Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Erika Stelázsija

348 bejegyzést írt és 27 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Erika stelázsija Reggeli 2021.12.15 11:47:42
Kerámialapot bekapcsoltam a legmagasabb hőfokra, nagy serpenyőt tettem rá, közepébe a sajtot, köre az aprított bacont, szélére a négy szeletre vágott zsemlét. Két gerezd fokhagymát négy felé vágtam, a sajtot megfordítottam, keresztet vágva kihajtogattam és elrejtettem benne a fokhagyma cikkeket. A…..
Egy 3770 éves babilóniai agyagtábla akkád nyelven, amely a legrégebbi ismert recepteket tartalmazza. A táblán 25 recept olvasható, melyből 21 húspörkölt és 4 zöldségpörkölt. A Yale Egyetemi Könyvtár tulajdona. Forrás: Historyinpictures..
Kacsa szárnytövekről levágott, két jó maréknyi hájam volt. Kicsivel nagyobb edénybe tűzre tettem sűlni. Amikor már bőven volt rajta zsír, a felét leszedtem, majd a félkész tepertőhöz egy fej vöröshagymát, egy egész fokhagymát és három nagy , hasábokra vágott krumplit tettem. Addig sütöttem, amíg…..
Medvehagymát tettem el télire, de egy adag, kb. egy csomagnyi kimaradt. Így adott volt, hogy újabb edényt nem használva, az aprítógépben palacsintát készítsek. Adtam hozzá három tojást, 25 dkg lisztet, 3 dl tejet, 1 dl szóda vizet, csipet sót, 1/2 dl olajat s hagytam kicsit pihenni. Addig…..
Három kanál kacsa zsíron megfuttattam egy kanál lisztet, majd egy nagy csomag aprított kaprot tettem bele. Pici pirítás után felengedtem a vasárnapról maradt húslevessel, és jöhetett a másfél, nagy darabokra vágott új káposzta. Ízesítettem még csomborral, majorannával borssal, sóval. A csevapcsicsát…..
Kettő darab aranydurbincsot megtisztítottam, besóztam, megszórtam fokhagyma granulátummal. A belsejébe friss babérlevél, friss kapor, petrezselyem, egy szelet hagyma, egy negyed lime és egy szelet vaj került. Hagytam a pulton kicsit pihenni, addig megpucoltam egy nagy batátát és háromszögekre…..
Ez megint csak egy hűtő takarítós ebéd lett. Volt egy kissé megsárgult brokkolim, egy 3-4 rózsányi karfiol és egy kissé nyeszlett sárgarépa. Amit muszáj lepucoltam róluk, majd mosás után forrásban lévő sós vízbe tettem, amibe került egy csipetnyi szódabikarbóna is. Amikor ismét forrni kezdett,…..
Forrásban lévő sós, saját ízesítős vízbe tettem fél bögre megmosott basmati rizst és hat fej pucolt, megmosott lila és fehér hagymát. Kevergetve, 10 percig főztem, majd a hagymákat kiszedve, a rizst lezártam és letakartam. A hagymák közepét, 2-3 külsőt hagyva, kiszedtem, felaprítottam és a rizshez…..
1 kg lisztet, egy evőkanál sót, csipet cukrot, 3 tojás sárgáját, egy kis poharas tejfölt, 4 dl tejet, 1 dl olajat, 5 dkg felfuttatott élesztőt, és fél csomag száraz élesztőt jól kidolgoztam. Vékonyra kinyújtottam, megkentem 15 dkg vajjal, rászórtam az aprított medvehagymát, (télen a sóval olajjal…..
Vacsi gyorsan, egyszerűen finomat! Három nagy, héjában főtt  burgonyát megpucoltam, krumplinyomón áttörtem, s amikor már majdnem teljesen kihűlt, adtam hozzá egy tojást, egy kk sót és hat púpozott evőkanál lisztet. Jól kidolgoztam, majd kis gombócokat formázva, forrásban lévő sós vízben  kifőztem…..
Kettő darab narancsot és egy citromot jól megmostam, felszeleteltem és egy púpozott evőkanál cukorral és annyi vízzel, hogy majdnem ellepje feltettem főzni. 15 perc után szilikon lapra szedtem és hagytam kihűlni.Öt tojást, 30 dkg vajjal egy evőkanál cukorral, csipet sóval, 50 ml limoncellóval és 1…..
Kétesélyes volt a dolog, a férjemnek vagy ízlik, vagy nem. Beleszeretett, mint annó belém. Sűrű vendég lesz a tányéron!Megmostam, levágtam a tetejét, kikapartam a magot mindkét feléből, majd 180 fokos sütőben, 40 percig sütöttem. Amíg sűlt egyik serpenyőben egy kis tökmagot pirítottam, a másikban…..
Ma ez volt a hűtőben... De meg kell, hogy mutassam ezt a gyönyörű régi, dédi féle tálat is, amiben készítettem. Zománcozott, és csodaszép!Kettő kisebb lila hagymát , kettő paradicsomot, és egy darab kígyó uborkát felkockáztam, összekevertem egy nagy marék madársalátával. Ráfacsartam egy fél citrom…..
10 szelet bacont és 15 dkg füstölt főtt sonkát csíkokra vágtam, egy evőkanál olíva olajon, szép lassan megpirítottam, majd hozzá adtam a 1/2 kg, kimosott, megvágott ( hogy könnyebb legyen enni ) savanyú káposztát. 5 percig pároltam, nyakon öntöttem egy doboz darabolt ananásszal és további 10-15…..
Erika stelázsija Székelykáposzta 2020.10.04 00:00:00
Egy evőkanálnyi zsíron megfonnyasztottam egy nagy fej felkockázott vörös- és két gerezd fokhagymát. Félrehúzva megszórtam egy kis kanál édes és egy kis kanál füstölt őrölt piros paprikával. Apróra vágott fél zöld paprikát és fél paradicsomot kapott még, majd jött a 80 dkg felkockázott sertés comb.…..
Gondoltam felturbózom egy cseppet az izraeli salátát, (mert, hogy most állandóan azt esszük) egy kevés olíva olajba szeleteltem két gerezd fokhagymát, aprítottam bele kevés kaprot, meglöttyintettem egy kis finom, száraz fehér borral, majd dobtam bele egy marék kagylót és rákot. A kész salira…..
Melegben jól esik valami savanykás ízű, frissítő ital vagy étel. Így nagy előnyt élvez az, amiben van egy kis citrom, vagy ecet. Nem mellesleg, nagyon gyorsan elkészíthető, könnyű és egészséges.A kertből szedtem friss zsenge rozmaringot, kakukkfüvet, zsályát, citromfüvet és nagyon apróra vágtam.…..
Egy tojást, fél kiló lisztet, kb. két kanál maradék tejfölt, fél sajtkrémet, 3 darab megmaradt főtt krumplit összetörve, kb. másfél dl tejet, fél margarint, egy evőkanál sót, csipet cukrot, egy zacskó porélesztőt géppel összedagasztottam, háromszor hajtogattam,az elsőnél megkentem füstölt szalonna…..
Nagyon sok ételt dobunk ki világszerte. Én igyekszem mindent felhasználni, most például a bepácolt ,tegnap megsütött rostélyosról leszedett jó húsos csontot, inakat, hártyákat használtam fel a leveshez. Tepsibe tettem, 2-3 órát sütöttem 150 fokon, majd hagytam kihűlni. Ma reggel kevés hideg vízzel…..
Nyár van, meleg, könnyű estebédre vágyom. Van ponty és pisztráng is. Férjem az utóbbit jobban kedveli, így az a nyerő!3 darabot megtisztítottam a pikkelyeitől, megsóztam, fokhagymával bedörzsöltem, belsejét pedig megpakoltam kaporral, friss babér levéllel, zöldhagyma szárral, citrommal, vajjal, s a…..
A marha rostélyos szeletet , mely fél kilót is nyomott a csonttól való megszabadítás után, olajos, fűszeres pácba tettem, a hűtőben pihent négy napot. Reggel kivettem, hogy ne legyen hideg a hús, hiszen azt csak szoba hőmérsékletűvé válása után illik megsütni.A négy nagy hámozott és darabolt…..
Amikor nagyon gyorsan kell az asztalra tenni valamit, jól jön a sütő zacskó és mosogatni is kevesebbet kell!Gyorsan megpucoltam pár gerezd fokhagymát, egy kis fej vörös hagymát, és felszeleteltem. Pucoltam még négy óriás új krumplit, ezt negyedeltem, megsóztam és ment a zacskóba, mellé a hagyma és a…..
Nem ismertem ezt a salátát, de sokat halottam róla, mára pedig már receptet is kaptam! Nagyon egyszerű, gyors és nagyon finom. Az, hogy diétás az csak ráadás.Kockára vágtam egy fej lila hagymát, egy közepes kígyó uborkát és három darab paradicsomot. Kapott egy csipet sót, borst, aprított…..