mindezt megírtam a szerzőnek, aki válaszában elismerte, hogy ezek fontos részei a birodalomnak, de hát, nincs idő és hely mindenre. Azért a térképen még ott lehettek volna. Ezek nélkül az információ a birodalomról nem autentikus. A laikus, pl. angol olvasó nem fogja tudni.

A népszerű, tudós professzornő lehaknizza a művét, Pannoniáig már nem terjed a horizontja.
(Nyílván az az antant is ennyi ismeret birtokában jelölte ki a trianoni határokat.)
Összefoglalva: nyugati sztárkodás kelet európai ismeretek hiányában. Ezt az egyes régiókról szóló mindenkori történelmi ismeretek hiányára vonatkoztatom.
De azért olvassuk. Remélem, és tudom, hogy magyar történészek is tudnak ilyent. Angolszász barátaim között igyekszem az angolul írt magyar történelmi műveket népszerűsíteni. Sok lyukat kell betömni, de megéri.