Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Granátos

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kedves Barátaink! Az alábbiakban Berkesi Balázs bajtársunk legújabb kutatását szeretnénk közzétenni, két szolnoki különleges alakulat nem hivatalos megkülönböztető jelzései kapcsán. A hidegháború elmúltával a fegyveres erőkre jellemző titkosítás és mindent átfogó uniformizálás némileg oldódott és…..
Granátos 2019.01.06 11:38:47
" 88.......egy 1994-ben, a ceglédi 3. Katonai Kerület Parancsnokság által készített film, amin .... az MH 34. „Bercsényi László” Felderítő Zászlóalj és az MH 88. (akkor még, mint Légimozgékonyságú) zászlóalj is szerepelt. A szituációs lőtéren végrehajtott bemutatóról készült képsoron valóban látható néhány katona vörös színű vállszalagpánttal, akik feltehetően már a 88-as katonái, de ezt biztosan még nem jelenthetjük ki."

A lőtéren készült felvételen Bercsényis katona látható, a lőtéri felvételen látható hivatásos és szerződéses katonák, mindannyian Felderítő Zászlóaljnál szolgáltak. Forrás:
www.youtube.com/watch?v=2uXgD4hQiys

Az MH 34. BLFZ-nél az első felderítő beosztású szerződéses katona 1993. 09. 01-én jelent meg, őt követte kb. 15 fő december 1-én. Ők már decembertől használtak a piros vállszalagot. A 94. február 10-én leszerelt sorkatonák, egyik rigmusa a laktanyából távozáskor az volt: "Piros vállú gyerekek, ti vagytok az öregek!"

'M század - fehér vállszalagpánt:" bejegyzéshez mellékelt képen 88-as katonák láthatók. Ezt egy LMZ katona, biztosan megtudja erősíteni.

A Becsényinél a vállszalagok elterjedésében szerepet játszott, hogy a francia Bercsényi ezred és a zlj. között abban az időben rendszeres kapcsolat (cserekiképzés, látogatás) volt, és a franciáknál nagy hagyománya van a századok vállszalagokkal való megjelölésének.

Az MH 34. BLFZ, 1. század szerződésesei 1995. szeptemberben még biztos, h piros vállszalagot viseltek egy ukrajnai látogatáskor, de 1996. júniusban, egy balatoni közelharc bemutatón, ahol a 88-al közösen vettek részt, már zöld alapon piros csíkot viseltek, a vállszalagok az új típusú egyenruha megjelenésével tűntek el.
Kedves Barátaink! Kiss Dávid bajtársunk alábbi cikkén keresztül szeretnénk bemutatni a magyar különleges erők talán utolsó hazai fejlesztésű ruhadarabjának történeti fejlődését, kialakításának részleteit, valamint felhasználóinak körét és továbbélését. Következzen tehát az 1987M nyári ejtőernyős…..
Kedves Barátaink! A felderítők nagy családjába számtalan beosztású és feladatú katona tartozik. Csapatfelderítők, mélységi felderítők, rádió felderítők, egészségügyi katonák, sofőrök és így tovább. Minden katona munkájára szükség van, hogy a felderítő alakulat tökéletesen végre tudja hajtani a…..
Kedves Barátaink! Egy egykori mélységi felderítő katona, T. A. az MN 3100 fedőszám alatt Szolnokon működő 34. Önálló Felderítő Zászlóalj katonája adta hozzájárulását az alábbi visszaemlékezés közléséhez. A visszaemlékezés történetek, helyek, emlékek kronologikus, mégis különálló füzére, mely…..
Granátos 2019.01.01 00:39:44
"Csucsu" nem a Bencsiknek volt a beceneve?

"A zászlóalj törzsét a 3 felderítő század alkotta..." a három század nem alkotta a zlj. törzsét, mert az egy független parancsnoki elem az alárendelt századoktól. A törzs állományában szolgáló tisztek és tth-sek nem a századok állományában vannak, egy-két eset kivételével, amikor vezényelve vannak munkavégzésre a törzsbe. A zlj. törzsben szolgáló sorkatona írnok/rajzoló/sofőr stb. valóban a századokhoz voltak beosztva, és onnan jártak munkavégzésre a parancsnoki épületbe.

'Gronyár" = Juhász Sándor, aki századosként vonult nyugállományba, szolgált búvárként az SFOR-ban is.

"...Kovács őrnagy az ugrató-parancsnoktól." Kovács Sándor alezredesként vonult nyugállományba, és valószínűbb, hogy nem ugratóparancsnok, hanem ugrásvezető volt az esetnél, aki a teljes eje. tábor szakmai irányításáért felelős, neki van alárendelve az összes ugrással kapcsolatos szolgálati személy.

A Moldován István által említett "Kugé" teljes neve Végh László, aki zls. vagy tzls. rendfokozatban került nyugállományba, majd polgári alkalmazottként az eje. szolgálatnál javította az ernyőket a 2000-es évek elejéig, jelenleg nyugdíjas. Faragó (Lacsi kapitány) 2016-ban hunyt el. Faragó a barátjával Ambrus János századossal együtt lett nyugállományú a 90-es évek második felében, de Ambrus kb. egy év múlva meghalt. Mucsi János alezredesi rendfokozatban, a zlj. pk. eje. helyetteseként került nyugállományba.
Kedves Barátaink! Az alábbiakban Berkesi Balázs bajtársunk tanulmánya olvasható, melyben részletesen bemutatásra kerül a magyar légimozgékonyságú képesség koncepciójának fejlődéstörténete mellett az ilyen képességgel bíró alakulatok saját története, struktúrája és felszerelése is. Jó szórakozást…..
Granátos 2018.12.31 19:09:06
Kiegészítés a törzsszöveghez és SonAj hozzászólásához:
Én 93. február-94. február között szolgáltam sorkatonaként az MH 34. BLFZ-nél. Február 10. és 11-én volt a bevonulás a felderítő és az LM századokhoz is. A felderítő századok (F, M, CS, majd augusztustól az akkor felálló K is), illetve a zlj. törzsszázada (P) és az ellátó szakasz (SZ) a 3. sz. épületben volt elhelyezve, szemben az eje. raktárral. Az LM alegységek a 8. sz. épületben voltak, a laktanya nagy alakulótere mellett szeptemberig, amikor átköltöztek a Mester útra és önálló alakulat lettek. A felderítők és az LM katonák alapkiképzése külön kiképzőszázadokban történt. A felderítők alapkiképzésük után eje. orvosin vettek részt ( a kecskeméti orvosok a vizsgálatot a szolnoki laktanyában végeztek), az orvosin meg nem felelt néhány főből, egy páran átkerültek az LM századokhoz, köztük egy társam, akivel együtt végeztük el a haderőn kívüli eje. kiképzést Hajdúszoboszlón. Az LM századoknál, majd a az LMZ-nél is több egykori Bercsényis felderítő tiszt és tth-es - majd volt Bercsényi sorkatonák szerződésesként - szolgált a kezdeti években, akik közül 1994 őszén visszakerült a BLFZ-hez Kiss Tibor ftőrm., Bögös Zsolt és Lázár Tibor törzsőrmesterek.
A felderítő és LM katonák megkülönböztethetőek voltak a kimenőn, mert a felderítők az eje. kiképzésük után megkapták és hordták az Ejtőernyős Pajzsot a kimenőzubbonyon. Nyári viseltnél az ingen is, bár azt az Öltözködési Szabályzat nem engedte. 93 őszétől már hordtuk a kimenőzubbonyon, és a kimenő téli kabáton a zászlóalj színes karfelvarróját. Az akkori zászlóaljparancsnok, Nagy István alezredes úr engedélyezte, hogy a kimenőtáska helyett civil hátizsákot, illetve sporttáskát hordjunk eltávozáskor. Az engedély be volt írva a kimenőkönyvünkbe.
Abban az időben a felderítő katonák az LM katonákat, a helikopteres szállítás miatt, "Kockás fülű nyulaknak" nevezték a mesefigurára utalva. Ez a névhasználat, az LMZ Mester útra költözésével elég gyorsan kikopott a felderítők nyelvhasználatából.