Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szövegközpont

6 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Csillogó szemű, tettre kész, türelmetlen és mindig csak egy valamin jár az esze. Nem, nem egy szerelmes kamaszról beszélek. Ő bizony a kezdő vállalkozó -korát tekintve nem feltétlenül 20 éves-, aki gyermeki türelmetlenséggel várja, hogy végre megnyithassa a pazar üzletét, elkészüljön az ámulatba…..
Hogyan tanuljon idegen nyelvet egy kisgyerek? Ízlelgesse vagy tanulja tudatosan? Vannak szakértők, akik szerint már kisgyermekkorban ajánlott idegen nyelvet tanulni. Vagy mégsem? Melyik az az életkor, amikor még ne járassuk csemeténket nyelviskolába? Őszintén szólva, én nem vagyok híve a tipegő…..
szövegközpont 2019.01.27 21:15:02
@Kis István Géza: Melyik ez az iskola konkrétan?
szövegközpont 2019.01.29 10:59:49
@ételizésítő: A blog.hu statisztikája szerint Te magad 0 bejegyzést és 3415 kommentet írtál eddig ezen a felületen. Ez mazochizmus vagy munkaköri kötelesség? Lehetséges, hogy egy nyelvész professzorral folytatok levelezést? Én érzem magam megtisztelve.
szövegközpont 2019.01.29 11:53:08
@ételizésítő:" Anyanyelvi nyelvtanártól (óvónénitől/~bácsitól) meg fog. Több olyan családos ismerek, ahol az egyik szülő magyar, a másik nem, és a gyerekekhez mindegyik a saját anyanyelvén beszél. A gyerekek két nyelven vannak azon a szinten, mint egy egynyelvű családban egy nyelven."
Én is ismerek ilyen családokat, sőt! Az édesanya magyar, az édesapa amerikai, a bejárónő pedig spanyol. A gyerek három nyelven beszél.
Többnyelvi környezetben él

Ezt írtam:
"A tudósok - nemcsak a britek -kísérletekkel bizonyították, hogy az agyunk képes egyszerre két nyelvet folyékonyan megtanulni. Az anyanyelvet és egy idegen nyelvet." Azt is megjegyeztem még, hogy a gyerekek a játszás és a szociális interakciók révén sajátítják el a nyelvet.
Szövegértés???

Hidd el, számos példát tudnék hozni arra, hogy valaki felnőtt korában kezdett nyelvet tanulni, mégis kiválóan beszéli. Arra is vannak példáim, hogy gyerekek a családban nap mint nap hallották a német nyelvet, mert a nagyszülők svábok voltak - persze a német és a sváb nem ugyanaz - és sem kicsiként sem felnőttként nem tudtak megtanulni németül. Mesélhetnék arról a lányról, aki óvodás korában 4 évig élt a szüleivel Portugáliában, most 18 évesen nem tud portugálul megszólalni.
Rengeteg külföldivel dolgoztam a munkám során a külkereskedelemben. A legkedvesebb példám az a francia üzletember, aki négy nyelven beszél folyékonyan és képes egy üzleti vacsorán akár mondat közben is nyelvet váltani, attól függően kihez intézi a mondandóját. Nem gyermekkorában tanulta meg a négy nyelvet.
Annyi mindenről lehetne diskurálni! Tudtad, hogy a kleines Mädchen Hamburgban lütt Dirn? Arról hallottál, hogy az almacsutkának több mint tízféle változata van a németben attól függően, hogy az ország melyik részén járunk?
Nem nyelvtanárként dolgozom, mindenki megnyugodhat. Számtan-mértan is lehiggad talán erre a hírre, hogy még sem én vagyok a magyar nyelvtanítás csődjének az oka.

Mindenki a maga igazát hajtogatja, a másik csak baromságokat tud írni. Nyilván.

Én azt kívánom ennek a világnak, hogy legyen több megértés, elfogadás, magunkba nézés, kedvesség és öröm.
A magam részéről a levelezést ezzel lezártam.
3 tipp, hogyan emeld a nyelvtudásod szintjét 2019-ben Január 14. Ezt mutatja a naptár, ha ma rápillantok. Pontosan 14 nappal vagyunk az újévi koccintás után. Fogadalmak sokasága kerül hamarosan a süllyesztőbe vagy kezd el üstökösként szárnyalni. A Te fogadkozásaid melyik úton járnak? Szilveszter…..
Szerinted miért beszél egy a fél világon ismert hollywoodi sztár az angolon kívül más nyelven is? Hm? Jöhetnek a tippek! 3 illusztris név és 3 különböző motiváció. Legyen hölgyeké az elsőbbség. Adott egy ízig-vérig amerikai színésznő Sandra Bullock, - például a Féktelenül sztárja - akiről nem…..
Segíti-e az életedet a nyelvtudás?Tartalmasabb lesz-e az életed, ha nyelvet tanulsz?   Nem titok, a nyelvtanulás egy brutálisan hasznos és klassz dolog! A tudósok - és nemcsak a britek - kimutatták, hogy a nyelvtanulás növeli az agy méretét. A nyelvtanulás számos dolgot fejleszt, olyat is, amire…..
Hányszor fogadtad már meg, hogy elkezdesz nyelvet tanulni?Hányszor irigykedtél epekedve azokra, akik könnyedén megértetik magukat más nyelveken?Hányszor voltál magad alatt, mert nyelvtudás nélkül esélyed sem volt megnyerni egy eszméletlenül jól fizető állást?No és hányszor kezdtél el egy…..