Regisztráció Blogot indítok
Adatok
A Dundee

0 bejegyzést írt és 26 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
killtheradical 2+2=1 2022.04.04 07:41:35
"2018-ban jó néhányan azt gondolták, hogy kettő meg kettő az öt, most pedig kiderült, hogy kettő meg kettő az egy." - Schiffer András, 2022.04.03. Én nem szóltam. Kussolok egy ideje, mert ha szólok, akkor emezeket gyengítem, amazokat  meg erősítem (vagy fordítva, kinek-hogy). Csak bizalmas körben…..
A Dundee 2022.04.05 22:40:37
@fkv.115: ( + fkv.118) Na nézd már :D - kicsi ez az internet. Egy dolgot mondj már meg nekem - mi értelme van több profilból is ugyanazt a moslékot beírni a blogba? Egyről nem elég? "Érdekes" dolog az biztos... Látom, ide is csak trollkodni jöttél - mi lenne ha összeszednéd magad, és elhúznál, ahelyett hogy bemocskolod az összes inda-blog kommentszekcióját az agyadból dőlő szennyel? Légyszi-légyszi! Mindenkinek jobb lesz :)
(By the way: megkaptam emailben az ÖSSZES válaszodat a múltkor - tudod, a sokezer sor zsid*zást meg a cig*nyozást amit a szerencsétlen admin heteken át letörölgetett... Tényleg nincs jobb dolgod, mint hogy HETEKIG kamuprofilokat gyárts és újra és újra visszamássz mocskolódni, miután az admin kitiltott? TÉNYLEG??? Mert ha igen - őszinte részvétem, ez egy rettenetesen szomorú dolog...)
  Kezeljük a helyén a dolgokat. Ez a bejegyzés nem elemzés, hanem inkább gondolatébresztőnek szánom. Az elmúlt hetekben rengeteg elemzés látott napvilágot, hozzáértő és kevésbé kompetens tollakból. Csendben megjegyzem, hogy a 2008-as válságot megelőzően nem láttam, hogy elemzők csapkodták volna az…..
A Dundee 2022.03.16 21:53:52
@fkv.118: értem. Tehát egy kis köcsög troll vagy. Gratulálok!
A Dundee 2022.03.19 11:01:17
@fkv.115: nem válaszoltál semmit az eredeti hozzászólásomra - ami legalább annyira releváns hozzászólás volt mint bárki másé, vagy a te hozzászólásaid. Viszont kötekedsz, meg most még k×rvaanyázol is. Te magad vagy a troll definiciója. Legalább kijött a dolog, és mindenki pontosan látja mennyi valódi ész meg intelligencia van a hozzászólásaid mögött. (Egyébként én 20 éve foglalkozom ingatlanfejlesztéssel, és praxisból látom hogy a kommentszekcióban rengeteg féligazság, innen-onnan összeszedett zagyvaság van, és egymást letorkolva pinpongoztok oda-vissza vele, mert mindenki mindenhez IS ért, jó magyar hagyomány szerint. Aztán valódi kommunikáció, párbeszéd-olyan ami előre visz - sosem alakul ki, mert túl sokan, azt gonoljàk, hogy eleget tudnak, és másokat leugatva oszthatják az észt. Aki mindig csak mondja a magáét de sose kérdez, az sose tanul semmi újat...)
A Dundee 2022.03.20 20:50:45
@fkv.117: huh haver. Te masszívan sárgalapos őrült vagy.

Kedves Admin, elnézést kérek, sajnos belefutottunk egy OLYAN-ba. Elnézést kérek a magam részéről, nem gondoltam hogy ebbe fog torkollani a dolog. Sajnálom, hogy összerondítottuk a post kommentszekcióját, nem ez volt a szándékom.
Sajnos azt, hogy mi lesz, én sem tudom. Viszont azt leírom, hogy a vérzivataros, 20-30%-os esések ellenére miért bízom (egyes) kriptók hosszú távú emelkedésében jobban, mint a hagyományos pénzek vásárlóerejében. ..
A Dundee 2022.01.24 13:58:14
@arthurthedent: ne haragudj, de ennyire elvakult, szemellenzös figurával mint te, nagyon ritkan találkozni, meg ezen az elmebeteg interneten is. Téged totál nem érdekel amit mások mondanak, csak szajkózod a saját igazságodat, tüzön-vizen át. Végigolvastam amit ide irtál a kommentszekcióba, és nem tudom eldönteni, hogy tényleg ennyire elvakult vagy, vagy csak simán egy troll? Az ilyen embereket szokták rohadt kellemetlen "meglepetések" érni az életben...
A Dundee 2022.01.24 15:30:22
@arthurthedent: Whatewer man
Minden politikai rendszerről vonható valamiféle mérleg, az előnyei, sikerei és bűnei illetve hibái alapján. Így van ez a Horthy-rendszerrel (1920-1944), a Rákosi-diktatúrával (1947-1956) és a Kádár-rendszerrel (1956-1988) kapcsolatban is (hogy csak elmúlt 100 év legfontosabb korszakait nézzük). A…..
Thomas J. Stanley a "Milliomos agy" című könyvének írása közben különböző kutatásokat végzett és valami szokatlan dolgot talált. Több, mint 500 milliomost kérdezett meg a szokásaikról. Közülük sokan azt mondták neki, hogy ellentétben azzal, amit sokan gondolnak, nem pazarló életet élnek, sőt inkább…..
A Dundee 2021.05.09 11:39:51
@Kivlov: Igen igazad van. De nekem pl. mondjuk egy jo 20 ev kökemeny munka volt (nullarol indulva) összeszedni az alapot ahhoz, hogy belephessek abba a klubba, amikor mar nem a munkam a fö jövedelemforras... es jopar embert ismerek aki hasonloan szedte össze az elsö 2-3 befekteteset - altalaban lakasokat.
Az osztrák főváros sokat változott az elmúlt években és ugyan még mindig nagyszerű hely, azért megvannak a maga hátulütői. A tíz éve Bécsben élő Dundee foglalta össze tapasztalatait. Neked mi az az öt-öt pozitív és negatív dolog, ami eszedbe jut a városról, ahol élsz? Írd meg…..
A Dundee 2020.07.24 17:14:00
@droid_: összességében a szolgáltatásokról meg azt tudnám mondani, hogy ez szolgáltatásonként más. Leírok pár random példát: előre is veszem a két mumust: autószervíz: rettenetesen drága, 80-150 € szervízóradíjak (ezen felül alkatrész, etc.) Autóbiztosítás: rettenetesen drága, egy Vollkasko egy 150 lovas új autóra havi 150 és 200 € közt mozog, bonus-malus besorolástól függően. Éttermek, kávézók: hasonló szórás mint a fodrászoknál, minden van. Egy Wiener Schnitzel 10€-tól indul, az a legalja. Mozijegy 12 €-tól indul. Havibérlet ahelyi BKV-ra (Wiener Linien) 33 €/hónap. Korlátlan éves bérlet a schönbrunni állatkertbe 54 €. Fogorvos tömés: 150 €, implantátum 800-tól indul. Az üzemanyag nagyjából 5-10 %al olcsóbb mint Magyarországon.És így tovább... Nagy a szórás, biztosat talán tényleg konkrét összehasonlításokkal lehet mondani: már ahol van értelme. Összességében az árszinvonal valamivel a pesti felett van, de nem sokkal, a dupla árak ritkák.
A Dundee 2020.08.27 17:32:39
@droid_: ezt a valaszt nem is lattam amikor irtad. Lehet amugy jobb volt mindenkinek. De ugy latom kemkedtel kicsit, ezert EZT, igy utolag azert megvalaszolom, csak itt, csak most, csak neked: DUNDEE neven csak egy igazi kiba***tt FERFI regisztral. Tudod - a KROKODILOS fajta:

www.imdb.com/title/tt0090555/

Most hogy kiokositottalak, le is zarhatjuk a dolgot, egyszerüen nem vagy azon a szinvonalon hogy ertelmesen beszelgessünk.
A Dundee 2020.08.27 21:41:56
@droid_: Hajh. Eleve nettó hülyeség a kérdés amit feltettél, és tényleg nem szégyen rá nem válaszolni, sőt.

"hogy kaphat ugyanaz a fodrasz ugyanazert a munkaert haromszoros bert ott mint itt, ha csak kicsit fizetsz tobbet neki?"

NYILVÁN nem lesz háromszoros fizuja. A matek a világon mindenütt ugyanúgy müködik...
Természetesen egyetlen városról sem lehet objektív listát felállítani, ez a mostani sem próbálkozik meg ezzel. Inkább tekinthető egy érdekes játéknak (amibe egészen nyugodtan kapcsolódjatok be), annál is inkább, mert alapjául a görög Vagia írása szolgál – ami érdekes csavar. Neked mi az az öt-öt…..
A Dundee 2020.07.19 18:42:11
Negatívumok:
-Te itt mindig bevándorló leszel. Pont. Az osztrákok bár udvariasak, megtartják a két lépés távolságot. Nekem 10 év alatt 1 db osztrák „barátom“ (értsd: olyan ember, akivel évi 1-2-szer privát is csinálunk valamit) lett – pedig több munkahelyem is volt, sőt, még egyetemet is végeztem itt. Az európai népek sem sokkal barátságosabbak, mindenki tartja a 2 lépést. A többi népség – a balkáni liga, kínaiak etc., akik egyépként is meredeken más kultúrából jönnek, pedig tejesen autonóm párhuzamos társadalmakat képeznek – mondjuk velük nem is nagyon akartam soha elvegyülni. A törököknél pl. rendszeresen találkozni extrém hazafias mentalitással, ők úgy gondolják, hogy itt Bécsben nagyobb törökök lesznek az otthoniaknál is. Laktam egy pár évet a Reumannplatz közelében – ezek hétvégenként a 10 éves fekete zöldségesmercivel köröznek az utcán, csutka hangra tekerve a dilláláj-t, és a török zászlót szolidan kilógatva az ablakon. A drogdílerek, maffiózók, stricik nagyrésze ezekből a párhuzamos társadalmakból jön, és az a helyzet, hogy a helyi rendőrség és politika nem nagyon tud mit kezdeni velük, és eléggé felfejlődtek az elmúlt években – esténként tele lesz a város sunyi kis gengszterekkel akik vagy az utcákon grasszolnak falkákba verődve, vagy az utakon köröznek drága autókban. Annak idején amikor az igentisztelt L. János szerepelt a TV-ben a bécsi kis riportjával, körberöhögtem a dolgot (egyébként abban az utcában laktam, ahol azt felvették). Azóta változott a helyzet, sajnos tényleg nagyon meredeken kezd Bécs masszív bevándorlóváros lenni, már a mindennapi életben is - érezhetően.
-Ha már szociális vonal: helyi magyar társaság is monduk úgy, hogy elég vegyes képet mutat. Amikor kijöttem, lelkesen járogattam mindenféle klubbokba, rendezvényekre…sajnos amiket ott tapasztaltam, eléggé elvette a kedvem a további látogatásoktól. Maradjunk annyiban hogy messze nem csak a diplomás rakétakutatók jönnek karriert építeni külfödre dolgozni, hanem rengeteg olyan ember, akinek már otthon is eleve problémája volt az elhelyezkedéssel, vagy végső elkeseredésükben kötöttek ki, adósság, a törvény vagy ki tudja mi elől menekülve. És itt is rengeteg az ügyeskedő, akik a többi honfitársból szeretne megélni. Nagyon gyakran találkoztam azzal, hogy 3 perc után a zsebemben turkáltak, tuti ajánlatuk volt, vagy csak az életemet akarták rendbehozni…szóval nagyon durván meg kell a honfitársak közöztt is válogatni, kivel közösködik az ember. Hosszú távon egyébként pont a szociális vonalat látom a legnagyobb problémának / kompromisszumnak a külföldi életben. Lesz egy viszonylag gondtalan, kényelmes életed neked meg a családodnak, de jóformán barátok és komolyabb szociális háló nélkül, kvázi elgyökértelenedve. (Láttam ez hova vezethet – az egyik szomszédomban egy öreg pár lakott, és egyik este ordítva verte az ajtót az asszony hogy „kommen kommen, schnell schnell“. Papa agyvérzést kapott a wc-n, mamó meg nem tudott kit hívni, se család, se barátok, németül meg nem nagyon beszélt…)
-Létezik karrier vonalon egy üvegplafon. Nem osztrákként soha nem lesz Bécsben sikeres céged pl. mérnöki, pénzügyi vonalon, vagy építőiparban. A kávézó nyitás is mese, jópár vállalkozást láttam bebukni már. Nem fogsz megbízásokat kapni, nem fog jövedelmező ügyfélkör felépülni. Szolgáltatásokban lehet még mozgolódni: és most kifejezetten a takarítócégekre, vagy a hasonló kvalifikálatlan munkát végző kisvállalkozásokra gondolok. Vagy lehetsz egy jó alkalmazott, akit megbecsülnek, sőt, akár csapatvezető is, de ennyi. Akinek ettől több ambíciója van, annak rossz híreim vannak.
Nem akarom Bécset negatív színben feltüntetni, de azt látom hogy a kint élők egyik irányból, az otthon élők meg a másik irányból torzítják a képet aszerint, az ő kis világuknak mi felel meg jobban. Ezek csak ez én tapasztalataim, 10 éve élek Bécsben. Mint mindenhol, itt sem csupa napfény minden, vannak jobb és rosszabb dolgok. Csak szerettem volna kicsit (kendőzetlenül) árnyékolni a képet.
Aztán mindenki választhat…
A Dundee 2020.07.19 18:42:11
Kiegészítés a cikkben foglaltakhoz.
Pozitívumok:
-Mivel Bécsben elég magas az életszinvonal, pár év munkával olyan szintre húzhatod magad, amiért Magyarországon több 10 évet dolgozhatsz – a szolgáltatások, műszaki dolgok, utazás etc. hasonló áron vannak, vagy nem jelentősen drágábbak – viszont a fizetések sokkal magasabbak. Rengeteg dolog ami otthon nehezen elérhető, vagy luxus, az itt hirtelen spórolás nélkül elérhetővé válik. És nagyon hamar átáll az ember agya – emlékszem amikor kiköltöztem hogy húztam a számat a 400 eurós albérletre – most meg egy lakás háromszor annyiért kifejezetten olcsónak tűnik- a megnövekedett igényszint okán. Viszont fordul a kocka, ha az ember valami komolyabb vagyontárgyat, pl. ingatlant szeretne venni. Egy két ember számára élhető, mondjuk 60 négyzetméteres lakás valamelyik „olcsóbb“, külső kerületben 300.000 eurótól indul. (Hasonló a helyzet mint otthon most már. Rengeteg embernek a fővárosban elérhetetlen egy saját ingatlan.)
-Tényleg TOP a város, baromi kényelmes itt élni, erről szerintem nincs vita. És nagyon jó helyen fekszik: innen a nyugati sípályák, a horvát tengerpart, Velence, a Balaton vagy akár Budapest is csak pár órás autókázás… A Vienna International Airport egy köpésre, a belvárosból 20 perc alatt elérhető, ahonnan a világon bárhová el lehet jutni.
- Az egészségügy köröket ver a magyarra. Volt (bal)szerencsém kórházban feküdni Bécsben műtét okán, és párhuzamosan párom édesanyjával kemoterápiára járni Budapesten…nem lehet összehasonlítani az infrastruktúra, az ellátás, a hozáállás minőségét sem…ég és föld. Azt hiszem ezen a téren a legnagyobb a lemaradásunk. Legalább egy 30 év, de lehet több is.
-A mentalitás a gondolkodásmód: nincs kiskapu, nincs sunyiskodás, okosba megoldás. Mindenki tudja a szabályokat, mindenki betartja őket. A mottó: az enyémre vigyázok, a miénkre még jobban.” Szét kell nézni a közterületeken – ugyanazok az épületek állnak itt is mint Pesten, de szépen felújítva. Nincs évtizedes kosz a falakon, az utcán nincs szemét. A parkolás ki van találva, meg van oldva rendesen. Tudatosan, tervezetten parkosítanak, mindent rendben tartanak. Amilyen a porta, olyan a gazda. Az elvégzett munka után számlát adnak, adót fizetnek, garanciát vállalnak. Alapvetően hosszú távra terveznek, nem az a célja mindenkinek, hogy pár év alatt megcsinálja a tuti built (nincs sültgalamb, vagy lottómentalitás), és ezért másokat letaposva, azokon átgázolva jusson előbbre, hanem hosszú, kényelmes életet szeretnének és erre terveznek. Élni és élni hagyni. Ebből fakadóan sokkal kevesebb a stressz az emberek életében. Arról nem is beszélve, hogy itt rengeteg olyan ember él, aki eleve olyan vagyonba született, hogy soha életében egy percet se kellene dolgoznia. A szegény keleteurópaiaknál látom, hogy ez mekkora meghasonlást tud okozni – rengetegen egyszerűen nem képesek ezt feldolgozni. Sokszor láttam, hogy valami elképesztő durván felerősíti a kisebbségi komplexust, és minden pénzüket elverik drága kocsikra meg luxuscuccokra, csak hogy látszatra csökkentsék a “hátrányt”.
A szecesszióhoz, vagy éppen a klasszicista stílushoz szokott turistát, aki először jár Dél-Korea fővárosában, ámulatba ejtik a meghökkentő, sőt bizarr formájú, egekbe nyúló üvegpaloták, irodaházak végelláthatatlan sorai, és elkerekedett szemmel tekergeti felfelé a nyakát.…..
A Dundee 2019.05.20 09:58:17
Sokat hallani arról, hogy miben jobb nálunk nyugati szomszédunk, és hogy hány magyar honfitársunk költözött már ki, illetve tervez kimenni Ausztriába dolgozni, ezért most úgy döntöttem beszállok én is a diskurzusba néhány észrevétellel,  mindössze annyi különbséggel, hogy én a magyar oldal előnyeit…..
A Dundee 2018.11.10 16:44:57
Lassan 10 éve Bécsben élő értelmiségi magyarként szeretnék pár kiegészítést tenni a cikkhez (mivel elég sok eléggé erős kijelentést tesz (amelyek azért nem teljesen igazak általánosságban):
"Olyan munkákat végzünk, melyeket otthon szégyelnénk, sokan végzettség és nyelvtudás nélkül."
Én speciel a szakmámban dolgozom, olyan pozicióban, olyan feladatokon amik otthon elérhetetlenek lennének számomra, és a fizetésem itteni mércével is kiemelkedően jó. (Hogy konkretizáljuk: építészmérnök vagyok, nagyvolumenű társasházakat tervezek.)
És nem vagyok kivétel, több ismerősöm is igen jó beosztásban dolgozik, jó fizetéssel - teljesíteni kell, elismerik.
A nyelvtudással kapcsolatban - ostoba illuzió azt hinni, hogy helyi nyelvtudás nélkül a világ bármely országában lehet normálisan érvényesülni. Ez van.
"Egyik ilyen szembeötlő különbség a nemzeti érzés, az egységes önkép hiánya"
Szerintem ez sem igaz így. Igenis van nemzeti önképe és hagyománya az osztrákoknak - csak mondjuk úgy, hogy nem dörgölik erőszakosan az ember arcába lépten-nyomon, hanem szépen, kulturáltan viszonyulnak hozzá.
Az egység, közösségi tudat pedig egészen más szinvonalon van mint nálunk - az egyik legjobb jele ennek, ha megnézed hogy bánnak az osztrákok a közös tulajdonnal és hogy a magyarok.
"Az elhíresült Lázár-videót annak idején megmutattam osztrák lakótársaimnak, akik bár fiatal, egyetemista, liberális gondolkodású srácok, bizony-bizony nagyobb részben egyetértettek Lázár szavaival."
Én konkrétan abban az utcában laktam, 200 méterre az uraság háta mögött. Évekig. Semmilyen no-go zóna nincs ott, semmivel sem rosszabb mint Budapest 90%. Igen, tényleg sok a bevándorló a kerületben, de kulturáltan, békésen élnek egymás mellett a Favoritenben. Ez az igazság.
"Nincsenek olyan igazi osztrák karakteres ételek, amiket úgy igazán szeretni lehetne."
Khmm. Számodra. Ez egy nagyon szubjektív dolog, és emberenként változik. Tafelspitz, Wiener Schnitzel, Käsekrainer, Apfelstrudel, Kaiserschmarrn...azért akad pár dolog. Valóban nem annyira fűszeres és változatos mint a magyar konyha, de pl. Bécsben rengeteg magyar étterem van, ha valakinek a töltött káposzta a szive csücske. Egybként egy nagy előnye a magas életszinvonalnak, hogy a piacot alapvetően nem a hiány kielégítése, hanem a változatosság és a minőség határozza meg (érett piac): a világ összes konyhája elérhető, nagyon magas minőségben.
"Az osztrákok, és itt inkább a közvéleményt befolyásoló média, cégek és személyek csoportjára gondolok, minthogy az átlag osztrák polgárra, teljesen máshol tartanak világszemléletben, mint mi magyarok."
Ezzel teljesen egyetértek. De ez nem rossz, vagy jó - ezt tényleg mindenkinek tudasotítani kell magában, aki ide jön. A magyar gondolkodásmód, és világszemlélet más. Sok osztráknak pl. egész életében nincs gondja arra, hogy miből fog megélni, vagy hol fog lakni - hogy egy csúnya közgazdász példát hozzak ide, egyszerűen magasabban vannak a Maslov-féle piramisban. A mindennapi életben látom, hogy rengeteg ide érkező magyarnak ezt komoly probléma feldolgozni. Belátni azt, hogy ezt a szintet sehogy, soha nem fogod elérni, tökmindegy mit csinálsz - ezek az emberek szoktak gyakran nagyon durván tulkompenzálni otthon: drága autó, drága cuccok, menőzés a külföldi keresettel. Ezek egy igazi identitáskrízis jelei lehetnek.
"Kiaknázatlan lehetőségek tárháza az országunk, csak hogy mást ne említsek, a Balaton vagy a Dunakanyar két olyan régiója az országnak, ami nemzetközileg is sokkal megbecsültebb szerepet érdemelne."
Itt sajnos még nem tartunk. Mi van helyette? Nézzük meg az érem másik oldalát is picit:
"Lottómentalitás, okoskodás, én úgyis jobban tudom, majd megoldom okosba, kiskapu, dögöljön meg a szomszéd tehene, majom lipsi/köcsög fidesz, Nemzhethy Identitás, széthúzás, megosztottság, migránsozás, alternatív valóság, félelem és gyülöletkeltés, korrupció, oligarchák, bődületes szegénység...stb. stb. stb.
Hadd ne soroljam. Jellegzetes hungarikumok, amik szintén nincsenek Ausztriában.
Ha nem az lenne, hogy három magyar ötfelé akar menni, talán ki is lehetne a jó adottságokból hozni valamit. De én az utolsó 30 év távlatából még mindig inkább csak azt látom, sem az emberek gondolkodása, sem a cselekvése nem tart arra, hogy ez változna, sőt, az utóbbi 10 évben megindultunk visszafelé... Most még visz minket az egész Európában uralkodó prosperáló gazdasági időszak-aminek lassan vége lesz. Mi lesz utána? Melyik magyar cég tud érvényesülni egy európai vagy világpiacon?
(költői kérdés...) Tényleg majd csak azt tehetjük ki a kirakatba, hogy Pestre jár fél euróba olcsón berugni meg lealjasodni? Szuper.
Potenciál az van, ja. Tényleg van. Felelősségteljesen, tudatosan, szisztematikusan, tényleg összefögva, hosszútávon, rengeteg fegyelmezett munkával kezdeni kellene vele valamit... ehhez most jelen pillanatban egy népmesei fordulat kellne.