Regisztráció Blogot indítok
Adatok
HorváthAttila

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ez az első Az első angol wc 2021.12.03 17:50:05
Az első angol wc-t, Sir John Harington, költő és polihisztor, I. Erzsébet brit királynő keresztfia találta fel, 1589-ben. A szerkezet egy tálból és egy tároló edényből állt, mely 28 liter vízzel öblített. Harington két wc-t is készített, egyiket ő maga használta, a másikat a királynőnek ajándékozta.…..
Idén januárban Románia – 12 éves tagságának kezdete óta először – töltheti be fél éven át az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. A legjobb alkalom, hogy velük folytassuk a tagállamok filmművészetét bemutató sorozatunkat. A lista alapjául különböző netes streamingszolgáltatók sikerlistája,…..
HorváthAttila 2019.04.06 22:35:48
@Astalavista: Zseniális film! +1
A mai poszt szerzője, dr. Horváth Attila történész a Bács-Kiskun megyei Tass első világháborús emlékeit kutatja. Tősgyökeres tassiként nemcsak családja hagyományait, történeteit és tárgyi emlékeit dolgozza fel, hanem e mellett – és sokszor ezen keresztül – gondos helytörténeti munkát is végez. Mai…..
HorváthAttila 2019.02.22 10:09:53
@magyaros17: Nagyon köszönöm az elismerést és az értékes kiegészítést, valóban könnyen lehet, hogy katona volt - a munkásszázad megjelölés miatt (Arb. Komp.) én is gyanakodtam ilyesmire, bár a családi emlékezet ilyen finomságokat nem őrzött meg, mindenki "hadifogoly" volt. Levéltári forrásokat eddig még nem kutattam, lehet, hogy kiderül közelebbi erről, bár amennyire tudom, kevés anyag maradt fenn ezzel kapcsolatban.
Salvatore státusza ha jól értem, hasonlít a Fekete kolostor szereplői egy részének státuszához, akiket vélt vagy valós megbízhatatlanságuk miatt internáltak (majd szortíroztak, stb). Ami érdekes, hogy említi Luigit, aki ha milánói volt, tényleg fogoly lehetett - és 17-ben "elvitték". Az, hogy számon tartották egymást, nem meglepő: a faluban fellelt tábori postákat olvasva, nagyon sokszor említik a bakák is a földiket, kivel hol találkoztak, mit üzent, stb.

A lap dátuma egyébként fent van a vonal alatt közvetlenül, eszerint 1918 szeptember 21-én adták fel.
Még egy érdekesség: a szövegben említett vasúti fosztogatás eléggé jól dokumentált, és a Hatos Pál könyvében sok helyen leírt kaotikus állapotok szép illusztrációja.
Biharnagybajomtól Novoszibirszkig és vissza Földesi Károly biharnagybajomi származású katona különös „hadifogságának” és a halottnak hitt testvér közel ötven év után, 1961-ben történt hazalátogatásának az Ábrahám János által megörökített történetét Gyügyei…..