Regisztráció Blogot indítok
Adatok
G.István

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A tudomány szűkebb és tágabb értelmezése Szűken értelmezve a tudomány egy módszertan a világ jelenségeinek vizsgálatára, megismerésére és leírására, amely reprodukálható megfigyeléseken, méréseken alapul és logikai úton következtetve tesz állításokat a világ működésére vonatkozóan. Tömören…..
G.István 2019.02.10 20:07:56
Kommentjeim:

(1) "mit teszünk a tudományos módszer tárgyává, biztosan egy szubjektív döntés eredménye lesz, és tükrözni fogja az értékrendünket." -> Nem kizárólagosan. További tényezők:
- Kíváncsiság
- Problémák okainak kutatása
- Problémák megoldása
- Társadalmi / technológiai célok elérése
- "Megrendelésre készült" kutatások

(2) "Vajon mennyire gondolja azt bárki, hogy tudományos eredmények birtokában racionálisan lehet arra jutni, hogy egy technológiát akár ne használjunk?"
Ez még a mai világban is lehetséges.
- Növényvédő szerek betiltása (legutóbb pl. a méhgyilkos neonikotinoidokat EU-ban)
- Atomfegyverek használatának korlátozása, visszaszorítása (pl. SALT I, II egyezmények)
- Géntechnológia tilalma embriókon (Kínai botrányt közelmúltból ismerjük)
- Műanyagok irtózatos környezetszennyezése miatt tilalom, alternatívák keresése

(3) "A "fejlődés" mit foglalhat magában. "
Simán foglalhatja magában a tudomány és technológia komplexitásának növekedését, a gazdaság növekedését, amennyiben így DEFINIÁLJUK. Ebben a nézőpontban minden felsorolt káros hatás csak járulékos kár, kezelendő probléma. ERŐ, az emberiség ereje -> pusztítás, hatalom, uralom, elterjedés, hódítás, felfedezés. Az "evolúció" szélsőséges értelmezése. Nézőpont kérdése. Az eredmény is. Ha kevesek akarnak (nyugati civilizáció / módosabb társadalmi rétegek / globális elit stb.) hódító gazdagságban rövid ideig jól élni, akkor ez egy jó stratégia. Bölcs önkorlátozás. Etikus értékrend. Felelősségteljes gondolkodás. Ezeknek kellene előtérbe kerülni, hogy más irányba menjenek a dolgok. Fejlődés, igen, lehetne másként is.