Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sakha

0 bejegyzést írt és 216 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
folytatás innen: Madjar vagyok, turista3. A madjar-magyar rokonság harmadik, és egyben mindenki számára a leghihetőbb bizonyítéka a madjar és a magyar népnév szemmel látható, sőt esetenként füllel hallható egyezése, azonossága. Írásom további részében ennek a…..
sakha 2010.07.23 14:44:40
@Dr Photon: Szia Photon. Teljesen igazad van a népek/nyelvek eredeztetésének és rokonításának a kérdése valóban nem csak tudományos kérdés. A politikának, a földrajzi gazdasági körülményeknek nagy szerepe van abban, hogy az e kérdésre vonatkozó kutatások közül melyik kap nyilvánosságot, teret.

A "népek rokonsága" pedig valóban ilyen mitologikus valami. Nekem most a "polak veger dva BRATanki" jut eszembe, meg az osztrák "sógorok" (affinális rokonok). De mitologikusan rokon még nekünk egy csomó nép (hunok, törökök)

Ez mind igaz, de ettől még szerintem lehet és érdemes is mindezen tényezőket figyelmen kívül hagyva tudományos diskurzusokat folytatni egyes nyelvek genetikai kapcsolatának kérdéseiről. Talán erre akart utalni Pusztay. Én legalábbis azt gondolom.
sakha 2010.07.30 11:58:42
@Dr Photon:
Az ilyen "mitologikus" kötődések hátterét szerintem gondosan fel kéne tárni. Mikor, hogyan kik találták ki azt, hogy ezzel vagy azzal a néppel rokonságban vagyunk.

Abban például egészen biztos vagyok, hogy a 13. században sem a mongolokra, sem a kunokra nem úgy tekintettek, mint a magyyarok nomád, keleti testvéreire.

A mai keletkutatásnak talán egy érdekes kutatási projekje lehetne a magyarok keleti eredetére vonatkozó diskurzusok beágyazottságának a feltárása. Részletes forráskritikákkal az iszfaháni, krétai és egyéb kodexek kapcsán és így tovább.

Nyelv-rokonság és nyelv-leszármazás.
Érdekes felvetés.
Az antropológiában a rokonság szélesebb értelemeben jelenti a vérszerinti rokonokat, a házasság útján szerzett rokonokat, sőt a műrokonokat, vagy a rituális rokonokat is.

A rokonság szűkebb értelemben azonban leszármazást jelent.
Robin Fox Kinship and Marriage c. munkájában a kinship = genealogy
marriage = affinity

Úgy tűnik nekem, hogy te se Koppány se István, de Géza vagy! nem?
üdv!
Nádasdy Ádám: Búcsú a nyelvhelyességtől Elolvasni, felfogni, megfontolni, jól megjegyezni! (Egyébként szegény Nádasdy, itten, azt hiszem, ki lett vele cseszve (ha én lennék Papp Sándor Zsigmond szerkesztője, leordítottam volna a fejét). B. G. meg, figyeljetek, bótot szimatol.)…..
sakha 2010.08.22 15:35:50
@don B: Tehát akkor azt állítod, hogy "korlátlan" a hatlamuk? Része a pedagógusképzésnek, oké, de a kérdés az, hogy eltötösödik-e a nyelv? És én ebben nem vagyok biztos. Hallgasd meg az ő ellenkárogásukat, hogy romlik a nyelv. Diskurzusok vetélkedése az, amivel szemben állunk. Vagy talán azt gondolod (és mi alapján?) hogy tötösödünk?

Wisinger persze egy majom, dehát könyörgök, mit várunk tőle?

A társadalmi igazságosság valüban fontos szempont, éppen ezért kéne a tötösöket is megérteni, ahelyett, hogy helyre tennénk őket. A helyretevés nekem eleve nem egy igazságos dolog.
sakha 2010.08.22 15:56:29
@don B: Én csak erre: " nem igaz, hogy a tötö regiszternek korlátozott a hatalma!" reagáltam, viccnek szánva és ezért macskakörmözve a korlátlan szót. Nem kell bepöcceni.
Már értem régóta, hogy nem bírod ezt a regisztert, és annak a korifeusait. Ezt nem kell megismételned.

Szerkesztő vagy. Oké. De ez még nem ADAT semmire. De tudod mit, elhiszem, hogy tötösödnek a te újságíróid. És a többi 12 millióval mi van? Erre vonatkozott a kérdésem.
De én azt gondolom, hogy értem mit mondasz (és melyik oldalt képviseled) ebben a vitában. Csak sajnos ugyanazt teszed mint ők, mindenféle "értékeket" viszel be a diskurzusba. Minek?
sakha 2010.08.22 18:27:26
@don B: Itt vitted be az értékeket:
"amíg erősítik a társadalmi különbségeket, amíg "nyelvművelnek", ahelyett, hogy ÉRTÉKES (kiem. tőlem) nyelvismeretet terjesztenének-tanítanának, addig azt mondom, állítsátok meg őket."

Miért az ővék senkinek sem értékes, vagy csak nem nem értékes?
Nincsen azzal semi gond amit írsz, csak reflektálj könyörgöm magadra is egy kicsit, hogy milyen pozícióból írsz, beszélsz.

Te a tötözést utálod, mások meg a vávézást.
És persze ők hülyék, neked meg igazad van.
:-)
A magyarok eddigi története három nagy szakaszra bontható. Az első a kezdetektől az államalapításig, a második az államalapítástól a mohácsi vereségig, a harmadik a mohácsi vésztől a rendszerváltásig tart. Az első két nagy korszak a megerősödésé, a gyarapodásé, a…..
sakha 2010.08.20 17:39:35
@A nép fia: Sztepp...
Nekem valami tök más jutna eszembe róla, mint a füvespuszta.
A sztyeppe valóban kicsit ösztövér terminus, ezt jól érzed.

A степь szót vette át a francia, ahol a szó végén írják az "e" betüt is: ugye stepp-e, ejtése persze "step". Ezt a kifejezést (francia írott alakja nyomán) vette át a német, és ebből lett a die Steppe.
A magyar értelmiség nyilvánvalóan először a németen keresztül ismerkedett meg a szóval, és ezért van az, hogy a háború előtti időszakban, de még az ötvenes években is, a magyar nyelvű szaktanulmányokban a 'steppe' szót használták.
Ebbe kavart be az orosznyelvű közeg a tudományosságban, és megjelent a közvetlenül az orosz nyelvből megismerhető степь (sztyepp) szó is az írásokban.
A sztyeppe alak a kettő ösztövér keveréke, és ha van hát van. Szerintem nem olyan gáz, de bizonyosan rosszabb, mint a füvespuszta kifejezés, amelyet ezúton is mindenkinek ajánlok.
A Magyar Hírlap szenzációs és döbbenetes sztorival indítja ezt a hetet: "Orvoskorrupció: Gyűjtsön még pénzt!" Mikola István, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának fideszes elnökének levelet hozott a postás. Mikola István alig akarta elhinni, ami a levélben…..
sakha 2010.07.05 15:07:33
@Imeron: Azt tegyük hozzá, hogy nekik a tanulás ingyenes, ellentétben azokkal az országokkal, ahol tényleg jól keresnek. A te érvelésed szerint akkor a tánárok elvárhatnak tanóránként, és dolgozatiratásokként 455 ft-ot, hogy ne buktassák meg a gyereket, mert hát ők is egyetemen tanultak. A tűzoltók pedig először egyezkednek majd az égő ház tulajdonosával, hogy menjen vissza és hozzon ki 130 000 ft-ot a kiszállásért, mert különben csak locsolókannákat használnak, és nem csatlakoznak rá a tűzcsapra. stb.

És még hozhatnék ezer példát arra világra, amelyben én is elfogadnám az érvedet, miszerint a szegény medikusok nincsenek megfizetve, és ezért jár nekik a baksis.
Kritikák Bíró Andrásék irányába        Két reakció érkezett idáig a Bíróék által 2009-ben a világ vezető antropógiai folyóiratában publikált dolgozatra. Baski Imre turkológus a Csodaszarvasban {5} Bálint Csanád régész a Századokban {6}…..
sakha 2010.04.27 10:59:41
OK most hogy letuskóztalak, te pedig le ingyenélőztél kezdődhet a párbeszéd.

Először is nem célom semmiről meggyőzni téged, feleslegs, másodszor pedig nem tartom fontosnak igazolni magamat. Egy két dolgot azonban nem értek.

1. Mi a bajod volt mamatarral, aki pont úgy gondolkodik mint te, ő is azt gondolja, hogy van egy valamilyen egyetlen igazság, és ezt meg fogjuk ismerni. Szóval tedd be magadat mamatarhoz, és ne kritizáld őt. Egy klub vagytok. Ha ez mindkettőtök számára sértő is.

2. Úgy tűnik tökéletesen ráéreztem, hogy az elmúlt száz év tud-metodológiáját semmibe veszed, és nyomod a pozitivista-modernista ipart.Te magad jelented ki, hogy Poppertől Lakatosig érintetlenül hagyott mindez, illetve Derridáról kifejezett5 ellenszenvvel írsz. Nem értem, akkor mi bajod volt azzal, hogy én ezt a tényt megállapítottam. Legyél megelégedve azzal, amit szeretsz (pozitivizmus) és utasítsad el mindazt, amit helytelennek ítélsz. És pont. Nem kell áptudétnek látszanod, amikor te magad utasítod el az elmúlt 100 év irodalmát.

3. L. W: -ről itt befejezem, (te még nyugodtan kioktathatsz egyszer ha úgy kívánod). Szóval a vizsgádódások Sprachspiel elméletében ha te bármi olyasminek az alapját meglátod, miszerint megállapítható, megtudható az, hogy 1000 március 15-én ki mit tett, akkor gyorsan írjad meg, mert nagyot fog durrani a munkád!

4. Nem csak a Einsteinre gondolok és hála istennek nem én gondolok (vagy nem csak én gondolok) Heisenberg, Schrödinger, Bohr, Planck és mások munkáiban egyértelmű a nem egyértelműség. De valóban nem vagyok fizikus, hogy ennek a mélységeit értsem, ezért azok munkáira hagyatkozom, akik mindezt értik is.

fojtköv
sakha 2010.04.28 11:01:28
@tobeornottobe: Nem rongálsz te itt semmit. Ne aggódjál. Érdekes amit írsz. És kössz, hogy megkértél, hogy olvassam vissza a mamatarhoz fűzött megjegyzéseidet, mert valóban nagyopn tanulságos volt. Elnézést, hogy elhamarkodottan ítélkeztem.

Hiszen most döbbenek rá, hogy talán jobban megértettem a mamatarrol íropttakat, mint te magad.

Elég a köv.passzust idéznem (tekintettel a további mondandód stílusára és mondandójára) , hogy elhelyezhesd magadat a megfelelő platformon: "...ennek a hullaszagú tudományrohasztó acsarkodásnak, amelyet mamatar képvisel..."
:-).

Vagy még abszurdabb a későbbiek fényében a következő megállapításod : "nem képes a XXI. században sem kilépni a saját, szűkre szabott gondolati keretéből, amely fölött már fénysebességgel elszáguldott a tudományos gondolkodás."
Hiszen ezzel éppen magadat jellemezted. Vesd össze ezt a kijelentést a 20. századi tudománymetodológia meggondolásait elutasító megjegyzéseiddel.
De posztmodernről is kétféle véleményed van "egy olyan blogon, amelyen a posztmodern tudományosság jóértelemben vett igényességével..." stb tűnik fel mamatar megleckéztetésében, de később elutasítással jelenik meg a posztmodern állapot "értelemezése" nálad.

Öreg, úgy tűnik még álláspontod sincs, nemhogy gondolataid, úgyhogy jobb, ha békén hagyjuk egymást.

Természetesen még megadom a lehetőséget arra, hogy leingyenélőzz, vagy lehülyézz, vagy mittudomén milyen jelzőkkel lássál el. Éljél boldogan a szellemi ketrecedben, és örülj annak, hogy nem kell a poros zakójú (ha jól emlékszem) és agyhallott, ingyenélő "bölcsészekkel" egy levegőt szívnod, mert te már DOLGOZOL. :-)
Keress magadnak egy megfelelő blogot, írd ki ami a szívedben van, és közben érezd nagyon jól magadat.
Jó mulatást!
A magyar-madjar elméletek nyelvészeti vonatkozásaival kapcsolatban megjelent posztunk nyomán heves vita alakult ki a kommentelők valamint a szakmai  közönség és laikus érdeklődők között, mely — kissé ugyan csillapodva és mostanra már szerencsére szakmai kérdésekre…..
sakha 2010.03.29 21:57:53
@voszi: Én azt hiszem a vitára nyitott vagyok, csak éppen nincsen energiám a minden alapot nélkülöző állításokkal foglalkozni.

Még amikor TTK-ra jártam volt egy Gólyavári esték során meghallgattam egy érdekes népszerűsítő előadást kozmológiáról. Ebben sok egyéb mellett Dávid Gyula arról is beszélt, hogy akár a fizikában is be lehet dobni olyan állításokat (és be is dobnak némely fizikusok), amely empirikusan nemcsak teljesen ellenőrizhetetlen, hanem a vele való foglalkozás (cáfolása) egyszerűen értelmetlenül megnehezíti a kutatói erőforrások helyes beosztását.

A világegyetem tágul. Tételezzük fel, hogy emögött egy olyan (eddig nem ismert) erő van, amely a távolsággal négyzetesen/lineárisan/exponeciálisan nő. Ez az erő nyilván empirikus módszerekkel mérhetetlen, mondjuk két közelebbi galaxis közt esetleg mérhető lenne, de nem tudjuk, mert nincsen mivel. Egy ilyen erő feltételezésével (amely nem bizonyítható de tételezhető, azaz nem cáfolható) és annak vizsgálatával érdemes-e foglalkozni avagy sem. Ez a kérdés.

Szerintem a jelenlegi tudásunkkal nem érdemes foglalkozni vele, mert sehová nem visz.
Valami ilyesmit gondolok a források nélküli nyelvhasonlításról.

És legyenek 10 éven belül új források és új értelmes viták! Az eredmények jöjjenek, csak a dumák és feltételezések ne jöjjenek.
sakha 2010.03.31 20:00:58
@mamatar:
Ok akkor meg kéne nézni, hogy a mai kazah madijar (ejtve magyar) forma ejtése mi lehetett korábban. Kis kazah hangtörténet.

A magyar hál' istennek jobban adatolt. Érdekes módon elég bizonyosak lehetünk a szó mogyer, magyer alakjának, mert a megyer szó megőrízte a palat. változatot.

A kérdés az, hogy a madijar, "magyart" vissza lehet-e vezetni egy a mogyerre, magyerre . És nem arról beszélek, hogy éppenkik , milyen ortográfiával miképp írták le a szót.
Hatvanhat évnek kellett eltelnie, hogy a holokauszt áldozatainak leszármazottjai hangsúlyozottan egy elenyésző kisebbsége rádöbbenjen, hogy a MÁV bűnös módon segítette a náci német birodalmat a zsidók deportálásában. Ők most Chicagóban kitalálták, hogy 248 1771 milliárd…..
Amikor nyolc nappal ezelőtt, közvetlenül a Fehérvár–Jesenice jégkorongmeccs után azt írtam, engedjék szárnyalni Léderer Ákost, a legkevésbé sem arra szerettem volna utalni, hogy hadd repüljön. Ehhez képest főnökei majdnem kirúgták szegényt. Történetesen az év…..
Érvénytelenül kell szavazni, mert ezzel lehet kifejezni az undort mindentől, ami a politikában van - mondják egyre többen. Helyesen felvetett problémákra adott helytelen válasz. Nem tudom, kire, de menj csak el, és szavazz érvényesen.Értem az érveket. Nekem sem tetszik az, ami most…..
Ellenőrző Ki a bűnös? 2009.12.17 08:00:00
Karácsony alkalmából a nem vallásos családban nevelkedő gyerek is találkozik Jézus születésének történetével és az ehhez kapcsolódó hitvilággal. Néha -szerencsétlen módon- agresszív és félelmetkeltő formában történik mindez, mint El Topo kisfiának esetében is, amikoris…..
sakha 2009.12.17 14:06:55
@Téglagyári Megálló: Igen. Persze. NIncs olyan -ez egy szóhasználat. JObban, vagy kevésbé elfogult vélemény van, és lehet törekedni, hogy vagy ilyen vagy olyan legyél. VAgy figyelembe veszed az eltérő vélemények (az adott helyzetben nem megcáfolható) megalapozottságát is, vagy leszarod. Kb ennyi a különbség.
Ilyen pl. a vallás és hit kérdése is.

Ezt is a brossúrában olvastam.
sakha 2009.12.17 14:31:25
@Mezőbándi: Azt a részét, hogy a párbeszédben részt vevők helyzetét már a kiinduláskor eltérően pozicionálja az effajta beszéd- és gondolkodásmód. Ha ugyanígy -csak éppen ellentétes ellőjellel -helyezi el magát a vitapartnered is, akkor a megértéseteknek nincsen közös halmaza. A vita meddő lesz.
Ahogy ált. a hitről folytatott viták meddők szoktak lenni.
sakha 2009.12.17 16:14:06
@Mezőbándi: pl arról, hogy helyes-e vallási kérdésekről nyilatkoznia egy tanárnak. Ugye a vallás nemcsak valami testetlen belső hit, hanem életforma, értékrend -a mindennapi életben megnyilatkozó valami. Ami már rögtön ezer összeütközéshez vezet. Ezeket kéne megoldani, túlélni. Ehhez kéne a közös hang megtalálására való (ma hiányzó) törekvés.
A konfliktuskezelés extrém módját választotta Mikulás előestéjén egy gödi söröző üzletvezetője. Egy szalagavató jó nagy közönsége mulatozott a helyen, amikor hajnalban egyszer csak kulcsra zárták az ajtót, és negyedórán át nem engedtek ki senkit, mivel valaki megfújt egy…..
sakha 2009.12.07 03:47:43
@hagyma: NE haragudj, hogy ezt mondom, de elég primkó volt az a hozzászólásod, amire mot itt reagálok.
A legegyszerűbb ui. azzal lesöpörni valakinek a véleményét hogy ő úgysem tudhatja- mert nem volt eleget ott, mert nincsen tapasztalata, mert hülyék a haverjai, és mert csak te tudod.
Teszed mindezt anélkül, hogy valójában tudnád, hogy hol mennyi időt töltött, és hogy a barátai milyenek.
A srác állítja, hogy volt kinnt, ezt-azt látott, miért nem érvényes a véleménye? MIlyen alapon diszkreditálod a véleményét.

Mit szólnál ahhoz, hogyha itt mindenki lesöpörné a véleméyneedet azzal, hogy te kinn élsz, tehát fogjad be a szádat.

Egy kis vitakultúrát, vagy beszélgetéskultúrát tanulhattál volna. Tökmindegy, hogy hol.
Praxis Oltsak, vagy ne oltsak? 2009.12.05 07:49:00
Elegem van az orvosokból, hogy egyik ezt mondja másik azt mondja és a laikus képtelen eldönteni mivel tesz jót: ha oltat, vagy ha nem oltat. Ki az istenre hallgassak ha nem rájuk hisz ők ezt tanulták. De ha ők se tudják eldönteni akkor én hogy? Nagyon pipa vagyok. Magamért is aggódok…..
"Habár a nők túlnyomó többségét a kórház nyugtatja meg, van évi párszáz kismama, aki az otthonszülés mellett dönt. Az ő jogaikat tiporja sárba az egészségügyi kormányzat, mely évek óta nem rendezi megnyugtatóan az otthonszülés jogi szabályozását. A hatályos…..
Magyarországon korán felnőttszámba veszik az embert, olyan szempontból főleg, hogy már egy gyerekkel is éppen olyan parasztok a boltban, mint egy kifejlett Naiv Ügyféllel. A Homárnak persze kevesebb gyerek írja meg az élményeit, mint szavazókorú, ezért külön üdvözöljük a 14…..
sakha 2009.11.17 09:36:29
@hawkeye: OK. Te aztán pontosan tudod, hogy éppen akkor mi történt. Ne haragudj, de az, hogy XY zsömlével focizik pénteken, az nem jogosítja fel az eladót szerdán, hogy Z-vel így viselkedjen.
De azt elhiszem, hogy idegesítőek, és azt is, hogy lopnak -azt azonban nem, hogy ez valami spéci AKG-s magatartás lenne. A bolt intézkedjen megfelelően a lopások, meg a rendetlenség esetében.
Nem kel lemenni a hülyegyerekek szintjére, pláne akkor nem, ha éppen egy nem hülye bukkan fel.
sakha 2009.11.17 09:46:29
@sabinho2: Ugye nem akarod azt mondani, hogy, aki vega az nem ehet pizzát? Nem ragaszkodott hozzá, hogy pizzát egyen, csak -ha van vegás -akkor szívesen vett volna egyet. Ezért megkérdezte. Ez olyan mintha bemész a henteshez, és szeretnél venni egy kolbászt, csak éppen nem lókolbászt. Nehogy már ne vehessél egy kolbászt (és egyél babkonzervet)csak azért mert a hentes nem hajlandó elmondani, hogy ez lókolbász.
sakha 2009.11.17 09:57:29
@HattoriHanzo:
1. pont. Jó a kezdés, innentől kezdve hiteles a véleményed. Szerintem pl eladó van ilyen is olyan is. Én pl. bármilyen szar is volt, az Ulászló utcai (asszem az a neve) CBA-t bírtam.
2. Ebben igazad van.
3. Egyet értek
4. Ez hülyeség. Ennek nézzél utána egy kicsit jobban, van protein és fehérje másban is.
5. Ez tényleg fura, de az adott helyzetben elfogadható. Szerintem is volt az ügyben szivatás Pisti részéről.
6. Ez tényleg életszerűtlen, szóval felejtsd el.
 Jönnek haza az iskolából a lányok a napokban, mutatják az üzenő füzetet, hogy hozzájárulunk-e az új influenza elleni védőoltás beadásához. De már rögtön mondják is, hogy ők nem akarják, mert úgy hallották az iskolában osztálytársaiktól, hogy az oltásba bele lehet…..
sakha 2009.11.13 01:44:58
@volánrulz: Beszarok, hogy már ebből is politikai kérdést csináltok.
Én ugyan nem oltattam be magam, de neked valami kormányfóbiával kezeltetned kéne magad. Halkan megsúgom, hogy minden gyógyszergyár minden betegségből "üzletet csinál" . A malacinfluenza nem csak az MSZP érdekeltségű országokat támadja, és nemcsak a Bajnai cégének cuccát nyomják be.

Komolyan mondom betegek vagytok. Csak azt kívánom, hogy ne legyetek még jobban azok.
sakha 2009.11.13 01:47:48
@trollkotze: :-)
"Fogd a pénzt és fuss"
sakha 2009.11.13 07:57:06
@Valaki1: Sőt, most már a lábamat is ellopták a zsidók, mert nem látom, eltűnt -ja, az asztal alatt van.