Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Mátraházi János

6 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy sorozat, amiben történelmi folyamatok elemzésén keresztül próbálok eljutni a mai politika lehetséges következményeinek előre jelzéséhez. 4 Bűnök és erények A hatalomgyakorlásnak az illiberális és unortodox módja az ellenfelekkel szemben kíméletlenséggel, a szociálisan elesettekkel szemben…..
Egy sorozat, amiben történelmi folyamatok elemzésén keresztül próbálok eljutni a mai politika lehetséges következményeinek előre jelzéséhez. 3 Hogy jutottunk idáig             Hogy, hogyan jutottunk idáig? Ennek tetemes irodalma van, amelyekből bőségesen lehetne idézni, de most csak a kialakult…..
Egy sorozat, amiben történelmi folyamatok elemzésén keresztül próbálok eljutni a mai politika lehetséges következményeinek előre jelzéséhez. 2 Magyarország felemelkedései             A honfoglalás utáni 300 évben Magyarország felzárkózott a többi európai hatalomhoz, és úgy a lakosság számában,…..
Egy sorozat, amiben történelmi folyamatok elemzésén keresztül próbálok eljutni a mai politika lehetséges következményeinek előre jelzéséhez. 1. Magyarország bukásai             A honfoglalással letelepedési helyet szerzett magyarság és a népvándorlás során hozzácsatlakozott népek képeztek akkora…..
Mátraházi János 2019.01.28 15:54:16
@Jakab.gipsz: T. Nem tudom Ki! A Magyarországot megszálló hatalmak közül csak a Tatár Birodalom tűnt el. Az sem a mi jóvoltunkból. A törököknek most Európa második legnagyobb létszámú hadserege van. Az Osztrák-Magyar Monarchia ugyan felbomlott, de mi nagyon szeretnénk az osztrákok helyében lenni. Viszont akik mellé odaálltunk, azoknak ez biztos bukás volt (Német harmadik birodalom, Szovjetunió).
Minden bérkommentelőnek: ha már megszálltátok ezt a nem nektek szóló honlapot túlléphetnétek az ismert mantrák control C/V ismétlésén. Mi lenne ha érdemben szólnátok hozzá, és például bebizonyítanátok, hogy a stadion program nem felesleges erőforrás pazarlás, hanem jótékonykodási akció. Persze ez nagyobb szellemi erőfeszítést igényelne, de ha sikerülne Tóni biztos honorálná.
Mátraházi János 2019.01.28 16:18:32
@pulsarito: várd meg a folytatást!
Magyarország miniszterelnöke egy parlamentben adott válaszában kijelentette, hogy „üzleti ügyekkel nem foglalkozik”. Ezt a mondatát egy kérdésre adott válaszában a legutóbbi sajtótájékoztatóján megerősítette. Nyugodtan húzhatunk egy strigulát hazugságainak listáján. Hiszen 30 éves pályafutásának…..
A mai bonyolult gazdasági és társadalmi viszonyok között egy ország számára a legfontosabb a kormányzás minősége. A kialakult demokráciákban a kormányokat az általános és titkos választásokon megválasztott képviselők bízzák meg, és ellenőrzik tevékenységét. Létfontosságú, hogy ezek a képviselők…..
Mátraházi János 2019.01.03 00:55:42
Összevont válasz:
Ezt az esszét 2017 nyarán írtam, de gépben maradt. Nincs személyes kapcsolatom az index egyetlen szerkesztőjével sem, és pártpreferenciám sincs. De nem szeretném, ha Magyarország ismét olyan helyzetbe kerülne, mint amilyenbe a jelenlegi hatalom példakép elődei juttatták. Ehhez tisztességes parlamenti rendszer kellene, mert a maiban akár nárcisz kutya is nyomkodhatná a gombokat. A 2018-as választáson több egyéni körzetben is befutó lehetett volna.
Rendszerem első olvasatra talán nem tisztán érthető, de szerintem figyelmes olvasás után átlátható. Nincs benne semmi bonyolult kompenzáció, minden szavazat egyenértékű. Van benne egyéni képviselet, csak a körzeteket a megválasztottak osztják el egymás között. Listás rendszer, hiszen a szavazók túlnyomó többsége személyesen nem ismeri a jelölteket. A személyes ismertség inkább az önkormányzati választásokon fontos, és ott igen sok a helyben jól ismert független jelölt. Az a jelölő szervezet döntése, hogy a listáján szereplő közismert nevek előnyt, vagy hátrányt jelentenek számára.
Lehet, hogy a vázolt rendszer kissé idealista elképzelés, de akik azt mondják, hogy tökéletesen kormányozhatatlan országot eredményez, azok azt állítják, hogy az országnak nincs 200 okos, tisztességes, a politikából nem meggazdagodni, hanem az ország javát szolgálni akaró állampolgára. Nem gondolom, hogy a képviselő ingyen dolgozzon. A főállás nem ingyen munkát jelent. Tisztes fizetést kell kapniuk, ami biztosítja a megélhetési gondoktól való mentességet.
Köszönöm a majd 200 kommentet. Közzétételem célja az, hogy másokat is gondolkodásra késztessek a témával kapcsolatban, és mások is írják meg, hogy milyen kormányzati rendszert tartanának jónak egy a NER utáni rendszerben. Az ezekből kialakuló viták hasznosak lehetnek a profi alkotmány jogászoknak egy olyan rendszer megalkotásához, amely kivezethet e retrográd rendszerből. A NER biztosan bukni fog, mert a történelemben még nem tudott egy olyan rendszer sem fennmaradni, amely a társadalom értéktermelő rétegeit kirekesztette a hatalomból, és a megtermelt javakat ilyen mértékben sajátította ki és pazarolta el. Ma úgy néz ki, hogy megcéloztuk Európa legszegényebb nemzete címet, és már ezüstérmesek vagyunk.
Köszönöm azokat a kommenteket is, amelyekben a poszt tárgyában nem szereplő témákban is, sokszor mélytengeri színvonalú párbeszédeket folytattak egymással. Ezeket a szórakoztató kategóriába soroltam (tisztelet a kivételnek). Örülök, hogy a bérkommentelők táborának is jó témával szolgáltam, és egy kicsit dolgozhattak a reménybeli trafik koncesszióért,, földbérletért, vagy esetleg egy vágyott zsíros állami állásért.
„A téma a földön hever” mondták régen. Ha hosszú hideg telünk lesz, még írok valamit.
Mátraházi János 2019.01.05 19:04:36
@Fermentátor: az irónia erősebb, ha a lehetséges szélső esetet nevezem meg. Komolyan gondolva a túlóra kiterjesztés az ország hatékonyan termelő dolgozóinak munkaidő alapját növeli meg. Mindig azt a lovat ütik amelyik húz. A gyengén termelő, többnyire falusi lakosságnak nem kell félnie a túlóráztatástól, ők elég ha szavaznak.