Regisztráció Blogot indítok
Adatok
1295

0 bejegyzést írt és 15 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Időről időre fölbukkan a magyarországi közvéleményben a gondolat, hogy a magyar nyelv voltaképpen nem finnugor eredetű, hanem a török nyelvekkel áll genetikai rokonságban. De vajon mi ezzel kapcsolatban a nyelvtudomány álláspontja? Hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba, megkérdeztük a téma egyik…..
1295 2019.04.13 15:28:21
@szepipiktor: A cikk sehol sem von le olyan következtetést, hogy a törökök nyelvi rokonaink lennének. Többször is hangsúlyozza, hogy hasonlóságokra csupán a török, perzsa, alán jövevényszavak sokasága adhat alapot.
1295 2019.04.13 15:54:38
@DFK: Melyik egyetemen is végeztél nyelvészként. Talán az ómagyar-kori hangtani változásokat tanulmányoztad ennyire behatóan, hogy új következtetésre jutottál? Vizsgáltad új szemszögből esetleg a szabályos hangmegfeleltetést, vagy a tővéghangzók lekopását. Esetleg a Horger-törvény már érvényét is vesztette? Nem tudtam, hogy paradigmaváltás következett be hivatalosan is.
1295 2019.04.13 16:01:14
@apro_marosan_petergabor: Végre értelmes hozzászólásokat is olvashattam a jóvoltodból.
Pozsonyban és Varsóban is csak a pillanatnyilag hatalmon lévő vezetéssel tárgyal, Magyarországon viszont a pártállam ellenségeivel találkozik. ..
1295 2019.02.08 20:55:09
@VT Man: Talán, hogy mindenki könnyebben a másik torkának eshessen:)
1295 2019.02.08 21:03:03
@morph on deer: Köszönöm. Ilyen jót régóta nem nevettem. Nem hallottam erről a dicső szoboravatásról, de az estémet sírva nevethetem végig.
Nagy Blanka kiskunfélegyházi középiskolai tanuló felszólalt egy tüntetésen, kifejezve, hogy nem ért egyet a kormány politikájával.  Én alapvetően ilyenkor büszke vagyok, hogy a mai fiatalok milyen éretten használják a fejüket, sokkal, de sokkal érettebben, mint például én tettem az ő…..
1295 2019.01.17 22:50:51
Kedveseim! Itt senki nem fog meggyőzni senkit az ellenkező oldalról. Akik még ma mernek és tudnak gondolkodni, azok látnak. A trágárság számomra sem elfogadott. Lehet tudni, miért választotta? Talán, hogy figyeljenek rá. Sajnos sokan még mindig nem arra, amit a maga módján mondani akart, hanem arra, ahogyan. Az országunk nem csak politikailag van csúnyán kettészakítva előre jól megfontolt demagógiával és populizmussal (lsd. lexikonok, kézikönyvek, szakirodalom, ha az igazi jelentése nem megy ezeknek a szavaknak), de jelen kormányunk sikeresen egymás ellen fordította a dolgozó embereket is, lejáratva bizonyos foglalkozást űzőket (pl. pedagógus), megkérdőjelezve, hogy érdemi munkát végeznek-e valójában. Ketté vagyunk szakítva: Kelet-Magyarországon és a falvakban nem lehet csak úgy munkahelyet váltani, ha a főnök, vezetés túlórára kényszerít, ráadásul ingyen. Nincs másik munkahely! Örülünk, hogy ami van, az még megvan. Kiszolgáltatottság és félelem attól, hogy a gyerekeinket nem tudjuk lehetőségekhez juttatni. Nem luxussal és a fentebb felsorolt extra igényekkel, hanem tankönyvvel, jegyzettel, étkezési díjjal, márka nélküli ruhával, cipővel, egészséges élelemmel... Hogy tanulhassanak, ahogy a képességeik engedik - akár egy megbecsült kétkezi munkát, de akár egyetemen is. Ma egy tehetséges, de szociálisan nem magasan kvalifikált fiatalnak attól kell a legjobban tartania, nem tud majd bekerülni egyetemre, mert akár fizetőssé tehetik, vagy nem tudja megfizetni a nyelvi különórákat a feltételként elvárt nyelvvizsgához. A gyerekeink jövőjéért aggódunk. Azért, mert mi már megtapasztaltuk, mi a rendszerszintű tekintélyelv.
1295 2019.01.18 13:43:37
@Populista Pista: Válasza köszönőviszonyban sincs azzal, amit én írtam. Tehetséges és kitűnő tanulókról volt szó, nem mentséget kereső lustákról. Válaszait elnézve, mindenkire elvtelenül ráugrik, aki kritikát, jogos kritikát fogalmaz meg.