Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tdombos

0 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
1000 leütés "Homofób" poszt 2017.09.01 08:47:17
Egy leginkább konzervatívként számon tartott értelmiségi csoport eseményszervező posztja alá az egyik ismert magyar feminista beszúrta -- megrovólag -- a #csakférfi megjegyzést, arra utalva, hogy az adott eseményen a vendégek és a házigazdák is kizárólag férfiak lesznek. Visszatérek még erre. Közben…..
tdombos 2017.09.01 20:06:16
@neoteny: "Lehetséges az, hogy a különböző szexuális orientációjú egyének foglalkozási preferenciáiból származnak ezek a jövedelmi viszonyok." Ez igaz lenne, ha ezek a kutatások egyszerűen csak a béreket hasonlítanák össze, de természetesen nem ez történik, olyan regressziós modellekkel dolgoznak, amely kiszűri pl. az iskolai végzettség vagy a iparág hatását. Ez tök alap minden munkagazdaságtani kutatásban.

"The Wage Effects of Sexual Orientation Discrimination." A cikk címe egyszerűen arra utal, hogy a szexuális orientáció alapján történő diszkriminációnak nem pl. a munkanélküliségre, hanem a bérekre gyakorolt hatásával foglalkozik.
tdombos 2017.09.01 20:58:37
@neoteny: Nem véletlen, hogy az ilyen kutatásokat nagyon nagy elemszámú mintákon végzik, a szokásos 1000-1500 fős országos minta helyett pl. az ebben a kutatásban használt SOEP 30,000 fővel dolgozik.

"a feltételezett szexuális orientáció alapján történő diszkrimináció bérekre gyakorolt hatását "mutatja ki"" Irreleváns, hogy mi a kiindulópont, mindaddig amíg nem bánik inkorrektül az adatokkal. Nézzük meg konkrétan mi történik ezekben a kutatásokban: (1) rákérdeznek arra, hogy mi a szexuális irányultságod, (2) rákérdeznek arra, hogy mennyi a béred, (3) rákérdeznek egy csomó háttérváltozóra (iskolai végzettség, iparág, lakhely, életkor stb.). Megnézik hogy azok, akik melegnek / leszbikusnak jelölték magukat, azoknak hogy alakul a bére azokhoz képest, akik azonos iskolai végzettséggel rendelkeznek, lakhelyen élnek, iparágban dolgoznak stb., de nem jelölték magukat melegnek / leszbikusnak. A kutatásból kijön, hogy vagy van bérkülönbség vagy nincs. Teljesen irreleváns, hogy a kutató azt feltételezi, hogy van szexuális irányultság alapú diszkrimináció vagy azt, hogy nincs. Mindössze annyi jelentősége van, hogy nagyobb eséllyel kezdi vizsgálni a kérdést, aki szerint igen. De ez az eredményeket nem befolyásolja.

Lehetnek persze alternatív hipotézisek: az emberek azért lesznek buzik, mert kevesebbet keresnek (nem pedig azért keresnek kevesebbet, mert buzik). Nem túl valószerű. És aztán ott vannak az érdekesebb felvetések, hogy esetleg van valami olyan háttérváltozó, amelynek a hatását nem szűrtük ki. Ez egy érdemi vita: tessék javaslatot tenni, hogy mi ez a változó. Ha szerencsénk van, ez olyan változó, amire rákérdeztek a kutatásban, és akkor elég csak a regressziós modellt kiegészíteni. Ha nem kérdeztek rá, akkor új adatfelvétel és kezdődik újra.
tdombos 2017.09.01 21:10:06
@444: "leszámítva a leszbikus nőket, akik a munkahelyeken inkább szeretnek előre helyezkedni. míg a meleg férfiak gyakran a háttérben marandak." Igen, ez lehet egy alternatív magyarázat (vagyis hogy a bérkülönbségek mögött nem a munkáltatók diszkriminatív döntése, hanem a csoportok eltérő érdekérvényesítési hajlandósága / képessége áll). Csakhogy erre vonatkozóan nincs adat, ez egyelőre hipotézis. Arra viszont, hogy az emberek (és így a kiválasztásban résztvevő személyek) jelentős része homofób, van adat. Szóval egyelőre egy adatolt oksági hipotézis áll szemben egy nem adatolttal.

És ha egyébként van is ilyen különbség e csoportok között, akkor is kérdés, vajon az eltérő érdekérvényesítési hajlandóság / képesség miből adódik? Ez annyiból releváns, hogy a probléma forrását nem a munka világában, hanem az általánosabb szocializációban azonosítja, tehát a felszámolásában sem a munkaerőpiaci beavatkozások lesznek a megfelelőek.
Ha van tudatos vásárlói mozgalom, most már lehet tudatos heteró szülő is az ember, csak jelentkezni kell az új mozgalomhoz. A gyengébbek kedvéért ezt nem ellenzéki erők szervezik, szóval nehéz lenne eltéveszteni. Ez év február 24-én jön létre a Magyar Családtudományi…..
Munka törvénykönyve: "142/A. § (1) Az egyenlő, illetve egyenlő értékűként elismert munka díjazásának meghatározása során az egyenlő bánásmód követelményét meg kell tartani. (2) A munka egyenlő értékének megállapításánál különösen az elvégzett munka…..
tdombos 2011.09.28 14:52:37
@Babette_: Ez egész egyszerűen hazugság, a lakások árai, lakbérek és a szolgáltatások jelentősen drágábbak a fővárosban, illetve a nagyvárosokban.

Ehhez tények:
ingatlanmenedzser.hu/lakaspiac/20110427_lakasok_ertekterkep.aspx
premier.mtv.hu/Hirek/2009/06/26/10/Mennyiert_kapjuk_meg_ugyanazt_a_fovarosban_es_videken_.aspx
tdombos 2011.09.28 15:15:00
@Cateran: Na ja, nem a legszofisztikáltabb felmérés ez nyilvánvaló. KSH áradatokat viszont területi bontásban nem találtam, ami egyébként furcsa, mert árindexszámolást csinálnak területileg, tehát az adataik megvannak hozzá.
 Cseres-Gergely Zsombor - Scharle Ágota (2010): Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat modernizációjának értékelése. Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet - IFUA Horváth & Partners (letöltés)Előadás-változatai: Cseres-Gergely Zsombor: Kenőanyag a munkapiac fogaskerekei…..