Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Borcsa73

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A probléma napi szintű: munkavállalók rendszeresen panaszkodnak, hogy 40 éves kor felett már nehéz állást találni, 50 felett szinte lehetetlen. Egyénileg szoktam tudni ezt cáfolni, segítséget nyújtani, de rendszerszinten a munkáltatókat kellene meggyőzni. Az alábbi írás a Linkedinen jelent meg,…..
Borcsa73 2019.01.31 12:23:50
@kecsics: Nem egy olyan sztoriról tudok, hogy az osztályvezető kiválasztotta a számára legjobb jelöltet, aztán a HR megtorpedózta azzal a címszóval, hogy pályakezdőt kell felvenni, mert olcsóbb. Az államigazgatásban még gázabb a helyzet, mert ott helyből bűn, ha értelmes vagy és önálló véleményt tudsz formálni a világról. Bőven elég ha bizalmi ember odaadja egy döntéshozónak a CV-t. Nemzetközi pozíciókra be lehet kerülni nyelvtudás nélkül. (!!!) Nekem semmi gondom nincs azzal, hogy a különböző generációk más más erősségekkel rendelkeznek, elismerem, hogy a digitális bennszülöttek digitális képességekben jobbak. Kész ennyi. Csak hagyjuk ezt a bullshit szöveget, hogy az idősebbek lassabbak stb. stb. Anno 25 évesként is be mertem vallani, hogy a családanyák és nagymama korú kollégáim messze a legösszeszedettebb társaság volt az összes többi között ...teljesen ki vagyok akadva, amikor a "25-ös" telefonos banki ügyfélszolgálatos mindenfélét beblöfföl az ügyfélnek, csak azért, hogy lerázza ás kipipálja a feladatot...20 évvel ezelőtt az ilyeneket még páros lábbal rúgták volna ki a munkahelyről. Tehát önmagában nem azzal van a problémám, hogy vannak pozíciók ahol igenis a fiatalok a jobbak, hanem amikor a HR-esek is elhiszik, hogy átlag 25-ösökkel hatékonyabban lehet szervezeteket működtetni. Ez a filozófia egyértelműen arról szól, hogy a multik gátlástalanul profithajhászok és számos szolgáltatás színvonalát - ahol igazán számítanának az emberi kapcsolatok és a bölcsesség - egyszerűen leviszik. És mivel ezek megatrendek, ezért sajnos egy kis magyar piac fogyasztója nem tud olyan szinten reagálni, hogy azt a multi a "saját bőrén" megérezze. Nagyon sekélyesedik a világ és ezért a 20-as 30-as éveiben járó tech guruk nagymértékben felelősek. El kell olvasni Jean M. Twenge pszichológus professzor cikkeit arról, hogy milyen káros hatással van a digitalizáció a gyerekek érzelmi fejlődésére. ..és hamarosan ebből az érzelemsivár nemzedékből fognak kikerülni a HR-esek.
Borcsa73 2019.01.31 20:29:39
@Pic: Éppen most olvasom a Ji Kinget. Fantasztikus! 40+-osoknak kötelező olvasmány. Elképesztő mélységek vannak a mi érzelmileg elsivárosodott nyugati kultúránkhoz képest. Több ezer éves tömény keleti filozófia! Olyan érzésem van tőle, mintha az agyam körüli hermetikusan záródó burok - ami sem a fényt, sem az oxigént nem engedte át - szétrepedne. Most értettem meg, hogy miben rejlik ennek a több ezer éves kultúrának az ereje. Gimis koromban (1988. körül) a 70 éves töri tanárom mondta, amikor az ókori Kínát tanultuk: " Gyerekek, egy több ezer éves kultúra mindig újra és újra erőre kap. Látni fogjátok, ahogy Kína megerősödik és újra világhatalmi szerepe lesz." Ma is beleborzongok, milyen átéléssel mondta a tanárunk.
Borcsa73 2019.02.01 10:37:05
@kecsics: Könyörgöm, 1999-ben végeztem a Közgázon az első 4 munkahelyem: 2 amerikai, 1 holland, 1 német multi ...a pályafutásom során több száz applikációt használtam, kb. 20-at elég intenzíven....felsőfokú angol és középfokú olasz nyelvvizsgám van... az elmúlt 8 évben már csak kapcsolatok révén tudtam elhelyezkedni úgy, hogy folyamatosan tréningekre jártam, az egyik továbbképzésem Szöulban volt ....az elmúlt 10 évben 5-ször váltottam azért, mert átszervezték felettem a céget....a legutóbbi állásinterjún megkérdezi az ifjú 28 év körüli titán, hogy mi az oka, hogy ilyen gyakran váltogatom a munkahelyeimet és győzzem meg őket, hogy a jelöltek között én vagyok a legjobb. Diszkréten beleröhögtem a képébe, és azt mondtam, hogy nem ismerem a többi jelöltet, de annyit tudok magamról, hogy...bla-bla-bla.... nézd van most éppen van feladatom, nagyon szeretem azt amit csinálok, meg is fizetnek, de projekt munka, fél év... és tényleg elkeserítő, ami ebben az országban megy humánpolitika címszó alatt....szolgalelkű HR-esekkel és egy csomó szolgalelkű alkalmazottakkal, akiknek minimális az önbecsülése...teljesen megértem a győrieket, hogy sztrájkolnak...végre egy társaság, aki nem adja ingyen a bőrét..... kétszer nyomtak ki úgy cégtől, hogy az előző fél évben az egyik legjobb teljesítményértékelésem volt a szakterületen azzal a kretén szöveggel, hogy "benned látjuk a spirituszt, hogy majd gyorsan el tudsz helyezkedni....BULLSHIT!!! ....Ne érts félre, nem Te vagy a célpont, csak úgy látom, hogy itt jó pár ember tapasztalata összecseng...tehát amikor sírunk, hogy nem hatékony a magyar munkaerő, kicsit megpiszkálnám a cég HR politikáját és a vezetői kompetenciákat ...nyilván ahány ember, annyi tapasztalat, én azt tapasztaltam, hogy egyedül az amerikai cégek vezetői mertek igazán képzett munkavállalókkal dolgozni, az összes helyemen a vezetők el kezdtek parázni, mihelyst kiderült, hogy 1-1 emberük képzettebb, mint ők....nem nehéz ebben a országban 40 fölött "negatívnak" lenni....