Adatok
Peter81
0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
Egy csodás örmény fűszer - egyesek az örmények leveskockájának is nevezik. A székelyek is átvették, így érkezett hozzánk is...
Peter81
2018.11.05 19:31:25
Én minden évben készítem. Nagyanyámtól tanultam. Én a petrezselymet és a celert húsdarálón darálom le. A kifőzés után pedig egy éjszakán keresztül egy gézkendőben lecsöpögtetem, mint a túrót. Így könnyebb kúpokká formálni. De van aki kis üvegekbe rakja még forró állapotban (akkor nem kell annyira sűrűre se főzni) és a tetejére forró olajat vagy zsírt önt. Ja és fontos, hogy - az itt látottakkal ellentétben - a ledarált zöldeket csak akkor tegyük bele, amikorra a tej már több órás főzés után besűrűsödött, mert annak kb. egy-két órát szabad már csak főni, különben az eredmény is sárgás-barnás lesz, mint a képen. Én még bablevesbe nem hallottam. Ezt vagy húslevesbe teszik vékonylaskával vagy az ünnepi angadzsaburba (ami marhahúsleves hússal töltött fül alakú tésztával), vagy esetleg a gyergyói szárított hiripgombás-pityókás (vargányás-burgonyás) hurutos levesbe.
Peter81
2018.11.07 11:06:25
@Andrass9: A 2 óra főzés szerintem kevés. A tejet addig főzzük magában, amíg tejföl sűrűségű lesz. Ez kb. 5-6 óra. Majd ekkor jön bele a darált petrezselyem. Utána még 1-2 óra, amíg olyan sűrű lesz, mint a puliszka. Majd ha kissé kihűlt (ekkora még sűrűbb lesz) belekötjük egy gézkendőbe és egy éjszakára felkötjük, mint a tehéntúrót. Én egyszerre 9 liter tejből (2 tele nagy borkány) főzöm. Amikor felteszem tele van a nagy fazék (sokan régen rézüstben főzték) a végére meg kb 80 %-a elfő. Ha a tej jól kivan érve, azaz olyan savanyú, mint az ecet, akkor állandóan kavarni sem kell, mert nem ég le. A paszulylevest amúgy én is savanyúan szeretem. Mi ecetben eltett tárkonnyal szoktuk.
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz