Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kergetyuk

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 Érdekes-e bármilyen bűncselekménynél, hogy akár az áldozat, akár a tettes milyen származású, konkrétan az, hogy roma-e vagy sem? Eldöntendő kérdés, lehet érvelni mindkét álláspont mellett. Maradhatunk annál, hogy bármely változat következik be, nem történik meg más,…..
   Pálinkás József, közéletünk egyik legrokonszenvesebb politikusa az MTI-nek adott nyilatkozatában tért ki újból a kérdésre annak kapcsán, hogy csütörtökön A közoktatás és a tudomány kapcsolata – tehetséggondozás címmel előadást tart Hajdúszoboszlón,…..
kergetyuk 2008.12.12 18:05:01
Én még a "régi" rendszerben érettségiztem 2000-ben, egy olyan gimnáziumban, ahol három párhuzamos osztályt indítottak: egy reál, egy humán és egy nyelvi tagozatost.
A humán csoportba jelentkeztem, bár nem voltam még teljesen biztos benne, mi is érdekel leginkább, azt mondhatnám leginkább, hogy általánosan az élet minden területe iránt érdeklődtem. A gimis magyar és töri tanáraimnak csak hálával tartozom, szigorú, de nagyon magas színvonalú oktatás folyt, jó alapokat kaptunk humán területen.
A reál tárgyak szükségszerűen kicsit háttérbe szorultak, bár az akkori minimális szintet szerencsére mindenkitől megkövetelték.
Negyedévben aztán érdeklődésem a természettudományok felé fordult és végül ilyen irányban tanultam tovább az egyetemen. Ott aztán éreztem, hogy reál tárgyakból jó lett volna, ha több alaptudással rendelkezem, végül azonban némi plusz munkával sikerült felzárkóznom, és elvégezni az egyetemet.
Jelenleg a másoddiplomámat szintén reál területen (informatika) szeretném megszerezni.
A leírt tapasztalataim alapján úgy gondolom, hogy egy ilyen tagozatos képzés jó megoldás lehet.
Csak akkor azonban, ha az egyensúly nem borul fel teljesen és a kiemelt terület nem szorítja háttérbe a másik oldalt.
Egy bölcsész pályára készülőnek is éppúgy tisztában kell lennie a ter.tud. alapokkal, mint ahogy egy műszaki/reál "agynak" sem válik kárára, ha tudja, ki volt Balassi, vagy ha nem kell szótárt használnia, ha meg akar írni egy program tervet.
Amúgy nem igazán vagyok tisztában az új, kétszintű érettségivel, szerintem a régi is elég jól működött...
De cáfoljatok meg, ha nincs igazam!
 Hetek óta foglalkoztat egy téma. Cipelem magammal, mint egy ormótlan, megpakolt zsákot, amit nem tudok megfogni rendesen, de érzem, hogy el kell vinnem valahová, noha alig bírok vele. Most sem azt jelzem, hogy már biztosan tartom, inkább segítségre várok. Néhány hete az…..
kergetyuk 2008.12.12 11:23:44
"nem akarják hogy gondolkozz" (lackoo)

De nem ám! A kommunizmus, a szocializmus és a fasizmus is, minden diktatórikus rendszer tképpen a maga radikális eszközeivel (személyi kultusz, központi szabályozás, TTT, etc.) irányította az embereket.
A kapitalizmus pedig a pénz által megszerezhető javakat állítja középpontba, ezek adhatnak csak teljes életet, boldogságot. Az eszközök pedig: reklámok, marketingfogások, követendő trendek felállítása, etc.

"A természet részei vagyunk, a természet része az embereknek. "

Így van, ezt sokan hajlamosak vagyunk elfelejteni...
Az erős győz, a gyengét elnyomják... Ez ma is igaz, fennáll, amióta világ a világ és nem fogjuk teljesen sohasem levetkőzni, mert a természet részei vagyunk... Az ember természettől fogva önző is, az eszmék, bármilyen nemesek is, bizonyos határon túl nem lesznek elsődlegesek (pl. ha az egyén éhezik és mindenáron élelemhez akar jutni...).
Ugyanakkor az ember kapott egy csodás ajándékot is a természettől: a gondolkodás, alkotás képességét. Ez pedig azt kellene hogy jelentse, hogy az ösztönlény képes kontrolálni magát és képes a saját tetteinek súlyát felmérni... Hogy a haszonszerzésen túl pl. elgondolkodik: vajon nem kellene-e az unokáimra, meg az ő gyermekeikre is tekintettel lennem, amikor a legújabb, nagy profittal kecsegtető vállalkozásomba fogok, és a hulladék - ami szükségszerűen keletkezik -
eltávolításánál a legegyszerűbb megoldásként pl. a közeli folyóba vezetem a szennyvizet... Vagy az egykori homokbánya helyén keletkezett gödörbe ürítem a szemetet ("más is így csinálja", "bolond aki betartja a szabályokat", "akkor be is csukhatnám a boltot").