Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Jobbágy Tibor

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Pesszimista képet festett a magyar fantasztikumról új posztjában az SFF-közösségben korábban tevékeny részt vállaló Mayer István (Mundus Adepti). Miben van igaza, és miben nincs?..
Jobbágy Tibor 2019.02.08 23:49:52
Kedves Pintér Bence!

Te voltál az első, aki interjút készítettél a Zsoldos Péter-díjról, ami eléggé meglepő volt a számunkra, így talán megkérdeztük, hogy mi a célja az interjúnak (erre már nem emlékszem), de nem hiszem, hogy ez akkora probléma lenne, amit érdemes kiemelve megemlíteni, mivel nincs benne semmi különös, sima emberi kíváncsiság.

És úgy gondolom, hogy most már ki kell mondanom, elég lesz ebből a rengeteg rosszindulatból, amivel az Avana Egyesület iránt folyamatosan megnyilvánulsz, és úgy fényezed a saját projektjeiteket, mintha csak azok testesítenék meg a hazai sci-fi életet, míg az Avanáról úgy beszélsz, mintha csupán valamilyen leírandó zugtársaság lenne. Amiket az Avana Egyesületről állítasz, sokszor egyoldalú csúsztatások, vagy kifejezetten hazugságok, amiktől hiteltelen lesz minden ezzel kapcsolatos írásod.

Tájékoztatásul az Avana Egyesület projektjei, amit a hazai sci-fi életért tesz, és amikről te is nagyon jól tudsz, csak elhazudod őket, lám, itt sem említettél meg belőle egyet sem, holott a saját "szekértáborod" minden egyes projektjét reklámozod, miközben éppen a szekértáborok megszűntéről értekezel.

Tehát az Avana Egyesület projektjei (szégyenedre csak így a hozzászólásba száműzve):

- Preyer Hugo emlékére pályázat, pénznyereményes, minden egyes évben kiírt, tehetséggondozó novellapályázat a kezdő, amatőr sci-fi íróknak, amelyre 50-80 novella érkezik évente.

- Évente egyszer kiírunk egy másik, tematikus, szintén pénzdíjas novellapályázatot, amire ugyancsak sok szerző küld be művet.

- SF.Galaxis (korábban Új Galaxis) nyomtatott antológia szerkesztése, kiadása, amiben tehetséggondozásként szintén a kezdő íróknak adunk teret, és amiből évente két szám jelenik meg.

- A scifi.hu webszájt üzemeltetése, hírek szolgáltatása a sci-fi kedvelőknek.

- A város és a csillagok sci-fi konferencia Erdélyben, Nagyváradon, amit idén tartunk meg második alkalommal, és ahol írók, szerkesztők, kiadók jelennek meg Magyarországról és Romániából, előadások zajlanak, és beszélgetések a két ország sci-fi könyvkiadásának helyzetéről.

- Minden egyes évben kétnapos évbúcsúztató tábort tartunk Salgótarjánban, ahová az Avana tagokon kívül minden sci-fi kedvelőt szeretettel várunk, és egy tábortűz mellett beszélgetünk a sci-firől, ötletelünk a tennivalókról, projektekről.

- Minden hónap második péntekén "sci-fi sörözés"-t tartunk Budapesten, ahol szintén bárkit szívesen látunk, nem csak az Avana tagokat, és itt is a sci-firől, a tennivalókról, a projektekről beszélgetünk.

- Terveink szerint, új projektként sci-fi írótábort rendezünk, ezt is éves rendszerességgel szeretnénk megtartani, ahol tehetséggondozásként kezdő írókat mentoráluk.

- Több mint 20 éve szervezzük és adjuk át Magyarország egyetlen sci-fi irodalmi díját, a Zsoldos Péter-díjat regény és novella kategóriában magyar nyelven alkotó sci-fi íróknak. A díj Zsoldos-plakettel és pénzjutalommal jár.

- Többször írtunk már ki sci-fi tematikájú képzőművészeti, képregény és illusztrációs pályázatot.

- Minden évben megrendezzük Magyarország legnagyobb sci-fi seregszemléjét a HungaroCont, ahol irodalmi, tudományos és ismeretterjesztő előadások hangzanak el, cosplay versenyek zajlanak, és az évek során több külföldi sci-fi színész is megjelent rajtuk.

Mindezeket az eseményeket kihagyni a cikkedből, valamint úgy tenni, mintha az Avana Egyesület csak valamilyen mellékszereplője lenne a hazai sci-fi életnek, minimum rosszindulatú csúsztatás, de messze van a kiegyensúlyozott és korrekt tájékoztatástól.

Ennyivel szerettem volna még kiegészíteni ezt a pompás cikket.