Regisztráció Blogot indítok
Adatok
vanden

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
w Dr. Mókus és az erdőtűz 2006.12.13 12:00:00
Anno egy jegyzet kapcsán már nyílt itt egy topik a semmire se való, ám eddig tömegesen képzett bölcsészekről, akiknek túlburjánzását talán visszafogja valamennyire a tandíj, illetve a zabhegyező-szakok visszametszése. Akkor nem volt túl nagy vita ebből, bár akadtak…..
vanden 2006.12.14 09:26:46
Antropológushallgató vagyok, hadd szóljak hozzá röviden, még úgy is, hogy az eddigieket sajnos nem tudom mind elolvasni.

Úgy érzem, TWÁ kicsit ötlettelen volt most, mintha nem tudott volna mit írni, vagy nem volt ideje, inkább csak újra meglebbentette egyik kedvenc témáját. Illetve kellően következetlen is. Noha értjük, és a lényegen nem változtat, de a szociológiát és az antropológiát összemossa a bölcsészettel. Bár én is bölcsészkaron tanulom utóbbit, és főleg ebben van egy nagy adag bölcsész-rész, de hivatalosan mindkettő társadalomtudomány. Ezt azért Árpi, jobb tisztába tenni…

Amúgy csak a magam esetét tudom leírni. Munka mellett, levelezőn-költségesen (tehát saját pénzen) elvégeztem a művszerv-szakot, amit aztán tényleg mintapéldája a tömegbölcsész-képzésnek. Annak ellenére, hogy mi is sok „trendi” dolgot tanultunk, és nem csak egy félévig, kutyafuttában. Ugyanúgy szigorlatoztunk vállalkozástanból, volt marketingünk meg egy csomó hasonló cucc, mint mondjuk a közgázon (nyilván nálunk azért más hangsúlyokkal, de a lényeg, hogy azért ez a közhiedelemmel ellentétben már rég nem a „népművelő” szak).

Most antropológián vagyok elsős, szintén saját zsebből, nem államin. Mellette most is mint korábban, a versenyszférában nyomom, konkrétan értékesítek. Most akkor meg lehet kérdezni, hogy mi a fészkes fenéért nem tanulok legalább második diplomára valami piacképesebb dolgot, ha már fizetek is érte, és most is más területen dolgozom?

A válasz nálam is, hogy mert ez érdekel. Akár azon az áron is, hogy lesz egy újabb „hobbidiplomám”. Persze remélem, hogy nem, és tudom hasznosítani, de a pakliban benne van az ellenkezője (megjegyzem, nálunk a végzettek szerencsére pont arról számoltak be, hogy el tudnak vele helyezkedni, ha más nem, rokon területeken). Érdekel, szeretem, élvezem, igyekszem minél több mindent elsajátítani, palotákat nem fogok tudni venni belőle, és a párommal is nem kétszer, hanem kétszer kétszer is meg kell fontolni a gyerekvállalást, de mégis inkább ez, mint a gépészmérnökség (megjegyzem, ők is sokan értékesítőként végzik. Műszaki középsuliba jártam, több volt társam is hasonló pályán mozog, még a BME-t végzettek is, pedig állítólag ez most piacképes). Nem azért, mert az vagy más „keresett szak” nem jó a mostani erőltetett iparosításban, vagy mert lenézném, hanem mert az nem érdekel. A munkámból fizetem a számláimat, amit nem különösebben élvezek, de muszájból csinálom, és mellette azt tanulom, ami feltölt, ami vonz.

S nyilván van a dologban a motivációk között egy kis „azért se”-fíling. Mármint egy pici kis szembenállás a tendenciákkal, azzal, hogy dacból sem azt tanulom, aminek úgymond piaca lenne, hanem azt amivel jól érzem magam. Sztem egyébként itt is az a gond, hogy nem szűrik a bölcsész-társadalomtudományi végzettségűeket, és így azok sem tudnak érvényesülni, akiknek egyébként lenne keresnivalójuk ezeken a területeken.