Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Suomipoika

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Amikor arról ábrándozunk, hogy a hazai iskolarendszernek bőven volna hová fejlődnie, s pozitív példák után kutatunk, mindenki kapásból vágja rá: figyeljünk a finn csodára! A nemzetközi felmérések szerint a világ legeredményesebb oktatási rendszerét sikerült felépíteniük úgy, hogy közben a diákok…..
Suomipoika 2018.12.07 08:26:51
A magyar oktatáshoz nem vagyok kompetens hozzászólni. De hogy honnan jön az infó arról hogy a finn gyerekek alig vannak iskolában stb, arra kiváncsi lennék. Az én felsö tagozatos csemetém minden nap nyolcra megy, egyszer kettöig, háromszor háromig, egyszer négyig van suliban. Azaz átlag hét órát tölt a suliban naponta. Alsó tagozatos gyerekem 26,5+2 órát tölt a suliban. Lecke mindkettönél van, a felsö tagozaton hetente van egy-két dolgozat.

Ami szuper, hogy szinte semmi hülyeséggel nem tömik a fejüket. Az oktatás reagál a társadalmi stb élet fejlödésére. Talán kicsit túlságosan is. Az iskolák felszerelése mindenütt ugyanaz, szerintem kiváló. A magolás helyett a gondolkodásra nevelik a gyerekeket.

Ami kevésbé jó, hogy a problémás gyerekeket (legyen az ADHD, egyszerüen csak neveletlen, kissé beteg, nyelvet, kúltúrát nem tudó bevándorló stb) is berakják a "normálok" közé. Ez elvileg jól hangzik, de a tapasztalat az, hogy ezek miatt bár gyakran tanársegédek is vannak az órákon, rengeteg energia megy el rendtartásra, nem lehet olyan tempóban oktatni-tanulni ami egyébként lehetséges lenne.

A finn tanároknál sincs hurráhangulat. Az unatkozó aktakukacok egyre vadabb dolgokat találnak ki, az ismerös tanárok szerint egyre kevesebb az idö az igazi oktatásra a sok egyéb, jól hangzó alibi oktatási ötletek miatt. Ennek az eredményét majd késöbb látjuk, jó e vagy rossz. Jelentös része az iskoláknak beltéri levegö problémával küzd, gyakran van penész stb. a levegöben. A kisebb iskolákat sorban zárják be, nagyobbakat építenek helyettük. Modernebbek lesznek, az biztos. De egy-két problémás gyerek helyett többszörösük lesz, több tanár nem fog jutni rájuk, söt.

De így sem panaszkodhatok az itteni rendszerre.
Suomipoika 2018.12.07 11:54:36
@rigolya2: Ahová az én gyerekeim járnak, ott bizony 45 perc egy óra, nem 75. De néha összevonnak két órat, akkor 90.