Regisztráció Blogot indítok
Adatok
IQ_EQ

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nincs olyan, hogy érzelmi intelligencia. Hadd ismételjem meg: nincs olyan, hogy érzelmi intelligencia. — Jordan B. Peterson, pszichológus professzor,Toronto-i Egyetem..
IQ_EQ 2018.11.28 15:32:07
Alapvetően egyetértek a cikkben leírtakkal, de nem minden részével.
Az EQ valóban nem létezik, különösen nem mérhető értékként.
De: önmagában a magas IQ nem vetíti elő feltétlenül a sikerességet. Részben azért, mert a sikeresség szintén nem mérhető kritériumokkal rendelkezik, nincs mérhető feltételrendszer, nincs objektív definíció. Másrészt viszont a kimagasló intelligenciával bíró emberek gyakorta féltékenységet váltanak ki a kevésbé magas képességekkel rendelkezőkből, akik emiatt szándékosan háttérbe tolják őket. A magasabb értelmi szintjük miatt nehezebben értik meg azokat, akik kevésbé értelmesek, gyakran ingerültté válnak emiatt, vezetőként túl nagy elvárásokat támasztanak az alkalmazottaik felé, nehezebben delegálnak feladatokat, mert nem bíznak másban, stb. Ráadásul minél okosabb valaki, annál inkább tisztában van, mennyi mindent nem tud - és rendszeresen látni, hogy éppen ezért alacsonabb intelligenciájú emberek mennyivel magabiztosabban adják el a csekélyke tudásukat, míg a kimagasló IQ-val rendelkezők gyakran alábecsülik a képességeiket.
Gyakori a depresszió is a körükben, pontosan azért, mert nyitottabbak a világra, több információt képesek feldolgozni, és mélyebben átélik a magasabb szintű problémákat, ami lelkileg könnyen megnyomorítja - míg egy egyszerűbb gondolkodású ember nyugisan elvan a saját napi problémáival. Plusz az sem sokat segít, mikor pontosan tudja, hogy a nála magasabb pozícióban lévők mennyire rosszul látják a dolgokat, és nincs lehetősége megértetni velük...
Vagy vegyük a közepesen súlyos autistákat - nagy részük gond nélkül kiráz a kisujjából egy IQ tesztet, számítógépként működik az agyuk - de a szociális képességeik hiánya vagy alacsony szintje miatt esélyük sincs, hogy sikeresek legyenek, gyakorlatilag fogyatékosként tekint rájuk a társadalom.
Számtalan példát tudunk viszont, ahol szembetűnően alacsony intelligenciával rendelkező ember bármilyen magas pozíciót elér, pusztán azzal, hogy jól helyezkedik, megfelelő körökben mozog, jó családba született, és ügyesen eladja magát.
Összefoglalva tehát: a magas intelligencia egy jó alap, de nem elegendő a sikerességhez. Ahhoz kell némi ön- és emberismeret, szorgalom, kitartás, türelem, rugalmasság, helyzetfelismerő és alkalmazkodóképesség, stb.
A statisztikák szerint egyébként a legsikeresebb emberek rendre a közepesen magas IQ-val rendelkezők közül kerülnek ki - az alacsony IQ egyértelműen hátráltató tényező a sikerességben, de egy közepesen magas IQ-val és kimagasló önbizalommal és önmenedzselési képességekkel többre viheti bárki, mint ha kiugróan magas az IQ-ja, de ezekben a dolgokban gyengébb.
Nagyon idealista elképzelés azt hinni, hogy majd a társadalom minden résztvevője elismeri a másik szellemi fölényét, és ezért őt választja vezetőjének. Tudjuk, hogy nem így működik...