Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kováts Ábel

52 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A céh I*A modern állam 2024.04.24 21:22:23
„A Kilencéves Háború ötödik évében a farok elkezdte csóválni a kutyát, és megszületett a magasbűnözés egy addig ismeretlen formája a Független Jegybank (a modern szóhasználatban a "független" egy eufemizmus a "szuverén"-re), amelynek az állam a biztonsági szolgálata és erőszakszervezete. A Brit…..
A céh I*A modern állam 2022.09.14 19:17:19
Barcsay Ábrahám A kávéra* "Rab szerecsen véres veríték-gyümölcse,Melyet, hogy ládájit arannyal megtöltse,Fösvény Anglus elküld messze nemzeteknek,Nádméz! mennyi kincsét olvasztod ezeknek.Hát te, rég csak Mokka táján termett kis bab,Mennyit szenved érted nyúgoton is a rab,A bölcs iszonyodik, látván,…..
A céh Közjáték 2022.01.10 17:31:58
Blogom első részében alaposan leszedtem a keresztvizet a modernitásról vagy ha úgy tetszik kapitalizmusról (igaz ilyen vízre nem is tartott igényt). Elmondtam, hogy az embert egy óriási Apparátus üzemrészévé degradálja, elmondtam, hogy eközben elveszi tőle a kreatív, alkotó munka lehetőségét és…..
"A természetből –az ökológiai szemléletből- én úgy látom, hogy az élet alapjában véve konzervatív, tehát ami a világban élő rendszer megmarad, az 90%-ban konzervatív és mindig van valamennyi, ami meg a változás, amikor meg kell változtatni. Tulajdonképpen az identitásnak a hagyományos értelmezése…..
 „Saját szemével?! Ezeken lovagol maga? Amit a vaksi szemével lát? A süket fülével hall? A tompa agyával gondol? Azt hiszi, fölér ez a mi nagy céljaink igazságához?!... Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes jövőnkben sem bízik, és aki a mi boldog,…..
 „Nem mi jöttünk Európába - Európa LETT általunk!"  Badiny-Jós Ferenc Miután hosszú hónapok alatt se bírtam még dűlőre jutni a modernitás mítoszának eleve a teljesség igénye nélkül való kibontásával, írok arról, hogy milyen az amikor ez a mítosz megbomlik. Ez annál is indokoltabb, minthogy ez a…..
„A szabad nép nyelve legyen egy és mindenki számára egyforma! Ellenségeink a francia nyelvet a bíróságok nyelvévé tették és ezzel lebecsülték. Nekünk kell a nép nyelvévé tennünk, amivel fölmagasztaljuk! (…) A föderalizmus és a babona bretonul szól, az emigráció és a köztársaság gyűlölete németül. Az…..
 „A többízben említett La Harpe a forradalom után egy kis történetet írt, amely mindennél jobban érzékelteti a forradalomelőtti évek mit sem sejtő ártatlanságát. A történet, amelyet a következőkben szóról-szóra idézünk, nem igaz történet, utólagos fikció - de ha azokban az években csakugyan akad egy…..
„Úgy látszott ez a gépezet a felvilágosodással megszűnt. Bizonyos időnek el kellett telnie ahhoz, hogy az ember észrevegye: az üzem még hatásosabban működik. De most nem az üdv kérdése, hanem maga a teljes élet gépiesedett el. Az a hiedelem terjedt el, hogy az egész létező világ, lélek, élet,…..
"Ékes Rend! Ha az otthonokban nincsen, az utcán sincsen, az országban sincsen, s enélkül az ékes rend nélkül kiszakad a kozmoszból az emberi társadalom és visszazuhan a káoszba."                                                                  Zsindelyné Tüdős Klára  Trump, a furcsa amerikai elnök…..
„A szépség, amit a -legtágabb értelemben vett- művészet hordoz, határozottan állítom, nem esetleges az életben, valami, amit az emberek tetszésük szerint elvehetnek vagy elvethetnek, hanem alapvető szükségszerűsége annak.” William Morris „Ha az űrszemét az emberi hulladék, mely kitölti a…..
"Az igazság az, hogy a művészetben … kevesek kifinomult tanultsága még azokat a keveseket sem fogja azok fölé a gonosz dolgok fölé emelni, melyek a tudatlan nép nagy tömegeit szorongatják"  William Morris Mielőtt azonban rátérnék arra, amit ígértem, hogy valóban a rendről, illetve a kapitalizmus…..
"…költőien lakozik az ember ezen a Földön" Friedrich Hölderlin Mi a lényeg? Mi végre vagyunk a világon? Nem vállalkozom ennek a teljes megválaszolására, de ebben a fejezetben mégis erről próbálok beszélni. Hadd forduljak ismét Hamvas Bélához segítségért. „Tudom, hogy ezt a szót, Isten, ki se…..
  „…csak azért sóhajtottam, mert Amerika olyan volt, amilyennek képzeltem. Afrikai eufóriámnak, a pikareszk életnek vége szakadt. Ott érzett boldogságom számtalan forrásból táplálkozott: a legfontosabb közülük talán éppen az volt, hogy végre-valahára megtaláltam a magamhoz való, reám szabott…..
„Mindjárt odamentem hozzá, megfogtam a kezét, és azt mondtam, hogy jöjjön velem néhány lépést, mert valami fontos dolgot szeretnék kérdezni tőle. Nagyon barátságos volt, és szinte táncolva jött velem. Amikor néhány lépést csakugyan félrementünk, a vállára tettem a kezemet, mélyen a szemébe néztem,…..
  „ahonnan én jöttem, annak a miliőnek nincsen semmifajta speciális kulturális tradíciója. Egy ilyen alkalmazotti réteg, a parasztsághoz sincsen igazából semmi köze apáméknak, vagy nem volt, de állatot tartottunk, tehát a tevékenység megmaradt, de a paraszti kultúráról már régen nem volt szó a…..
  „Valójában Auschwitz a modernitásról szól; és ha valamit meg kellene értenünk Auschwitzból, az az, hogy ettől nem tudunk megszabadulni éspedig azért, merthogy az megismételhető. Sőt, meg is ismétlődik; nem feltétlenül úgy, hogy megint ciklon-B-t szórnak be valahova, hanem úgy ismétlődik meg, hogy…..
  "Magyar nemzet! nagy sok jót tőn teveled az isten, El-kihoza Szittiából az jó kevér földre Felűltete asztalfőre, minden tisztességre, Pogánságból megfordíta az keresztyén hitre   Sok csudát tött mindörökké az hatalmas isten, Sok országot várasokat adott pogán kézben,  Megmutatá, hogy…..
„Magyarországot rosszul adminisztrálják, nincs jó hivatalnoki gárdája, nincs szilárd bázisa, olyan ország, mint Oroszország vagy Törökország; mint ezek a birodalmak, nélkülözi a gazdag, művelt középosztályt, csak egy részben lezüllött hivatalnokrendje van, sok a zsidó, szegény a nép, elszegényedett…..
„A népművészetnek nevezett látens kultúra szinte sehol sem annyira napvilágra vágyó, születés előtti, mint nálunk. Annyi mindent jelent ma népművészet pártinak, vagy magaskultúra pártinak lenni, s annyira be nem vallottan súlyos szellemi probléma, hogy azt hihetem, ebben a vagy-vagy felfogásban van…..
Nemigen szoktam napi eseményekkel foglalkozni a blogban, a múltkor csak a véletlen koincidencia miatt idéztem be Orbán Viktort. Ez már csak azért is így van, mert a blogot kb. három éve készítem elő, és lassan két éve írom (egy jó részével tehát elkészültem, mire föltettem az internetre). Most…..
"Az építőipar tehát megváltoztatta az építés munkáját és világszerte kiszorította a kézműves hagyományokat. A szó teljes és konzekvens értelmében már egyáltalán nincsenek hagyományok. Legföljebb bizonyos szokások élnek, ami hasznos az évi munkaterv összeállításánál. De vissza a kézműveshez: már nem…..
„Túl azon, hogy mi a jogi helyzet, meg mi a gazdasági helyzet, az nagyon fontos, hogy minél kevesebb olyan ügy legyen, ami sérti az emberek igazságérzetét. (…) Ha ott élnék [Gyöngyöspatán], mégiscsak megkérdezném, hogy az hogyan van, hogy egyébként valamilyen okból a velem egy közösségben, egy…..
"Úgy vélem, azért a konformitás felé fordulásért, mely ma van, az átlagember a felelős. Ez le fogja rombolni demokráciánkat, és nincs összhangban demokratikus hitünkkel. Azt hiszem, demokráciánk Thomas Jefferson elképzelése volt, úgy értem az ő elképzelése volt a helyes elképzelés a demokráciáról,…..
"Az út mellett nova szőlőtőkét pillantottam meg. Az első percben meghökkentem. Hát ez ugyan miféle drágakő? Abban a pillanatban rájöttem, hogy a bor teljes világ, és mint minden teljes világ, mint például a nő, a gonosznak, az aljasnak, a sötét pokloknak is helyet ad, és kell adjon. A novaszőlő és a…..