Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Illes Hilda

19 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A fenti, címben írt kérdést egy hozzám járó fiú tette fel egy foglalkozásunk alkalmával, és ezzel egyből elűzte a késő délutáni fáradtságomat. Óvodások körében lenni, játszani, beszélgetni velük egészen különleges élmény. Teljesen sajátos az, ahogy ők gondolkodnak a világról, amilyen belefeledkezve…..
„Válogatós a gyermekem”, „Az oviban szinte semmit sem eszik, csak üres kenyeret”, „Nem szereti a zöldséget, gyümölcsöt, csak szénhidrátot enne”, „Nem akar megkóstolni semmit, helyből nem szereti”. - Gyakran hallunk ilyen és ehhez hasonló panaszokat a szülőktől, akik tanácstalanul állnak…..
Bármidet, amid az életedben van, elvehetik tőled, kivéve egyet: a választási szabadságodat, hogy hogyan reagálsz egy élethelyzetre. Ez határozza meg a megélt életünk minőségét, nem az, hogy gazdagok vagy szegények, híresek vagy ismeretlenek, egészségesek vagy betegek voltunk-e. Az határozza meg…..
Mélyen hiszek a mesékben, a mesehallgatásban. A mesékben, ahol mindennapos a csoda, a varázslat, ahol a mesehősök nem készen kapják a szép, boldog életet, hanem megküzdenek érte, és küzdelmeiknek megvan a jutalma. Ahol az utolsó pillanatig nem lehet tudni, a hős győzedelmeskedik-e, de vannak…..
Míg a korábbi cikkemben az internetfüggőségről és az online tér előnyiről és hátrányairól írtam, jelen cikkben igyekszem a gyermekek életében nagy mértékben jelenlévő digitális világ pozitív és negatív oldalát megragadni, hogy szülőként pontosabban tudjunk döntéseket hozni a kütyüzésben. Digitális…..
A világjárvány sokunkat, gyermekkel vagy anélkül, otthonmaradásra késztetett. Fokozottan igaz most, hogy a valós és a virtuális tér áthatja egymást, összemosódik, szinte egész nap online vagyunk. Kapcsolataink nagy része nem működtethető offline, az oktatás, és a munkavégzés egy része is online…..
Azt mondják, Magyarországon az alkoholfogyasztás a kultúra része, reneszánszát éli borászat, hobbivá vált a sörfőzés, a kézműves sörök széles választékából válogathatunk, egymást érik a különböző sör-bor-pálinka fesztiválok. De a minőségi italok kínálata mellett az alkoholfogyasztás kultúráját…..
Nagyon divatos irányzat ma a kötődő nevelés, amelynek fő alappillérei az igény szerinti szoptatás, a csecsemő hordozása, és az együttalvás a gyermekkel. Az irányzat terjedésének számos pozitív hozadéka van, hiszen ráirányítja a figyelmet az anya-gyermek kapcsolat fontosságára a…..
Az ünnepi időszakban számtalan rituálé, hagyomány elevenedik fel mind a társadalomban, mind a családok, mind az egyes emberek életében. Vannak, akik hűen követik, élik és adják tovább a családból hozott rituálékat, mások teljes mértékben szakítanak velük, és újakat igyekeznek kialakítani, néhányan…..
Figyelve a körülöttem élő embereket, azt, hogyan élik meg a mindennapokat, hogyan viselik a megpróbáltatásokat, elgondolkodtatott, hogy milyen személyiségvonások azok, amelyek segítenek lelki egészségünk megteremtésében, megőrzésében, a stresszel való megküzdésben. Melyek azok az erősségek,…..
Valaha természetes volt, hogy az ember összhangban élt a természettel, az élővilággal, vigyázta, gondozta azt, és elfogadta, hasznosította, élte ajándékait. Ma már ez koránt sem természetes, ma azért küzdünk, hogy ezt a valahai összhangot, egyensúlyt újrateremtsük, és helyrehozzuk azt a pusztítást,…..
Figyelve a körülöttem élő embereket, azt, hogyan élik meg a mindennapokat, hogyan viselik a megpróbáltatásokat, elgondolkodtatott, hogy milyen személyiségvonások azok, amelyek segítenek lelki egészségünk megteremtésében, megőrzésében, a stresszel való megküzdésben. Melyek azok az erősségek,…..
Felkelés, reggeli, kávé, öltözés, rohanás, munka, rohanás haza, edzés, szakkör a gyermeknek, vacsora, fürdés, fekvés – nap, nap után. Sokszor mi felnőttek így éljük meg a mindennapjainkat és így éli meg a velünk együtt rohanó gyermek is. Tamtamos reggelek, óvoda, iskola, délutáni program, gyors…..
Életünk során nőként számos szerepet valósítunk meg. Vagyunk kislányok, kiskirálylányok, akik várnak a mesebeli hercegre, majd leszünk menyasszonyok, válunk feleséggé, anyaként pedig életünk legnagyobb, élethosszig tartó szerepét éljük át. Közben időnként vagyunk boszorkányok is, és ha jól éltünk,…..
Jelen cikk előzményeként megjelent írásomban az információ alapú társadalom előnyeit és hátrányait taglaltam. Ugyanis, a modern világ, amelyben élünk, hatással van agyunk szerkezetére is, és különösen igaz ez a gyermekekre. A digitális kor szülöttei kevesebbet mozognak, többet ülnek, nagyon sok…..
A mai világ kétségtelenül más információkkal bombázza a gyerekeket, mint a korábbi, amelyre a mostani felnőttek visszaemlékeznek. Milyen a modern gyermekkor és jobb-e a réginél? Milyen változásokkal jár a gyermekek fejlődésére nézve az, hogy egy információ alapú társadalomban nőnek fel? Miben…..
Illes Hilda 2019.05.26 21:41:37
@_z_: Úgy tudom,a hiperaktivitás figyelem-zavar hátterében több ok is állhat,mint pl. genetikai hajlam,a végrehajtó funkciók gyengesége,a motivációs rendszer működésének zavara, magzati-kisgyermekkori fejlődés,kesőbb szociális,pszichés tényezők. Én a munkám során azt tapasztalom,hogy ùgy általában nehezebben koncentrálják a gyerekek a figyelmüket, sok gyereknek van szüksége fejlesztésre az idegrendszerének éretlensége miatt.
Illes Hilda 2019.05.27 12:49:25
@Sigismundus: Igen,lehet,akkor ebbe az irányba kezdek kutakodni,és a nyár folyamán lesz belőle cikk.
Illes Hilda 2019.05.27 13:02:41
@_z_: nagyon jo kerdes,es nehez ra valaszolni,mert szerintem ez egy folyamat,nem tudom,hogy hol lehet meghuzni a hatarvonalat. Azt gondolom,hogy abban is van igazsag,amit irsz,hogy korabban,10-15-20 evvel ezelott nem is volt ez igazan tema,a diagnosztika sem tartott itt. Az biztos,hogy az informacios tulterheltseg is okozhat problemakat,egyeb mas dolgok mellett,es ugy tunik,hogy az agyunkra is hat az informacioalapu tarsadalom. Sok kerdes megvalaszolatlan meg ebben a temaban.
Kamaszkoromban a szülővárosom belvárosában, nappal, az egyik legforgalmasabb utcán, ahol több buszmegálló, üzlet található, pár fiatal halálra vert egy 16 éves fiút. Nagyon mélyen érintett ez az eset, egyszerűen nem értettem, hogy ez hogyan történhetett meg, miért nem segítettek az emberek, akik…..
Az elmúlt években már sokat hallhatunk az apák szerepéről a család, a gyermek életében, azonban még mindig sokkal több szó esik az anya-gyermek kapcsolatról, kötődésről, magáról az anyaságról. A pszichológia tudománya is csak a múlt század második felében kezdte kutatni az apa-gyermek kapcsolatot,…..
Az emberek a különböző korokban és a különböző kultúrájú országokban mást és mást tartottak, tartanak fontosak a párválasztás során, azonban a XXI. században már sokunk számára a legfontosabb szempont az, hogy szerelmesek vagyunk-e. Én magam is, de talán a legtöbben már átélhették azt, hogy minden…..