Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Fehér T. Dániel

27 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
"Nagyon sokszor a sok kérdés az, ahogy a gyerekek a saját gondolataikat helyre tudják rakni. Ezért fontos, hogyha kérdez, akkor valamit mindenképpen mondjunk. Ne utasítsa el a szülő sem [...] Nagyon fontos lenne, hogy a nevén nevezzük. A lovat se hívjuk zebrának. És a halál az halál". Szerkesztőnk,…..
"És nem tudtam egyszerűen csak elmosolyodni és annyit mondani, [...] és azóta is, ha eszembe jut, mindig bőgök belül [...] mindig rácsodálkozom, mennyivel bölcsebb férfi ő, mint én voltam az ő korában." Szerkesztőnk, Bartha István lírai írása. Gyónás Előjönnek nosztalgikus érzések. Július van.…..
“Atyám, ideadná a villáskulcskészletet?” “Pierre atya, itt a csempevágó, a vakolókanalat meg a simítólécet meg adom mindjárt”. El tudunk képzelni ilyen párbeszédeket? A francia munkáspapok otthagyták a paplakok világát, hogy megéljék a cselekvő szeretetet a dolgozók között. Még ha ezt meg is akarták…..
„Továbbra is erőszakot teszünk a Földön” – így fogalmaztak nemrég egy közös nyilatkozatukban az anglikán püspökök. Bevallották, hogy az imáik puszta rítusokká merevedtek, és hogy se az emberek se a Föld igazságáért nem tettek eleget. Mindezek után egyházi szélsőségesek azt mondják, hogy…..
"A csalóka erkölcsnek gonosz gyümölcse legjobban talán egyes keresztényeknek a társadalmi igazságosság terén tanúsított magatartásában mutatkozott. Egy elvont fogalmi rendszer segítségével lefölöztek minden megkülönböztetést, amely kibúvót biztosított nekik a felebarátjuk iránti kemény…..
A felszabadítás pszichológiáját a szabadság érdekli. Hogyan lehet ellentartani a hatalmi szerkezeteknek; hogyan lehetnek a pszichológia helyei az elnyomás és a kizsákmányolás elleni küzdelmekben? És akkor: ugyan mi közünk nekünk a dél-afrikai helyzethez? Mit tanulhatunk belőle, hogy rálássunk arra,…..
Miért kell foglalkozni a fundamentalizmussal? Miért kell azoknak, akik egyáltalán nem is hívők? Hol vagyunk, a 21. század felvilágosult korszakában, vagy visszatértünk a középkorba? Vitaképtelen a fundamentalizmus? Szerintük minden újraértelmezés, kétkedés, eretnekségnek számít? Beleférhet a hitbe a…..
Heller Ágnesről emlékezik a Felszabtér közössége. Heller korábban mesélt egy Adorno-konferenciáról, ahol beszélt egy emberrel, aki úgy ismerte személyesen Adornót, mint ő  Lukácsot. Ez az ember mondta: hallgattam a beszédeket – ez az ember halott. Mindenki beszél róla, de  az emberek nem vele…..
Valaki szerint a normális LMBTQ személy nem tartja magát egyenrangúnak. Ugyanakkor van olyan pszichológiai ellátás, amely pont, hogy támogatja, ismeri, és tiszteletben tartja az LMBTQ emberek élettapasztalatait és identitását. Eszerint pont a megbélyegzés, hátrányos megkülönböztetés és…..
Lassan mindenkit az érdekel, hogy mikor jön már végre a nyári szabadság. Amikor mindenki végre felszabadultabban pihenhet egy kicsit. De mikor jön el az, amikor megszervezzük magunkat, és nagyobb szabadságfokot vívunk ki magunknak? Amikor közösen teszünk valamit a társadalmi igazságtalanságokkal…..
A mi hitünk milyen Európát épít? Európát építi a mi hitünk? Vagy készen kapott, gyorsfagyasztott kereszténység-értelmezéseket fogyasztunk? Amikor a keresztény identitás megvédéséről gondolkodunk, izgalmas feltenni magunknak a kérdést, hogy valóban ugyanazokban az értékekben hiszünk-e, mint azok,…..
Felszabtér Így van jól 2019.06.20 06:51:11
"Az is eszébe jutott, hogy lassan neki is foglalkoznia kell a halállal, már így is sokakat túlélt." Műv-Ház és Ima-Ház rovatunk ismét új darabbal bővült: Tamási Rebeka rövid írását közöljük. Nekünk milyen gondolatok járnak a fejünkben temetés előtt? Hogyan készülünk? És legfőképp: a mindennapiságban…..
Hogy néz ki egy pszichológus? Mit csinál? Szemben a sztereotípiával, nem minden pszichológus ül szép fotelben, hogy emberekkel beszélgessen. Azonban Ignacio Martín-Baró több tekintetben sem felel meg ennek a képnek. Martín-Baró egy ellenálló volt. Aki konferenciákra járt, hogy ne robbantsák fel. Aki…..
Ki mellett vagyok, és ki van mellettem? Mennyire tudunk mögé nézni annak, ami körülvesz bennünket? Hogy láthassuk, kik vannak hasonló cipőben. K az, aki mellém áll és szövetségesem lesz, miközben más távol marad? De azt is kérdezhetjük: ki mellé állunk mi szövetségesként? Akár így tesszük fel, akár…..
Mi fel szoktunk emelni másokat? Gondolkodtunk azon, hogy milyen felelősségre teszünk szert akár pusztán azzal, hogy valaminek a tanúivá válunk? És mit gondolunk az "uralkodókról", vezetőkről: valóban "Isten felkentjei"? Miközben egyesek szerint jót tenni lassan szinte társadalompolitikai forradalom.…..
Mit teszünk az elnyomással szemben? Van-e semleges pozíció? Aki nem avatkozik be, az szükség szerűen azt erősíti-e aki valakit elnyom? Ezek a kérdések azt igyekeznek körüljárni, hogy hogyan viselkedünk akkor, amikor valamilyen elnyomással kerülünk szemben. Persze erre egyénileg kell válaszokat…..
Gyakran gondolunk úgy a pszichológiája, mint valamire, ami képes felszabadítani bennünket. Legyen szó például munkahelyi konfliktusról, párkapcsolati nehézségről vagy akár nevelési tanácsadásról. De képes-e akkor is felszabadítóként fellépni, ha egy egész rendszer súlya nyomja a vállainkat? Ha arra…..
Mit tehet az ember a rendszerszintű igazságtalanságokkal szemben? Milyen felszabadító gyakorlatra ösztönözhetnek a hit szövegei napjaink igazságtalanságaival szemben? A tegnapi naptól kezdve véget ér a kilakoltatási moratórium.  Ez ismét alkalmat adhat, hogy elgondolkozzunk a fenti kérdésről. Fehér…..
Antje Jackelén: A reziliencia, együttélés és remény teológiájának szükségességéről. Elhangzott a budapesti Evangélikus Hittudományi Egyetemen megrendezett teológiai szimpóziumon, 2019. március 29-én. Tolmácsolásként az érseknő magyar nyelvű szövegét megkapták a szimpózium hallgatói, melynek egyik…..
Az irgalom és az igazság ereje. Így foglalható össze az a páros interjú, melyet a 168 ÓRA készített Hodász András katolikus pappal valamint Perintfalvi Ritával, a teológia doktorával. Ez a vita egyben leképezi az egyház, és itt nem csak a katolikus egyház két arcát. Amely polarizálhatja Ferenc pápa…..
"Az elvált újraházasodott hívők megoldatlan helyzete a katolikus egyházban sarkalatos, vízválasztó kérdés. A betű öl, a Lélek éltet kérdése [...] Az elvált újraházasodott hívők sajátosan paradox helyzetben élnek. Élettörténetük krízise, mélypontja vált életük fordulópontjává". Latte Prophet…..
"Életünk számtalan pillanatában hozunk döntéseket, melyek következtében élvezhetjük a döntés előnyét vagy szenvedhetjük hátrányát, ám ha dönthettünk, hihetjük-e a szabad akaratot? Tudjuk-e, akarjuk-e vállalni a döntés felelősségét?"A nép hangja: Vörösváczi Anikó és Fenyő Ágnes gondolatfuttatása...
Felszabtér Van igazság? 2019.02.20 07:13:46
"Abban a pillanatban, hogy valaki kijelenti, hogy megtalálta az igazságot, megáll. Nem fejlődik tovább. Az igazság nem változhat. Pedig ha úgy érzed, hogy megtaláltad az igazságot, akkor nem történt más, mint hogy találtál valamit, ami neked szimpatikus, és ami valamiért érzelmileg közel áll hozzád.…..
"Az első világháború után az egyház szerepe értelemszerűen meggyengült és a státusza megmentése érdekében az egyház az »internacionalistából« nacionalista lett. Mint katolikus pap, későbbi püspök Prohászka keményen dolgozott az egyház új orientációjának sikeres magyar »honosításán«. Dr. Hrotkó…..
"A szeretet egysége helyett, amire a különféle egymástól elszakadt keresztény egyházak vágynak Spadaro szerint most hirtelen létrejött a gyűlölet egysége az amerikai evangelikálisok és a katolikus fundamentalisták között". Perintfalvi Rita írása a vallási fundamentalizmus és a politikai…..